Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europees Parlement dreigt álle Brexit-afspraken te blokkeren

  •  
10-07-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
11306226655_9607181a5c_k
Een groep Europarlementariërs heeft gedreigd tegen álle Brexit-afspraken met de Britten te stemmen. Dat melden onder meer de NOS en The Independent. Volgens de parlementariërs zijn de Brexit-plannen van Theresa May een ‘damp squib’, oftewel “een natte voetzoeker”. Met name over de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië is veel onzekerheid, zij zouden volgens de huidige Britse plannen hun verblijfsvergunning kwijtraken.
De parlementariërs hebben hun standpunt verduidelijkt in een open brief , geschreven door oud-premier van België en huidig voorman van de liberale coalitie in Brussel Guy Verhofstadt en ondertekend door de fractievoorzitters van alle grote partijen.
‘Het voorstel van het VK laat de burger in de kou staan,’ is de titel van de brief die begint met:
"Hoewel we aanvaarden dat de brexit het gevolg is van een democratische keuze, hebben we er nooit in geloofd dat het ook een goede zaak is. Niet voor de economie, al zeker niet voor het aanzien van Europa en het VK in de rest van de wereld en, bovenal, ook niet voor de burger. De nota van het VK over de rechten van de burger heeft ons enkel gesterkt in deze overtuiging. De tekst slaagt er niet eens in zijn eigen ambities waar te maken om “de burger op de eerste plaats te zetten” en werpt een schaduw van vaagheid en onzekerheid over het leven van miljoenen Europeanen."
Andere zaken die in de plannen van de Britse premier Theresa May volstrekt onduidelijk blijven, zijn regelingen omtrent grensarbeid, collegegelden of erkenning van diploma’s. Het Europees Parlement wil dan ook dat burgers hun rechten in Groot-Brittannië kunnen blijven afdwingen bij het Europees Hof van Justitie, want: ‘We zullen er nooit mee instemmen dat rechten met terugwerkende kracht worden afgenomen.’ De Britten willen volledig af van het Europees gerechtshof in Luxemburg, maar tegelijkertijd wel toegang houden tot de Europese markt. Het een kan volgens de parlementariërs echter niet zonder het ander.
"Ook al hebben we enorm veel respect voor het Britse rechtsstelsel, we kunnen er niet omheen dat de rechters wetten toepassen die worden aangenomen door Britse politici, die momenteel niet in staat zijn voldoende garanties te bieden voor de komende jaren, laat staan levenslange garanties. Daarom moeten zowel Britse als Europese burgers de mogelijkheid krijgen hun rechten af te dwingen in het kader van een regeling waarin het Europees Hof van Justitie zijn rol voluit kan spelen."
Vorige maand gingen de Brexit-onderhandelingen van start. Eind maart 2019 zou de Britse afscheiding van de EU een feit moeten zijn. De Britten zouden bij hun vertrek een bedrag van tussen de 60 en 100 miljard euro moeten overhandigen om afspraken die met Britse instemming zijn gemaakt te kunnen blijven betalen. De Britten willen echter niet eens over welke betaling dan ook spreken. Ook zolang die houding zo blijft, zullen de parlementariërs tegen de Brexit-plannen stemmen, schrijven zij.
Verlenging van de onderhandelingsperiode is ‘gewoonweg ondenkbaar’, staat in de brief te lezen. Dat zou betekenen dat in het Verenigd Koninkrijk in mei 2019 Europese verkiezingen zouden worden gehouden. ‘Voor ons is dit een zaak van fundamentele grondrechten en -waarden, die het kloppend hart vormen van het Europees project.’
cc-foto: ALDE
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.