Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Eindelijk excuses voor massamoord Rawagede

  •  
05-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mdh_300.jpg
Schadevergoeding voor nabestaanden
De Nederlandse regering biedt vrijdag excuses aan voor de moordpartij in het Indonesische Rawagede in 1947. Dat meldt NRC Handelsblad. Bij de militaire operatie werden honderden mannen uit het dorp vermoord. De Nederlandse ambassadeur in Jakarta zal namens de regering excuses aanbieden tijdens de herdenking in Balongsari, zoals het dorp nu heet.
De Haagse rechtbank bepaalde in september al dat Nederland zeven weduwen uit het Javaanse dorp moet compenseren voor de dood van hun echtgenoot, zo meldt NRC. Nederland gaat nu de nabestaanden een schadevergoeding geven. Volgens NRC onderhandelt de staat onderhandelt daar nog over met de advocaat van de nabestaanden. RTL Nieuws spreekt bij monde van de advocaat van de nabestaanden van een bedrag van 20 duizend euro per persoon. 
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Bernie2
Bernie25 dec. 2011 - 9:54

Om je dood voor te schamen. Achtereenvolgende regeringen die de massamoord niet erkenden, laat staan er excuses voor aanboden. Excuses betekent erkennen en dat betekent dokken. En als je dat minstens een halve eeuw kunt uitstellen zijn er nog maar weinig nabestaanden over die om schadevergoeding komen vragen... En als je dat minstens een halve eeuw kunt uitstellen zijn er ook nog maar weinig moordenaars over, zodat de slachting zonder veel pijn aan te richten bij onze stoere "landverdedigers" (of de nabestaanden ervan) nu gerust als massamoord kan worden benoemd.

daniel565
daniel5655 dec. 2011 - 9:54

Eindelijk? Ik neem aan dat de redactie van Joop.nl hier erg lang op heeft gewacht? "Om je dood voor te schamen.", niet doen Bernie. Straks moet Indonesie zich daar weer voor excuseren en dan blijven we aan de gang.

Matjan2
Matjan25 dec. 2011 - 9:54

Wanneer komen er excuses voor de ellende en de doden die veroorzaakt zijn door de "Bersiaptijd" ?

lancelot2
lancelot25 dec. 2011 - 9:54

Wie zelf niet een oorlog heeft mee gemaakt maakt altijd afkeurende geluiden. Wie zelf een oorlog heeft meegemaakt, is gevormd door die oorlog. En daar vallen dan wel eens slachtoffers, schuldig en onschuldig.

nextcase
nextcase5 dec. 2011 - 9:54

In een oorlog gebeuren zeer onrechtvaardige dingen, soms valt dit binnen het "oorlogsrecht". Daar vielen die slachtpartijen vast niet onder. Een excuus en schadevergoeding aan de enkelen die nog leven, na al die jaren is beter dan niks maar het is wel veel te laat, en oneindig te weinig.

Radius
Radius5 dec. 2011 - 9:54

Schandelijk dat het zo lang heeft moeten duren dat deze schandvlek in onze jongste geschiedenis eindelijk enigszins word gecompenseerd. Maar het blijft onverteerbaar en een grof schandaal hoe de Nederlandse Staat in deze kwestie heeft geopereerd. Eigenlijk zouden de verantwoordelijken voor deze wandaden en het wanbeleid van de respectievelijke regeringen die zo getalmd hebben alsnog voor een tribunaal moeten worden gebracht. Zal wel niet gebeuren, maar het opgestoken vingertje waarmede wij altijd klaar staan om anderen te kapitelen zou ik voortaan maar achterwege laten. Er is al genoeg hypocrisy in de politiek.

Spelchecker2
Spelchecker25 dec. 2011 - 9:54

Inderdaad schandelijk dat het zo lang heeft moeten duren, maar toch een gebaar dat hard nodig was en nu dan toch gemaakt is. En dan nu ook meteen maar even doorstoten naar dat andere schandelijke vuiltje daar in die buurt: Papoea! Het dekolonisatieproces in de vorige eeuw heeft de nodige lelijke rafelrandjes veroorzaakt. Bij sommige van die rafelrandjes was Nederland in het bijzonder betrokken. De situatie in Papoea is er daar één van. Vijftig jaar geleden heeft Nederland, onder druk van de Verenigde Staten, dat gebied af moeten staan aan Indonesië, hoewel dat land geen legitieme aanspraken op dat gebied kon doen gelden. Het Papoeavolk is, ook qua raskenmerken en taal, een volslagen ander volk dan de Indonesiërs en kent op haar eigen eiland een lange eigenstandige geschiedenis los van de rest van Indonesië. Dat de Indonesiërs ook beseffen dat hun aanspraken daar op juridisch drijfzand zijn gebouwd blijkt wel uit het feit dat zij nog nooit aanspraken hebben gemaakt op het eveneens door Papoea's bevolkte Australische deel van datzelfde eiland. Inmiddels worden de Papoea's op het voormalige Nederlandse deel van het eiland al 50 jaar onderdrukt door Indonesië, feitelijk gewoon de nieuwe kolonisator. Indonesië behandelt Papoea als een wingewest en is bovendien bezig de demografische opbouw van het eiland ingrijpend te veranderen door grote aantallen Indonesiërs als kolonisten op Papoea te vestigen. Papoea's die zich uitspreken tegen Indonesië en voor zelfbeschikking worden mishandeld, gevangen gezet en regelmatig vermoord. Allemaal flagrant in strijd met het internationale recht en met mensenrechten. Hoewel Nederland gedwongen werd Papoea aan Indonesië af te staan en een serieuze poging heeft gedaan Papoea zelfstandigheid te geven zou het ons land, vanwege die oude koloniale band, sieren als wij - ten minste op diplomatiek vlak - alles uit de kast halen om de Papoea's te steunen in hun streven naar onafhankelijkheid. Wij zouden ook de VS, bij uitstek de stimulator van het dekolonisatieproces na de tweede oorlog, moeten aanspreken op hun verantwoordelijkheid voor het ontstaan van deze - en andere - neokoloniale verhoudingen in de wereld.

Alila
Alila5 dec. 2011 - 9:54

Eindelijk. Nu de daders, voor zover ze nog leven, vervolgen.

1 Reactie
lancelot2
lancelot25 dec. 2011 - 9:54

Wel ja,............... Ze zitten allemaal? in een verzorgingshuis en zijn 80 tot 90 plussers.

a.doorgeest
a.doorgeest5 dec. 2011 - 9:54

Het overeengekomen bedrag is wel erg karig: een kleine 3000 Euro per omgebrachte Indonesiër. Het zou Nederland sieren als er vrijdag a.s. een iets grootser gebaar wordt gemaakt. Biedt het dorp een mooi en nuttig gebouw aan of iets anders waar de gemeenschap aldaar nog jarenlang plezier van kan hebben. En maak serieus werk van het vervolgen van onze eigen oorlogsmisdadigers. Een gouden kans tot berouw dient zich maar één keer in deze vorm aan; maak er iets moois van dat beide volkeren nog lang op een positieve manier zal heugen...

1 Reactie
lancelot2
lancelot25 dec. 2011 - 9:54

Wel met die € 3000,- kan men daar als een god leven.