Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Donkere tijden herleven

  •  
19-12-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
4166422863_6f987555be_z

© A Christmas Carol / Mraz Center for the Performing Arts

De oorlog van rijk tegen arm begint zijn vruchten af te werpen en we dansen rustig door
Drie gebeurtenissen deze week, ogenschijnlijk geen verband houdend met elkaar, gaven mij een blik in de toekomst die door mijn grote held en fijnschrijver George Orwell zo haarscherp is geschetst en opgetekend in zijn meest beroemde boek 1984.
De te grote invloed van het kapitaal (Scrooge) De eerste gebeurtenis was een interview op Euronews met de heer Pierini van Carnegie Europe, die het bestond om desgevraagd mede te delen dat Israël met de realiteit kampt en dat de reactie van de EU er niet zoveel toe doet omdat het nog maar de vraag is hoe lang de EU nog bestaat. Dit alles naar aanleiding van de negatieve reactie van de buitenlandwoordvoerster van de Europese Unie op de nogal brutale en schofferende actie van Nethayahu om te vragen welke Europese landen het erkennen van Jeruzalem als Joodse hoofdstad door Amerika zouden gaan volgen. Hij kreeg, laat ik het netjes zeggen nul op het rekest.
Dit geeft voor mij aan hoever de invloed van het kapitaal is doorgedrongen en dat er een correctie moet plaatsvinden door de politiek via de EU of landen afzonderlijk. Voor mij is de grens bereikt als een Amerikaanse charitasbaas speculeert over het voortbestaan van de EU. Het geeft aan hoe ver de macht van het grootkapitaal al is voortgeschreden. Te veel aan charitas is voor mij bovendien een symptoom van de afnemende macht van de staat en het opzeggen van het sociaal contract. Grote bedrijven en hebzuchtige particulieren dragen niet bij aan de schatkist door het betalen van belastingen maar kopen willekeurig aanzien en goodwill op kosten van de gewone belastingbetaler. Een gevaarlijke en ook zieke trend die ons terugwerpt naar oude tijden, die door Thierry Baudet van het Forum voor democratie zo worden verheerlijkt. Terug naar genade in plaats van recht.
Christelijke censuur in Amerika (stille nacht) Afgelopen donderdag werd aan de ambtenaren op het Center for Disease Control and Prevention (CDC), van het ministerie van volksgezondheid in Amerika medegedeeld, dat de volgende woorden niet meer gebruikt mogen worden in rapportages. Ik vertaal ze niet omdat ik ervan uit ga dat de meesten mensen de woorden kunnen plaatsen. “Op de lijst staan: “ diversity ,” “ fetus ,” “ transgender ,” “ vulnerable ,” “ entitlement ,” “ science-based ” en “ evidence-based “. Het woord science-based bijvoorbeeld moet worden vervangen door “CDC doet zijn aanbevelingen aangaande de wetenschap in overeenstemming met de normen en wensen van de gemeenschap.” Einde quote CNN.
Dit lijkt net zoals het erkennen van Jeruzalem tot joodse hoofdstad een cadeautje aan de christenfundamentalisten onder aanvoering van Pence. Het is in mijn ogen een doodenge ontwikkeling die niet met een schouderophalen kan worden afgedaan. Iedereen mag elk woord gebruiken zolang het niet een scheldwoord is, dat sommige woorden niet netjes zijn en daarom niet in een rapport thuishoren daargelaten. Het invoeren van newspeak (lees 1984 van George Orwell) is kennelijk een begin van een greep naar de macht door fundamentalistische christenen. Het laat zien dat Amerika een pad is ingeslagen dat wij in Europa, met uitzondering van Polen en Hongarije misschien, gelukkig hebben verlaten.
Klassenverschillen (jingle bells) Ik liep door een winkelcentrum in Buitenveldert, toch niet meteen de allersjiekste winkelstraat die Amsterdam rijk is, en mijn oog viel op een prachtige wollen coltrui. Een schoonheid die mijn aan vervanging toe zijnde Ierse Fisherman trui prachtig zou kunnen opvolgen. Ik stapte opgewekt de winkel binnen en informeerde voordat ik de trui ging passen even naar de prijs. Opgewekt werd mij medegedeeld dat de trui 2100 euro kostte maar dat er korting vanaf ging. Ik keek de man aan en zei: “Laat maar”. En ik verliet onthutst de winkel. Waarom was ik nu onthutst? Ik heb daar lang over nagedacht en kwam tot de volgende conclusie. Ik kon en kan me niet voorstellen dat een trui 2100 euro kan kosten. En wie loopt er nu met zo een trui rond, die hoort immers in een afgesloten toonkast, stel dat je erop knoeit of nog erger de motten erin komen.
Tegelijkertijd realiseerde ik me dat er mensen zijn die dit soort truien, al dan niet in een opwelling, kopen. Het was tevens de laatste werd me verteld. Dat wijst op klassenverschil niet op basis van verstand maar op basis van geld. Ik heb zelf geen goedkope smaak, maar dit! Er zijn dus hordes mensen die er niet over na hoeven te denken bij de aanschaf van een coltrui in een winkelcentrum die 2100 euro kost. Zorgwekkend vind ik dat temeer daar ik op grond van mijn werk in het sociaal domein weet waar sommige mensen van rond moeten komen.
Het zijn maar drie voorbeelden, zo zijn er nog veel meer. De oorlog van rijk tegen arm begint zijn vruchten af te werpen en we dansen rustig door. En dan heb ik het nog niet eens over het klimaat of “The Donald” (Donald Trump). Het zijn allemaal kenmerken die een commentator op hetzelfde station als eerder genoemd (CNN) doen denken aan een dystopische toekomst. Iets om over na te denken met Kerstmis, het feest van vrede en licht, zelfs nu? Nou nee, Trump en een fijne kerstgedachte gaan voor mij even niet samen.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.