Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

De opties van Kaag

  •  
21-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
37947677431_9759655607_c

© cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Wie kan zich indenken dat ze bij de interruptiemicrofoon staat te bekvechten over belastingtarieven en koopkrachtcijfers tot ver achter de komma?
De kabinetsformatie moet praktisch nog beginnen, en het is op dit moment onduidelijk uit welke partijen de nieuwe regering zal bestaan. Maar twee ervan staan toch al min of meer vast: de VVD en D66. Die twee partijen eindigden bij de verkiezingen met ruime voorsprong op de eerste en tweede plaats. Bij de vorming van een nieuwe regering zijn ze vrijwel onontkoombaar.
Dat betekent dat VVD-lijsttrekker Mark Rutte premier wordt en zijn D66-collega Sigrid Kaag vermoedelijk vicepremier. Natuurlijk is er ook een optie dat Kaag à la Frits Bolkestein of Diederik Samsom in de Tweede Kamer gaat zitten om van daaruit politiek leiding te geven aan haar partij. Maar in haar geval heb ik grote moeite me daarbij een voorstelling te maken. Kaag heeft vrijwel geen ervaring (en affiniteit?) met binnenlandse onderwerpen. Wie kan zich indenken dat ze bij de interruptiemicrofoon staat te bekvechten over belastingtarieven en koopkrachtcijfers tot ver achter de komma? En dat is toch de core business van een fractievoorzitter in Nederland. Kaag zal beter op haar plek zijn in het kabinet.
De vraag is: op welk departement? Haar huidige portefeuille, die van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, lijkt mij een beetje minnetjes voor een partijleider. Die post is leuk voor een nieuweling of relatieve buitenstaander, niet voor de politieke crack die de Kaag-stemmers in haar zien. Maar wat dan?
Volgens iemand die haar goed kent zou ze – niet zo verrassend – wel iets voelen voor Buitenlandse Zaken. Dat ministerie past ook prima bij haar jarenlange ervaring als diplomate. Kaag schijnt zes of zeven talen vloeiend te spreken, waaronder Arabisch. Op Buitenlandse Zaken beslist geen nadeel.
Mocht Kaag dit ambt inderdaad gaan bekleden, dan stapt ze bovendien in de voetsporen van Hans van Mierlo. Ook deze D66-oprichter ging, nadat hij in 1994 zijn partij de recordscore van 24 zetels had bezorgd, naar Buitenlandse Zaken. Lang niet iedereen was daar overigens blij mee. In zijn recente biografie over Van Mierlo beschrijft Hubert Smeets dat de D66-baas wegens verblijf in verre landen vaak onbereikbaar bleek als er op het Binnenhof politieke stront aan de knikker was. En dat was er vaak. Zijn ministerschap werd bovendien geen doorslaand succes. Onverkwikkelijke affaires (Srebrenica, de mislukte arrestatie van de Surinaamse legerleider Desi Bouterse) verpestten het beeld. D66 verloor aan het eind van de kabinetsperiode (Paars I zat wel de rit uit) tien zetels. Of dat uitsluitend de schuld was van Van Mierlo kun je je afvragen. Maar in elk geval verliet hij teleurgesteld de politiek.
De D66-leider was op dat moment overigens 67. Hij zat al heel lang – namelijk sinds de tweede helft van de jaren zestig – op het Binnenhof, enkele korte onderbrekingen buiten beschouwing gelaten. Kaag is over vier jaar pas 63. Zij werd niet eerder dan in 2017 politiek actief. Normaal gesproken heeft ze dus nog wel even te gaan.
Je kunt wel betwijfelen of het komende kabinet – hoe dan ook samengesteld – de eindstreep zal halen. Rutte II is dat gelukt, Rutte III bijna, maar de meeste Nederlandse regeringen maken hun termijn niet af. Statistisch geredeneerd ziet de toekomst van de volgende ministersploeg er niet hoopvol uit. Temeer daar de Tweede Kamer binnenkort verandert in een kippenhok vol nieuwkomers en kleine partijtjes, waar een ongeluk in een minuscuul hoekje zal zitten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Geert9
Geert922 mrt. 2021 - 5:22

Het blijft wel apart te zien dat iemand zoals Kaag op handen gedragen wordt door links terwijl zij de uitgestoken hand van Klaver heeft beantwoord met een middelvinger.

