Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Energie wordt viezer en duurder'

  •  
07-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Onderzoekers: 'Samenleving moet op basis van harde feiten geconfronteerd worden met pijnlijke keuzes'
Onze energievoorziening wordt met de dag viezer en duurder. Dat schrijft dagblad Trouw op basis van een onderzoek van het Rathenau Instituut. Ondanks groene-energieprojecten stijgt het gebruik van fossiele brandstoffen nog iedere dag.
Volgens onderzoekers Jurgen Ganzevles en Rinie van Est, van het Rathenau Instituut, een wetenschappelijke denktank voor politieke en beleid, zijn fossiele brandstoffen niet op hun retour. Het gebruik van deze brandstoffen groeit nog steeds, terwijl ze almaar lastiger te winnen zijn. Bovendien worden fossiele brandstoffen vaak gewonnen in ecologisch kwetsbare gebieden als Alaska en de Noordpool.
Energiebesparing heeft tot nu toe weinig uitgehaald. Lange tijd dacht men dat producten als bijvoorbeeld spaarlampen zouden helpen. Door het gebruik van de lampen bespaart de consument weliswaar op zijn energierekening en verlicht hij tegelijkertijd de milieudruk, maar het bespaarde geld wordt aan de andere kant misschien wel weer uitgegeven aan extra vliegreizen of een grotere auto.
De onderzoekers stellen vraagtekens bij het gebruik van groene energie. Hoewel de groene energie-sector flink groeit, groeit grijze energie altijd nog harder. Bovendien: “Hoe staat het met de duurzaamheid van duurzame energie? Hernieuwbare bronnen als zon en wind zijn wel duurzaam, maar zijn zonnepanelen en windmolens dat ook?” En: “Hoe worden die gewonnen en bewerkt en hoe behoorlijk worden de Chinese arbeiders behandeld die panelen of molens maken?”
Wat Nederland volgens de onderzoekers dan wél moet doen:
De onderzoekers roepen overheid en milieubeweging op zich niet meer te verschuilen achter energiemythen en de samenleving op basis van de harde feiten te confronteren met pijnlijke keuzes. De consument zal offers moeten brengen in de vorm van hogere prijzen en het accepteren van windmolens in de achtertuin.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.