De Verenigde Staten en Rusland hebben een akkoord bereikt over een wapenstilstand in Syrië. Daar ging wel eerst ruim 12 uur aan onderhandelen aan vooraf. Maandagavond is het zo ver, dan treedt na zonsondergang, een het staakt-het-vuren in werking.
Zowel Rusland als de VS roepen alle strijdende partijen daarmee op de wapens neer te leggen. Voor Syrische overheidstroepen betekent dat dat zij alle gevechtsmissies moeten beëindigen in gebieden die in handen zijn van de oppositie, met uitzondering van terreurorganisatie Islamitische Staat. Het staakt-het-vuren moet humanitaire organisaties in de gelegenheid stellen de belegerde gebieden in te trekken. Daaronder valt ook de verwoeste stad Aleppo.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemde het akkoord een grote doorbraak, maar zei er wel bij dat het cruciaal is dat de gemaakte afspraken worden nageleefd. Zijn Russische ambtsgenoot Lavrov zei te geloven dat het bestand kan leiden tot hervatting van de vredesonderhandelingen. Volgens hem is ook Assad akkoord met het staakt-het-vuren.
Dat laatste is iets waar de oppositie nog niet van overtuigd is. De rebellen nemen het akkoord serieus, maar willen eerst zien dat Assad zich er inderdaad aan houdt. Daarvoor zullen de Syrische troepen ook een week lang geen aanvallen mogen uitvoeren op Al-Nusra, dat gelieerd is aan Al-Qaida, omdat zij in bepaalde gebieden samenwerken met de rebellen. Aan de VS nu de taak om die groeperingen over te halen de samenwerking met Al-Nusra te beëindigen.
De oorlog in Syrië duurt al ruim vijf jaar en heeft aan 300 duizend mensen het leven gekost. De gesprekken tussen de VS en Rusland om een einde te maken aan het geweld liepen al enkele weken. Het akkoord kwam voor velen als een verrassing omdat tot op het laatste moment de Russen en de Amerikanen elkaar ervan beschuldigen afspraken te schenden.