Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Een Ander Nederland: Oproep tot vormen Links Blok

  •  
06-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
manifets_300.jpg
[video] Manifest van Adri Duivesteijn (PvdA), Tiny Kox (SP) en Leo Platvoet (GroenLinks) 
In de eerste uitzending van de nieuwe rubiek Uitgesproken Vara deden drie prominenten een oproep tot linkse samenwerking. De drie hebben die wens vervat in een manifest.
Een Ander Nederland: Links, neem je verantwoordelijkheid! De verkiezingen liggen inmiddels drie maanden achter ons, maar geen mens weet wat voor kabinet we krijgen. Over rechts ging het niet, Paars Plus evenmin, de weg door het centrum werd geblokkeerd en een rechts minderheidskabinet met Geert Wilders als gedoger is inmiddels, tot opluchting van velen, mislukt. Desalniettemin claimt Marc Rutte opnieuw het recht een proeve van een regeerakkoord te schrijven. Maar na vier mislukte pogingen heeft hij te veel schepen achter zich laten verbranden om nog langer aan het roer van de formatie te kunnen staan. 
Adri Duivesteijn (PvdA), Tiny Kox (SP),  Leo Platvoet (GroenLinks) 

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (56)

grolschje2
grolschje26 sep. 2010 - 18:35

Wellicht mag de SP gedoogsteun geven aan zo´n links blok.

Wobbel2
Wobbel26 sep. 2010 - 18:35

Het CDA van Ab Klink is niet meer dus een meerderheid zal moeilijk worden.

rgeurtsen
rgeurtsen6 sep. 2010 - 18:35

Niet als regel, liever niet doen, alleen als het nodig is - het kan zijn dat verkieizingen dat vragen. Nu is het niet relevant. Elke partij moet zorgen dat bij en met andere partijen intieme contacten bestaan en bruggenbouwers benoemd zijn. Laten de linkse partijen straks een schaduwkabinet tegenoer Bruin I vormen, met concrete voorstellen en kloppende rekensommetjes. Met eigen onderzoek en niet alleen kritiek.

Pietertje2
Pietertje26 sep. 2010 - 18:35

Helaas is Ab Klink vertrokken als kamerlid. Dit stuk loopt dus een beetje achter de feite aan. Linkse samenwerking is mooi, maar ik zie liever een progressieve samenwerking en daar moet D66 ook bij.

Irmaatje
Irmaatje6 sep. 2010 - 18:35

""Alsof links vergeten is dat er méér mensen op PvdA, SP en GroenLinks stemden dan op VVD en CDA" ja maar niet meer dan dan op pvv vvd en cda" Fijne reactie Ton, maar de PVV ging niet meeregeren, die durfden alleen te gedogen. "niet dat het kabinet den uyl nu zo goed was," Economisch gezien was Den Uijl het beste kabinet dat we ooit gehad hebben, wat betreft de staatsschuld. "Btw een linkse coalitie zou ook niet zomaar een meerderheid in de 1e kamer hebben, laat staan deze behouden." In de Eerste Kamer hebben de linkse partijen 37 zetels en de rechtse ook 37. Er is een zich onafhankelijk noemende partij (OSF) die de resterende zetel heeft. U heeft bovendien betere voorspellende vermogens dan de waarzegster op de kermis. De uitslag van de PS verkiezingen is nog ver weg en totaal afhankelijk van een heleboel factoren. Gaat de PVV meedoen ja of nee? Welk kabinet krijgen we en wanneer? Hoeveel blunders maakt dit kabinet al voor maart? Hebben mensen na dit gekonkel niet het laatste greintje respect voor de politiek verloren en komt er nog minder dan de 37% van vorige keer? Heel veel factoren dus.... knap dat u nu al weet dat links gaat verliezen, net zoals u dacht dat rechts nu al een meerderheid heeft.

JanB2
JanB26 sep. 2010 - 18:35

Zonder een dergelijk initiatief heeft links geen kans. De PvdA zal dat moeten erkennen en zal zijn ressentimenten tegen de SP op moeten geven.

