Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Europa begint te zinken

  •  
09-12-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Je zou bijna gaan denken dat de huidige leiders een doelbewuste poging ondernemen om de Eurozone om zeep te helpen
Met het akkoord dat gisterenavond gesloten is en er uitzonderingsposities zijn gecreëerd, heeft Europa zichzelf een slechte dienst bewezen. Het Europese schip breekt op deze manier in twee stukken. De besluitvorming wordt nu helemaal moeizaam en onoverzichtelijk. De opmerkingen van Rutte laten zich vergelijken met de kapitein van de Titanic die dacht dat het schip onzinkbaar was. En terwijl het schip breekt en zinkt, speelt de band rustig verder.
17 landen nemen deel aan het akkoord over de begrotingsdiscipline. Dat klinkt indrukwekkend maar is eigenlijk een herhaling van zetten. Want er bestaan al afspraken over de begrotingsdiscipline. Waaronder de beruchte 3 procent regel. Hier beet Zalm nog zijn tanden op stuk. Het grote euvel is dat er geen werkelijke macht bij Europa ligt om dit af te dwingen. Tijdens de periode Zalm gingen Duitsland en Frankrijk hun eigen weg en bij de huidige situatie kunnen ze dat nog steeds. Het zijn namelijk de regeringsleiders die aan het roer blijven staan.
Het nieuwe pact zal namelijk buiten de reguliere Eurokanalen om georganiseerd worden omdat er nu 2 kampen zijn. De Europese commissie kan daardoor niet haar volledige rol op haar nemen als het gaat om het handhaven van de maatregelen. Tevens wordt op deze manier ook het Europees parlement buiten spel gezet. Het klein beetje democratie dat Europa kent, wordt met deze maatregelen buitenspel gezet. Bizar is de houding van de VVD in deze die meent bij monde van premier Rutte dat er geen tweedeling is. Of Kamerlid Mark Harbers die stelt dat er goede stappen zijn gezet. Het had eigenlijk niet veel slechter gekund.
Het grote breekpunt is het Verenigd Koninkrijk. London is een van de belangrijkste centra van de internationale financiële wereld. Die zagen de maatregelen van Europa totaal niet zitten. Hun handel en wandel zou aan banden gelegd worden. De conservatieven in Engeland oefenden grote druk uit op Cameron om vooral niet mee te buigen met de Europese opstelling. De anti-Europese houding van de Conservatieven is inmiddels legendarisch [Thatcher] Met die krachten moest Cameron rekening houden en kon weinig anders dan een uitzonderingspositie te eisen voor Engeland. Maar niet alleen Engeland vaart een andere koers. Dan zou het nog te overzien zijn, maar slechts 17 van de 27 landen doen mee.
Al meer dan een jaar steggelt de Europese politiek over de te nemen maatregelen om de geest weer terug in de fles te krijgen. Maar de eigen agenda’s blijven prefereren. Bang voor de electorale consequenties kruipt elke regeringsleider weg achter vage excuses en merkwaardige ‘harde’ eisen. Want de maatregelen die genomen dienen te worden zijn allang bekend en waarover ook een grote mate van consensus bestaat onder de economen. Niets van dat alles. De politieke leiders, incluis Rutte, bedrijven struisvogel politiek en bezweren nog steeds dat alles goed komt. Terwijl iedereen toch duidelijk kan zien dat het schip breekt en de voorsteven al begint te zinken. Je zou bijna gaan denken dat de huidige leiders een doelbewuste poging ondernemen om de Eurozone om zeep te helpen. Precies datgene waar hun electoraat stiekem op hoopt. En de financiële wereld? Die speelt rustig het deuntje dat ze al jaren speelt en komt met de schrik vrij terwijl de europese burger voor de kosten opdraait.
Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Hans Groen

Meer over:

opinie, wereld

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Waterbeer
Waterbeer9 dec. 2011 - 13:21

Jullie wilden niet naar het volk luisteren dat in jullie ogen te dom was te begrijpen waarom het nodig was. Nu krijgt het volk gewoon gelijk en nog zijn jullie niet van plan naar het volk te luisteren. En wie moeten de prijs betalen? precies!'

