Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Donner werkte in geheim aan Vestia-zaak

  •  
07-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Donner_300_05.jpg
Oud-minister vreesde voor grote schade woningcorporatie
Oud-minister Donner van Binnenlandse Zaken werkte in 2011 in het geheim aan de Vestia-zaak. Zelfs zijn collega-ministers wisten van niets, “ook met de minister van Financiën besprak ik dit niet”, verklaarde hij maandag tegenover de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties.
Donner heeft als minister actieve informatieplicht richting de Tweede Kamer. Een aspect dat de commissie de moeite waard vond verder te onderzoeken. Andere Kamerleden die voor de commissie verschenen gaven aan dat ze direct op de hoogte gesteld hadden moeten worden.
Toen de zaak speelde was alleen ‘globaal’ bekend dat Vestia honderden miljoenen nodig had door de ‘giftige’ derivaten. Donner verdedigde zijn stilzwijgen door te zeggen dat hij de zaak nog aan het ‘onderzoeken’ was. “De Kamer wil niet alleen horen dat er een probleem is, maar ook wat ik er aan ga doen. Dat wist ik toen nog niet.” Toen hij erachter kwam dat Vestia derivatencontracten had getekend die de overheid buitenspel zette, werd het hem onmogelijk gemaakt de Kamer te informeren. “In die contracten stond dat bij elke ruchtbaarheid onmiddellijk miljarden konden worden opgeeist door de banken. Ik was me zeer bewust van het risico van lekken.”
De opvolger van Donner, minister Spies, informeerde na haar aantreden wel de Kamer, maar dan vertrouwelijk. “Toen kon dat inmiddels. Zij deed wat ik ook had willen doen. De ministerraad heb ik ook pas in mijn laatste week geïnformeerd.”
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

estranjero
estranjero7 jul. 2014 - 12:33

Blijft de vraag wat Dhr. Donner nog meer allemaal onder de pet heeft moeten houden.... ik weet niet waarom maar steeds maar weer: topje en ijsberg.

Meta Foor
Meta Foor7 jul. 2014 - 12:33

indertijd had Donner dezelfde trieste hondenlook terwijl hij ''uuuuhm, uuuhm, niet dat ik weet , uuuhm'' mompelde als momenteel Opstelten hetzelfde truukje uithaalt. Hij weet het, de pers weet het, ik weet het, maar toch bliven ze doorjokken in de wetenschap dat het tzt als een pagina 5 berichtje rechtgezet wordt.

msj_meijerink
msj_meijerink7 jul. 2014 - 12:33

Donner creëerde dus een staat binnen de staat, dat verbaast me niets van deze über-regenteske meneer met 19e eeuwse opvattingen. Zou hij zelfs een coup hebben voorbereid?

nico1943
nico19437 jul. 2014 - 12:33

En deze regent is vice-voorzitter van de Raad van State. Schandalig!!!

Brauswasser
Brauswasser7 jul. 2014 - 12:33

Kamerleden die voor de commissie verschenen gaven aan dat ze direct op de hoogte gesteld hadden moeten worden. -a- Dan kun je het ook wel direct in de Telegraaf zetten, volgens de Ombudsman. -b- Zouden ze het wel gesnapt hebben, gezien andere ervaringen met deze leden.

JandeBoer2
JandeBoer27 jul. 2014 - 12:33

"minister Spies, informeerde na haar aantreden wel de Kamer, maar dan vertrouwelijk. " Stoppen met die commissies stiekum. Wat heb je er als volksvertegenwoordiger aan als je er niks kan/mag doen met de informatie die je krijgt.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20147 jul. 2014 - 12:33

Hoe zit dat eigenlijk met de 'geheime deal' van Dijselbloem? Bas Heijne: 'Over de – gelukkig - hoog opgelopen kwestie van de salarisverhoging bij ABN Amro heb ik nog één vraag: welke rol heeft de minister van Financiën gespeeld?': http://www.nrc.nl/heijne/2014/06/29/dode-mus-2/

johanw2
johanw27 jul. 2014 - 12:33

Als zoiets in een contract gezet wordt door banken wordt het misschien eens tijd om ook bij contracten tussen zakelijke partners meet zwarte en grijze lijsten voor verboden bepalingen te gaan werken, net als in het consumentenrecht.

1 Reactie
nikita72
nikita727 jul. 2014 - 12:33

Johan, ik vind dit een prima idee. Al denk ik dat in wetboek geen "grijze" lijsten mogen voorkomen, alleen bepalingen die zwart op wit staan.

[verwijderd]
[verwijderd]7 jul. 2014 - 12:33

Het risico van lekken? Beter te spreken van het risico van niet lekken. Hier dus informatie achterhouden voor de 2e kamer. Met als gevolg dat miljoenenverliezen konden oplopen tot miljardenverliezen. Waar de huurders nu voor mogen opdraaien met de hypotheekcrisis verhuurbelasting. M.i.v. juli zijn de huren weer met minstens 4% verhoogd. Intussen gaat Donner c.s. lekker met vakantie, dat zit er voor de huurder niet in.