Wout Berlinck
Wout Berlinck6 sep. 2010 - 18:35

Jammer dat het punt weer niet gemaakt kan worden zonder te spugen naar de overkant. Erg verheffend of inspirerend is het daardoor al niet meer. Ik voel weer een aktiegroep aankomen .. ;-)

ColorHugo949
ColorHugo9496 sep. 2010 - 18:35

De PvdA is bang voor de SP. Om kiezers aan te verliezen. GL is elitair. Duurzaamheid voor wie het kan betalen zoals de elite km-heffing. Er zijn nog verschillen tussen linkse partijen m.b.t. KM heffing ( GL ), JSF jager ( PvdA ), Afghanistan ( PvdA ), pensioen leeftijd ( SP ), hypotheekrente aftrek voorstellen ( SP ). Zijn die overbrugbaar? Vast wel. Is de wil er? Niet bij de PvdA.

HenkJansen2
HenkJansen26 sep. 2010 - 18:35

Kansloze onderneming. Links is té verdeeld.

arjendirk
arjendirk6 sep. 2010 - 18:35

Links moet geen blok vormen, maar fuseren.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort6 sep. 2010 - 18:35

Cohen HAD het er niet eens over vanochtend! Sukkels. PvdD PvdA GL SP CU (D66).... zoveel linkse partijen, zoveel versplintering. Als het niet zo treurig zou zijn, zou je je ballen uit je broek lachen.

lustigson
lustigson6 sep. 2010 - 18:35

Los van associaties met 'blok', hebben we het hier hooguit over een links blokJE... want PvdA, SP en GroenLinks hebben samen 'slechts' 55 zetels in de Tweede Kamer. Schaar je D66 en ChristenUnie gemakshalve ook onder links, dan nog blijft links een minderheid. Wie gaat zo'n linkse coalitie dan gedogen, CDA? Lijkt me niet, gezien de Maximalisering van de afgelopen weken. Links is net zo min een blok als rechts dat is. Anders hadden we intussen vast wel een centrum-rechtse coalitie in vak K gehad.

Gelijkhebber
Gelijkhebber6 sep. 2010 - 18:35

" Maar na vier mislukte pogingen heeft hij te veel schepen achter zich laten verbranden om nog langer aan het roer van de formatie te kunnen staan. " Coalitievorming vindt plaats met verschillende partijen hoe kun je in hemelsnaam Rutte verwijten maken voor de brief van Klink en het stopzetten van de onderhandelingen door Wilders. Onderbouw dat nu eens ipv metageklets. "De wereld in een economische recessie, Nederland in een politieke crisis, een bevolking in onzekerheid" Radeloos, redeloos en reddeloos. Een meerderheid van de bevolking is niet onzeker maar wil gewoon een rechtse coalitie. Niet leuk voor links maar wel realiteit. PvdA, SP, GroenLinks en vooruit ook D66 hebben samen 65 zetels. CU en Dierenpartij er bij maakt 72 zetels. Zonder CDA gaat het niet. Zou een CDA dat in meerderheid een rechtscoalitie wil een linkse coalitie steunen? Of zijn tegenstanders in het CDA eng terwijl tegenstanders tegen samenwerking met VVD en PVV als helden worden gezien?

leeuw2
leeuw26 sep. 2010 - 18:35

Kan iemand deze personen een rekenmachine geven? Er is geen linkse meerderheid en dus komt er geen links kabinet punt.

ColorHugo949
ColorHugo9496 sep. 2010 - 18:35

Het beste is evenwicht tussen links en rechts, tussen gemeenschappelijke en individuele belangen. PVV is helemaal sociaal economisch een linkse partij. Alleen de VVD wil 18 miljard bezuinigen. VVD en SP zien beiden niks in KM heffing. Terecht. Er moet gewoon meer asfalt komen.

