Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Enorme opkomst bij stakingsactie basisonderwijs

  •  
05-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Docenten basisscholen staken in het Zuiderpark

© 2017-10-05 12:26:40 DEN HAAG - Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Zuiderpark. Leraren van het basisonderwijs staken omdat zij ontevreden zijn over hun te lage salaris en

Update 16.20
De staking van de leraren in het primair onderwijs werd drukbezocht. Volgens de Algemene onderwijsbond, een van de organisatoren, kwamen er zo’n 60.000 docenten demonstreren in Denk Haag. Volgens de AOb nog eens 6.000 docenten in Groningen. Dit zou het volgens een van de woordvoerders van P.O. In Actie, de actiegroep van de docenten, de grootste eendaagse staking maken die Nederland ooit heeft gekend.
Naast de docenten, waren ook zo’n 5.000 ouders die met de docenten mee demonstreerden, om hun steun uit te spreken voor de eis van 1,4 miljard om de salarissen van de leraren te verhogen en de werkdruk omlaag te krijgen.
Eerder:
In het Zuiderpark in Den Haag zijn donderdagmiddag duizenden basisschoolleraren aanwezig voor een stakingsactie. De leraren eisen een hogere vergoeding voor hun werk en een verlaging van de werkdruk. Vanuit het hele land komen bussen met leraren naar Den Haag om de manifestatie bij te wonen.
De docenten willen dat het volgende kabinet in totaal 1,4 miljard euro uittrekt voor het basisonderwijs: 900 miljoen om de salarissen te verhogen, 500 miljoen om de werkdruk te verminderen. Woensdagavond lekte uit dat het kabinet van plan is dat laatste bedrag vrij te maken. Eerder al hadden bronnen rond de kabinetsformatie laten weten dat voor het verhogen van de salarissen zo’n 270 miljoen wordt uitgetrokken. Te weinig dus.
Geschat wordt dat zo’n 90 procent van de docenten in het basisonderwijs vandaag het werk neerlegt. Wie niet bij de manifestatie in Den Haag aanwezig kan zijn, kan terecht bij soortgelijke stakingsacties in Groningen, Arnhem, Helmond en Venray.
Beeld: ANP

Meer over:

nieuws, onderwijs,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

JeMine
JeMine6 okt. 2017 - 8:25

Werkdruk anno 2017??? Met tienduizend man je druk maken op een grasveldje en nog door betaald worden ook. Als ze het echt druk hebben dan heb je hier toch helemaal geen tijd en energie voor. Ik had een groepje uitgeputte, sterk vermagerde en getraumatiseerde mensen verwacht... geen festivalstemming.

mhenneke
mhenneke6 okt. 2017 - 5:31

Hilarisch gisteren: Mijn vrouw en haar collega's reizen van Overijssel naar Den Haag om te staken. De directie mailt en smst: succes, zet hem op, etc.. Eind van de middag sms van de directie: ofze om 19u naar school willen komen voor een ingelast ouderoverleg over een nieuwbouwproject... Illustratief voor hoe men in het onderwijs tegen inzet van leraren aankijkt.

Laadklep2
Laadklep25 okt. 2017 - 22:16

Vond Kockelman wel sterk vanmorgen op Radio 1 tegen Asscher, Asscher was weer eens aan het meehuilen met de wolven in het bos , terwijl hij en mede ministers 5 jaar de kans hebben gekregen om er wat aan te veranderen. Heerlijk dagje gehad met mijn kinderen en hopen dat ze wat voor elkaar krijgen,want op de school van mijn jongste twee zijn het allemaal super gemotiveerde kanjers, die knettergek worden om voor ieder kind een plan van aanpak te schrijven ( ook al gaat het goed) en honderduizend andere formulieren voor onder in de la.

rbakels
rbakels5 okt. 2017 - 20:26

Wederom blijkt de economische kennis van onze politici bedroevend gering. In veel sectoren van het maatschappelijk leven neemt de productiviteit gestaag toe. Als ik vroeger een voordelig vliegticket wilde boeken was een medewerker van een "vliegwinkel" een uur voor mij bezig, tegenwoordig doe ik het zelf op internet. Daardoor neemt de productiviteit van werknemers toe. Niet doordat ze zich te pletter werken, maar doordat steeds meer vanzelf gaat, Het onderwijs is een van de sectoren waar een dergelijke productiviteitsstijging er niet in zit. Maar onderwijzers maken wel deel uit van een open markt van werknemers, en werknemers worden duurder, omdat ze elders steeds productiever worden. Het gevolg is dat onderwijs steeds duurder wordt. Voor verstokte marktdenkers betekent dit dat er steeds minder kinderen moeten komen. Dan zal de Nederlander (met of zonder "identiteit") langzaam uitsterven, omdat kinderen "zich de markt uit prijzen". Nee, dit is geen pleidooi tegen marktdenken, maar een pleidooi voor verstandig marktdenken. Waar de vrije markt faalt hoeft die niet helemaal afgeschaft te worden, maar moet die wel gecorrigeerd worden. Anti-subsidie fanaat Halbe Zijlstra zal er echter voor pleiten dat voortaan alleen nog kinderen van rijke ouders naar de lagere school kunnen, en de rest aan het analfabetisme wordt overgeleverd. Want wie aan de goede kant van de streep staat moet nog wel vier keer per jaar met vakantie kunnen.

