Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Diplomatieke rel in Assen

  •  
09-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
assen_300.jpg
Ambassadeurs uit Litouwen, Estland en Letland pijnlijk geconfronteerd met verheerlijking Lenin
In Assen is deze week een diplomatieke blunder begaan tijdens een werkbezoek van ambassadeurs uit de Baltische staten, landen die decennialang bezet zijn geweest door de Sovjet-Unie. De diplomaten werden meerdere keren rond een metershoog heldhaftig beeld van de bolsjewist Vladimir Lenin geleid.
Het tien meter hoge beeld van de communistisch leider en grondlegger van de Sovjet-Unie staat tijdelijk in het centrum van Assen als blikvanger voor de Russische kunsttentoonstelling De Sovjet Mythe in het Drents Museum en het Noord-Nederlands/Rusland jaar 2013.
8408108629_a7d8172845
De diplomaten brachten een driedaags werkbezoek aan de regio op uitnodiging van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Daarbij zijn ze tijdens autoritten meerdere malen rond het beeld geleid. De ambassadeurs waren ‘not amused’ om het zacht uit te drukken.
Het Dagblad van het Noorden kreeg bevestigd dat er sprake was van pijnlijke momenten.
Litouwen, Estland en Letland zijn landen die decennia gebukt gingen onder het communistisch bewind van de Sovjet-Unie, het latere Rusland. “Hoe zouden inwoners van Noord-Nederland het vinden als wij een metershoog beeld van Hitler laten zien. Onder het mom van kunst. Zo voelde dat”, zegt de Litouwse ambassadeur Darius Jonas Semaška.
cc-foto: Antoon Kuper

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

GingerTed
GingerTed9 feb. 2013 - 10:35

Het plaatsen van een standbeeld van deze ideoloog van het socialisme/communisme is idd net zoiets als het plaatsen van een standbeeld van Goebbels of een andere ideoloog van dat eveneens verwerpelijke nazisme of fascisme. Beide ideologieën hebben lang volken onderdrukt, vermoord, en bezet al kwamen ze ook uit diezelfde volken o.i.v. crises voort. Het verschil waarom de mensen uit de voormalige Oostbloklanden zich hierover kwaad maken en Nederlanders niet zit hem slechts in het feit dat Nederland niet door het socialisme/communisme bezet is geweest en wel door het nazisme/fascisme. Op Joop zich afficheren met de tronie van Lenin, Marx, e.d. is dan ook net zoiets als dat doen met de kop van Goebbels. P.S. "Sovjet-Unie, het latere Rusland"???? Rusland was een land allang bestaand voor de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie is te vergelijken met de landen die het Derde Rijk vormden waarbinnen Duitsland ook al een eerder bestaand land was.

Meta Foor
Meta Foor9 feb. 2013 - 10:35

het wordt tijd dat ambassades gaan samenwerken ; nergens vor nodig dat de baltische staatjes zware ambassade delegaties hebben ; netzomin dat alle EU landen nog aparte ambassades hebben ; we moeten toch samenwerken ?

msj_meijerink
msj_meijerink9 feb. 2013 - 10:35

Konden ze wel naar buiten kijken vanuit hun geblindeerde limo's?

hermc
hermc9 feb. 2013 - 10:35

pijnlijk...er dan de verheerlijking van SS helden in Litouwen, Estland en Letland ??? dit stukje tekst zegt meer over de motieven van de schrijver zelf dan wat de baltische diplomaten ervan vonden.

NicoSchouten
NicoSchouten9 feb. 2013 - 10:35

Eigenaardig. Onder Lenins bewind zijn de Baltische landen zelfstandig geworden. Het was Stalin die later die landen weer annexeerde.

1 Reactie
erikbos
erikbos9 feb. 2013 - 10:35

Ze zijn niet zelfstandig geworden dankzij Lenin maar ondanks. Na de eerste wereldoorlog hebben ze onafhankelijk moeten verdedigen tegen aanvallen van oa. de sovjets.

JanB2
JanB29 feb. 2013 - 10:35

Nou en? Die ambassadeurs moeten niet zeiken, de Baltische staten waren van die landen die door hun rol in de 2e wereldoorlog de naoorlogse sovjetoverheersing meer dan verdiend hadden.

2 Reacties
erikbos
erikbos9 feb. 2013 - 10:35

Kinderen moeten boeten voor de daden van hun ouders? Bovendien hadden ze de keus uit twee kwaden bezet zijn door de sovjets of de nazi's. Allebei met bloeddoordrenkte regimes.

Jerry3
Jerry39 feb. 2013 - 10:35

Bedenkelijke rol? De landen zijn met instemming van Nazi-Duitsland op grond van het Molotov-Ribbentroppact door de Sovjet Unie bezet, daarna door Nazi-Duitsland weer "bevrijd" om vervolgens door de Sovjet-Unie ingelijfd te worden. Er zijn twee staten die daarbij een bedenkelijke rol hebben gespeeld, Nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie. Maar ik begrijp dat iedere kritiek op de sovjets eenzelfde soort verkettering verdient als kritiek op de SP. De pseudo-sociaal-democratische tomaat blijkt, als het er op aan komt, toch niet zo ver van de maoistische boom te vallen.

ElChe
ElChe9 feb. 2013 - 10:35

Lenin en Stalin worden hier op een hoop gegooid. Dat gebeurt wel vaker door lieden die geen verstand hebben van de geschiedenis. Je weet wel, dat van die klok en klepel.

1 Reactie
Winston2
Winston29 feb. 2013 - 10:35

Yep, enig historisch besef is een schaars en steeds schaarser wordend goed...