Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Demonstranten Iran vechten terug - regime gaat over tot massale arrestaties

  •  
28-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Iran_lijst.jpg
Staatstelevisie meldt 15 doden bij demonstraties … medewerkers oppositieleider Mousavi opgepakt
Het regime in Iran lijkt verder in het nauw te komen door niet aflatende protesten. Medewerkers van oppositieleider Mousavi zijn gearresteerd.
Het is wegens het ontbreken van buitenlandse media en onafhankelijke waarnemers lastig een precies beeld te krijgen van de situatie. Zaterdag werd er de hele dag gevochten tussen demonstranten en ordetroepen, de onrust duurde op zondag – een religieuze herdenkingsdag – voort. Volgens de staatstelevisie zijn er 15 doden gevallen, vijf demonstranten en tien leden van de ordetroepen.
RTEmagicC_52857437.jpg
  CNN meldt dat het regime gisteren en vandaag is overgegaan tot massale arrestaties waarbij honderden activisten zijn opgepakt.
Onder de arrestanten zou een voormalig minister van Buitenlandse Zaken van het religieuze regime zijn, de 78-jarige Ebrahim Yazdi, meldt de BBC. Volgens de correspondent van de BBC – die opereert vanuit Londen – volgt het regime met de arrestatie van sleutelfiguren in de oppositie hetzelfde scenario als in juni toen de protesten voor het eerst uitbraken.
“Een van Irans oppositieleiders heeft het Iraanse regime vanochtend gebrandmerkt als nog bruter dan het bewind van de sjah dat dertig jaar geleden door de islamitische revolutie omver werd geworpen,” schrijft NRC Handelsblad. Volgens ooggetuigen zijn de slachtoffers met gerichte schoten op de protesterende menigte gedood.
Iran-home
cc foto: United4Iran

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

JoopSchouten
JoopSchouten28 dec. 2009 - 11:46

Vreselijk! De demonstranten zijn de echte vrijheidsstrijders. Ik hoop dat ze genoeg mensen op de been weten te brengen en blijven doorzetten. De theocratische dictators hebben zo veel te verliezen dat ze geen andere keuze hebben dan dit staatsgeweld. Misschien dat regeringsgezinden (waaronder opportunistische) overstappen. Als deze opportunisten na een eventuele machtswisseling de macht maar niet naar zich toetrekken zoals vele andere revoluties lieten zien. Want dan zijn de martelaren alsnog voor niets gestorven. Ik vraag me af wat ik zou doen in zo'n situatie. Zou ik dan ook zo dapper kunnen zijn? Aan alle democratisch gezinde Iraniërs: Veel sterkte. Ik blijf het volgen.

wimme2
wimme228 dec. 2009 - 11:46

Fantastisch dat internet tegenwoordig deze gebeurtenissen tot ver over de landsgrenzen kan verspreiden. Beelden die opgenomen zijn met een telefoon komen binnen een uur op youtube beschikbaar voor iedereen. Iedereen is journalist, iedereen is publicist. Het verzengende licht van waarheid, vrijheid en democratie schijnt onverbiddelijk op elk duister en verborgen hoekje. De nachtmerrie voor elk totalitair regime. Lang leve het Iraanse volk dat zich dapper weert tegen oppressie. Moge het Iraanse volk snel haar terecht opgeeiste zelfbeschikkingsrecht toekomen!

emmerthe
emmerthe28 dec. 2009 - 11:46

Elk misdadige regime gaat uiteindelijk ten onder. Of wat er voor in de plaats terug komt beter is voor de bevolking blijkt pas na verloop van tijd. In het geval van Iran kan het nauwelijks slechter. Het is maar goed dat Israel zo sterk is dat het in geval van dreiging met kernwapens ze van de kaart kan vegen, want zo lang dit Iran (samen met andere schurkenstaten) Israel de zee in wil jagen is alleen een superieur leger de beste remedie. Laten we hopen dat de huidige slachtoffers niet voor niets zijn gestorven.

JanmetdePet2
JanmetdePet228 dec. 2009 - 11:46

Ja leuk, Emmerthe. Heel fijn en vooral heel goed dat Israël potentiële rivalen van de kaart kan vegen. Heel leuk dat ze Gaza platgooien om macht te krijgen over de Gaza-gasvelden. Heel leuk, die moderne kolonisten. De reden dat menig islamitische staat Israël van de kaart wil vegen, is dat ze al bijna 2 eeuwen landjepik spelen en het leven van moslims aldaar kapot maken. Dus probeer je eens voor te stellen dat ons landje slachtoffer zou worden van zulke kolonisten. Die om de zoveel jaar een hele hups mensen naar hier stuurt, zodat ze over halve eeuw een meerderheid zijn. Dan vechten wij ze toch ook terug over de brug?

UrcodeRufter
UrcodeRufter28 dec. 2009 - 11:46

Naar mijn idee is het uiterst ondemocratisch om je niet te kunnen schikken naar de wil van de meerderheid, zoals nu gebeurt in Iran. Stel je nu eens voor dat na verkiezingen in Nederland de aanhang van een verliezende partij de autoriteiten beschuldigt van grootschalige stembusfraude (een bijzonder rechts "complot-theorie-trekje") om daarna nog maandenlang tierend en vernielend door de straten te trekken. Dezelfde mensen die nu het geweld van de Iraanse raddraaiers verheerlijken, zouden in dat geval het hardst schreeuwen om keihard politie optreden.