1 Reactie
LaBou
LaBou 6 okt. 2017 - 5:35

"Als ik vroeger een voordelig vliegticket wilde boeken was een medewerker van een “vliegwinkel” een uur voor mij bezig, tegenwoordig doe ik het zelf op internet. Daardoor neemt de productiviteit van werknemers toe. Niet doordat ze zich te pletter werken, maar doordat steeds meer vanzelf gaat," Je zegt hier dus dat een werknemer produktiever wordt omdat jij het werk voor hem doet. Je realiseert je ook dat die werknemer dan niets meer te doen heeft? Dat is geen vergroting van de produktiviteit, dat is enkel en alleen maar een verschuiving. Gelukkig kun jij altijd nog 4 keer per jaar op vakantie naar allerlei exotische oorden. Die (nu wegens overbodig ontslagen) werknemerkan dat niet.

Bouwman2
Bouwman25 okt. 2017 - 17:37

In Catalonië kwamen veel meer mensen protesteren dan die 50000 voor 90 procent vrouwen. Natuurlijk zijn ze woedend want het betreft hier een tot het bot verwende generatie die in verzet komt als het belang van de eigen categorie meent te worden geschaad. Het belang van anderen ( collega's in het VO, het VMBO en Hoger Onderwijs alsmede hun ex-collega's) wordt door hen blijkbaar van minder belang gevonden. Het is bepaald ontluisterend die cultuur van het ego, ware het niet dat deze cultuur inmiddels tot Leitkultur is verheven en in het Zuiderpark wordt gecelebreerd. . Wat gaan deze onderwijzeressen komende generaties aan kinderen leren? Kom in verzet, wees kwaad, kom op voor je eigen belang? Zet je af tegen de anderen, tegen de vijand die de Overheid is, tegen iedereen die anders is of anders denkt? Ik heb geen kinderen meer van die leeftijd, maar had ik ze wel, ik hield ze subiet thuis.

Truus Boterkoek
Truus Boterkoek5 okt. 2017 - 17:12

Wil ik ook wel.. Minder hard werken en meer salaris.

1 Reactie
Klaas Vaak2
Klaas Vaak25 okt. 2017 - 17:36

Dan moet je toch op een andere partij stemmen.

Wittemuis
Wittemuis5 okt. 2017 - 17:05

10 miljard gaat er reeds heen en nu 1.4. meer en dan ...... ? Het begint op een uitstervend beroep te lijken als ik de geïnterviewden zo hoor.

1 Reactie
ton14024
ton140245 okt. 2017 - 19:02

De klassen moeten kleiner, dus meer leraren zijn nodig. Om over de buitensporige druk van ouders en voortgezet onderwijs maar te zwijgen. Stel je eens voor als die basisschool in elke woonwijk niet meer betaalbaar is (binnenkort?) en puk naar een fabriek in de stad moet?

BarendDeVries
BarendDeVries5 okt. 2017 - 15:17

Kijk zo gaat dat. Niet zuren, maar eisen. Ik hoop dat de adem lang genoeg is, ook van de ondersteunende ouders.

4 Reacties
Wimpie01
Wimpie015 okt. 2017 - 17:11

Je schrijffout geeft de juiste situatie weer (z(e)uren. Docenten van het voortgezet onderwijs moeten langer studeren en verdienen dus ook meer. Als beginnende leerkracht op het basisonderwijs is je startsalaris ongeveer 1700 netto per maand. Als je rustig blijft zitten is dat over een jaar of 10 gegroeid naar 2500 / 2700 netto. Als ik de uren onder de loep neem, bij ons geven ze les van 08:30 tot 14:00 inclusief een half uur pauze. Dit is in totaal 5 uur. Er vanuit gaande dat de leerkrachten eerder op school moeten zijn en later naar huis gaan tel ik er een half uur per keer, dus totaal een uur extra erbij is 6 uur. Ik laat de situatie buiten beschouwing dat een aantal leerkrachten eerder thuis waren dan de ouders die de kinderen ophaalden. Totaal werkweek is dus 30 uur. Een aantal uren erbij voor eventuele voorbereidingen en huiswerk nakijken (als dat niet onder schooltijd kan), maakt het totaal 35 uur. Tel je de vakantiedagen erbij (11 weken) kan ik niet zo snel een beroep bedenken waar hetzelfde salaris met dezelfde uren verdiend wordt. laten ze die 500 miljoen maar extra in de zorg stoppen, want daar wordt wel gebuffeld.

ton14024
ton140245 okt. 2017 - 19:30

Wim Zelfde salaris, 50 dagen incl. ouderdom vrij te verdelen, en 40 uur (echt wel) werken, is niet uitzonderlijk. Maar meestal is dat werken met ´handel´, en niet met andermans ´levenslust´.

