Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Democratie wankelt in Polen, rechters massaal ontslagen

  •  
04-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
POLAND-POLITICS-EU-DEMONSTRATION-JUDICIARY

© 2018-07-04 07:11:29 Hundreds of people demonstrate to support the Polish Supreme Court Justice president in front of the Supreme Court building, on July 4, 2018 in Warsaw. Poland's chief jus

Polen heeft een nieuwe stap gezet in de ontmanteling van de rechtsstaat. Nadat de regerende, uiterst conservatieve PiS-partij eerder al rechters als communisten en obstructionisten weg probeerde te zetten, namen ze het bestuur van het Grondwettelijk Tribunaal over, dat verantwoordelijk is voor de grondwettelijke toetsing van wetten. Vervolgens grepen ze de macht bij het instituut dat nieuwe rechters benoemt en vandaag staan in een klap 27 opperrechters op straat nadat de pensioenleeftijd per direct verlaagd werd van 70 naar 65. Een ondemocratische machtsgreep ten koste van de rechterlijke macht, afgekeken van Hongarije waar de extreemrechtse premier Viktor Orbán dezelfde methode met succes toepaste.
Felle demonstraties mochten niet baten. Naast een groot deel van de bevolking maken ook Europese partners zich grote zorgen. Bij Nieuwsuur spreekt Frans Timmermans zijn bezorgdheid uit namens de Europese Commissie:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

frankie48
frankie486 jul. 2018 - 7:13

Nou Polen, waar ook ter wereld aan het werk, leg het werk stil, en toon in ieder geval je solidariteit met de mensen in het thuisland die onrecht wordt aangedaan!

1 Reactie
Libertain
Libertain10 jul. 2018 - 14:00

Volgens de statistieken ondersteunen 80% van de Polen deze reformen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin5 jul. 2018 - 11:05

Sommige reageerders zijn weer eens bijzonder slecht geinformeerd - daarom deze stukken: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/alleen-tegen-de-poolse-regering-opperrechter-malgorzata-gersdorf-vecht-voor-haar-rechtsstaat~bf1b4747/ https://www.nrc.nl/nieuws/2018/07/04/poolse-regering-en-rechters-lijnrecht-tegenover-elkaar-in-conflict-over-rechtsstaat-a1608875 Corrupte structuren en rechters? Kom nou gauw. Domste opmerking van de dag: "De EU zou de Polen moeten steunen in het opschonen van de rechterlijke macht, en in het kader daarvan eisen stellen aan de onafhankelijkheid van de nieuwe rechters."

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann10 jul. 2018 - 14:53

Laten we vooral moord en brand schreeuwen over Polen dat met één pennenstreek een einde maakt aan de onafhankelijke rechtspraak. Turkije is het meest extreme voorbeeld maar ook in de EU wordt flink gemorreld aan de trias politica. In Nederland eigent de overheid zich steeds meer macht toe daarbij niet gehinderd door enig weerwoord van het parlement. Kijk eens naar de absurde machtsmiddelen die de overheid heeft om forse boetes gebaseerd op de Mulder wetgeving te innen. Gijzeling, buiten gebruik stellen en verkoop van voertuigen niets is te dol om de dolgedraaide kermis die het CJIB is van duiten te voorzien. De overheid stoort zich niet aan wettelijke termijnen, overschrijdt de burger een termijn dan volgt onmiddellijk niet ontvankelijk verklaring op verzoek van het OM. Wat te denken van de salami tactiek waarmee burgerrechten steeds verder ingeperkt worden. De sleepwet, nu weer uit te breiden met onbeperkte inzage door de overheid van bankrekeningen van burgers en bedrijven. Steeds grotere bevoegdheden leiden helaas niet tot betere resultaten bij de opsporing en berechting van misdrijven. Nederland scoort belachelijk slecht vergeleken met Duitsland waar de bescherming van de persoonlijke levenssfeer vastgelegd is in de grondwet, De grondwet wordt streng bewaakt door het Bundesverfassungsgericht. Nederland moet het doen met een eerste kamer die steeds meer onder druk komt te staan van politieke invloeden. De eerste kamer heeft de oorspronkelijke functie van chambre de reflection al lang geleden verloren.

