Driekwart kiezers wil geen JSF
• 21-08-2012
• leestijd 2 minuten
Kiezers: Budget ontwikkelingssamenwerking, afdrachten EU en defensie-uitgaven moeten omlaag
Een ruime meerderheid van de kiezers wil dat de overheid de aankoop van de JSF staakt. Dat blijkt uit onderzoek van Clingendael, het Nederlandse Instituut voor Internationale Betrekkingen. Ruim driekwart van de kiezers wil dat de overheid er mee stopt. Clingendael-onderzoeker Dick Zandee en ex-medewerker van Defensie wijst erop dat Defensie extra moet bezuinigen. Hij wijst nadrukkelijk op de voortdurend stijgende kosten van de JSF.
De afgelopen weken voerde de voor Nederland bestemde JSF testvluchten uit in Texas. Die zijn volgens het ministerie van Defensie goed verlopen. De autoriteiten waren opvallend terughoudend met informatie over de testvluchten.
Een Kamermeerderheid vindt het toestel te duur en wil stoppen met de ontwikkeling, maar demissionair minister Hans Hillen weigert zich terug te trekken. Het zijn vooral de kiezers van linkse oppositiepartijen die extra op Defensie willen bezuinigen. Van de SP-stemmers is 87 procent voor. GroenLinks-stemmers wil 85 procent extra bezuinigingen en bij de PvdA 72 procent.
Defensie wordt door de meeste kiezers gezien als de sector waar op bezuinigd kan worden. Op de vraag wat het belangrijkste doel zou moeten zijn van het Nederlandse buitenlandbeleid is ‘opkomen voor Nederlandse economische belangen’ het meest gehoorde antwoord. Ontwikkelingssamenwerking, EU-afdrachten en defensie-uitgaven zijn de meest genoemde bezuinigingsposten.
Het onderzoek voor Clingendael werd uitgevoerd door Maurice de Hond. Zijn steekproef betrof vijftienhonderd kiesgerechtigden.