Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Duitsland: vaccin AstraZeneca niet voor 65-plussers

  •  
28-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BRITAIN - HEALTH - VIRUS - VACCINE

© A patient prepares to receive an injection of the Oxford/AstraZeneca Covid-19 vaccine by Royal Navy medics at a vaccination centre set up at Bath racecourse in Bath, southwest England on Janu

De wetenschappelijke commissie STIKO van het Duitse Robert Koch Instituut, de equivalent van het Nederlandse RIVM, stelt dat het vaccin van AstraZeneca, ook wel bekend als het Oxford-vaccin, alleen gebruikt mag worden bij mensen jonger dan 65 jaar. STIKO komt tot dat advies omdat onduidelijk is hoe effectief het middel is voor 65-plussers. De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA zal naar verwachting deze week nog bekendmaken of het vaccin wordt goedgekeurd. Waarschijnlijk adviseert ook dit instituut het vaccin weg te houden bij oudere Europeanen.
Geen video? Klik hier.
De Volkskrant reconstrueert in ontluisterend artikel wat er allemaal mis is gegaan met het vaccin waar de Nederlandse regering op inzette.
"In Brussel en Washington wordt het beoogde bulkvaccin van AstraZeneca, waarmee straks ook de meeste Nederlanders van tussen de 18 en de 60 moeten worden ingeënt, met steeds meer chagrijn ontvangen. ‘De wereld wedde op dit vaccin. Maar wat een teleurstelling’, aldus Eric Topol van het Amerikaanse Scripps Institute voor medicijnonderzoek in een commentaar. Het vaccin zal er heus komen, oordeelt farmaciewatcher Derek Lowe in een bespreking van de ontwikkelingen voor vakgenoten. ‘Maar als ik moest zeggen welk groot farmaceutisch bedrijf er beschadigd uit deze pandemie gaat komen, is het AstraZeneca.’"
Geen video? Klik hier.
Deze week berichtte de Duitse krant het Handelsblatt al dat er twijfels zijn rond de werkzaamheid van het vaccin bij ouderen. Dat werd een dag later door het bedrijf op hoge toon ontkend.
Ondertussen ligt de EU op ramkoers met het bedrijf omdat AstraZeneca niet in staat zegt te zijn de beloofde vaccins te leveren.
Geen video? Klik hier.
De EU vermoedt dat de bestelde vaccins aan andere landen zijn verkocht. Terwijl de Unie miljarden publiek geld heeft gestoken in de ontwikkeling van de vaccins.
Geen video? Klik hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

sjaak5
sjaak528 jan. 2021 - 23:20

We moeten nu de schouders er onder zetten. Met z'n allen. Handen stukwassen, mondkapjes. Als we allemaal ons uiterste best doen dan krijgen we het virus onder controle. De virus-wappies buiten en de jongeren die aan het rellen zijn begrijpen blijkbaar niet wat er aan de hand is. Criminelen zijn het! Blijf thuis. Ook overdag. Houd uw kinderen binnen, binnenkort ook overdag, en help elkaar zoveel mogelijk. Het vaccin komt er aan. En dan geef ik nu het woord aan Hugo de Jonge.