maclofty
maclofty6 sep. 2010 - 18:35

Als ik zo al die commentaren lees, doet het mij denken aan de jaren dat Duijvestein wethouder was in Den Haag en dat daar een aanslag op hem werd gepleegd door midden van een lamp met in de voet een onploffingsmechanisme. Dit werd gedaan door een Scheveningse Zakenman. Velen van u weten daar natuurlijk niets van, maar ik kende hem vele jaren en zorgde dat hij als directeur van het Architecteninstituut tijd vrijmaakte om het voorzitterschap van de Nederlandse woonbond op zich te nemen, waar ik in het bestuur zat. Ik haalde hem gedurende die jaren altijd op en reden samen naar de vergaderplek. In de auto hebben we hele wereld verbeterende discussie opgezet. Het is een bijzonder innemende man en een goede vriend die zich ergert dat de linkse of eigenlijk progressieve politiek zo is verbrokkeld. Hij heeft zich altijd ingespannen om partijen bij elkaar te brengen, ook van de andere zijde en Paars is daar een voorbeeld van. Hij heeft zich zijn hele leven net als ik zich vooral ingezet voor de volkshuisvesting niet alleen sociale bouw maar ook voor betere wijkgerichte aanpak daarbij oog hebbend voor gehandicapte en oudere huisvesting. Hij schreef een boek over de bouw van het Haagse stadhuis "Het Haagse stadhuis, bouwen in een slangenkuil". Interessant om te lezen. Ik heb gisteravond de TV bekeken en goed geluisterd en ik geloof als men, wat overigens de SP al voor de verkiezingen wilde, een 25 punt plan van samenwerking opstelt, de hele progressieve familie weer samen door 1 deur kunnen. Conservatief Nederland heeft altijd met blokken gewerkt en ik mag iedereen wijzen op de regeringen die na de 2WW zijn gevormd, daarin is te zien dat de onderlinge afspraken in de wandelgangen, veelal in de regeerakkoorden terug te vinden zijn. Er gebeurd zoveel in de wandelgangen en dan spreek lichaamstaal voor zich. Ik wijs voor de jongeren onder ons alleen maar naar de manier waarop Rutte, Verhagen en Blondie in de 2e kamer, voor het oog van de camera, zich "over" vriendschappelijk met elkaar verhielden. Dit gedrag is overigens door de hele periode na WW2 waar te nemen. Het is n.m.m. logisch dat progressief Nederland dit eindelijk ook weer gaat doen. De onderhandelingen zouden dan veel makkelijker zijn als je met 50 zetels om de tafel gaat zitten en bovendien daardoor altijd het initiatief naar je toetrekt. Had al veel eerder moeten gebeuren en ik ben blij dat mijn goede vriend Duijvestein alweer ruim 2 jaar bezig is om de partijen bij elkaar te brengen wat soms onbegonnen werk lijkt maar de aanhouder wint. Adrie ik wens je veel geluk en wijsheid en mijn zegen hebben jullie alle drie !!!!!!

leeuw2
leeuw26 sep. 2010 - 18:35

Ik heb het proramma ook nog even online bekeken. Maar wat een diep en diep triest programma. En deze linkse goedkoop gepresenteerde propaganda pulp moest er nou kunnen als vervanging van serieuse journalistieke programma's als Nova en Netwerk? Dus Ferry Mingelen en Claire Polak moesten plaats maken voor hakkelende en stundelende presentator? Hoe diep kan de Vara in hemelsnaam zinken. Overigens moet ik erbij vermelden dat ik gisteravond ook nog even naar de rechtse tegenhanger pownews heb gekeken. En dat was ook meteen de laatste keer. Gaan de Vara en Pownd elkaar nou proberen de loef af te steken als het gaat om het maken van de slechtst mogelijke televisieprogramma's?

hannogroen
hannogroen6 sep. 2010 - 18:35

Het was dat het wel erg van Frank Gehry gejatte decortje wat uitblinkt in oubollig kleurgebruik nog voor wat afleiding zorgde, maar de heren zouden er goed aan doen een eventueel initiatief tot samenwerking aan de jongere generatie over te laten. PR wise zijn zij de belichaming van de reden waarom kiezers afhaken. Ondanks de peperdure decors vond ik zowel het voortkabbelende Nieuwsuur als het grijze Uitgesproken Vara niet bepaald een aanwinst voor de Nederlandse televisie. Beide programma's nodigen uit om iets anders te gaan doen of de afstandsbediening te pakken.

