Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Luchthaven heeft geen natuurvergunning... ‘Reizigers vertrekken nu van een illegaal opererend Schiphol’
Joop

Foodporn: Originele tiramisù

  •  
18-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_mark_02.jpg
Als een Italiaan depressief is, zal hij eerder naar zijn mamma lopen om een lepeltje tiramisù, dan naar een psychiater gaan
Als je de Italiaanse mamma’s op de kast wil jagen, moet je eens gezellig gaan experimenteren met hun tiramisù. Neen, behoed je voor de mascarponemaffia en geraamde aanslagen. Don’t fuck with the tiramisù. Maar goed, waarom zou je ook?
Het schandalig lekkere dessert, comfort food pur sang , (het betekent ook ‘haal mij op’, dus dat zegt genoeg) dat troost biedt op troosteloze dagen. Een verleiding van mascarpone en zabaglione. Een dronken lange vinger. Cacaopoeder dat zo wrang is als het leven zelf.
Tiramisù ís leven. Tiramisù is de zon en is de maan. Tiramisù is liefde, is seks. Vuur, intimiteit en een explosie. Eén hap in het verzwelgende dessert en je weet waarom je leeft. Als een Italiaan depressief is, zal hij eerder naar zijn mamma lopen om een lepeltje tiramisù, dan naar een psychiater gaan.
Bereiding Bedek de bodem van een diepe schaal met lange vingers. Giet daar een kopje gezoete espresso bij, sprenkel er marsalawijn over en laat afkoelen.
Echte tiramisù verspil je niet met room. Nee, daar klop je een zabaglione van eidooiers met alcohol. Pak voor een flinke bak tiramisù, waar je je gemakkelijk met een uitgehongerd gezin aan kunt fêteren, 5 eidooiers. Klop ze samen met 50 gram suiker op tot de kleur van okergeel, naar wit is gegaan.
Verwarm vervolgens in een pannetje 250 ml marsalawijn. Als de wijn warm is, voeg je dat al kloppend aan de eidooiers met suiker toe. Zet nu je bak zabaglione in de dop op een andere pan met een laagje kokend water (bain-marie) en klop tot het schuim stijf is. Als er pieken aan je garde blijven hangen zet je de kom op een bak ijswater en klop je het geheel koud. Voeg vervolgens de zabaglione toe aan 500 gram mascarpone. Roer er met een schuimspaan lucht in. Schenk in de schaal met lange vingers.
Zeef cacaopoeder over de tiramisù en laat het toetje goed opstijven. Moet jij eens opletten wat er gebeurt als je een hap neemt van je zelfgemaakte goddelijkheid…
Lees iedere vrijdag Foodporn. Culinaire verhalen die er toe doen. Tips, suggesties? Mail de redactie, we komen naar je toe. 
Volg Mark Wagemakers ook op Twitter 
Mark is tevens de auteur van ‘Het roze boekje’

Meer over:

opinie, lekker

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

MichelReiziger
MichelReiziger18 jan. 2013 - 16:31

Ik vrees dat de meeste Nederlanders tiramisu alleen kennen van Mona....ik denk zelf, dat veel Italianen de Mona tiramisu...nog al "mona" vinden. Dank voor het recept, weer wat geleerd en ga het proberen. Ik hoop dat ik u heb kunnen bijbrengen dat mona in (noord)Italie nou niet de beste naam voor een toetjes merk is.

ValsPlat
ValsPlat18 jan. 2013 - 16:31

Nog lekkerder indien je het cacaopoeder net voor het opdienen op de tiramisu zeeft. De cacao wordt dan niet zo plakkerig.

mensje1
mensje118 jan. 2013 - 16:31

Beste Arie Roos, ik schreef dat kinderen ( onder 5), bejaarden, door ziekte verzwakte personen en zwangere vrouwen ernstige risico's lopen bij gebruik van rauwe eieren. Aangezien jij niet tot deze categorieën behoort is de mededeling dat jij er geen last van hebt niet zo relevant in de discussie. Zelfs als je wel tot deze categorieën zou behoren zegt het niet zoveel. Het gevaar van salmonella voor bovengenoemde groepen is vaak genoeg aangetoond en wordt doordenderde medicus als een feit beschouwd. Natuurlijk zijn er vervangers voor rauwe eieren, die gebruikt men dan ook. Mijn reactie sloeg dan ook op het recept hierboven waarin wel rauwe eieren worden gebruikt. Ik stel dat dat erg gevaarlijk is voor bijna een kwart van de bevolking.

mensje1
mensje118 jan. 2013 - 16:31

tiramisu van rauwe eieren kan niet meer vanwege salmonella, ook in Italië doet men dat niet meer. te gevaarlijk. kinderen en bejaarden kunnen er zelfs aan overlijden, bij zwangere vrouwen kan het tot miskramen lijden. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/salmonella.aspx

2 Reacties
arieroos
arieroos18 jan. 2013 - 16:31

Kan prima, hoor ... ik gebruik al jaren rauwe eieren in gerechten, en ik heb nog nooit ergens last van gehad. Verder, als je je hier echt zorgen over maakt, je kan gewoon salmonella-vrij eiwit en eigeel kopen.

rgeurtsen
rgeurtsen18 jan. 2013 - 16:31

lief mensje... wat is dan wel het alternatief voor die rauwe eieren? Op de webpagina waar jij naartoe linkt staat het niet...