Bouwman2
Bouwman25 jul. 2018 - 7:39

De rechtsstaat heeft in Nederland nauwelijks waardering. Men draagt er ook niet zo veel kennis van. De rechtsstaat is naar de achtergrond verschoven en komt pas naar voren als het over sensationele zaken gaat,tegen misstande als de naam Holleeder schalt. Bij de bunker staan dan lange rijen en verschijnt Saskia Belleman. op de wifi om het uit te leggen. Ook het zogenaamde Wildersproces is sensationeel: pakt Wilders de rechter bij zijn bef en smijt hij hem buiten? Maar verder is de publieke tribune, want rechtszaken zijn doorgaans openbaar, enkel bezet door leerlingen of door boze familie en vrienden en de advocaat van het slachtoffer. De kans dat iemand zelf met de rechtsstaat in aanraking komt is vrij klein. Maar iedereen mag oordelen. Dus deugt de rechter niet, zijn advocaten geldwolven, zijn de straffen te laag en is TBS onvoldoende waarborg. Net als het onderwijs, en de politiek: de burger weet het altijd beter. De rechtsstaat is een gegeven, die staat als een huis en kan tegen een stootje. Maar in andere landen, Polen, Hongarije en Rusland om maar dicht bij huis te blijven ligt de rechtsstaat klaar voor de slopershamer. Amnesty internationale heeft het altijd druk en stuurt het ene verzoek tegen misbruik van de rechten van burgers na het andere. Ook hier bij de wakers van Joop.nl loopt het niet bepaald storm. Het gaat over Putin, Erdogan . Trump en over eng. Want eng, dat kent iedereen wel, maar de rechtsstaat is niet het brandpunt van de interesse. Maar de rechtsstaat is wel het hart van de democratie. Zeker, de stembus en de strijd wie de meeste stemmen krijgt is ook deel van de democratische processen, maar harteloosheid is een doodzonde. Daarom staan er in Warschau en andere Poolse plaatsen mensen te protesteren. Want nog is Polen niet verloren. Polen is altijd de speelbal geweest van autoritaire buren en wel land kan zeggen dat het nu enkele graden meer westelijk op de kaart ligt? Polen hebben Nederland mede bevrijd in de oorlog, maar de ongeïnteresseerdheid van Nederlanders in de rechtsstaat, in de democratie, beperkt de ruimte van de vrijheid fundamenteel. . De enige die ruimte schept is de EU en Frans Timmermans doet het woord. Frans Timmermans, dat is toch dat talenwonder en is ie nou van de PvdA of niet? Ja, we kennen veel mensen, we houden allemaal van Oranje en Ali B en Gordon kunnen niet meer over straat, maar de EU is de onbekende. Sterker, die is verschrikkelijk, daar willen we niet bij horen. Net als de Britten. Het is nog een geluk dat er ook nog principiële mensen zijn als Merkel en nu weer die Poolse opperrechter Gersdorf die voet bij stuk houden. Want systemen zonder vrije rechter of met rechters in het hooggerechtshof die bij decreet zijn benoemd en doen wat de machthebber souffleert zijn het begin van de dictatuur. Dan dooft het licht.

Geurtsen Jos
Geurtsen Jos5 jul. 2018 - 7:14

Wat ik ervan begrijp is dat de huidige rechters corrupt zijn en nog stammen uit de nomenclature. De corrupte structuren daarban mogen niet worden onderschat. De EU zou de Polen moeten steunen in het opschonen van de rechterlijke machr, en in het kader daarvan eisen stellen aan de onafhankelijkheid van de nieuwe rechters. De situatie heeft dus ook een kant die de westeuropeanen niet willen zien, hetgeen de Polen het gevoel geeft niet begrepen te worden. Zulke ruis kan en moet voorkomen worden

6 Reacties
Alfons de B
Alfons de B5 jul. 2018 - 10:31

Of de rechters corrupt zijn of niet, ze zijn in ieder geval op weinig democratische wijze benoemd, o.a. door....Tusk. En ja, dezelfde die Tusk die nu voorzitter van de Europese Raad is. Ook benoemd, ipv gekozen. In NL worden rechters ook niet democratisch benoemd en evenmin hebben wij hier een onafhankelijk constitutioneel hof. Wel frappant dat men vanuit NL klaagt over iets in Polen wat wij zelf nog niet eens hebben.