rene612
rene6126 sep. 2010 - 18:35

Alweer dat PvdA bashen?! Houd er onmiddellijk mee op en gooi Dat Zure overboord. Wil je dat links een antwoord heeft/vindt op de hysterische toestanden dan wordt het inderdaad eens tijd dat we de handen ineen slaan en een balans opmaken. Kijk nog eens goed. De PvdA is een soort groot warenhuis waar van alles te koop is, ook dingen die je liever niet zou zien. Ik ben er inmiddels wel van overtuigd dat het soms een ondankbaar beroep is om in die winkel te werken wanneer je zoveel gescheld en gekanker over je heen krijgt terwijl je in principe toch gelijke doelen hebt (zie bovenstaande tekst), daar gaat het om. Ik zie het als de enige oplossing voor de komende tijd dat links zich verenigt en een nieuwe vrolijkheid propageert want als het aan rechts ligt komen we er nooit meer uit denk ik en dan heb je echt reden om Zeer Zuur te gaan doen en te tieren. Denk daarom mee en sta niet stil. Links is super! Groeten van een bescheiden SP-lid

maclofty
maclofty6 sep. 2010 - 18:35

@ Flipje Je bent denk ik een aardige knul en goed voor je schoonmoeder (als je al zover bent) maar van het Oostblok heb je geen verstand. Moet je ook niet over praten s.v..p. In mijn laatste functie als militair SECNATO/WEU kan ik je daar wel iets meer over vertellen maar daar heb je , denk ik, geen belangstelling voor. Een voorbeeld van Oostblok methodes in jouw Nederland: In 1984 op de leeftijd van 50 jaar ging ik met pensioen volgens de pensioenwet van 1928!!!!, maar in datzelfde jaar heeft de toen rechtse regering, onder de mom "jeugdwerkeloosheid" mij verboden om een andere baan aan te nemen want alles boven mijn pensioengrondslag zou worden gekort. (regering Lubbers 1 - CDA-VVD) Kijk zo werkt dat met rechtse regeringen met een Oostblok mentaliteit. Ik heb daarna gewerkt terwijl ik een groot gedeelte van mijn pensioen (43 dienstjaren met 8 jaren in de tropen) moest inleveren. Dat waren Oostblok methodes!!!!! Er waren overigens anderen die gevraagd werden om bijvoorbeeld Hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst te worden die hun pensioen ten volle kregen uitbetaald. Nu mag jij raden van welke partijen zij bleken lid te zijn!!!!!! Overigens ben ik heel gelukkig geweest in mijn verdere loopbaan. Maar dat is een schrale troost.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods6 sep. 2010 - 18:35

+++ Tekst van het manifest etc. +++ >>> Totaal zinloze actie. Dit gaat de opgang van de PVV echt niet stoppen! Eerder zal het het zelfs stimuleren omdat het een nietszeggend verhaal is. Wat links moet doen is het publiek duidelijk maken waarom Wilders' voorstellen gebaseerd zijn op waanideeën -- dat hij dus gewoon onzin verkoopt -- en waarom zijn weg dus een doodlopende weg is. Zo: * is er -- ook in de toekomst -- helemaal geen islamisering in Nederland (zie verder voor de problemen in stadswijken), * is het onzin dat de aanwezige moslims in Nederland een bedreiging vormen voor samenleving, * is de jeugdcriminaliteit onder Antillianen nog hoger dan die onder Marokkanen maar die onder Turken een stuk lager, * heeft Nederland zelf Marokkanen en Turken naar Nederland gehaald om in de vraag naar arbeidskrachten te voorzien, * is de islam internationaal gezien helemaal geen ideologie die gezien moet worden als hét kwaad, * is het onzin dat veel van het ontwikkelingsgeld niet goed terecht zou komen, * is gesubsidieerde cultuur net zo goed een rechtse hobby, en * is het Nederland economisch en financieel nog nooit zo goed gegaan als onder de Kok-kabinetten (Paars I en II). Deze zaken moeten met feiten en cijfers onderbouwd worden, en gepubliceerd worden in paginagrote advertenties in de Telegraaf en het AD, de kranten die het meest gelezen worden door de PVV-stemmers. Er zijn problemen met de grote hoeveelheden islamieten/slecht geïntegreerde etnisch allochtonen in bepaalde wijken in Nederland, dat mag niet ontkend worden. Maar een beleid daartegen, middels de Vogelaaraanpak wat voor spreiding zorgde, werd door Wilders afgeserveerd! En er zijn problemen met bepaalde landen met fundamentalistisch-islamitische regimes. Maar daartegen ten strijde trekken zoals Wilders wil, is gekkenwerk en leidt tot grootschalige en geldverslindende oorlog. Bovendien zijn er diverse andere dictatoriale regimes die niet islamitisch zijn, zoals die in Birma en Noord-Korea. De manier om al die regimes te bestrijden is om de VN zodanig te hervormen dat alleen landen die aan de basisvoorwaarden van goed bestuur voldoen, inclusief een grondwet en dagelijkse praktijk die discriminatie verbiedt, spreek- en stemrecht hebben. Maar daar zal Wilders niet aan mee willen werken, want dan zou Nederland ook zijn stemrecht verliezen, als Wilders zijn grondwetswijzigingen erdoor zou krijgen!