4 Reacties
Zapata
Zapata22 mrt. 2021 - 9:34

Luitjes die Kaag op handen dragen zijn helemaal niet links. Ze voelen zich soms wel links omdat ze zichzelf het stempeltje progressief aanmeten en omdat ze wel iets met klimaat/EU/diversiteit hebben maar dat zijn geen linkse thema's. Progressief is een leeg woord overigens. Nee links zijn ze totaal niet. Meritocratie geloven ze in. Het zal ze werkelijk geen donder interesseren of mensen die het sociaal economisch moeilijk hebben in Nederland het beter gaan krijgen. Nu ja, als ze maar heel goed hun best doen op school dan krijgen ze het vanzelf beter....... (D66 onderwijspartij) Wel weer jammer dat de kwaliteit van het onderwijs zo gekelderd is. Nee als je het goed doet dan is dat je eigen verdienste en als je het moeilijk hebt je eigen schuld aldus het hedonisten clubje D66.

vdbemt
vdbemt22 mrt. 2021 - 10:07

We hebben in dit land zo veel politieke partijen omdat er onderling toch wel verschillen zitten die ze belangrijk vinden. Jij bent degene die aan het (nog even) afwijzen de middelvinger plakt. Volledig a-typisch. Die middelvinger zie je (hoor je) regelmatig van types als Wilders en Baudet. Daar staat Kaag, qua beschaving, ver van. En DAT is nou wat apart is om te zien: de middelvingers die Baudet en Wilders bijna letterlijk opsteken, in ieder geval verbaal goed laten horen, wordt wél gewaardeerd. Door mensen als jij?

Richard Engels
Richard Engels22 mrt. 2021 - 11:33

Een middelvinger? Dat klinkt niet als Kaag, die zou arrogant wegkijken ofzo. Maar misschien bedoel je dat ze niet reageerde op de oproep van klaver om één links blok te vormen? Dat was wel een beetje amateuristisch, niet? Een verkiezingstruc die makkelijk kon mislukken. Op dit moment is Kaag helaas de enige echte leider op links. Ploumen, Klaver en zelfs Marijnissen missen de uitstraling dat ze echt gaan regeren. Of ik blij ben met Kaag? Weet ik nog niet. Maar ik ben niet blij met het gebrek aan leiderschap en wil om macht te verkrijgen bij de andere linkse partijen.

Zapata
Zapata22 mrt. 2021 - 13:41

@Engels. Kaag is niet links. Mocht u een andere mening toegedaan zijn dan wilt u vast wel uiteggen wat er links aan D66 en aan Kaag is. Ik ben heel erg benieuwd.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout21 mrt. 2021 - 22:25

"Kaag heeft vrijwel geen ervaring (en affiniteit?) met binnenlandse onderwerpen'' Dat hoeft geen bezwaar te zijn. Filosoof Henk Oosterling schreef begin jaren '90 dat Nederland een overslagoven is van de ideeën van elders. Vervolgens importeerde ene Frits Bolkestein veel Amerikaanse ideeën in Nederland die hier nog steeds als roetplekken op het politieke discours zitten. Dat zie je ook aan de opstellen van Kockelmans. Het is een soort CNN-Nederlands. Slechts statistische en strategische overwegingen. Wat de media representeren als ''teflon'' bij Mark Rutte is slechts het vermogen om al een zijweg in te slaan op het moment dat hij op de hoofdweg een politiek kernprobleem vermoedt nog voor deze aan de horizon verschijnt. In de VS komisch/briljant gerepresenteerd door de vraag van Cenk Uygur van The Young Turks aan Bernie Sanders die als volgt werd ingeleid: "Ik ga een uitzondering maken. Ik ga u een POLITIEKE vraag stellen." Waarop Sanders gelijk in de lach schoot. Mark Rutte c.s. lossen geen problemen op t.a.v. binnenlandse vragen. Misschien kan Kaag wat roetplekken wegpoetsen. Politiek heeft te lang plaats gemaakt voor gedepolitiseerd probleemmanagement waarbij de definiëring van problemen meestal van buiten komt en die vooral de competitiviteit betreffen.

