Joop

EU wil uitleg van Hongarije over omstreden mediawet

  •  
03-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Hungarymedialaw_300.jpg
De nieuwe mediawet in Hongarije staat toe dat journalisten die niet 'objectief' zijn of tegen de moraal ingaan, vervolgd mogen worden
Hongarije die net voor een half jaar voorzitter is geworden van de EU, is door de commissie opgeroepen opheldering te geven over de net in werking getreden mediawet. Vanaf 1 januari 2011 kunnen journalisten in Hongarije een boete krijgen wanneer zij het algemeen belang aantasten, de openbare orde en de moraal verstoren of partijdige informatie publiceren.
Europees Commissaris Neelie Kroes (VVD) is vice-voorzitter van de commissie. Ze wil binnen enkele dagen antwoord van Hongarije. Ze vreest dat de toezichthouder op de media in Hongarije niet onafhankelijk is. Ook zijn de begrippen van de mediawet onduidelijk gedefinieerd. Trouw schrijft dat buitenlandse journalisten ook door de Hongaarse mediawet vervolgd kunnen worden.
In Hongarije is veel protest tegen de nieuwe mediawet. De Standaard meldt dat twee Hongaarse kranten en één Duitse krant hebben protestleuzen verspreiden en blanke pagina’s in hun krant afdrukken. Ze menen dat de nieuwe wet iedereen met een afwijkende mening zal ‘temmen, bestraffen en uiteindelijk zelfs zal ruïneren’.
De centrumlinkse Hongaarse krant Népszabadság schreef op haar voorpagina de zin: ‘Persvrijheid bestaat niet meer in Hongarije’, die vervolgens in alle talen van de Europese Unie werd herhaald. De linkse krant Die Tageszeiting uit Berlijn nam die leuze op haar voorpagina over.
De Hongaarse regering heeft maandag een verklaring opgesteld waarin staat dat zij de persvrijheid nog altijd hoog in het vaandel heeft staan en er niet op uit is de oppositie de mond te snoeren, schrijft het AD.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

meijerlahn
meijerlahn3 jan. 2011 - 12:41

Hongarije, een eng landje aan het worden http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article3038980.ece/Rechts_grote_winnaar_verkiezingen_Hongarije.html en dat geldt voor meer Oosteuropese landen. http://www.mo.be/artikel/extreemrechts-rukt-op-oost-europa-analyse

Jason2
Jason23 jan. 2011 - 12:41

Hoop nu maar dat de Europese elite genoeg ballen heeft om Hongarije stevig aan te pakken, wat zonder mitsen en maren betekent dat dit land met deze beperkingen op het Vrije Woord, geen toekomst heeft in de EU. Als ik in een EU moet leven, met democratieën die steeds meer op Venezuela gaan lijken, dan zeg ik zij eruit, of wij eruit.

Litus2
Litus23 jan. 2011 - 12:41

Hongarije loopt voor op ons lees ik, aan de andere kant heeft Hongarije altijd extremistische (fascistische) uitwassen gekend (eg.zoek op Hongarije en WO2). Wat denkt u, is Europa te vroeg geweest om landen als Hongarije tot de EU toe te laten? http://ow.ly/3xVSD

Laroi
Laroi3 jan. 2011 - 12:41

Het begint er hier ook op te lijken. Heel wat politici zouden linkse hobby's willen verbieden, denk ik weleens. Ze zijn namelijk maar lastig. Ze protesteren tegen zelfverrijking, ze leggen de motieven bloot waarmee rechts het land met angst bezaait. Wij van links denken beter te weten. We hebben een grondwet, en een doortimmerd systeem. Maar toch. Veel commentaar hier op Joop geeft me te denken. Het grote geld heeft de media al bijna in handen. Ik ben blij dat we zo'n kikkerlandje zijn. Zelfs met al die binnenkort aan te schaffen Stright Fighters stellen we niks voor. Godzijdank, zei de a-theïst. We sturen doodgewoon een puber-meisje dat geen woord afghaans spreekt naar het land waar haar ouders geboren zijn. Met een zwemdiploma onder de armen. Een kwestie van principes. Hadden haar ouders maar eerder moeten vertrekken in plaats van zich aan een strohalm vastklampen. Nederland is a-sociaal aan het worden.

Klaas2
Klaas23 jan. 2011 - 12:41

Ze komen er niet mee weg, dat is wat ik ervan denk. De journalisten en de EU zal ze tot de orde roepen, desnoods via de rechter. Binnen enkele dagen is het slikken, voor de Hongaarse regering.

1 Reactie
matrix2
matrix23 jan. 2011 - 12:41

het zit wat genuanceerder in elkaar moet u weten. Deze mediawet heeft als enige doel het laatste machtsmiddel van de communisten/socialisten te breken. Door deze wet wordt het verboden om nog langer propaganda en zelfs leugens via de media te verspreiden. Net als u was ik behoorlijk ontdaan door dit bericht. Navraag bij Hongaarse vrienden deed echter een ander beeld ontstaan. De hongaren zijn de linkse partijen en leugenachtige media meer dan zat. Met ruim 2/3 meerderheid zijn de communisten/socialisten weggestemd. De Hongaren willen het zo!

