Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

De wereld volgens Sesamstraat

  •  
25-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Ook rond Afghanistan is emancipatie een sleutelwoord
Sesame Street vierde in 2009 het veertigjarig bestaan in de VS en Sesamstraat is nu ook 35 jaar op de Nederlandse televisie. Reden voor een tentoonstelling in Alkmaar die ik met vrouw en kinderen bezocht. De kleintjes vonden het prachtig: op de foto met Ernie en Bert, zitten in de auto van Tommie en kleding passen met Ieniminie. Ook werd de geschiedenis en filosofie van Sesamstraat laten zien.
De getoonde documentaire The World according to Sesame Street vertelde dat racisme, segregatie en sociale achterstanden in het Amerika van de jaren zestig de context vormden waarin het educatieve tv-programma ontstond. Beelden van dominee Martin Luther King en zijn beroemde rede (‘I have a dream’) had ik niet verwacht en bezorgden mij opnieuw even kippenvel.
De televisie bood kinderen tot 1970 alleen fictie in suburbs. Sesame Street koos voor de stad als realistisch decor. De vorming van kinderen stond centraal. Bijvoorbeeld over hoe je omgaat met diversiteit. Tot verbazing van de tv-makers kwamen er van collega’s over de hele wereld verzoeken om de tv-formule toe te passen in eigen land. Het programma werd niet domweg gekopieerd maar vaak zorgvuldig geïncultureerd. Inmiddels is Sesamstraat in zo’n 140 landen te zien.
Educatie gericht op emancipatie, recht en vrede. Dat sluit aan bij de onderwijsvisie van GroenLinks. Het leven is meer dan rekenen en taal. Het gaat ook om persoonlijke vorming en om de maatschappij. Een levensbeschouwelijke visie dus. Hoe verhoudt de vrijheid van onderwijs zich tot dit idealisme? Speelt naast de overheid ook de civil society een rol? Deze vragen komen aan de orde tijdens de studiedag over onderwijsvrijheid op 9 april. Een voorbeschouwing staat op pagina 8 en 9 van De Linger Wang.
Emancipatie is voor GroenLinks altijd een sleutelwoord geweest. Femke Halsema wees daar graag op. Bij haar vertrek als partijleider sprak ze over ‘de plicht tot optimisme’ naar de wetenschapsfilosoof Karl Popper. Is dat misschien de seculiere variant van de bevlogen droom van Martin Luther King?
Ook rond Afghanistan is emancipatie een sleutelwoord. ‘We moeten vrouwen en meisjes bevrijden’, zegt Jolande Sap. Ze maakte een vliegende start, maar vloog niet uit de bocht dankzij haar eigen optreden én het vertrouwen dat het partijcongres in haar stelde. Maar hoe controleerbaar zijn de afspraken tussen Kamer en Kabinet, zo vraagt Hans Feddema zich terecht af (pagina 22).
Alsof ik naar Sesamstraat kijk en ik Bert – de congresganger – met gefronste wenkbrauwen tegen Ernie – het Tweede Kamerlid – hoor zeggen: ‘Ik houd niet van spelletjes’.
Theo Brand schreef dit stuk voor het maart-nummer van de  De Linker Wang dat rond 2 maart verschijnt en verscheen ook op zijn weblog.

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos25 feb. 2011 - 16:58

Het enige valide antwoord dat GL nog kan hebben aangaande emancipatie en Afghanistan is dat het lang duurt. Maar naiviteit en wensdenken voeren de boventoon en een gevaarlijk soort zendingsdrang met haar 'We moeten vrouwen en meisjes bevrijden'. Ik denk niet dat ze het op prijs zou stellen als Afghanen omgekeerd van Nederlandse vrouwen zouden zeggen 'We moeten vrouwen en meisjes een burka aandoen'. Emanciperen moeten ze toch echt zelf doen als ze dat willen. Als miljoenen Afghaanse vrouwen in opstand komen zijn de mannen op termijn nergens meer. De macht van het getal geldt niet alleen in Libie of Egypte maar ook daar. Wij kunnen ze daar bij helpen maar we moeten niet doen alsof wij de agenda wel even zullen bepalen. Dat is geestelijk imperialisme. Hoezeer de verleiding er ook is.

