Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Europa op ramkoers met Verenigde Staten om Iraanse olie

  •  
01-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3029711166_99579b0237_z
De Europese Unie ligt op ramkoers met de Verenigde Staten om de sancties tegen Iran. Als die sancties, die de Amerikaanse president Donald Trump eerder dit jaar aankondigde tegen een van de grootste olieproducenten ter wereld, aanstaande zondag ingaan wil Europa via een omweg toch Iraanse olie kunnen blijven kopen. Ook China, het Verenigd Koninkrijk en Rusland lijken die weg te willen gaan. Het zou een behoorlijk gat slaan in het Amerikaanse streven Iran op een zijspoor te zetten. Dit meldt Al Monitor.
Een woordvoerder van de Europese Unie laat persbureau AFP weten dat “Iraanse olieverkoop niet naar nul zal gaan nadat de Amerikaanse sancties zijn ingegaan.” Om preciezer te zijn: Brussel is op zoek naar manieren om de sancties te omzeilen zonder de Verenigde Staten tegen het hoofd te stoten. “De Amerikanen weten dat de prijzen al hoog zijn en dat het van de markt halen van Iraanse olie de prijzen slechts nog meer omhoog zal stuwen, wat niet in hen belang is.”
Europese landen als Spanje, Griekenland, Italië en Frankrijk zijn samen goed voor zo’n 20 procent van de Iraanse olie-export. Het zou gaan om zo’n negen miljard euro, terwijl Iran voor ongeveer tien miljard aan goederen vanuit Europa importeert.
Cc-foto: Dynamosquito

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Spelchecker2
Spelchecker21 nov. 2018 - 20:19

@Quibus: 'Alle denkbare morele diskwalificaties voor Iran zijn 10x sterker op Saudi Arabië van toepassing. (Och, en Dubai, Bahrein en Kuweit). Stoppen met olie-import, mijn zegen heb je, maar bij Iran beginnen is een opzichtig staaltje nepotisme. ' (én van hypocrisie!) . De spijker op z'n kop!

punt2
punt21 nov. 2018 - 17:09

Symboolpolitiek, importeer wel of importeer niet . maar dat halfzachte geneuzel is wel weer duidelijk de Politiek van de E.U. nergens echt stelling durven nemen en alles achter de gordijnen proberen op te lossen ... Hierdoor komt nergens een echte oplossing, niet voor de overschrijding van de 3% door Frankrijk, de situatie in de Oost Europese lidstaten, het gesol met het de Brexit en noem maar op, nergens echte maatregelen alleen symbolisch geleuter. Zogenaamd stiekem wel Iraanse Olie importeren hoe stoer ben je dan werkelijk?

6 Reacties
Quibus2
Quibus21 nov. 2018 - 18:20

Mja, een welgemeend "Krijg lekker een hardnekkige verkoudheid Ome Trump" schijnt niet acceptabel te zijn.

Klaas Punt
Klaas Punt1 nov. 2018 - 20:58

Hoe dacht je overeenstemming te krijgen met 28+ meningen, Roy? Er zit er vast wel eentje bij die goede relaties met de VS meer op prijs stelt dan olie.

henk-alexander
henk-alexander1 nov. 2018 - 22:04

Trump lijkt met zijn ramkoers m.b.t. de sancies tegen Iran een hoge olieprijs af te dwingen, wat de Amerikaanse schalieproductie rendabel kan maken.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks1 nov. 2018 - 22:30

[ is wel weer duidelijk de Politiek van de E.U. ] Nee. Dat is de politiek van 27/28 incompetente en angstige lidstaten. Het laat zien dat de EU veel meer te zeggen moet krijgen. De EU die zonder unanimiteit namens de 27 kan spreken heeft echt wel serieus tegenwicht tegen de VS en dat is bitter noodzakelijk.

punt2
punt22 nov. 2018 - 10:56

@KlaasPunt ,je maakt de onmogelijkheid van de E.U. in één zin duidelijk. @Don Donald , om via een sluiproute toch Iraanse olie te importeren ...ja dat is de politiek van de E.U.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 nov. 2018 - 15:50

https://www.straitstimes.com/world/united-states/us-to-give-eight-nations-oil-waivers-under-iran-sanctions @Roy: een boycot is per definitie symboolpolitiek?

ton14024
ton140241 nov. 2018 - 15:51

Ramkoers, zoals in Ben Hur, is het niet. Maar dat Trump zijn geduld gaat verliezen mag duidelijk zijn. Zaak dus om de gelederen gesloten te krijgen/houden. En prioriteiten stellen, markt versus ideologie. Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral. En het milieu? We zijn toch allen van goede komaf.