Alfons de B
Alfons de B5 jul. 2018 - 10:52

pardon, .. niet democratisch gekozen maar benoemd..

Joe Speedboot
Joe Speedboot5 jul. 2018 - 12:32

'Wat ik ervan begrijp is dat de huidige rechters corrupt zijn en nog stammen uit de nomenclature' Dan heb je niet goed opgelet en/of dan praat je PiS na. De gemiddelde leeftijd van die rechters is 42. Op het moment dat de muur viel waren ze dus gemiddeld 13.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen5 jul. 2018 - 16:34

De gemiddelde leeftijd van die rechters is 42. Heb je daar een bron van Joe? Ik wil je graag geloven maar ik kon het niet vinden.

Geurtsen Jos
Geurtsen Jos5 jul. 2018 - 17:37

Alfons, Joe De Poolse rechterlijke macht had een zeer sterke communistische structuur, waardoor de nieuwe aanwas (gemiddeld 42 jaar) geselecteerd werd op bereidheid tot corruptie voor de rechterlijke elites. Dat de Polen daar nu van af willen is logisch en ook goed. Dat ze daarbij het kind met het badwater weggooien is fout. Maar doe nou niet zo arrogant-westers en onwetend tegen de Polen want dat gaan zij never nooit accepteren. Westers links heeft de Polen trouwens al eerder verraden : tegen de Paus en tegen de pogingen van Reagan om de muur af te breken. Dat zijn de Polen niet vergeten ! D us jullie krediet is echt nul in dat land ! Maar ja, de wereld draait alleen om Amsterdam bij jullie, dus de oogkleppen zullen wel op blijven. Dorpelingen zijn jullie, met de pretentie van kosmopolisme. Begrip voor en diepe kennis van de ander, dat is echt kosmopolisme, Betweterig de ander vertellen dat de grachtengordel het paradijs is is pure kleinzieligheid.

jandebakker
jandebakker5 jul. 2018 - 17:52

@Joe speedboot Het ontslag heeft alleen betrekking op de groep rechters die tussen de 65 en 70 jaar oud zijn. Deze groep was dus tussen de 37 en 42 jaar oud toen de muur viel. Nu heb ik zelf geen flauw wat de achtergrond is van deze rechters (en of de aangedragen reden.legitiem is of niet) maar uw cijfer over de gemiddelde leeftijd laat zien dat men op relatief jonge leeftijd rechter kan worden in Polen, en dat het dus best zo kan zijn dat deze mensen benoemd zijn ten tijde van de communistische dictatuur.

Geleen
Geleen5 jul. 2018 - 6:50

Krijg je als je "protest" stem naar verkeerde partijen gaat. Oostblok is al op of over de helft. Wij in het westen op 1/3. Kwestie van tijd.

1 Reactie
Geleen
Geleen5 jul. 2018 - 6:55

De afleiding is migratie, het doel …. vul maar in. In onze domme ontevredenheid geven we meer op als wat ons lief is. Tot dat we op een dag wakker worden en denken, wat hebben we in hemelsnaam gedaan.