Coropa
Coropa6 sep. 2010 - 18:35

Een links blok vind ik, om politiek correct te blijven, nogal bezijden de waarheid. Deze drie partijen zij namelijk ook gaarne bereid om met een deel van rechts een blok te vormen. Dus een blok uit het midden zou beter op zijn plaats zijn. Voor socialisten zijn deze drie partijen eigenlijk een blok aan het been.

Joeri2
Joeri26 sep. 2010 - 18:35

Mocht er een rechts kabinet komen dan mag de PvdA wel een schop onder de kont voor het niet willen samenwerken met de SP. Reken maar dat ik dan lang zal onthouden dat de PvdA liever een gedoog Wilders had dan een linkse samenwerking. "De verschillen zijn zo groot" Dank je de koekkoek (boer). De VVD geeft de sleutel van Nederland aan Wilders, dus...

2 Reacties
grolschje2
grolschje26 sep. 2010 - 18:35

Nee, de VVD geeft de sleutel van Nederland aan zichzelf.

JanB2
JanB26 sep. 2010 - 18:35

Mee eens.

nemesis2
nemesis26 sep. 2010 - 18:35

Al jaren kansloos.

1 Reactie
JanB2
JanB26 sep. 2010 - 18:35

CDA en VVD hebben nog minder zetels.

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 18:35

Wat ben ik blij met dat manifest! Eindelijk drie verstandige mensen op links die een samenwerking met elkaar aandurven, en elkaar niet verguizen en verketteren maar de handen in elkaar willen slaan, om die 3,5 miljoen mensen die welbewust en overdacht in de hoop op een socialer Nederland op deze partijen hebben gestemd, ook het idee te geven dat ze meetellen en niet aan de kant worden geschoven als onbelangrijk. Mannen, mijn complimenten voor dit duidelijke, sprekende en doordachte manifest!

1 Reactie
sociaaltje
sociaaltje6 sep. 2010 - 18:35

En nu maar hopen dat dit iniatief op grote steun kan gaan rekenen, dit zal bij de SP geen probleem zijn. Hopenlijk werkt de inzet van iniatiefnemers van de PvdA en GL aanstekelijk binnen deze partijen. Op naar Links.... : - )))))

x.x
x.x6 sep. 2010 - 18:35

Maar ondanks deze verschillen hebben zij meer met elkaar gemeen dan met partijen als CDA en VVD. ====================================================== Begrijp ik het nu goed dat ze willen regeeren zonder het CDA en de VVD. Hoe komen ze dan aan een meerderheid? PVV?

1 Reactie
BillDuin
BillDuin6 sep. 2010 - 18:35

"Hoe komen ze dan aan een meerderheid? PVV" Dat weten ze zelf ook nog niet.