Luneau
Luneau5 okt. 2017 - 19:41

Wim, je kent duidelijk geen leraren. Dat half uur lunchpauze, is geen pauze, aangezien leraren sinds de invoering van het continurooster klassikaal moeten lunchen en tijdens hun pauze dus nog druk bezig zijn met de orde te bewaken. Tel daar dus nog maar 2,5 uur per week bij. En het lijkt me best pittig om zelfs in je pauze geen pauze te hebben, zoals alle andere beroepen. Verder zijn leraren extra op school aanwezig voor ouderavonden, rapportbesprekingen, lerarenvergaderingen, versieren van de school voor boekenweek, sinterklaas, kerstmis, pasen, etc., schoonmaakavonden (want onvoldoende geld voor meer schoonmakers), (meerdaagse) schoolreisjes, bezorgde ouders die extra gesprekken willen, etc. En ook op die 11 weken vakantie valt het één en ander af te dingen. De eerste week van de zomervakantie moeten klaslokalen worden opgeruimd en de laatste week wordt informatie over de leerlingen overgedragen aan de nieuwe leerkracht en voorbereidingen getroffen voor het nieuwe lesjaar. En zitten er in de overige vakanties feestdagen die voor alle Nederlanders gelden. Verder doen zowel studenten van de PABO als studenten voor eerste en tweede graads lesbevoegdheid een 4-jarige HBO-opleiding.

Wimpie01
Wimpie016 okt. 2017 - 9:58

In reactie op Z_edje, Wij van de algemene onderwijsbond constateren oftewel wij van WC-eend constateren. Dit is de slager die zijn eigen vlees keurt, heeft altijd gelijk

RobSon2
RobSon25 okt. 2017 - 15:12

Het lijkt eerder een festival dan een demonstratie. Maar gelijk hebben ze, en mijn steun ook.

1 Reactie
Klaas Vaak2
Klaas Vaak25 okt. 2017 - 17:34

Het is pas goed als het er hard aan toegaat, maar misschien kunnen we de volgende keer van wat geweld genieten, Gezien de regering die nu in de steigers staat hoeven we de hoop niet op te geven.

Cave Canem
Cave Canem5 okt. 2017 - 14:34

Afgaande op alle signalen vooraf had je toch zeker een dikke 100.000 demonstranten mogen verwachten. Met 60.000 zit je dan duidelijk aan de magere kant.

1 Reactie
Klaas Vaak2
Klaas Vaak25 okt. 2017 - 17:30

Vooral als je bedenkt dat ik er minstens 150.000 had verwacht, maar bij navrage bleek dat de meeste VVD-ers thuis zijn gebleven.

ton14024
ton140245 okt. 2017 - 14:18

90% is een zeer hoge score. Krijg je van mij een 10 voor.

Joop Schouten
Joop Schouten5 okt. 2017 - 13:32

Goed onderwijs is de enige basis voor een gezonde maatschappij. De stress die ons onderwijzend personeel in grote meerderheid ondervindt ondermijnt dit. Ook dit is te wijten aan ons neoliberale rechts bewind. Wat mij verbaast is dat de bevolking toch in meerderheid koos voor rechtse ballen. Je zou kunnen stellen dat dit met gebrek aan kennis en empathie te maken heeft. Het lijkt me dat politiek en filosofie ook standaard lesmateriaal zou moeten zijn.

4 Reacties
Walter White
Walter White5 okt. 2017 - 15:43

"Goed onderwijs is de enige basis voor een gezonde maatschappij. De stress die ons onderwijzend personeel in grote meerderheid ondervindt ondermijnt dit. Ook dit is te wijten aan ons neoliberale rechts bewind. " Ik zou de stress en het lerarentekort eerder wijten aan de 'vrije' opvoeding van de laatste 30 jr. hetgeen geresulteerd heeft in 'prinsjes en prinsesjes' die verwaand, verwend en nogal onbeschoft kunnen zijn. Als je er daarvan een stuk of 10 hebt en daar de de dag mee moet zien door te komen dan is een gemiddeld salaris al snel te weinig.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak25 okt. 2017 - 17:27

Walter White kan geen orde houden - dan moet je een ander beroep kiezen en niet gaan klagen over "de jeugd van tegenwoordig".

Bouwman2
Bouwman25 okt. 2017 - 17:46

Je wijt stress en burn out aan de rechtse bal? Kom op Joop Schouten, denk je echt dat een links beleid tot een ontspannen samenleving leidt? Je mag in dat geval op mijn kosten naar Caracas vliegen.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 okt. 2017 - 0:29

"Je mag in dat geval op mijn kosten naar Caracas vliegen." Mag et ook Havanna zijn?