Milieudeskundige spreekt van 'greenwash'. Het WK wordt 'groener' voorgesteld dan het is
Het WK 2018 wordt ‘honderd procent’ klimaat neutraal beloven de organiserende bonden. In het WK bidbook staan allerlei ideeën om het WK in Nederland en België klimaatneutraal te laten verlopen, maar milieudeskundigen geven de organisatoren weinig kans van slagen. In het RTL-nieuws zeggen ze de plannen ‘matig, theoretisch en onsamenhangend’ te vinden.
Lucas Reijnders, hoogleraar Milieukunde van de Universiteit van Amsterdam heeft het in het RTL-nieuws over ‘Greenwash’: iets dat zich ‘groener’ voordoet dan het in werkelijkheid is. De hoogleraar zet zijn vraagtekens bij de praktische haalbaarheid van alle plannen. Een groot deel van de plannen noemt hij ‘een goed idee’. Sommigen ‘ronduit dom’. In hoofdstuk 5 van het bidbook is te lezen dat de gebieden rondom de stadions op wedstrijddagen autovrij moeten zijn. De uitbreiding van stadions mag alleen op een duurzame manier gerealiseerd worden en binnen stadions zou het publiek het afval zelfstandig moeten scheiden. “Dat lijkt me heel erg moeilijk, om voetbalsupporters zelf hun afval te laten scheiden”, zegt coördinator Klimaat & Energie Kim Schoppink van Greenpeace in RTL-nieuws. Een energie en klimaatneutraal WK is volgens haar ‘onmogelijk’, om alleen al te denken aan de energie die gebruikt wordt om alle teams en het publiek heen en weer te vliegen.
Met een ‘groen’ en duurzaam karakter proberen Nederland en België de FIFA te verleiden om de organisatie van het WK in 2018 of in 2022 toegewezen te krijgen. Maandag komt de FIFA-inspectie op bezoek in Nederland en België.