Joop

Doden en gewonden na aanslag met pijl en boog in Noorwegen

  •  
13-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Police action in Kongsberg

© epa09522322 Police is investigating a site of an attack in Kongsberg, Norway, 13 October 2021. According to Kongsberg Police chief Oyvind Aas, several people were injured and some killed in a

Update, donderdag: De 37-jarige Deen die is opgepakt op verdenking van de aanslag met pijl en boog, was bij de autoriteiten in beeld wegens radicalisering. De man had zich bekeerd tot de islam, dit zou blijken uit een video waarin hij dit bespreekt. Sky News meldt dat het gaat om Espen Andersen Bråthen, een 37-jarige Deen die in Noorwegen woont. Hij zou inmiddels bekend hebben. Justitie beschouwt de aanval als een terreuraanslag. Bråthen is een veelpleger met meerdere veroordelingen achter zijn naam, waaronder voor inbraak. Vorig jaar was er een straatverbod tegen hem uitgevaardigd, omdat hij twee familieleden had bedreigd. 
Bij de aanslag woensdagavond werden vijf mensen vermoord.
Eerder: In de Noorse plaats Kongsberg zijn meerdere mensen gedood nadat ze werden aangevallen door iemand met een pijl en boog. De schutter kon worden aangehouden. Over het motief of de identiteit van de dader is nog niets bekend. De politie houdt rekening met een terreuraanslag.
Vooralsnog is niet bekend hoeveel slachtoffers er zijn. De politie spreekt slechts van meerdere doden en gewonden. De dader zou tussen 6 uur en half 7 woensdagavond in een supermarkt op mensen zijn gaan schieten. Daarna ging hij het centrum van het stadje in.
Kongsberg heeft ongeveer 28.000 inwoners. Het ligt een kleine honderd kilometer verwijderd van hoofdstad Oslo. Volgens de politie is er geen reden om aan te nemen dat er meer dan één dader is.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Sam V
Sam V14 okt. 2021 - 14:40

Bij dit soort daders heb ik altijd de indruk dat het geestelijk gestoorden zijn die de Islam misbruiken omdat ze bij het steeds meer verwijderd raken van de realiteit, zoeken naar een nieuwe uitweg, die ver weg ligt bij de maatschappij waarin ze leven. Als mijn indruk zou kloppen, is voor mij wel de vraag waarom de Islam en de Westerse maatschappij zo onverenigbaar lijken in de ogen van deze malloten.

2 Reacties
Zandb
Zandb15 okt. 2021 - 7:33

Sam Waarom heeft een koran (of een bijbel of een Mein Kampf) op de een de uitwerking dat het hem tot een (war we dan vinden) 'beter' mens maakt en bij de ander dat het hem tot een (wat we dan vinden) 'slechter' mens maakt? En wanneer is een maatschappij onverenigbaar met hoe iemand zich een maatschappij voorstelt. En wanneer is dat 'gezond' of 'ongezond'? Vragen. Vragen. Vragen. Als het antwoord op dergelijke moet zijn, dat het 'malloten' betreft, is dat het antwoord dat iemand tot een 'slechter' mens maakt.

Sam V
Sam V15 okt. 2021 - 19:49

@ Zandb Het gaat hier om de relatie me de Islam. Niet om een quasi-diepzinnige beschouwing op goed en slecht. Ik hoor nooit dat een zich tot het Boeddhisme, Hindoeïsme of Jodendom bekeerde persoon dit soort dingen doet in de Westerse wereld. Waarom bij de Islam wel geregeld? Als u het antwoord ook niet weet, geen probleem. Mag ook gewoon gezegd worden.

Salama.
Salama.14 okt. 2021 - 10:50

Duidelijk weer een persoon met onbegrepen gedrag.

1 Reactie
Zandb
Zandb14 okt. 2021 - 11:36

Salama Helaas zijn er zoveel mensen die zich 'schuldig maken' aan "onbegrepen gedrag". Zelfs u komt daarvoor in aanmerking vanwege uw wereldvreemde reactie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 okt. 2021 - 21:40

Voorlopig 5 doden. Terreurdaad wordt niet uitgesloten.

9 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens14 okt. 2021 - 7:35

Pijl en boog zijn wel een heel wreed wapen. Je zult maar half in leven blijven met ergens dwars in jouw lichaam zo'n pijl. Met weerhaken soms. Terug naar de middeleeuwen. En naar de prehistorie zelfs want het moordtuig bestaat al tienduizenden jaren. Doe mij maar een kogel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2021 - 8:23

Na aanslagen met moderne wapens zijn er ook vaak ernstg verminkte overlevenden.

KM2
KM214 okt. 2021 - 8:39

Een dum dum en-of hollowpoint kogel verminkt ook. Zelfs acp verminkt en ook gewone kogels kunnen voor finke schade zorgen als de gaan tollen en reizen door het lichaam.

InDeWaterVriend
InDeWaterVriend14 okt. 2021 - 9:20

Islam is vrede.

Zandb
Zandb14 okt. 2021 - 11:42

Vriend Waarom denkt u dat 'de' islam hier iets mee te maken heeft? Is dat omdat u voor het misbruik van kinderen (u weet wel, dat rapport in Frankrijk) ook 'het' christendom als oorzaak ziet? Vriend, ik ben bang dat u met uw geframe de plank misslaat omdat er niet eens een plank in de buurt is.

Wieowie
Wieowie14 okt. 2021 - 12:06

Zandb; de dader was bekeerd tot de islam en is geradicaliseerd. Dan is het toch duidelijk?

Case65
Case6514 okt. 2021 - 12:40

Zandb, deze moslim werd geïnspireerd door de Islam. De pedo’s uit Frankrijk, de jij erbij haalt, zijn niet geïnspireerd door het Christendom, maar door hun eigen geilheid. Dit vind ik dus een slechte vergelijking

Zandb
Zandb14 okt. 2021 - 16:17

Wieowie Dat is mijn vraag niet, slimpie. Ik kan ook lezen. U leest helaas niet. Mijn vraag: Wat heeft DE islam hier mee te maken. Ik dacht. Ik licht het nog toe met een niet mis te verstaan voorbeeld, maar helaas werkt dat weer eens niet. Niet gelezen? Niet over nagedacht? Niet mee eens? Ik heb geen idee. U zelf wel? Case U denkt echt dat moslimterroristen zich geïnspireerd weten door het geloof wat ELKE moslim er op na houdt? Binnen 'het' christendom is dus geen ruimte is voor kindermisbruik, beweert u. Maar zo kun je niet beweren, dat binnen 'de' islam geen ruimte zou zijn voor terreur?

Case65
Case6515 okt. 2021 - 8:52

Het blijft een valse vergelijking Zandb. DEZE moordenaar heeft zich bekeerd tot de Islam en is daarna geïnspireerd en geradicaliseerd door hun handboek en niet door de Donald Duck. De pedo’s uit Frankrijk hebben hun inspiratie niet opgedaan uit hun handboek (of jij moet een passage kunnen vinden, dan heb je gelijk), maar puur uit hun eigen walgelijke wellust.