FerryvanMaanen
FerryvanMaanen28 dec. 2009 - 11:46

De sjah was niks , een despoot. Edoch de Ajatolahs zijn geen cent beter

Nicci2
Nicci228 dec. 2009 - 11:46

Voor mij is nog erg onduidelijk waar de demonstranten voor staan. We vinden het met z'n allen leuk als het oude regime omver geworpen wordt, maar het is nog onduidelijk wat daar dan voor in de plaats komt. Ik zou er niet direct vanuit gaan dat dit democratischer of minder theocratisch is dan het huidige regime.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods28 dec. 2009 - 11:46

Marcel, Veel ondemocratischer en theocratischer dan onder het huidige regime lijkt me nauwelijks mogelijk. In Iran is sprake van een schijndemocratie: het parlement mag overal over praten, maar besluiten moeten dan nog wel goedgekeurd worden door de Raad van Geestelijke Hoeders. Bestaande uit de Supreme Ayatollah and Friends, en gesteund door het leger. En die parlementaire besluiten worden net zo makkelijk in de prullenmand gegooid als een boodschappenlijstje.

[verwijderd]
[verwijderd]28 dec. 2009 - 11:46

Het is helaas jammer, dat het gepaard gaat met geweld, in dit geval tegen de eigen bevolking. Laten wij hopen, dat het uiteindelijk goed komt met Iran. Er is ook veel (dreigend) geweld en wapengekletter tussen landen. Wij hebben gemakkelijk praten (schrijven) vanuit ons "veilige" Nederland. Onze ouders herinneren ook het nodige. En nog langer geleden hebben onze voorouders ook een lange weg achter de rug gehad. Onze gedachten gaan in de eerste plaats naar de Iraanse bevolking, maar gezien vanuit de internationale spanningen is dit een "goede handenbinder" voor dat regime. Daar mogen wij blij om zijn en de Iraanse bevolking dankbaar voor zijn. Dit zal de dictators teveel bezig houden om ook in Jemen, Libanon, Palestina of waar dan ook enkel voor hun eigen belang nog verderf te zaaien. Er smeult nog steeds een vuurtje naar het Onmogelijke in de harten van de Palestijnen. Als dat smeulende vuurtje steeds maar aangewakkerd wordt door Iran en Van Agt (hij bedoelt het goed), laait het op tot een uitslaande brand. En wie zijn dan de kinderen van de rekening? Niet de ayatolla's of Van Agt. Blus dat smeulende vuurtje met een grote emmer met water. De Duitsers hopen niet meer (vurig) dat zij een gebied ter grootte van de helft van Polen terugkrijgen. Zelfs de radicaalste Duitse neo-nazi heeft zich daarbij neergelegd en prijst zich gelukkig met zij wel hebben overgehouden. Toen was n.b. één enkele man, Stalin die de landkaart van Oost-Europa hertekende. Hoe welvarend is Duitsland nu! De Palestijnen zijn veel misgelopen.

1 Reactie
rdenk
rdenk28 dec. 2009 - 11:46

Meneer Dick, "Duitsers hopen niet meer (vurig) dat zij een gebied ter grootte van de helft van Polen terugkrijgen. Zelfs de radicaalste Duitse neo-nazi heeft zich daarbij neergelegd en prijst zich gelukkig met zij wel hebben overgehouden. Toen was n.b. één enkele man, Stalin die de landkaart van Oost-Europa hertekende. Hoe welvarend is Duitsland nu!" Ten eerste is het gebied waar u het over heeft al meer dan 800 jaar Duits geweest en nu slechts 60 jaar Pools. De voormalige inwoners van Pommeren, Oost-Pruisen en Silizië hebben nog altijd hun volksvertegenwoordigingen in ballingschap. De jaarlijkse bijeenkomsten worden massaal bezocht; ook door de tweede en de derde generatie. De 5 miljoen Duitsers die dit betreft hebben zich er niet bij neergelegd en zullen dat ook nooit doen. U praat hiermee een oorlogsmisdaad goed! Het etnisch zuiveren van gebieden was het hele eieren-eten in het voormalig Joegoslavië, weet u nog? Hoe was de reactie van Europa? Juist. Verontwaardiging en uiteindelijk militair ingrijpen. Conclusie: Europa leidt aan een selectieve vorm van geheugenverlies en meet met dubbele maten. Ten tweede het is verbijsterend om te lezen dat u stelt dat omdat Duitsland nu een welvarend land is, het kennelijk een verzachtende omstandigheid is. 'Kijk eens wat voor een voordelen het de Duitsers bracht'. Het verdrijven van mensen van hun geboortegrond is een oorlogsmisdaad. Zo is dat nota bene bepaald door de Verenigde Naties en onderschreven door Europa , de Vs en nog enige tientallen andere landen. De huidige welvaart van Duitsland heeft niets te maken met Stalin of de verschrikkingen die deze man over de wereld heeft uitgestort, maar simpelweg met het feit dat er vrede is geweest. Dat neemt niet weg dat het verdrijven van mensen een oorlogsmisdaad is en blijft - vrede of niet. Wat een verschrikkelijke gedachtenfouten maakt u hier en wat voor een onkubnde etaleert u hier. Ten eerste is het gebeid waar u het over heeft al meer dan 800 jaar Duits geweest en nu slechts 60 jaar Pools. De voormalige inowner van Pommeren, Oost-Pruisen en Silizie hebben nog altijud hun volksvertegenwoo