Internationale groep van 20 nabestaanden ontevreden over verloop feiten- en strafrechtelijk onderzoek
Een groep van ongeveer twintig nabestaanden van vlucht MH17 willen dat een VN-gezant het onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp gaat leiden. Daarover hebben ze vrijdagavond een brief gestuurd naar premier Rutte. Ze hebben geen vertrouwen meer in het feiten- en strafrechtelijke onderzoeken die Nederland leidt.
Reuters had inzage in de brief waarin staat dat de groep nabestaanden uit Nederland, België, Duitsland en de VS niet tevreden is over het verloop van zowel het strafrechtelijke onderzoek als het feitenonderzoek. Ze zijn teleurgesteld dat er nog geen conclusies zijn getrokken over de oorzaak van de ramp.
De groep vindt dat beide onderzoeken ‘totaal verpest’ zijn doordat experts lange tijd niet op de rampplek terecht konden vanwege de oorlogsituatie tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger. Een deel van het wrak wordt nu geborgen, maar er liggen nog veel delen in het rampgebied en ook zijn nog steeds niet alle lichamen geïdentificeerd. De berging is inmiddels gestopt vanwege de intredende winter.
De advocaat van de groep, Bob van der Groen zei tegenover Reuters:
Niemand weet wie wat doet. Er is geen coördinatie, geen leiderschap van Nederland.
Update zondag 20.44 uur
Een paar dagen voor de MH17 neerstortte kregen Oekraïense autoriteiten de waarschuwing van Eurocontrol om het luchtroom in het oosten van het land te sluiten voor de burgerluchtvaart. Die waarschuwing werd door Oekraïne ongehoord gelaten, dat schrijft The Sunday Times.
Eurocontrol regelt het luchtverkeer in Europa. Bronnen zeggen dat deskundigen één op één hebben gesproken met Oekraïense luchtverkeersleiders over het verzoek. Er was volgens hen potentiële dreiging omdat dagen ervoor al legervliegtuigen neer waren gehaald door pro-Russische separatisten. Het bericht van Eurocontrol is opmerkelijk omdat ze een dag nadat de MH17 was neergestort zeiden geen adviezen te hadden gegeven voor het sluiten van het luchtruim. Directeur Joe Sultana zegt in de Britse krant dat zijn organisatie ‘niet de middelen of het mandaat heeft om te beslissen over een situatie in een land’.