JanB2
JanB228 jan. 2021 - 22:03

Veel onduidelijkheid. Wie wat te verwijten valt en, belangrijker nog, wat te doen om de problemen die dreigen te ontstaan het hoofd te bieden valt niet te zeggen. Sterker nog, we weten niet eens wat het probleem is. Maar dát er een probleem is staat wel vast. Ziehier de nadelen van essentiele infrastructuur en faciliteiten in handen van private partijen. Ik heb al veel eerder (nog voor de coronacrisis) gepleit voor farmaceutische bedrijven in staatseigendom. De vrije-markt adapten met hun welhaast religieus geloof in het onbegrensde vermogen van het private initiatief kunnen schuimbekken wat ze willen maar die vergeten daarbij steevast dat Renault bijvoorbeeld decennia lang ook een staatsbedrijf is geweest en als zodanig één van de grootste spelers wereldwijd is geworden binnen de autoindustrie. De britse autoindustrie ging echter om zeep (en niet door de vakbonden zoals een neoliberale mythe de burger wil wijsmaken, maar door volslagen idioot management waar niemand vat op had). Bij een staatsbedrijf roep je gewoon de directie op het matje als er problemen zijn. En dan hebben ze open kaart te spelen of ze vliegen eruit. Dat is hier totaal anders. Men kan in Brussel slechts gissen naar wat AtstraZeneca aan het aanklooien is. Laat staan dat men daar op dit moment enige grip op heeft. Er zijn meerdere redenen om farmaceuten te nationaliseren trouwens. Marktdenken en een winstoogmerk op korte-termijn gaan niet samen met dringende kwestie's die hoog nodig moeten worden aangepakt maar die de farmaceutische industrie laat liggen omdat het op dit moment teveel geld kost en nog niets oplevert. Met name de resistentie tegen antibiotica is een toenemende bedreiging aan het worden. Als daar niet tijdig werk van wordt gemaakt dan zijn we straks wat bacteriele infectie's betreft terug bij de stand van zaken van voor de komst van de penicilline. Volstrekt weerloos, niet alleen tegen virale infectie's, maar ook weer tegen bacteriele ziekteverwekkers. En dat in een wereld waarin, door een veelvoud aan oorzaken, de kans op uitbraken en epidemieën steeds meer toeneemt.

3 Reacties
Hoofdschuddend
Hoofdschuddend28 jan. 2021 - 23:27

Beste Jan, de enige farmaceut die het virus niet tegen marktprijzen aanbiedt is Astra Zenica. Daar zit meteen het probleem. Het is het minst goede vaccin dat op de markt komt. Farmaceutische industrie nationaliseren is wel ongeveer het achterlijkste wat je kunt doen. Kunnen we tot 2030 wachten tot er “iets” ontwikkeld is. De vrije markt is altijd sneller, innovatiever omdat concurrentie er voor zorgt dat alleen de besten overleven.

LaBou
LaBou 29 jan. 2021 - 7:32

" De vrije markt is altijd sneller, innovatiever omdat concurrentie er voor zorgt dat alleen de besten overleven." Dan moet die concurrentie er wel zijn. En dat is nou juist het probleem: door opkopen van potentiele concurrentie is die er niet. En daarbij: heel veel van het onderzoek dat hoofdschuudend toeschrijft aan die pharmaceuten wordt gedaan door publieke instellingen. Wat die pharmaceuten wel doen is de meest veelbelovende onderzoeken opkopen.

JanB2
JanB231 jan. 2021 - 17:41

@ Labou Zo is het.

Mokker
Mokker28 jan. 2021 - 21:29

Dat krijg je als de overheid gammele contracten afsluit met grootverdieners. De farmaceuten kunnen waarschijnlijk elders meer krijgen voor hetzelfde product, en het contract laat ruimte om met een smoesje niet te hoeven leveren. Ik heb in ieder geval nog niet gehoord dat hier voor AZ een boete aan vast zit wegens wanprestatie.

RaymondenJoop
RaymondenJoop28 jan. 2021 - 17:31

De UK heeft 3 maanden eerder getekend dan de EU. O.a. Dld en NL waren toen al klaar om ook te ondertekenen, zo niet de EU. Toen waren we wel blijkbaar verder, hoewel dat los staat van het bizar lage tempo dat we nu hebben. Zal me niks verbazen als de EU bakzeil moet halen hier tzt. Het inrichten van een productiestraat is een stuk complexer dan wat corona feiten op een rij zetten. Met de huidige door ggz beloofde 200.000 pw zijn we 1,5 - 2 jr verder, dus we hebben sowieso een probleem. Dan nog dat verhaal van die arts van het UMC Groningen bij Jinek gisteren, die stelt dat 72% van de ic-bedden bezet worden door 60-75 jarige mannen met een bmi>25. Een 60 jarige slanke vrouw komt niet of nauwelijks op de ic terecht. Terecht dan de vraag van deze arts waarom je niet begint met deze groep. Als je dat doet icm die zwakke ouderen kan je in mrt de boel weer v/h slot halen stelde hij. Er komen dan zoveel bedden vrij dat dit kan. Je vraagt je af wat er wordt besproken tijdens zo'n OMT-overleg.

5 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop28 jan. 2021 - 17:34

Overigens, het AZ vaccin is niet getest in de ouderen groep, dat het niet zou werken is (hopelijk) een voorbarige conclusie. Dat het ueberhaupt niet getest is in die groep is wel heel merkwaardig.

