Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Eigen boontjes eerst!'

  •  
06-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
flickr_boontjes_300.jpg
Belgische blogger boos om Keniaanse bonen
Een Belgische blogger hekelt het feit dat Kenianen van de honger sterven en wij Keniaanse boontjes in de supermarkt hebben liggen.
Terwijl in Kenia mensen sterven door honger, ontbering en droogte, terwijl er gescholden wordt over enkele druppels troebel water, terwijl er gevochten wordt om een paar korrels rijst, eten vandaag een onbekend aantal Belgen tijdens een gezellig familiedinertje een varkenslapje met boontjes. Door onwetendheid. Pijnlijk.
Hij vervolgt met: 
Boontjes hebben daarenboven, zeker in het Keniaanse klimaat, de lastige neiging wel eens water te verbruiken om te groeien. En wat lezen we bij de Verenigde Naties? “Drought conditions in Kenya’s northern and north-eastern districts have deteriorated further after the poor March-June rains. The food crisis is expected to peak in August and September.” Terwijl de Belgische zomer weeral aan het verzuipen is, laten wij Keniaanse boeren kostbaar water verspillen om onze boontjes te kweken. De boer die kweekt, verkoopt en verhongert. En wanneer de boontjes aankomen op de luchthaven van Luik, vertrekt in Melsbroek een C-130 met rijst en melkpoeder. Plaatsvervangende schaamte overspoelt mij wanneer ik denk aan Keniaanse kinderen met gezwollen buikjes door eiwittekort. Naast de kinderen rijdt een vrachtwagen richting luchthaven, gevuld met boontjes voor Europa. Verse en gezonde bonen vol eiwitten.
Terwijl er in ons eigen land, op slechts ettelijke kilometers van jullie winkels lokale boontjes worden geproduceerd dwingt globalisering, de vrije markt en de drang naar een stijgend lijntje op de statistiek u er toe om toe te geven aan ethisch onaanvaardbare praktijken.
Foto CC: graibeard
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

ErnsTT2
ErnsTT26 aug. 2011 - 9:58

En niet te vergeten de enorme *rozen*plantages die wij als Nederlandse Kolonialen daar hebben, waar we Honderden miljoenen per jaar aan verdienen, door Rozen te kweken op grond waar vroeger Tarme en gierst gekweekt werd voor de lokale bevolking. Die dan als veredelde slaven voor 1 dollar per dag 14 uur rozen staan te knippen voor de nederlandse, maar ook buitenlandse handel... [quote] 'Neder-Afrikaans' rozenareaal evenaart Nederlands areaal 03 DEC 2008 Nederlandse kwekers van rozen in Afrika hebben een even groot areaal onder hun hoede als in Nederland. De 500 hectare in Afrika wordt bestierd door ongeveer twintig ondernemers. Het aantal Nederlandse rozentelers wordt geschat op 200. Dat bleek tijdens een bijeenkomst van LTO Groeiservice met rozentelers. Het wereldwijde rozenareaal telt zo’n 10.000 hectare. Bijna drieduizend hectare is gevestigd in Oost-Afrika, waarbij Kenia en Ethiopië met respectievelijk 2.200 en 700 hectare de belangrijke landen zijn. Het zijn schattingen die tijdens een bijeenkomst voor rozentelers van LTO-Groeiservice werden geuit door veilingmedewerkers, adviseurs en veredelaars. [/quote] Laat dus de LTO eerst maar eens een deel van de 550 miljoen winst die z vorig jaar hebben gedraaid op de Neder-Afrikaanse rozenteelt teruggeven aan de bevolking die ze het land onder de voeten uit stelen. En ze groeien nog steeds door die nieuw Koloniale Plantages... [quote] Dat de rozenimport met drie procent gestegen is, is volledig te danken aan de groei van de bloemenimport vanuit Ethiopië. De invoer uit dit land was bijna 40% hoger dan in de eerste acht maanden een jaar eerder, meldt het CBS. De invoer vanuit Kenia is ongeveer op hetzelfde niveau gebleven [/quote] Maar het ergste wat je dan leest is wel dit : [quote] Rond Mount Kenya heeft het al vijf maanden niet geregend. Van de negen bloementelers daar mag het nog wel even droog blijven; dat is beter voor de productie voor Moederdag. [/quote]

ErnsTT2
ErnsTT26 aug. 2011 - 9:58

En als je echt misselijk wilt worden: [quote] Fruits and vegetables 7 Competitiveness of Ethiopian Fruits and Vegetables (Lead: MoARD) Objective: • Competitive product-market-combinations for exports of fruits and vegetables from Ethiopia determined Activities: • Conduct an analysis of existing production and marketing systems (September) • Identification of competitive product market combinations (PMC’s) (October) • Formulation of plan for pilot chain projects on potential PMC’s (November) Output: • Potential PMC • Plan for implementation pilot chain projects on potential PMC’s Partners: • Ethiopia: MoARD, EHPEA • Netherlands: WUR (Facet / LEI) 8 Implementation of EUREPGAP (Lead: MoARD) Objective: • Exports of fruits and vegetables from Ethiopia facilitated through implantation of EUREPGAP Activities: • Participation of 10 stakeholders from the horticultural sector in Ethiopia in a regional workshop in Nairobi focusing on sharing experiences in the region with implementation of EUREPGAP (October?) • Development of a plan to implementation of EUREPGAP in the horticultural sector in Ethiopia (November) Output: • Plan for EUREPGAP implementation in Ethiopia Partners: • Ethiopia: MoARD, EHPEA • Netherlands: WUR (WI) Assumption: • The workshop in Nairobi is organized in the framework of another LNV-supported project • Budget (10 k€) available for participation of Ethiopian stakeholders in Nairobi conference [/quote] Kortom we *subsidieren* het dus ook nog dat Voedsel uit Ethiopië naar nederland word geexporteerd terwijl *daar* de bevolking bverhongert... En dan moeten wij op Giro555 gaan storten om die roofbopuw door Nederlandse Telers waardoor de Bevolking de hongerdood sterft te gaan betalen ??? Dat is toch te absurd, naast Kafkaiaans kunnen we nu ook wel het begrip Ruttiaans in gaan voeren... Rutten Food: Steel het van de Armen en geef het aan de Rijken...

leeuwenvanj
leeuwenvanj6 aug. 2011 - 9:58

http://www.grenzeloos.org/2011/08/03/waarom-is-er-honger-in-de-hoorn-van-afrika/ Het ministerie van economische zaken subsidieert tuinders in Kenia en Ethiopië. Tussen beide landen is er een concurrentie strijd ,wie kan er het goedkoopst bloemen produceren van goede kwaliteit en met de voordeligste belastingvoordelen.

leeuwenvanj
leeuwenvanj6 aug. 2011 - 9:58

http://www.agf.nl/ kijk eens aan, ook sinaasappels uit Zimbabwe, hebben mensen daar wel te eten onder de dictatuur van Mugabe of mogen wij hun voedsel ook nog hebben tegen een hongerloontje. Zijn het bloedsinaasappels?