Yggdrasil
Yggdrasil25 feb. 2011 - 16:58

Jolande Sap. Ze maakte een vliegende start, maar vloog niet uit de bocht ==================== Ik moet bij Jolande Sap, trouwens GroenLinks in het algemeen denken aan een bumpersticker die ik in de jaren 70 van 19 nog wel eens tegenkwam. Picture this: Een kleine rode Fiat 500 met een bumpersticker met de volgende tekst: Als ik later groot ben word ik brandweerauto.

AE911TRUTH
AE911TRUTH25 feb. 2011 - 16:58

De politiek is maar met een ding bezig al ruim een eeuw, controle zien te krijgen over de massa. Daarom werden al die politieke termen bedacht en in de volksgeest gebracht zodat een heel volk hetzelfde begint te denken, alle koppen een kant op proberen te richten (even de film The Wave uit 1981 gaan bekijken via Youtube) Welkom in The Matrix.

Michiel Online
Michiel Online25 feb. 2011 - 16:58

Hallo dictator! Ik geef jou een wapen, jij geeft mij wat olie. Jullie schieten je eigen mensen af, wij verneuken onze natuur. Jullie veroordelen ons kapitalisme, wij veroordelen jullie onderdrukking. Ons kapitalisme is gebouwd op hun olie. Hun onderdrukking is gebouwd op onze wapens. Onze regering, en hun regering, is gebouwd op macht. Dat kan niet anders. Onze en hun burgers willen dit niet. Dus we gaan minder stemmen, en meer protesteren. Vergeet niet dat we nee hebben gestemd tegen de euro. Misschien zijn we teveel gehersenspoeld, of te bang. Ik weet het niet.

wilfred2
wilfred225 feb. 2011 - 16:58

Beste Theo, Misschien kunnen we Geert Wilders, op zijn verjaardag, de afleveringen van Sesam Straat geven. Kan Geert misschien weer goed slapen zonder nachtmerries over (vreemde) mensen. Geert en Emile als Bert en Ernie in de politiek.

[verwijderd]
[verwijderd]25 feb. 2011 - 16:58

moet u mij eens uitleggen hoe u meisjes en vrouwen redt als ze doodgebombardeerd of geschoten worden door NAVO troepen? En legt u mij eens uit wat er zo geëmancipeerd is aan het krijgen van in kindjes dat binnenstebuiten ter wereld komt door verarmd uranium ? Emancipatie? Welk land denk je het over te hebben? Limburg?

2 Reacties
KrokoGena
KrokoGena25 feb. 2011 - 16:58

Je praat wel erg makkelijk R Veldman. Op zich heb je wel gelijk hoor maar zoals jij redeneerd heb je altijd gelijk. Want leg mij eens uit wat er geemancipeerd is aan een afghaanse vrouw die een dochter krijgt waarvan ze weet dat die dochter net zoals zij een afschuwelijk leven gaat lijden. Omdat de Taliban niet wil dat die dochter les krijgt en omdat de Taliban vrouwen als minderwaardige wezens ziet. Meisjes die toch proberen om naar school te gaan worden afschuwelijk behandeld. En wij hier in het Westen staan met onze armen over elkaar ernaar te kijken omdat we niet mogen ingrijpen. Dat is moeilijk hoor! Ik vind dat vrouwen en meisjes ook rechten hebben. Maar meschien weet jij een oplossing R Veldman. Want kritiek leveren achteraf is wel erg makkelijk zonder in je reactie met oplossingen voor die vrouwen en meisjes in afghanistan.

msj_meijerink
msj_meijerink25 feb. 2011 - 16:58

Hoezo Limburg? Dat moet hooguit op 2 maart worden bevrijd uit de wurggreep van Geert Wilders.