Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU schiet Canada te hulp in conflict met Saoedi-Arabië

  •  
12-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
40939805654_85d7f74bb4_o

© EU High Representative/Vice-President Federica Mogherini and Canadian Foreign Affairs Minister Crystia Freeland deliver a joint statement during the Meeting of G7 Foreign and Security Ministe

Kort nadat Canadezen klaagden dat de wereld hen in de steek laat in het conflict met Saoedi-Arabië, neemt ook de EU stelling tegen het gevangenzetten van burgerrechtenactivisten. Onder de arrestanten is een vrouw met de Canadese nationaliteit. Samar Badawi is de zus van de bekende Saoedische mensenrechtenactivist Ralf Badawi die ook gevangen zit. De vrouw voert actie voor het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen.
De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland steunt Samar Badawi en sprak zich ook via Twitter uit tegen de arrestatie. De regering van het aartsconservatieve Saoedi-Arbaië reageerde woest, de ambassadeur werd teruggeroepen evenals Saoedische studenten die in Canada verblijven en lijnvluchten naar Canada werden geschrapt.
Donald Trump liet zijn buurland in de kou staan en zei niets over de kwestie, noch nam hij maatregelen. Ook Groot-Brittannië hield zich muisstil. Nu is er dan de Europese Unie die in de bres springt voor Canada. In een verklaring stelt Europees commissaris Federica Mogherini dat zij aan Saoedi-Arabië heeft laten weten dat het zich inzetten voor mensenrechten belangrijk werk is en dat de vrouwen een eerlijk proces moeten krijgen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.