Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dure zorg via gemeente leidt tot stopzetten hulp

  •  
22-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
doekoe_300.jpg
Hulpbehoevenden in veel gevallen wel vijf keer zo duur uit sinds gemeente verantwoordelijk is voor zorg
Hulpbehoevenden met een modaal of hoger inkomen, betalen per maand soms wel vijf keer zo veel voor dagbesteding en begeleiding, sinds de gemeente de tarieven bepaalt. De honderden euro’s extra is voor veel mensen met een beperking reden de zorg stop te zetten.
Dat schrijft de Volkskrant dinsdag. Tientallen mensen zijn inmiddels al gestopt met de benodigde zorg, omdat ze het niet meer kunnen betalen. Ook zijn er signalen dat veel mensen niet eens aan de zorg beginnen, hoewel ze die hard nodig hebben. 
Sinds 1 januari van dit jaar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor zorgbehoevende inwoners. In september sloeg Unie KBO al alarm nadat uit onderzoek was gebleken dat gemeenten sterk verschillen in hun voorzieningen en informatie aan hulpbehoevende inwoners. 
Unie KBO zei toen dat sommige gemeenten nauwelijks iets doen voor zorgbehoevenden, of alleen voor de allerlaagste inkomens. Manon Vanderkaa, directeur van Unie KBO zei daarover: ‘De informatie is vaak moeilijk toegankelijk en slecht te begrijpen. We zien daarnaast grote verschillen in vergoedingen, die voor zorgbehoevende ouderen wel kunnen oplopen tot € 900 per jaar.’
Volgens De Volkskrant zijn het vooral mensen met een niet-aangeboren hersenletsel die de dupe zijn van de enorme verschillen in vergoedingen. Dat zou komen omdat deze mensen vaak een werkende partner hebben of een redelijk inkomen hadden voor de handicap. 
Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) verdedigt de hoge bijdrages en zegt dat burgers nu eenmaal naar draagkracht voor hun zorg moeten betalen. Critici vinden echter dat de prijsstijgingen extreem zijn en de verschillen tussen gemeenten onderling onrechtvaardig. 
Jeroen Kelders, regiohoofd van Heliomare, zegt: 
‘Mensen die na een beroerte of ongeluk moeten werken aan hun herstel, moeten de daarvoor noodzakelijke hulp wel kunnen betalen. In de ene gemeente is die wel betaalbaar, in de andere niet. Dat is geen maatwerk, maar willekeur. Veel mensen kunnen niet opeens honderden euro’s per maand meer betalen.’

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.