trujac
trujac9 dec. 2011 - 13:21

Inderdaad de huidige leiders durven de knoop niet door te hakken zij wachten gewoon dat het water de probleem landen tot aan de lippen stijgt zodat die een voor een noodgedwongen uit de Eurozone stappen. Als dat gebeurd is zal Frankrijk hen moeten volgen want dan is dat land het volgende probleem. Dit scenario lijkt mij onvermijdelijk aangezien landen als Griekenland, Ierland, Spanje, Portugal en Italie onmogelijk hun burgers jarenlang kunnen laten creperen ten behoeve van een sterke Euro. Die mensen komen dan vroeg of laat in opstand.

EnzoZanetti
EnzoZanetti9 dec. 2011 - 13:21

Als ik dit artikel naast de visie van Ad Broere leg, wordt mijn wereldvisie er niet rooskleuriger op: Europa glijdt op het gebied van de democratie terug de negentiende eeuw in.

ElChe
ElChe9 dec. 2011 - 13:21

Après moi le déluge

ejo60
ejo609 dec. 2011 - 13:21

Dit is allemaal waar, Europa heeft geen centrale leiding en daarom kan je geen disciplinaire maatregelen hard uitvoeren. Maar, ook al had je een centrale leiding zoals in de VS, ook daar zie je dat het probleem begrotingsdiscipline moeilijk te effectueren is omdat Republikeinen en Democraten het nauwelijks eens worden over de hoogte van het schuldenplafond. De mensen zullen de crisis echt zelf moet oplossen, er moet weer vertrouwen komen, en dat vertrouwen komt er maar niet door alle ellende die dagelijks over ons wordt uitgestort. Ook populisme speelt hierbij een rol, nationalistisch georienteerde politiek lijkt er zelfs baat bij te hebben om maar voortdurend onzin te roepen.

[verwijderd]
[verwijderd]9 dec. 2011 - 13:21

Honderd jaar geleden was Europa zo beschaafd en modern dat er nooit meer oorlog zou komen.

1 Reactie
neutralist
neutralist9 dec. 2011 - 13:21

En nu komt er oorlog omdat ze hem willen voorkomen. Europa een. Wie bedenkt ook zoiets?

JoopSchouten
JoopSchouten9 dec. 2011 - 13:21

Precies. 'De financiële wereld' laat burgers onterecht bloeden voor de hun neoliberale puinhop die ze er van hebben gemaakt. Men tast direct het existentiële bestaansrecht van burgers aan wat uiteindelijk geweld uitlokt. Ik stel vast dat onze 'leiders' angstige egotrippende leugenaars staatslieden in zakformaat zijn. Ik eis verkiezingen.

1 Reactie
adriek
adriek9 dec. 2011 - 13:21

banken zijn commerciele bedrijven. als een commercieel bedrijf faiiliet is hebben de schuldeisers pech en verdwijnt het bedrijf. we hebben het in het verleden geprobeerd met de mijnen, de textielindustrie, scheepsbouw en meer bedrijfstakken. Ondanks bergen overheidssteun zijn ze allemaal (zo goed als) verdwenen. Dit gaat ook met de banken zoals ze nu bestaan gebeuren, de vraag is alleen hoe veel macht ze hebben (lees: hoeveel geld ze uit de overheden/burgers) kunnen persen voor het uiteindelijk duidelijk zal worden dat het een hopeloze zaak is. Europa staat hier buiten, maar wordt gebruikt als hefboom om de winsten (subsidies/staatssteun, noem het zoals je wilt...) te maximaliseren.

Plupie
Plupie9 dec. 2011 - 13:21

Het Verenigd Koninkrijk, was in het verleden al het bijdehandse jongetje van de klas en is dat nu nog steeds. Die geven nog geen nagel van hun soevereine staat aan Brussel, die blijven baas van hun eigen Toko en gelijk hebben ze. De geschiedenis heeft dat wel bewezen.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten9 dec. 2011 - 13:21

GB wil het neoliberaal financieel centrum in Londen niet aanpakken. That's all... Op lange termijn gaan ze de bietenbrug op...