Joop

EU negeert parlement over ‘kloonvlees’

  •  
07-05-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Als ‘t goed is, luisteren eurocommissarissen naar de volksvertegenwoordiging.
Maar in Brussel wordt het parlement menigmaal niet als de vertolker van de ‘stem des volks’ beschouwd, maar als de laatste lastige hobbel die je moet nemen om je plannen erdoor te drukken. De 5B’s (banken, beurzen, bezitters, beleggers en bedrijven) krijgen van Brussel meer gehoor, dan die miljoenen andere B’s: brave burgers die bijvoorbeeld geen kloonvlees op hun bord willen als ze bij de ober een biefstuk bestellen.
EU-utopie
Eurocommissaris John Dalli gaat over voedselveiligheid. Hij is net als veel andere Eurofielen erg voor groei. Maakt niet uit van wat, als ‘t maar groter is of meer wordt. Of sneller of innovatiever. Want stel je nou toch es voor ‘dat we de boot missen’ of dat  ‘Europa achterop zou komen te lopen’. Dat ‘schaadt de interne markt’ en dan zijn ‘de vooruitgang’ en ‘de toekomst’ hopeloos verloren… Welke toekomst eigenlijk? Waar is de EU op uit? Linkse mensen wordt vaak verweten dat ze met hun pleidooi voor gelijkheid, menselijke waardigheid en solidariteit een utopie najagen. Nou, liever dié utopie dan een grenzeloze groeidroom.
Grenzen aan groei
De Club van Rome bracht ooit een rapport uit om de grenzen aan de groei ter discussie te stellen. John Dalli, ik schat hem in de leeftijd dat hij dat rapport uit ‘72 van nabij heeft gevolgd, bepleit een andere weg. Hij lijdt aan wat ik ‘Innovatitis’ noem, een uiterst besmettelijke vorm van groepsdenken die welig tiert in de Brusselse Europawijk waar de 5B’s alsmaar over innovatie lopen te lobbyen, ook als het om klonen gaat.
Trots
‘Innovatitis’ bedreigt nu onze voedselketen. Het Europees Parlement wil Amerika dit keer eens niet als een blind schaap achterna hollen: het wil deze innovatie zelfs stoppen, zo bleek bij een stemming op 4 mei 2010 in de milieu- en gezondheidscommissie. ‘Vlees van gekloonde dieren hoort niet op ons bord’, oordeelt een ruime meerderheid. Ik ben er best trots op dat ik als SP’er die uitspraak aan het parlement heb weten te ontlokken. Maar Dalli negeert het parlement. Hij reageerde afgelopen dinsdag doodleuk dat het debat over nieuwe voedingsmiddelen ‘rationeler’ en ‘kalmer’ moet. Hij matigt zich zelfs aan dat hij eerst nog ‘een debat met het publiek moet aanknopen’ en dat hij ‘rekening moet houden met een hele waaier aan belangen’ en hij pleit voor ‘evenwichtigheid’. Begin juli zullen we zien, als in Straatsburg de eindstemming plaatsvindt over mijn rapport over nieuwe voedingsmiddelen.
Taakopvatting
Dalli meent dat onze volksvertegenwoordiging de zijne niet is. Hij meent dat hij onze uitspraak nog moet toetsen aan ‘andere’ belangen. Alsof dat toetsen zíjn taak zou zijn en niet die van het parlement zelf. En dat hij en niet het parlement met het publiek moet debatteren. Dat hij wél in staat is te oordelen over maatschappelijk evenwicht. Hij veinst zelfs te weten dat het ‘wantrouwen’ tegen gekloond consumptievlees is gevoed door ‘misleiding’ en door ‘schrik aanjagen’ en dat de risico’s nog ‘moeten worden uitgelegd aan het publiek’.
Quizvraag
Dolly is de naam van het eerste gekloonde schaap ter wereld. Volgens Wikipedia is hij niet vernoemd naar John Dalli maar naar de rondborstige Dolly Parton. Ik maak niet graag naamgrappen, maar deze keer hoop ik vurig dat de Europese Commissie opschiet met het herzien van haar standpunt over kloonvlees. “Dalli Dalli” is Duits voor opschieten. Trouwens ook de naam van een populaire Duitse tv-show. Ik heb voor de heer Dalli één quizvraag: Wie vertegenwoordigt nu ook alweer de kiezer? 1. een benoemde eurobureaucraat of 2. het gekozen Europarlement. Ben benieuwd of hij zijn standpunt herziet!

