Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Erecode: PvdA'ers mogen niet meer voortijdig opstappen

  •  
04-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ploumen-spreekt.jpg
'Gij zult geen giften van 50 euro aannemen of meer verdienen dan Balkenende-norm'
PvdA’ers mogen niet meer tussentijds vertrekken uit de Tweede Kamer. Dat is een van de dwingende regels die partijleider Ploumen heeft vastgelegd in een speciale erecode voor de eigen partij.
De PvdA presenteerde vrijdagmiddag deze erecode, die integraal te lezen is bij NRC Handelsblad. Partijleden die namens de PvdA een politiek ambt willen vervullen, moeten de code ondertekenen. Daarmee gaan ze akkoord dat ze in de (semi-)publieke sector als regel niet meer verdienen dan de Balkenende-norm van 181.000 euro.
Met deze erecode zegt Ploumen  vandaag in NRC dat de PvdA vooruit loopt op wetgeving. Dat geldt bijvoorbeeld voor het verbod op giften boven de 50 euro en het afzien van exorbitant declaratiegedrag.
Opmerkelijk is het opgenomen punt dat het mandaat van de kiezer bindend is. Zo stelt de code:
Het ambt van politicus is geen springplank naar een andere baan maar een doel op zich.”
De vraag is natuurlijk of politici zich daar in de praktijk ook echt aan gaan houden en hoe de partij hiermee omgaat als het bijvoorbeeld burgemeesters of buitenlandse functionarissen voordraagt.
Foto: remywilshaus (Flickr/CC)

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

JoopSchouten
JoopSchouten4 dec. 2009 - 15:15

Het blijft: mosterd na de maaltijd, schijnheilig, doorzichtig, ongeloofwaardig en 'n doekje voor het bloeden, want 'het kalf Nederland' is toch al verdronken. Boe.

Joeri2
Joeri24 dec. 2009 - 15:15

Wat is de straf als je je er niet aan houdt? Verplicht 2 dagen goedpraten?

JANEA
JANEA4 dec. 2009 - 15:15

Ze kennen het ABC niet meer.... Met de paplepel wordt het P en W ingegoten.

doeidoei
doeidoei4 dec. 2009 - 15:15

Eén uitzondering zou ik nog willen toestaan, sterker nog, met een stem willen belonen: uit dit Kabinet stappen.

Tippex
Tippex4 dec. 2009 - 15:15

Misschien het Rode Boekje weer invoeren...beetje ala China of misschien wel de voormalige DDR. Altijd handig wanneer je het vergeten bent of als naslagwerk!!

JanVG2
JanVG24 dec. 2009 - 15:15

Sorry, maar ik vind de reacties wel erg zuur. Is dit een perfecte oplossing? Nee natuurijk niet. Maar het laat tenminste een poging zien om een irritant probleem aan te pakken. Is het vanuit de goedheid van hun hart? Nee, natuurlijk niet. Ze zien dat de PvdA ongelooflijk veel reputatieschade heeft opgelopen en daar moet op de een of andere manier wat aangedaan worden. Ik vind het daaper dat men het zo probeert. Dat er reusachtig veel problemen in het verschiet liggen is duidelijk. Maar het is beter dan niets .. het is beter dan doorgaan op de oude vertrouwde voet ... het is een vlucht vooruit (met een scheel oog op de SP) ... maar het heeft iets, een klein beetje, van het oude socialistische vuur .. misschien niet echt praktisch of realistisch, maar wel dapper en getuigend van goede wil. een eerste stap op een lange weg.