Chemiebedrijf Dupont heeft al vanaf de jaren 80 aanwijzingen gekregen dat de stof C8 mogelijk schadelijk is, maar bleef de stof desondanks gewoon gebruiken. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Dupont verzweeg de grote zorgen over de stof voor de Nederlandse autoriteiten. Het directe gevolg hiervan is dat Dupont de stof gewoon kon blijven gebruiken en uitstoten. Dit terwijl het bedrijf ervan op de hoogte was dat de stof mogelijk schadelijk is voor de volksgezondheid en zelfs mogelijk kankerverwekkend is.
"Dupont kreeg al vanaf de jaren 80 aanwijzingen dat het gebruik van de stof mogelijk schadelijk was voor werknemers. In 2004 kreeg Dupont in Amerika een recordboete, omdat het jarenlang zorgwekkende onderzoeksresultaten had verzwegen. En in 2005 begon een bevolkingsonderzoek onder 70.000 mensen in de VS, dat een mogelijk verband uitwees tussen C8-uitstoot en vijf ernstige aandoeningen, waaronder nierkanker."
Toch heeft Dupont de Nederlandse autoriteiten hier nooit over geïnformeerd. Govert Veldhuijzen, van 1998 tot 2006 milieuwethouder in Dordrecht en later gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland, vertelt het AD nooit enig signaal te hebben gehad over zorgen om C8. “Het bedrijf heeft nooit iets gemeld over alles wat er toen in de VS al speelde. Nu we weten hoe het zit, is dat bijzonder teleurstellend”, aldus Veldhuijzen.
In maart dit jaar stelde het RIVM nog vast dat omwonenden van de fabriek mogelijk jarenlang risico hebben gelopen op gezondheidsschade, doordat ze zijn blootgesteld aan de stof. Gemors, de onderneming waar de chemische activiteiten van Dupont onder vallen, houdt voet bij stuk en zegt dat Dupont altijd verantwoordelijk heeft gehandeld. “Het bedrijf heeft altijd gedetailleerde gegevens aan de overheid verstrekt over de stoffen die werden gebruikt.” Dat daarbij de vermelding ontbrak dat één van die stoffen al jaren omstreden is, is wat Chemours betreft kennelijk saillant.