Yggdrasil
Yggdrasil3 jan. 2011 - 12:41

dat journalisten die niet 'objectief' zijn of tegen de moraal ingaan, vervolgd mogen worden ================= Dit is dus willekeur die door welk regime dan ook gebruikt kan worden, want een linkse regering kent een andere moraal dan een rechtse regering, wat nu al blijkt uit onze Nederlandse regering die zo'n beetje alles wat haar niet zint wil verbieden. Aan de andere kant is het ook nog een keer zo dat objectieve journalistiek niet bestaat, objectief als in onafhankelijk bestaat ook al niet. Ergo, met dit artikel kan iedere regime diegene oppakken die ze willen want zowel objectief als tegen de moraal in zijn ruim interpreteerbaar.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort3 jan. 2011 - 12:41

Is wel weer een beetje een gotspe om dit om te buigen naar rechts/links in Nederland. Het is notabene een VVDer die Hongarije aan de tand voelt. Kinderachtig.

[verwijderd]
[verwijderd]3 jan. 2011 - 12:41

nogmaals; wat is het probleem? Dat kranten geen leugens mogen schrijven zoals in Nederland????

4 Reacties
matrix2
matrix23 jan. 2011 - 12:41

Daar komt het wel op neer ja. Er mogen eenvoudigweg geen leugens meer in de media komen. De druppel voor de Hongaren was dat er in 2009 tijdens een demonstratie tegen het communistisch/socialistisch kabinet een aantal mensen zijn doodgeschoten. De media heeft er niets over bericht. Deze wet sluit dergelijke misstanden uit!

Jason2
Jason23 jan. 2011 - 12:41

Als staten de Vrijheid van Meningsuiting gaan beperken, worden deze wetten altijd gebruikt om mensen te vervolgen die een mening uiten die de dominante groep niet wil horen.

Bakoe
Bakoe3 jan. 2011 - 12:41

Kranten schrijven altijd leugens, of anders gezegd, opinies die tegemoet komen aan diegenen die het meeste geld geinvesteerd hebben in het bedrijf waar die krant uit voort komt. Een onafhankelijke pers bestaat niet. Dus of het nu leugens zijn van Orban, of van ex communisten, lood om oud ijzer. Verder is het tamelijk frappant dat mensen er hier op vertrouwen dat de EU wel zal ingrijpen. De EU die kosten nog moeite heeft bespaard om de pers te beinvloeden om het Europees verdrag er door te krijgen. Maar geef het volk Oh Oh Cherso, Maxima met kindjes, een held die inbrekers zijn huis uit slaat, en de kwetsuur aan het linkerbeen van een voetballer, en de rest is peanuts. Het canaille mens.....

cormol
cormol3 jan. 2011 - 12:41

In Nederland mogen kranten best leugens schrijven. Kijkt u maar naar de opiniepagina van de Volkskrant van de heer Rutenfrans: `De geschokte reacties op de Hongaarse perswet zijn niet terecht. Die wet is bedoeld om de enorme mediamacht van oud-communisten een halt toe te roepen.` aldus de volkskrant, die in zijn kolommen deze hongaarse regering een zegen laat noemen: http://opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/7489/Hongaarse_regering_is_zegen_voor_het_volk

vanessa2
vanessa23 jan. 2011 - 12:41

Vriend Viktor Orban is een mutant van Wilders en Fortuyn: en ook hij foetert tegen de linkse media en heeft de overgrote meerderheid van de Hongaren onder een soort van hypnose. Zoals hier de PVV-er zonder te onderbreken te kunnen worden eindeloos kan foeteren tegen de ''machthebbers'', kun je nu een forse meerderheid van Boedapest een enkele vraag stellen en geconfronteerd worden met een niet aflatende litanie aan gekanker tegen 'links', de 'oude communisten', maar ook 'het westen', de pers, de EU, Amerika, en wat je maar wil. In Hongarije is echter inmiddels meer aan de hand: Orban speelt ook de kaart van de Groothongaarse gedachte: het terugkrijgen van in 1918 verloren gebieden aan Servie, Oekraine, Slowakije en vooral Roemenie. En daarover moet gebalanceerd worden gepubliceerd door de Hongaarse pers. Want de vijandsgedachte als speelkaart die we zo goed uit 1939 kennen, wordt hier keihard gespeeld: het eerste richten zich de pijlen op Slowakije, de kleinste van de genoemde landen. Als je Wilders een etter vindt, of Fortuyn een demagoog, best. Maar Orban is al een paar pasjes verder. Wie nu een gewone Hongaar over Slowakije vraagt krijgt een opeenvolging van wandaden van dat land te horen, die nauwelijks realistisch is maar niet te stoppen. Pure vijandigheid. Als U het mij vraagt, is Hongarije onder hypnose van iemand die we in populistisch Europa van de de laatste 15 jaar nog niet zijn tegengekomen. Een paar decennia eerder wel. Bewezen is hiermee wel dat Europees populisme niets met de Islam te maken heeft, want je moet in Hongarije een moslim met een lampje zoeken.

1 Reactie
doeidoei
doeidoei3 jan. 2011 - 12:41

"Vriend Viktor Orban is een mutant van Wilders en Fortuyn: en ook hij foetert tegen de linkse media en heeft de overgrote meerderheid van de Hongaren onder een soort van hypnose. Zoals hier de PVV-er zonder te onderbreken te kunnen worden eindeloos kan foeteren tegen de ''machthebbers'', kun je nu een forse meerderheid van Boedapest een enkele vraag stellen en geconfronteerd worden met een niet aflatende litanie aan gekanker tegen 'links', de 'oude communisten', maar ook 'het westen', de pers, de EU, Amerika, en wat je maar wil." Orban heeft in zijn gefoeter tegen links meer recht van spreken dan Wilders. Hongarije gaat sinds het einde van WO2 gebukt onder communisme en later socialisme. De socialisten zijn vaak dezelfde mensen die vroeger in de communistische partij zaten. Ik spreek de daden van Orban niet goed, maar na 70 jaar communisme/socialisme is het land zo gecorrumpeerd dat ik wel snap waarom Orban dit allemaal doet.