Debat over Turkije-kwestie in Rotterdamse raad ontaardt in forse aanvaring
• 16-03-2017
• leestijd 2 minuten
© 2017-03-16 14:32:22 ROTTERDAM - Ronald Buijt fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam tijdens de Rotterdamse gemeenteraad die debatteert over de demonstratie bij het Turkse consulaat en de ro
Donderdag is in de Rotterdamse raad vergaderd over de rellen van afgelopen zaterdag bij het Turkse consulaat. Het debat ging er fel aan toe: er moest zelfs even gepauzeerd worden om de gemoederen te kunnen sussen.
Leefbaar Rotterdam pleitte er in de raad voor om het Turkse consulaat te sluiten en de consulaat terug naar Turkije te sturen. De bedoeling was een inhoudelijk debat te voeren over rellen, maar het ontaardde al gauw in een debat over de al dan niet geslaagde integratie van Turkse-Nederlanders in Rotterdam, met Leefbaar enerzijds en de SP, GroenLinks en Nida anderzijds. Leefbaar-fractievoorzitter Ronald Buijt beweerde in het debat onder meer dat de integratie grotendeels mislukt is.
Vrijdagmiddag wordt in Rotterdam opnieuw gedemonstreerd tegen het optreden van de politie afgelopen weekend bij het Turkse consulaat aan de Westblaak. Burgemeester Aboutaleb heeft toestemming gegeven voor de demonstratie: die moet om 17.00 uur beginnen op het plein voor Rotterdam Centraal en eindigt op het Schouwburgplein. De demonstratie mag maximaal twee uur duren.
Bij het optreden van de politie zaterdag raakten zes betogers en twee agenten gewond. Achttien mensen werden opgepakt. Donderdag heeft de politie nog een man opgepakt die tijdens de rellen bij het Turkse consulaat een agent tegen zijn hoofd zou hebben geschopt. De man is gearresteerd voor openlijke geweldpleging en poging tot zware mishandeling.
Update 22.00 Een aantal Turkse organisaties, waaronder Milli Görüş, doet niet mee met de demonstratie in Rotterdam. In een persbericht schrijft de organisatie:
“Wij hebben vernomen dat er aanstaande vrijdag een demonstratie gaat plaatsvinden in Rotterdam tegen het optreden van de politie afgelopen zaterdag bij het Turkse consulaat. Middels deze oproep wijzen wij op het volgende: Het is het recht van eenieder om te demonstreren. Gelet op de huidige situatie zal een demonstratie ons inziens een oplossing niet dichtbij brengen. Onze organisaties zullen hieraan niet deelnemen. De diplomatieke crisis tussen Turkije en Nederland zal op staatsniveau opgelost moeten worden. Wij vragen daarom eenieder en met name onze achterban om de kalmte en rust te bewaren.” De demonstratie is inmiddels afgelast, nadat de organisatoren veel gesprekken hebben gevoerd met anderen. Ze beraden zich nog op een demonstratie ná het Turkse referendum.