adamholland82
adamholland825 jul. 2018 - 6:46

Zoals vaker wordt hier niet de volle waarheid verteld: 1. De rechters welke worden ontslagen (eigenlijk geen ontslag maar een vervroegd pensioen) hebben al jaren eerder de kans gehad om op een eervolle wijze te vertrekken en hun verontschuldigingen aan het Poolse volk aan te bieden omdat zij tijdens de communistische tijden hard hebben gewerkt voor een dictatoriale regime en op dezelfde wijze nog steeds recht spreken terwijl dit absoluut niet past in een post-communistisch tijdperk. Zie de vele corruptie schandalen die voormalige communisten rijk hebben gemaakt en lange tijd buiten de gevangenissen weten te houden mede door corrupte rechters en een niet goed functionerende rechtssysteem. 2. In Duitsland werden rechters welke voor het Nazi regime hebben gewerkt ook meteen ontslagen, net als in Noorwegen (de-nazificatie). Polen had een de-communisatie proces moeten doorlopen meteen na de val van communisme, dit is niet gebeurt en nu moet het na 30 jaar alsnog gebeuren. De-communisatie en de-nazificatie is iets wat alle landen zouden moeten nastreven. 3. Pijnlijk om te zien dat Eurofielen zoals Timmerfrans de-comunisatie niet willen inzien als een positieve ontwikkeling, maar verbaasd mij ook niet omdat vooral links ingestelde mensen alleen het nazisme als een slecht iets zien en niet de communisme. Trouwens ik las in de kranten dat "democratisch" Nederland meer gas uit Rusland gaat kopen (ivm Groningen) en dat Russische dissidenten uit Nederland weer naar Rusland worden teruggestuurd? Lekker makkelijk voor Timmerfrans om Polen aan te vallen terwijl je eigen land de kont van Puting aan het aflikken is.

2 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend5 jul. 2018 - 11:39

@adam Hoe verklaar je dan dat communistenvreter Lech Walesa mordicus tegen deze gang van zaken is ?

Joe Speedboot
Joe Speedboot5 jul. 2018 - 13:37

'Zoals vaker wordt hier niet de volle waarheid verteld:' Aldus de afdeling RT.

mordicant
mordicant5 jul. 2018 - 6:10

Landen als Polen en Hongarije zorgen er inmiddels voor dat er een noodzaak ontstaat om de EU te splitsen. Ik zie nog wel een NW EU, een Oost EU en een Zuid EU ontstaan. Een splitsing op basis van democratisch gehalte en een splitsing op economische gronden. Ik benieuwd of bijvoorbeeld de Poolse bevolking de huidige machtshebbers nog zo dankbaar zullen zijn als een "Oost EU" afglijd naar de invloedssfeer van Putin en eventuele opvolgers.

4 Reacties
adamholland82
adamholland825 jul. 2018 - 7:03

Zeg dit maar tegen dhr. Rutte die meer gas uit Rusland wil.

CM2
CM25 jul. 2018 - 8:12

@mordicant:"Ik zie nog wel een NW EU, een Oost EU en een Zuid EU ontstaan. " Is het dan niet handiger om gewoon terug te gaan naar het niveau van de natiestaten? Veel slagvaardiger. Het concept van een grote statenbond à la de EU is niet meer van deze tijd, blijkt keer op keer. Terug naar de natiestaat!

Klaas Punt
Klaas Punt5 jul. 2018 - 10:05

De EU van tegen de 30 staten is alleen van belang voor centrale machtuitoefening. Wie? Vul zelf maar in. Maar verbanden als de EGKS en later EEG met een beperkt aantal landen met ongeveer gelijke belangen zie ik wel zitten. De EEG was op handelgebied een succes. Dat daarna slimme lieden hier iets anders, een monsterverbond, van maakten is de fout. Die moet worden hersteld. De opsplitsing in delen zal zeker helpen.

mordicant
mordicant5 jul. 2018 - 11:06

CM Terug naar de kibbelende Europese natiestaatjes is de natte droom van Putin, Xi en alle multinationals.

Jerry3
Jerry35 jul. 2018 - 5:54

Het is veel erger, het is niet de democratie die wankelt, maar de rechtsstaat. Zonder rechtsstaat is een democratie niet meer dan de dictatuur van de marginale meerderheid. Dan voelt een land wat het betekent dat bij alle eigenschappen zo ongeveer de helft van de bevolking aan de onwenselijke kant t.o.v. het gemiddelde zit.

