Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fonds gaat boete illegalen betalen die toch stage lopen

  •  
30-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
stoutfonds_300.jpg
Update: Eerste bedrijven melden zich aan met stageplekken ... [Video] Nederlandse wet schendt recht op onderwijs illegalen … Kabinet volhardt in dit beleid
Illegalen hebben in Nederland recht op onderwijs, maar een wet stelt dat ze geen stage mogen lopen. Daarmee wordt het recht op onderwijs geschonden, want zonder stage geen diploma. Scholen en werkgevers die leerlingen toch aan een stageplaats helpen, riskeren een boete van 8000 euro. Het zogeheten Stoutfonds oppert nu deze boetes te gaan betalen zodat illegalen toch hun opleiding kunnen afronden.
Update START Foundation twittert zojuist: 
De eerste bedrijven hebben zich bij ons gemeld voor begeleiding stagiaires #stoutfonds
Het stageverbod is een heet hangijzer geworden. Volgens de wet zijn jongeren leerplichtig en hebben ze om die reden ook het recht om een opleiding af te maken. Door de maatregel lopen jaarlijks tientallen leerlingen hun mbo-diploma mis. Een Kamermeerderheid wil dat de wet wordt aangepast, maar het huidige kabinet volhardt juist in dit beleid.
Het Stoutfonds heeft 150.000 euro in kas en zal de portemonnee trekken als dat nodig is. Initiatiefnemer Jos Verhoeven, directeur van de Start Foundation vindt dat overheid jongeren het recht op onderwijs ontneemt. 
Zij hebben ergens een toekomst: krijgen ze een verblijfsvergunning, dan hebben ze dankzij een stage een kwalificatie voor de arbeidsmarkt; moeten ze terug naar hun land van herkomst, dan hebben ze extra bagage om daar in hun onderhoud te voorzien.
Verhoeven richtte het fonds op na aanleiding van het VARA-televisieprogramma De Ombudsman. Presentator Pieter Hilhorst schreef in de Volkskrant een column waarin hij vertelde over een Surinaamse ROC-leerling die in afwachting van een verblijfsvergunning op medische gronden geen stage mag lopen. Uiteindelijke stapte de jongen naar de rechter.
Vanavond volgt Hilhorst in De Ombudsman twee ROC-leerlingen die nu op stage moeten. In de aflevering doet hij een oproep aan werkgevers om de wet te overtreden door jongeren een stageplek aan te bieden.
cc-foto: Atelier Pro Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.