Ebola-besmetting in de Verenigde Staten
• 13-10-2014
• leestijd 2 minuten
Verpleegkundige in Dallas besmet door patiënt, appartement krijgt politiebewaking
In Dallas, Texas, is een verpleegkundige die een ebola-patiënt verzorgde in een plaatselijk ziekenhuis besmet geraakt met de ziekte. De besmetting zorgt voor bezorgdheid. Gemeente-ambtenaren zijn in de buurt van de verpleegkundige van deur tot deur te gaan om bewoners te informeren. Autoriteiten sluiten niet uit dat er meer gevallen zijn.
De cliché-uitdrukking ‘het komt nu wel erg dichtbij’ werd onverwacht waarheid in Dallas, waar een verpleegkundige ondanks scherpe voorzorgsmaatregelen toch besmet is geraakt met het ebola-virus. In het ziekenhuis was een patiënt uit Liberia opgenomen die inmiddels aan de ziekte is overleden. Eerder werd er al kritiek op het ziekenhuis geuit omdat deze de patiënt die zich meldde bij de Eerste Hulp en de ziekteverschijnselen vertoonde door het personeel naar huis was gestuurd met de boodschap dat hij slechts een bijholteontsteking had. Drie dagen later werd hij alsnog opgenomen vanwege de ebola-besmetting.
Hoe de verpleegkundige besmet is geraakt, is nog niet vastgesteld maar vermoed wordt dat ze zich niet heeft gehouden aan de protocollen. De vrouw kwam vaak in contact met de patiënt maar viel niet onder de 48 personen, waaronder verplegers en familie van de Liberiaan, die dagelijks gecontroleerd worden op besmettingsverschijnselen. Het appartement van de verpleegkundige, die alleen woont, is ontsmet en permanente politiebewaking moet voorkomen dat er iemand naar binnen gaat. De vrouw heeft ook een hond. De burgemeester heeft verklaard dat het dier niet wordt afgemaakt. In Spanje gebeurde dat eerder wel omdat dieren ebola bij zich kunnen dragen zonder de ziekteverschijnselen te vertonen. Tegen die maatregel kwam wereldwijd protest op gang.
In de VS wordt inmiddels overwogen om eventuele ebola-patiënten in de toekomst direct over te brengen naar daartoe speciaal ingerichte ziekenhuizen. De Centers for Disease Control and Prevention, een soort Amerikaanse RIVM, gaan medisch personeel ook beter voorlichten. Bezorgd personeel wil uitgerust worden met speciale beschermende kleding zoals die wordt gebruikt in besmette gebieden. Het dragen van dergelijke ‘gaspakken’ wordt echter als praktisch erg lastig gezien. De toestand van de besmette vrouw is stabiel, volgens de autoriteiten. Het wordt niet uitgesloten dat er de komende dagen meer besmettingsgevallen bij komen.
In Liberia dreigen gezondheidswerkers die betrokken zijn bij de bestrijding van ebola
met een staking. De hulpverleners willen een hogere risicovergoeding van 550 euro per maand in plaats van de 400 euro die ze nu ontvangen. Daarnaast eisen ze betere beschermende kleding. In Liberia zijn al 95 gezondheidswerkers dodelijk getroffen door de ziekte. In totaal zijn er inmiddels 4000 mensen door ebola omgekomen, het overgrote deel daarvan in Guinea, Liberia en Sierra Leone.