Verwijdert
Verwijdert5 jul. 2018 - 5:17

@Reaguurders hieronder Ik zie Putin langskomen, dat Polen nu enger is dan Denemarken en dat dit neigt naar Turkse toestanden. Misschien snap ik het niet maar een verlaging van de pensioensleeftijd van 70 naar 65, voor in dit geval rechters, is toch geen slecht idee? Zaten wij hier in Nederland ook niet te protesteren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd? En wat heeft dit met Putin of Erdogan te maken? Normaliter kan ik alles nog redelijk volgen ook al deel ik niet dezelfde mening. Nu ben ik echter het spoor bijster.

5 Reacties
Ozon
Ozon5 jul. 2018 - 8:11

Ruud Het hangt er van af wat de doelstelling is. Mensen de gelegenheid geven om eerdere (65) met pensioen te laten gaan, of om met een list (pensioenleeftijd) onwelgevallige rechters tot stoppen te dwingen en zo “eigen”, nieuwe rechters te kunnen benoemen.

Robbels
Robbels5 jul. 2018 - 9:23

De vraag is: waarom wordt de pensioenleeftijd verlaagd van 70 naar 65? Als toegeeft op uitdrukkelijk verzoek van de rechters en jarenlang gevecht om eerder te mogen stoppen met werken? Of als truc om een groep 'onwelgevallige' rechters naar huis te sturen?

Verwijdert
Verwijdert5 jul. 2018 - 10:33

Maar Ozon en Robbels. Dan gaat men ervan uit dat alle onwelgevallige rechters de pensioensleeftijd hebben behaald. Simpel gezegd: Alles boven de 65 zijn onwelvallige rechters, iedereen eronder niet. . Dat lijkt me namelijk ook niet echt logisch. Je kan namelijk moelijk onderscheid maken tussen rechters die je "mag" en rechters die "onwelvallig zijn" en weg moeten. Ik zeg niet dat hier geen kwade bedoelingen achter zit, ik snap de logica alleen niet hoe een pensioensleeftijd verlagen dat resultaat behaald.

Ozon
Ozon5 jul. 2018 - 21:22

Ruud Vanberge 5 juli 2018 at 12:33 Als je er nu ruim 30% van je Supreme Court Justices eruit kan gooien, ten gunste van ruim 30% nieuwe Supreme Court Justices die van jouw politieke voorkeur zijn, heb je natuurlijk flinke impact. Dat je er misschien een paar weg doet die je niet-onwelgevallig zijn, doet weinig af aan de "winst" van de huidige keuze. Over 4 jaar zit er misschien weer iemand aan de knoppen, dus kennelijk durfden ze het "wachten" niet aan. Een leuke fictie die dit thema inzichtelijk maakt, is natuurlijk The Pelican Brief van John Grisham. Dat idee, dan echt; doch zonder moord, maar met pensioen.

Verwijdert
Verwijdert6 jul. 2018 - 5:28

@Ozon "Een leuke fictie die dit thema inzichtelijk maakt, is natuurlijk The Pelican Brief van John Grisham. Dat idee, dan echt; doch zonder moord, maar met pensioen." Top! Ga het zeker eens checken!

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jul. 2018 - 4:51

De EU moet nu toch echt uit haar comfortzone stappen. Al dat geleuter van Timmermans verandert nl. helemaal niets.

TwoTone
TwoTone4 jul. 2018 - 23:14

Tsja , democratie wankelt in Eu al sinds verdrag van Lissabon , dus polen kan er nog wel bij toch ? Overigens kijken ze het gewoon af van Brussel zelf: begin vd eeuw stuurde de Eu 503 55-jarige ambtenaren met vervroegd pensioen (sommigen met een ton euro's per jaar) om plaats te maken voor ambtenaren naar keuze van de commissie. What's the difference ? Gaat allemaal om macht blijkbaar. Democratie zakt steeds verder weg in de lijstjes......