1 Reactie
Martin007
Martin0077 jul. 2014 - 12:33

Tja, Kees, wij woonden in 2012 ook nog in zo'n huurwoning. Wij hebben een zoon die bij de groenvoorziening van de sociale werkplaats werkt en goddank heeft hij een vaste baan gekregen. Nog net op tijd. Ik had al lang berekend dat onze huur in de afgelopen 23 jaar was gestegen met 110 % bovenop de inflatie. En daar zou het niet bij blijven, als je het journaal en de kranten moest geloven. Wij hebben de onderste steen boven gehaald en een huisje gekocht dat op naam staat van onze zoon. Ik vond dat ik hem op de wereld heb gezet en hem nu moet beschermen tegen ZIJN EIGEN REGERING. (Of eigenlijk tegen Piet de Geus.) In 2012 zijn 6750 gezinnen (!) uit hun huurwoning gezet vanwege financiële problemen. In 2013 waren dat er al bijna 7000. In Amerika heb je appartementjes van 25 vierkante meter waar hele gezinnen in wonen. In Nederland bestaan die dingen niet eens. Dus waar die 2.300.000 gezinnen naar toe moeten, die nu nog in een "sociale" huurwoning zitten? Wie het weet mag het zeggen. Voor mensen als Piet de Geus: vooral NIET SP stemmen. Jullie gaan allemaal spijt krijgen van dat liberale beleid, als het te laat is.

JanB2
JanB27 jul. 2014 - 12:33

"In die contracten stond dat bij elke ruchtbaarheid onmiddellijk miljarden konden worden opgeeist door de banken" Dit geeft dus aan hoe louche die contracten waren.

1 Reactie
lembeck
lembeck7 jul. 2014 - 12:33

Jan, het is echt nog erger!! http://www.aedes.nl/content/artikelen/corporatiestelsel/parlementaire-enquete/openbare-verhoren/17-openbare-verhoren.xml?bron=alerts http://www.z24.nl/economie/minister-spies-wilde-problemen-vestia-oplossen-maar-gerrit-zalm-werkte-haar-tegen-476521?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=minister-spies-wilde-problemen-vestia-oplossen-maar-gerrit-zalm-werkte-haar-tegen-476521 http://www.aedes.nl/content/artikelen/corporatiestelsel/parlementaire-enquete/openbare-verhoren/openbare-verhoren.xml Als je DIT leest, dan word je gelijk kotsmisselijk. Ik werd het in elk geval wel. Het is godgeklaagd dat zulke mensen straffeloos zulke dingen doen en zelfs een minister passeren (Donner), terwijl deze omhoog gevallen regent de BALLEN verstand had van waar hij mee bezig was.

GerardLauwman
GerardLauwman7 jul. 2014 - 12:33

Heeft hij nou gelijk op 1.22 minuut met "Dit is staatsrecht" ? Dat lijkt de vragensteller zelf ook niet te weten. Is nogal belangrijk in mijn ogen of het idd staatsrechtis of dat het Donner zijn mening is.

1 Reactie
lembeck
lembeck7 jul. 2014 - 12:33

Het gaat erom of een minister de Kamer moet informeren, begrijp ik. Dat kan staatsrecht zijn, maar wat heeft het te maken met waar hij zich mee liep te bemoeien, zonder te weten waar hij mee bezig was? http://www.aedes.nl/content/artikelen/corporatiestelsel/parlementaire-enquete/openbare-verhoren/17-openbare-verhoren.xml?bron=alerts En hier het hele verhoor: https://www.youtube.com/watch?v=8UXoZR_CWlg&list=PLJKP3p2vpcUVBtdGPw069LO5T751KPu-p&index=53

JannesJ2
JannesJ27 jul. 2014 - 12:33

Kan iemand mij, simpele boerendingetje, uitleggen waarom iemand zonder verstand van zaken (woorden van Donner zelf) zo'n belangrijke (sleutel)positie kan innemen?

2 Reacties
lembeck
lembeck7 jul. 2014 - 12:33

Moet je bij Donner zelf zijn, of bij Opstelten, of Demmink, of Teeven en zo zijn er nog een paar die dat wel weten. Dat ik nog altijd het fatsoen bewaard heb om niet naar Den Haag te gaan met een oude paraplu om tussen de spaken van de fiets van deze meneer te steken, mag een wonder heten. Maar ja... ik verlaag me liever niet tot zijn niveau.

msj_meijerink
msj_meijerink7 jul. 2014 - 12:33

Omdat hij Donner heet en omdat zijn halve familie voor hem een hoge ambtenaar/minister was. Dan heb je vanzelfsprekend de nodige ingangen in Het Hollandsche Haagje.