angsthaas2
angsthaas21 nov. 2018 - 15:37

Waarom wil je Europese unie de usa niet voor het hoofd stoten? De usa stoot de hele wereld continu voor de kop. Laat die yanks wat krijgen, zij usa first. Wij europe first. Gewoon halen die iraanse olie als je t nodig bent.

msj_meijerink
msj_meijerink1 nov. 2018 - 15:34

Heel goed wereld (m.u.v. de USofA), laat jullie oren niet hangen naar de waanideeën van de getormenteerde geest Trump. Die meent de wereld zijn wil op te kunnen leggen.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren1 nov. 2018 - 15:20

De regeringen van Griekenland en Italie zijn rot en zeer schijnheilig, hun landen zijn half-bankroet en zij willen veel olie blijven kopen in de islamitische dwangstaat IRAN (marteling van politieke tegenstanders en wrede onderdrukking van vrouwen en homofiele mensen en niet-moslims). Waar blijft de groene energie in Europa?

7 Reacties
punt2
punt21 nov. 2018 - 17:04

die groene energie kan de huidige vraag bij lange na niet voldoen. Voordat dat zal kunnen zijn we 50 jaar verder.... iets wat de Groenen je niet durven vertellen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 nov. 2018 - 17:28

whataboutUS / Saudi?

Quibus2
Quibus21 nov. 2018 - 18:18

Alle denkbare morele diskwalificaties voor Iran zijn 10x sterker op Saudi Arabië van toepassing. (Och, en Dubai, Bahrein en Kuweit). Stoppen met olie-import, mijn zegen heb je, maar bij Iran beginnen is een opzichtig staaltje nepotisme.

robheus2
robheus21 nov. 2018 - 18:30

@Frans_Cobben_Halsteren Als de VS in '53 niet via een coup tegen een seculiere regering niet de Sjah aan de macht hadden gebracht, waren er in Iran nu geen ayatollah's aan de macht. En als de VS de saudische barbaren niet door dik en dun had gesteund, was dat koninkrijkje ook al lang gevallen. Iran is in veel opzichten veel liberaler dan Saudi barbarië, ondanks dat de ayotollahs daar nog veel macht hebben. Groene energie - als Europa echt een onafhankelijk energie beleid zou willen voeren zouden we in Noord afrika zonthermische electra kunnen importeren en investeren in de electra aansluiting naar europa. Dan kunnen kolen centrales sluiten, de auto's electrisch rijden, en kun je nieuwe woningen standaard met warmtepompen voorzien. Het beetje dat we zelf met wind en zon kunnen opwekken valt in het niet van de opwekkings capaciteit daar. Voorts zouden we beter hoogrendements ketels kunnen sturen naar oost europa ipv. tanks. Door de lage warmte efficientie aldaar en langere en koudere winters valt daar een veelvoud van het Nederlandse gasgebruik te besparen. Streep gasbesparingen weg tegen importen, en kan hier de gaswinning naar nul, hoeven hier de gasprijzen niet omhoog of onrendabele investeringen te worden gedaan in wamtepompen (bij laag gebruik verdien je de investering nooit of te nimmer terug!) en kan ook daár de energierekening omlaag. Zijn ze bovendien minder afhankelijk van russisch gas.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 nov. 2018 - 20:05

'Voordat dat zal kunnen zijn we 50 jaar verder…. iets wat de Groenen je niet durven vertellen.' Flauwekul! Volledig groen is technisch met een slimme mix van alternatieve bronnen gewoon mogelijk. Dat is al zo vaak doorgerekend. Ook door uiterst kritische technische vakbladen. Invoering kan ook veel sneller dan jij schrijft. Het zijn de slecht geïnformeerde conservatieven die dit soort vernieuwing -gesteund door de lobby van de big oil- onnodig vertragen.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks1 nov. 2018 - 22:33

[Voordat dat zal kunnen zijn we 50 jaar verder…] Zelfs in de grootste olieproducent ter wereld, de VS. Werken er al jarenlang meer mensen in de alternatieve energiesector dan in de olie. En dat is echt niet gesubsidieerd daar hoor...

Willem D2
Willem D21 nov. 2018 - 23:04

@Joe, Ik geloof er helemaal niets van dat we zonder fossiele brandstoffen kunnen. De warmtepomp is een illusie, wanneer je de warmte het hardste nodig hebt is het rendement het laagst, maar meen oprecht dat ik graag de artikelen lees in die technische bladen, die stellen dat het wel kan. Ik ken ze niet maar laat me graag positief verrassen. Welke moet ik lezen, noem me er 2 of 3?