1 Reactie
CM2
CM25 jul. 2018 - 8:13

Two tone:"Overigens kijken ze het gewoon af van Brussel zelf: begin vd eeuw stuurde de Eu 503 55-jarige ambtenaren met vervroegd pensioen (sommigen met een ton euro’s per jaar) om plaats te maken voor ambtenaren naar keuze van de commissie. " Goed punt. Dank.

Ecclesia
Ecclesia4 jul. 2018 - 22:10

Putin in actie. Oost-Europa ontmantelen, tegen West-Europa laten keren. Groot-Rusland komt weer een stapje dichter in de buurt. Trump als marionnet in het Verre Westen, die Duitsland nu chanteert (meer betalen, want anders!!! uit de NAVO en weg met Amerikaanse soldaten uit Europa.) Tijd voor Europa om op te staan en eindelijk de eigen plek in de wereld te vinden. Alternatief is Europa uit elkaar laten vallen en ieder landje voor zich. Zal niet prettig zijn, om het maar zacht te zeggen.

4 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen4 jul. 2018 - 23:39

Putin in Actie "De eerste scheuren in het Europese front kondigden zich meteen aan nadat Polen en Tsjechië hadden laten weten dat ze bereid zijn om mee te werken aan het raketschild: Polen door een batterij onderscheppingsraketten toe te laten, Tsjechië met de bouw van een radar die vijandelijke raketten kan opsporen. Vooral in Duitsland lopen de emoties hoog op. De leider van de Groenen Jürgen Trittin beschouwt de bereidheid van Polen en Tsjechië om aan het Amerikaanse project mee te werken als een regelrechte ‘provocatie’ tegen Rusland. ‘Noch Polen, noch Tsjechië wordt bedreigd door Noord-Korea of Iran. In werkelijkheid richt het Amerikaanse systeem zich tegen Rusland’," - https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gepland-raketschild-verscheurt-europa~b3bb9d96/

Libertain
Libertain5 jul. 2018 - 5:52

(“Putin in actie”) Inderdaad is het onaanvaardbaar dat hij 20 Poolse rechters in een klap hèeft ontslaan want daarmee wordt de Grondwet in Polen verkracht. De ultrarechtse Poolse regering heeft zeker voor Putin een beveiligde ruimte in het Poolse Parlement afgegrendeld waaruit hij deze kwalijke reformen doordrukken kan. (“Tijd voor Europa om op te staan en eindelijk”) de ketens van de bureaucratische slavernij af te breken, zeker.

adamholland82
adamholland825 jul. 2018 - 7:06

Putin in actie? Zou Putin blij zijn dat Polen (ex-)communisten en Moskou-lovers ontslaat?

H.Witte
H.Witte5 jul. 2018 - 8:07

Beste HM van der Meulen Het raketschild richt zich niet tegen Rusland maar is 'slechts' bedoeld om toch vooral het vijandsbeeld in stand te houden. Verdeel en heers, weet u wel.

Bouwman2
Bouwman24 jul. 2018 - 21:44

Wie de trias niet eert is géén democraat. De EU is géén verzameling van democratische landen plus een of twee die lak hebben aan de rechtsstaat die uitgaat van de onafhankelijkheid van de rechter. Het is voor Polen óf ze houden zich aan de spelregels, óf ze zetten zich buienspel kiezen daarmee voor de kilte. De vraag is of de sympathieke Polen dat wensen, Polen heeft immers nog steeds heel veel baat bij de EU en ruim 80 procent heeft dat ook aangegeven.Polen willen bij de EU, dan ook de verplichtingen accepteren en niet enkel de kersen van de taart opeten.

[verwijderd]
[verwijderd]4 jul. 2018 - 21:39

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt5 jul. 2018 - 8:57

Maar willen wij met Polen (en Hongarije etc) in de EU? Nee dus. Een snelle opsplitsing van de EU in reeele verbanden gebaseerd op handel en vertrouwen is de boodschap maar daarvoor dient eerst een revolutie gepleegd te worden. Vreedzaam, in Brussel.

Jamie3
Jamie34 jul. 2018 - 21:15

Turkse toestanden in Polen, ben benieuwd hoe de EU dit gaat aanpakken.