Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Finland weigert Samen zeggenschap eigen land

  •  
21-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sami300.jpg
Centrumrechtse partij ligt dwars bij ratificatie VN-confentie voor de rechten van inheemse volkeren
De Finse minister van Justitie Tuija Brax heeft aangekondigd de VN-conventie voor de rechten van inheemse volkeren niet te ondertekenen. Het Europees parlement eiste eerder van de Finnen dat ze het verdrag ratificeren. Door de weigering krijgen de Samen, scheldend ook wel bekend als Lappen, geen zeggenschap over hun eigen land.
De Samen strijden al jaren voor meer zeggenschap over hun woongebied. De Finse minister Brax heeft verklaard dat de grootste regeringspartij, de centrumrechtse Suomen-Keskuta de ratificering van de internationale afspraken heeft gedwarsboomd.
Noorwegen heeft de Samen in 1990 al een officiële status gegeven. Naast Finland weigert ook Zweden de Samen autonomie. Wel heeft Zweden de Samen medezeggenschap over het Unesco-werelderfgoed Laponia gegeven. Het noorden van het land blijft echter in handen van Zweden, omdat zich hier veel belangrijke ijzerertsmijnen en waterkrachtcentrales bevinden.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

daniel565
daniel56521 jan. 2011 - 14:24

"geen zeggenschap over hun eigen land." Het is toch gewoon het land van de inwoners, of zie ik dat verkeerd? Ik bedoel, je zou toch ook niet willen dat de inheemse bevolking van Nederland 'meer zeggenschap gaat opeisen over hun eigen gebied'. Waar komt die sympathie voor dat soort opvattingen opeens vandaan?

brynnar
brynnar21 jan. 2011 - 14:24

Als we het nu hadden over een aanzienlijke minderheid, dan kan ik me er nog iets bij voorstellen. Finland kent iets meer dan 5,3 miljoen inwoners. Hiervan zijn er nog geen 10.000 Sami, minder dan 0,2% van de inwoners. De meeste Sami wonen overigens in Noorwegen, volgens het CIA Factbook zo'n 60.000.

grolschje2
grolschje221 jan. 2011 - 14:24

De Inheemse bevolking in mijn achtertuin streeft ook al jaren naar autonomie.

ArieBombarie2
ArieBombarie221 jan. 2011 - 14:24

Wellicht verstandig om te vermelden, Joop redactie, dat de Saami gemeenschap in Finland slechts uit zo'n zesduizend zielen bestaan en in Zweden uit zo'n twintigduizend? Met andere woorden, zowel in Zweeds als in Fins Lappland vormen de Saami slechts een kleine minderheid. Met andere woorden, de weigering van beide landen om de Saami geen medezeggenschap te verlenen over "Laponia" is niet meer dan begrijpelijk.

vanessa2
vanessa221 jan. 2011 - 14:24

Ben altijd blij verrast over de zeer uiteenlopende criteria die gehanteerd worden over dit soort problemen. Mag de Bijlmer zijn onafhankelijkhed uitroepen? Moet Tibet vrij? Mogen de Russen in Letland blijven? Friesland onafhankelijk? Leve de ETA. Zuid Sudan onafhankelijk. Catalonie is geen Spanje. Alle blanken in Zuid Afrika een thuisstaat. Rechten voor de aboriginals. Wat het allemaal duidelijk maakt, dat (en vooral wij als links) er niet in meer in slagen een samenhangend gedachtengoed te hebben, waaruit we even samnehangend tot een oordeel komen.

[verwijderd]
[verwijderd]21 jan. 2011 - 14:24

Samen? Heet dit volk niet Sami? Maar goed, natuurlijk geven natiestaten niet zonder meer een stuk van hun land weg, want dat is namelijk de volgende stap. Friesland komt ook niet los van Nederland, al moet ik er persoonlijk dwars voor gaan liggen. We blijven niet bezig met afsplitsen.

1 Reactie
ElChe
ElChe21 jan. 2011 - 14:24

En Limland kan dat niet een zelfstandig pvv land worden?

[verwijderd]
[verwijderd]21 jan. 2011 - 14:24

hmmm finnen zeker vergeten dat ze zelf ook ooit een minderheid waren

1 Reactie
ArieBombarie2
ArieBombarie221 jan. 2011 - 14:24

En wanneer waren dan de Finnen dan een minderheid R. Veldman? Doel je wellicht op de periode dat Finland middels een personele unie (de tsaar was groothertog van Finland) verbonden was met Rusland? De Finse regio Lapland telt bijna 190.000 zielen. Slechts 6.000 van hen zijn Saami. Dat is slechts vier procent van de totale bevolking van Fins Lapland. Finland heeft groot gelijk dat het weigert de Saami medezeggenschap te geven over Fins Lapland.