RaymondenJoop
RaymondenJoop28 jan. 2021 - 17:37

En weer iets anders is het bijzondere nieuws dat Merck, een héle grote farmaceut, is gestopt met de ontwikkeling van Corona vaccins, daar bij hun onderzoek uitwees dat anti-lichamen die ontstaan zijn na een natuurlijke infectie een veel betere bescherming gaven dan een vaccin. Merck zet nu in op medicatie. Is te lezen op internationale media als Reuters.

Marcus A.2
Marcus A.228 jan. 2021 - 20:48

@Raymond "daar bij hun onderzoek uitwees dat anti-lichamen die ontstaan zijn na een natuurlijke infectie een veel betere bescherming gaven dan een vaccin." Je leest het niet goed en verspreid daardoor desinformatie. Het moet zijn: "daar bij hun onderzoek uitwees dat anti-lichamen die ontstaan zijn na een natuurlijke infectie een veel betere bescherming gaven dan HUN vaccin." Over andere vaccins hebben ze geen uitspraken gedaan.

RaymondenJoop
RaymondenJoop28 jan. 2021 - 21:31

@Marcus Bedankt voor de vriendelijk verwoorde reactie

Dehnus
Dehnus28 jan. 2021 - 23:31

OMT mist wel meer experts. Er is ook geen reclame adviseur (om het te verkopen) en een gedragsdeskundige toegevoegd. Die laatste is heel belangrijk voor groepsgedrag. Hoe gedragen groepen zich in een noodgeval bijvoorbeeld. Dat is een hele studie, en een heel interessant veld. (Waardoor evacuatie van stadions veel verbeterd is bijvoorbeeld). Dit is niet alleen in Nederland een probleem hoor, ook in andere Westerse landen schort het wat op dit front. Er word alleen naar bepaalde deskundigen geluisterd, maar een pandemie bestrijden is zo veel meer dan alleen "virus overdracht in biologische/medische zin". Daar komt nu eenmaal een hele hoop sociale, culturele, psychologische en statistische wetenschap bij kijken. Zo'n stukje "leven" (want het leeft maar eigenlijk ook weer niet), is slimmer vaak dan wij denken ;), het past zich aan op ons gedrag. Trouwens virussen zijn niet alleen "het Kwaad", zonder virussen kunnen zoogdieren niet eens geboren worden (krijg je miskramen), er zijn ook goede virussen, waaronder in ons lichaam die de vrucht herprogrammeer. Echt heel interessant om je eens in te verdiepen :). Hele onderzoeken naar geweest op schapen. :). Verder schijnt er meer te spelen dan "die drie maanden", de EU schijnt geïnvesteerd te hebben in AZ (niet de voetbal club ;)). En is niet de enigste, hoewel ze ook uithalen naar de VS, (omdat die onder Trump ook heel "ME FIRST!" te werk gingen), schijnt ook Washington een appeltje te willen schillen met AZ. Dan kan je beter met de nieuwe Biden Administratie eventjes samen gaan kijken wat er nu precies aan de hand is. De goedkeuring van AZ eventjes uitstellen en meer concentreren op het Johnson, Johnson en Jansen Vaccine (een woordgrapje, die combinatie is gewoon lollig ;)). @Marcus A. Dank je wel dat je het even verbetert.:). Want dat is wel nodig in de huidige antivax maatschappij :(.

Jozias2
Jozias228 jan. 2021 - 17:09

Op zich toch niet erg. Astra Zeneca was sowieso al bedoeld voor de massa. Dus vooral de groep 60-. Moderna en Pfizer dan voor de ouderen. Binnenkort komt daar Jansen bij.