Meer over:

opinie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

tm2000
tm20007 mei 2010 - 8:05

Tsja, als de landelijke politiek in NL iets wil en de gemeente/provincie niet dan wordt het er ook doorheen gedrukt. Is hier dus niet anders. Elke nieuwe overkoepling zet de kleine/lokale overheid vrijwel altijd buiten spel. Zie de grondwet van Europa, NL heeft hier in feite niks over te zeggen als de rest van Europa wel wil. Misschien een goed idee dat wat meer mensen stemmen als er EP verkiezingen zijn in plaats van het een ver van je bed show noemen en vervolgens gaan klagen. Overigens hoop ik in dat mensen zullen inzien dat als je tegelijk dieren rechten/natuur wil beschermen en elke bouwvakker de mogelijkheid van vlees wil geven, het klonen ervan een prima optie is. Maar dan wel doordat de bevolking overtuigd kan worden van de veiligheid hiervan en niet omdat het van bovenaf wordt opgelegd.

Yggdrasil
Yggdrasil7 mei 2010 - 8:05

Ergo, de eurocommissarissen luisteren naar de volksvertegenwoordigers zoals die luisteren naar het volk. Of is dit te kort door de bocht

Tarak
Tarak7 mei 2010 - 8:05

Dat hele europarlement is bedoeld als pseudocratie, om legitimiteit te geven aan maakbare samenlevingsproject EU. Een project bedoelt om meer macht bij minder personen te krijgen en de democratie uit te hollen omdat het domme volk nu veel te veel invloed heeft. Je mag aannemen dat zo'n meisje Liotard dat inmiddels wel door heeft. Waarom moet dit voorstel in vredesnaam op EU niveau besloten worden? Omdat het te eng wordt als vrije soevereine volken er zelfstandig iets over zeggen?

[verwijderd]
[verwijderd]7 mei 2010 - 8:05

Multinationals en de grootste banken bepalen welke biefstuk wij op ons bord krijgen. Overheden en politici en de burger zijn een lastige hobbel die genomen moet worden. Zo ongeveer liggen de feiten.

2 Reacties
HenryH
HenryH7 mei 2010 - 8:05

Kun jij me uitleggen hoe de ''grootste banken'' bepalen wat voor vleesch u op uw bord heeft?????? Volgens mij besluit u bij aankoop van het vleesch toch echt zelf om dit soort vleesch te nuttigen. U kunt ook overdrijven.

Pjotrs
Pjotrs7 mei 2010 - 8:05

Laat jij je inkopen over aan multinationals en banken? Moet je toch eens vertellen hoe je dat doet, want zelf kom ik niet verder dan het inschakelen van Albert en de pizzakoerier.

ErwinMdR
ErwinMdR7 mei 2010 - 8:05

Effe vraagje tussendoor. Wat is er mis met kloonvlees ? Het vlees an sich, wel te verstaan.

1 Reactie
Reinhard
Reinhard7 mei 2010 - 8:05

Het klonen van dieren vindt de SP in principe ongewenst. Denk aan ethische bezwaren (mag je dit een dier zo'n 'bevalling' wel aandoen), Denk aan het dierenwelzijn en aan de gezondheid van het beest (geen normale geboorte, grote kans op nare ziektes). Als er sprake is van een groot maatschappelijk belang en er zijn geen redelijke alternatieven, ja, dan kun je er over beginnen te denken. Klonen moet in elk geval uit com­merciële handen blijven: vleesproductie is keiharde commercie.

JoopSchouten
JoopSchouten7 mei 2010 - 8:05

... Kortom, het zijn niet de kiezers die de koers bepalen maar 'Het Bedrijfsleven' met hun onzalige economische ideeën... Met hun (duizenden) lobbyisten, hebben zij de eurocommissarissen feitelijk 'in hun zak'.

1 Reactie
tm2000
tm20007 mei 2010 - 8:05

Met al die lobbyisten creeren ze natuurlijk wel een hoop werkgelegenheid. :)