JoopSchouten
JoopSchouten6 sep. 2010 - 18:35

Tja. Goeie oproep natuurlijk. Doen 'we' al jaren. Maar Job zit nog steeds op 'z'n mestvaalt', het 'Koekoeksjong' blijkt vooralsnog resistent voor 'democratische antibiotica', God wordt verdeeld onder pastoors en dominees en De Kruideniers wijzen steeds op de Kassa in hun eigen Winkel. Die moet aangevuld worden, zeggen ze en dat hebben zij hebben dat weer gehoord van CPB-boekhouders die Adam Smit's boekje zouden hebben gelezen. Tja. Goeie oproep natuurlijk. Doen 'we' al jaren.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten6 sep. 2010 - 18:35

Verdorie, alweer een taalverbouwingsongeval.

johnnysisko
johnnysisko6 sep. 2010 - 18:35

Ik denk dat het zeker een kans van slagen heeft .Het is trouwens toch van den zotte dat dit nooit serieus is onderzocht. Iedereen mag vinden wat hij wil maar als je een regering wilt vormen moet je alles onderzoeken Men wist van tevoren dat het haast onmogelijk zou zijn om met Wilders in een regering te zitten zonder dat Wilders de leiding er over had. En nu is het gestrand. Geef het een kans zon links blok. Geef pas achteraf commentaar als men het fout heeft gedaan. Nu hoor ik mensen wel eens roepen zoiets werkt niet een links blok. Men weet t pas als je het geprobeerd hebt. Dit zou wel eens een hele stabiele regering kunnen worden. Als men maar hun best doet

1 Reactie
Gyorun
Gyorun6 sep. 2010 - 18:35

Zou Maxime dat beseffen? Die stuurt gewoon door naar PVC.

doeidoei
doeidoei6 sep. 2010 - 18:35

Ooit de film the 'Life of Brian' gezien?

2 Reacties
Gyorun
Gyorun6 sep. 2010 - 18:35

Ja. En?

Joaquim
Joaquim6 sep. 2010 - 18:35

Niet helemaal onterecht om de versplintering van links met de verschillen tussen het Judean People's Front het People's Front of Judeaen en het PEOPLE'S FRONT OF JUDEA, te vergelijken. Zolang we het er over eens zijn dat PVC in dit verband de Romeinse onderdrukkers zijn. De linkse versplintering gaat echter wel om iets meer dan enkel de naam die je er op plakt. Ze liggen lang niet zo dicht bij elkaar als Wilders, Rita en Rutte. Samenwerking is wat mij betreft prima maar om nu een grote partij te worden... Doet mij een beetje te veel aan Stalinisme denken. Door de verschillende stromen kun je in Nederland op links iets kiezen. Bij de rechtse partijen is het een grote brij en moet je als partij lid gewoon keurig in de pas lopen. Het lijkt mij zonde om de democratische partijen op te heffen en een central komite op te richten.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort6 sep. 2010 - 18:35

Waarom fuseren PvdA, SP en GL niet gewoon? Moet je kijken wat voor blok je dan hebt!

2 Reacties
Gyorun
Gyorun6 sep. 2010 - 18:35

Omdat het drie verschillende denkrichtingen zijn. Samenwerken moet kunnen, samengaan is een aantal bruggen te ver. Als tegenbod: misschien zouden de VVD en de PVV moeten fuseren? De PVV is hooguit wat directer, verder zie ik momenteel niet echt veel verschil :-)

dooper
dooper6 sep. 2010 - 18:35

CHU, ARP en KVP fuseerden; je ziet wat er op de duur gebeurt met een fusie, waarin de verschillende denkrichtingen (cf. Klink - Verhagen) blijven bestaan. Je zou ook kunnen zeggen: samenwerken maakt je sterker en alleen (in fusie) is maar alleen.

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 18:35

Juist. Eindelijk. Praktiseer wat je belijdt! Werk samen. Kus, Zjen. ( ik word hier heel erg bij van)

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten6 sep. 2010 - 18:35

Zjen. Laten we hopen dat 'onze aller hoop' niet op de mestvaalt belandt. Als je begrijpt wat ik bedoel... Ik voel me behoorlijk heen en weer geslingerd door alle ontwikkelingen.

geld1724
geld17246 sep. 2010 - 18:35

Dat de god van het cda moge verhoeden dat een regering met een links blok aan het been gaat regeren!!!