NoahAmber
NoahAmber28 jan. 2021 - 16:52

Altijd gedacht dat de 1st volgende wereldoorlog zou gaan om water. Blijkt het het coronavaccin te zijn. Naja die om het water houden we dan tegoed

Juppé🎗
Juppé🎗28 jan. 2021 - 16:10

Er was hier een vaccin in ontwikkeling bij Sanofi en dat had bij de eerste testen een effectiviteit van 90 procent bij personen van beneden de 50 jaar. Daarboven liep het echter terug tot 60 procent. Op basis hiervan zijn productie en verdere testen gestopt en is het teruggegaan naar de tekentafel. Vertraging 4 a 5 maanden. Over de effectiviteit van AstraZeneca doen verschillende berichten de ronde. Op basis waarvan het VK goedkeuring heeft gegeven is onbekend. Ook is er een verhaal dat het met een wat kleinere eerstedosis ineens veel beter werkt. Als dat zo nauw luistert moet je dan mensen van 120 kilo wel dezelfde prik geven als mensen van 53? Al met al erg onduidelijk. Ik ben benieuwd wat we morgen horen.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jan. 2021 - 15:09

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
itsme3
itsme328 jan. 2021 - 16:43

Het zou best kunnen. Maar een capitale blunder van astrazeneca is dat ze productieproblemen weken zo niet maanden hebben achter gehouden voor de EU. Dat is dan nog afgezien van de onduidelijkheid of ze tussendoor wel of niet geëxporteerd hebben en ofdat de afspraak is gemaakt dat de Britse fabrieken ook voor de EU produceren.

NoahAmber
NoahAmber28 jan. 2021 - 16:57

@Eikel 28 januari 2021 at 16:09 Blijkbaar zijn EU elite er niet over te spreken dat ze niet (in het geheim) kunnen voordringen bij het verkrijgen van het vaccin. Waarvan akte. Daar kan je dus uit concluderen dat er schurkenstaten zoals de VS en het UK zijn die dat dus wel [in het geheim] kunnen. Waren die schurkenstaten niet die die jij altijd zo waardeert. Zegt dus heel veel over jou, Kees, Gi Raf, Kanarie, Ploert etcetc Waarvan akte

Dehnus
Dehnus28 jan. 2021 - 23:36

Dus als je je netjes gedraagt ben je een "schoft van de elite", maar als je vies bezig bent ben je "goed!". Ja zo ken ik er ook nog wel een paar. Ook Washington is boos op AZ trouwens, en nee daar bedoelen ze niet de voetbal club mee. Er schijnt veel meer te spelen. En Biden is Trump niet, Trump wou niet in Covax, Biden waarschijnlijk wel. Er rommelt echt wat binnen dat bedrijf. Ze hebben investeringen van de VS, EU en VK waarschijnlijk tegen elkaar uitgespeeld. En dat is spelen met vuur wat ze nog naar op kan breken, ook de beurs koers geeft dat aan (is dalende wat raar is voor een vaccin maker met een werkend Covid Vaccin). En nee dat komt niet door MemeStonks ;).

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen28 jan. 2021 - 15:02

Goed nieuws. Dan misschien toch een vaccinatie te pakken voor 2026 voor mij en mijn leeftijdsgenoten.

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber28 jan. 2021 - 16:58

Je kan al bijna een jaar zonder vaccinatie. Die 5 jaar kunnen er ook nog wel bij. Met twee vingers in je neus Dickie

Aurora01
Aurora0128 jan. 2021 - 14:39

Wat zegt onze flitsende minister van VWS hiervan? Hij heeft vast een geruststellende on-liner.

Joop Schouten
Joop Schouten28 jan. 2021 - 14:34

'Het vaccin zal er heus komen, oordeelt farmaciewatcher Derek Lowe in een bespreking van de ontwikkelingen voor vakgenoten.' Ja, ja. Nieuwe productielijnen opzetten duurt maanden. Ze spelen met levens.

WeesGeenKees
WeesGeenKees28 jan. 2021 - 14:28

Hopelijk komt nu eens daadwerkelijk naar buiten wat voor maffia-firma's de farmaceuten zijn. Kan niet wachten tot geheime documenten openbaar worden gemaakt. Vaccin-deals horen niet geheim te zijn wat een gotspe!

1 Reactie
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar28 jan. 2021 - 17:11

Oh jawel hoor, dat heet 'bedrijfsgevoelige informatie'. Als je daar naar vraagt bij publieke instellingen kijken ze je aan alsof je achterlijk bent en het compleet logisch is dat ze dat achter mogen houden. Ik heb ooit eens als lid van de medezeggenschapsraad van een Universiteit gevraagd waarom er uberhaupt een dure deal met Nestlé moest worden gemaakt voor de koffie. Dat ik dat durfde te vragen, de arrogantie!