Eerste Kamer maakt einde aan weigerambtenaar
• 03-06-2014
• leestijd 1 minuten
Senaat neemt D66-voorstel aan ... Weigerambtenaren komen niet meer aan de bak bij gemeenten
De Eerste Kamer heeft een voorstel van D66 aangenomen dat een einde moet maken aan de weigerambtenaren. Gemeenten mogen voortaan geen trouwambtenaren meer aanstellen die weigeren een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht te sluiten.
Gemeenten worden niet verplicht weigerambtenaren die al in dienst zijn te ontslaan, maar krijgen die mogelijkheid wel. Het idee is dat de weigerambtenaar zodoende geleidelijk zal ‘uitsterven’.
Alleen de christelijke partijen CDA, SGP en ChristenUnie stemden in de Eerste Kamer tegen het voorstel van D66. In de Tweede Kamer lagen eerder de stemverhoudingen hetzelfde. Alleen CDA-senator Wobke Hoekstra stemde nu voor.
Het COC laat weten gelukkig te zijn met de afschaffing van de weigerambtenaar. In totaal telt Nederland 87 weigerambtenaren verspreid over 48 gemeenten. Nederland heeft in totaal 403 gemeenten. COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt van ‘een einde aan discriminatie op de mooiste dag van je leven’. Ineke:
Of je nu homo, hetero, lesbisch of biseksueel bent, als je trouwt moet je kunnen rekenen op een neutrale overheid die niet discrimineert.”
Sinds 2001, toen het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht werd opengesteld, voerde het COC al actie tegen weigerambtenaren. Omdat het D66-voorstel echter geen einde maakt aan huidige weigerambtenaren, wil het COC dat minister Plasterk daar alsnog een oplossing voor zoekt.