1 Reactie
Gavi5
Gavi56 sep. 2010 - 18:35

Hebben die een eigen god? Wat voor een? Kregen pietje peroxide en maxinelichtje daarom ruzie? Ik moet je eerlijk en uit mijn ziel 'opbiechten'dat ik het van harte toejuich, zo'n links blok aan het been van rechts... Levendige fantasie ;-)

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 18:35

Hahahahaha. Waar paniek toe kan leiden. De regressieve, populistische SP samen met het progressieve, intellectuele GL (maar inderdaad ook een paar SP-gelijkende oud CPN-ers) en de aan regeren gewende dus vlees noch vis linkse PvdA die ook niet gek zijn. En dan ook nog beweren dat deze partijen naastenliefde boven eigenbelang stellen. De oude linkse solidariteitsmythe. Linkse partijen zijn ontstaan op het eigenbelang van de mensen behorend bij de lagere sociale klassen. De portemonnee was en is nagenoeg de enige motivatie voor haar kiezers. Dat is voor de rechtse partijen niet anders. Er is één verschil. Voordat de linkse partijen ontstonden bestond een onrechtvaardige klassenmaatschappij. Deze kon slechts verslagen worden door linkse solidariteit. Zeer terecht en een zege voor de beschaving. Zo werd de meritocratie mogelijk in plaats van de aristocratie. Oud-links verkoos echter de dictatuur van het plebiscaat met rampzalige gevolgen. De wereld is er ondanks 1989 nog steeds niet van bevrijd in tegenstelling tot het nu zo gevreesde fascisme. Nederland is geen monotheïstische nodig. (De linkse God bestaat niet maar dat geldt voor alle; links is zo religieus als alle religieën met haar socialistische waanleer.) Nederland is vaardige bestuurders nodig die de problemen van het volk serieus neemt. Het is ironisch dat links het volk niet meer verstaat.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten6 sep. 2010 - 18:35

Ja hoor Arne: 'regressieve, populistische SP'. Daar gaan we weer. Zucht. Leer leren.

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 18:35

Heeft zich een merkwaardig atmosferisch fenomeen voorgedaan, dat ervoor heeft gezorgd dat de televisie opeens beelden uit 1972 onze huiskamers binnentoverde? Alles ademde grijs, grijzer, grijst, saai, saaier, saaist. Nee, wacht, het is echt bedacht, ontstaan, gemaakt en uitgezonden vanuit een studio in het jaar 2010. Hiermee bereik je echt het grootse linkse eenheidsfront dat ten strijde trekt tegen de verderfelijke rechtse kapitalist zonder normen en waarden die het neit eens toestaat om met respect ' ziek of werkloos te worden '. Stop de persen: de PvdA, GroenLinks en SP dansen morgen samen alsnog de rode dageraad tegemoet. Gaap. Het moet een boze droom zijn.

1 Reactie
JanB2
JanB26 sep. 2010 - 18:35

De jaren 70 waren anders tamelijk boeiend. Beter dan de slappe, monotone, visieloze en benepen beginjaren van de 21e eeuw, die ook nog werden afgesloten met een vette, door het liberalisme gefaciliteerde, crisis. En maar bashen op links en de jaren 70 afdoen als een soort stenen tijdperk. Waar men dat vandaan haalt mag joost weten, niet uit de feiten in ieder geval. Ik heb zo langzamerhand iets tegen mensen die het echec van het turbokapitalisme en de rol van rechts daarin nog steeds niet inzien.

hminkema
hminkema6 sep. 2010 - 18:35

Ontzettend stom om te spreken van een links 'blok'. Daar heb ik alleen maar negatieve associaties bij. Blokkeren. Een blok aan je been. Iemand voor het blok zetten. Moeten blokken voor een proefwerk. Een linkse 'beweging' vind ik ook niet sterk, want associeer ik tezeer met de vakbeweging, een ondergrondse beweging. Geef mij maar een linkse *motor*. Er is veel dat in dit land op gang moet komen, in gang gezet moet worden, ten goede moet veranderen. Een motor duidt op energie, actie, veranderlust, op beweging zonder dat zo te noemen. Een motor doet denken aan werken, aan bouwen, aan investeren. Een motor mag ook herrie maken. Positieve associatie: de banenmotor. Wel eens van een banenblok gehoord?

1 Reactie
Latok
Latok6 sep. 2010 - 18:35

Ik zit in de communicatie en "Links Blok" klinkt idd verschrikkelijk en stoot af. Als de 'rooie rakkers' nou echt eens meer aansluiting willen bij consumenten noem het dan "Progressief Forum", Verbond voor Vernieuwing", "Verenigd Alternatief" of van mijn part de "Knalrooie Driehoek" ofzo. De begrippen 'links' en 'rechts' zijn zowiezo zo ontzetted 1987. Ik begin maar niet over het woord "blok". Getver.

Milieunet
Milieunet6 sep. 2010 - 18:35

Links is niet echt links en de betrokken partijen zijn het niet met elkaar eens. Gaat niet lukken

1 Reactie
Irmaatje
Irmaatje6 sep. 2010 - 18:35

In het rechts blok is ook niet iedereen het met elkaar eens, anders hadden ze geen maanden nodig om "eruit te komen". De overeenkomsten zijn echter groter dan de verschillen en met het denkbeeld van een totaal rechts kabinet moeten de 'linkse' partijen zich toch over die verschillen heen kunnen zetten. Bovendien heeft Nederland niet voor een rechts kabinet of een links blok of wat dan ook gekozen. Ze hebben een combinatie van links en rechts gekozen, niet alleen zwart, niet alleen wit, maar ook alle grijstinten.

[verwijderd]
[verwijderd]6 sep. 2010 - 18:35

De komende 8 jaar (minstens) staat LINKS aan de zijkant. Links is zo uit. Het heeft b.v. de PvdA sind Wim Kok ontbroken aan leiders. OK, Wouter Bos deed het nog enigzins redelijk, maar Job Cohen! Job Cohen is inherent aan de teloorgang van links en met name de PvdA en extreem links de SP. Ruim 20 jaar geleden storte het communisme in en nu is het de beurt aan het socialisme. Er is gewoonweg geen toekomst meer voor het socialisme. De meest eenvoudige arbeider heeft tegenwoordig al een auto en gaat twee keer per jaar op vakantie. Ik woon in Almere en daar is b.v. Adri Duyvestein de meest invloedrijke politicus. Hij heerst er als een vorst. In Almere noemt men Adri Duyvestein ook wel de onderkoning van Almere. Qua belangrijkheid is Duyvestein vele malen meer invloedrijker dan b.v. onze burgemeester Annemarie Jorritsma. Adrie Duyvestein ook PvdA, maar hij gedraagd zich als een ultra rechtse VVDer met o.a. twee huizen.

2 Reacties
JanB2
JanB26 sep. 2010 - 18:35

Frankrijk en Groot-Brittanie worden op dit moment lamgelegd door stakingen. Stakingen van werknemers die het rechtse beleid kennelijk zo geweldig vinden dat ze het bijltje erbij neergooien. In Duitsland zouden links en groen momenteel de meerderheid halen. Rechts wordt uitgekotst in Europa. Alleen de heikneuters in de polder hebben kennelijk nog niets door (die zien niet wat er om hen geen gebeurd door al die dijken).

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods6 sep. 2010 - 18:35

+++ Er is gewoonweg geen toekomst meer voor het socialisme. +++ >>> Ja, vandaar dat Wilders een hele rij socialistische punten in zijn programma heeft opgenomen! Kijk maar mee: geen versoepeling ontslagrecht, geen verhoging eigen bijdrage zorg, geen uitbreiding marktwerking ziekenhuiszorg, geen huurliberalisatie, 65=65, verbetering ouderenzorg en geen verkorting WW-uitkeringsduur!