2 Reacties
Exkraker
Exkraker22 mrt. 2021 - 11:32

Abstracte abracadabra.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout22 mrt. 2021 - 12:47

@Exkraker Och, wij verschillen weinig zeg ik van mijn vliegend tapijtje. Michel Foucault stelde meer dan een halve eeuw geleden al dat de tegenwoordige mens een hybride transcendentaal dubbelwezen is. Dus doe jezelf een lol en stijg zelf ook op.

EenMening
EenMening21 mrt. 2021 - 21:40

Rutte en Kaag, geen slechte combinatie. Wopke zal ook wel aanschuiven, maar wie zorgt voor een meerderheid, Segers, Klaver, Ploumen, Dassen?

Bert de Vries
Bert de Vries21 mrt. 2021 - 20:20

Kaag is ongeschikt voor het kamerwerk. Zie haar argumentatie voor verlichting, toen ze stelde dat de partij nu hardere eisen kon stellen omdat ze groter was. Een argument dat kant noch wal raakt. En zie hoe gemakkelijk ze vandaag het lid op de neus heeft gekregen.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt22 mrt. 2021 - 10:10

"Zie haar argumentatie voor verlichting, toen ze stelde dat de partij nu hardere eisen kon stellen omdat ze groter was. Een argument dat kant noch wal raakt. " Ach. Ik weet het niet. Baudet vindt zichzelf met zijn sprong van 2 naar 8 zetels de grootste winnaar. En verwacht daarom dat ze voor de formatie het eerste bij hem komen. Is hij leuk of niet?

Paul Spijkers
Paul Spijkers22 mrt. 2021 - 10:56

Waarom zou een partij niet meer hun zin kunnen krijgen wanneer ze meer van de volks vertegenwoordiging is? Het lijkt me een basale terechtstelling.

Greendutch
Greendutch21 mrt. 2021 - 19:21

mw. Kaag zo'n jaar of 5-6 voor het eerst gezien in een documentaire over haar werk als VN gezant in het midden oosten. ik ervoer meteen een diep respect toen ik zag wat zij allemaal deed, observeren, contacten, in arme wijken en vluchtelingenkampen gesprekken voeren en vervolgens naar de VN om daar verslag te doen en opkomen voor de omstandigheden waarin al die mensen vreselijke tekorten hadden en leden onder de omstandigheden. na 10 jaar VVD/Rutte waarin verzwegen, gerommeld, achterkamertjespolitiek gespeeld werden met daarbij opkomend extreem rechts, geweld, agressie, intolerantie, polarisatie waar allemaal niet tegen opgetreden werd en niks gedaan om kwetsbare mensen die bang zijn voor díe ontwikkelingen in dit land, is het tijd voor een betrouwbare diplomaat die capaciteiten en kwaliteiten heeft waar rechts in de politiek alleen maar van kan dromen. hopelijk wordt zij snel de nieuwe premiere!

1 Reactie
Zapata
Zapata21 mrt. 2021 - 19:56

Het kan aan mij liggen hoor maar volgens mij was Kaag minister in het vorige kabinet samen met Rutte en de luitjes verantwoordelijk voor de toeslagen affaire. Dan ga jij er samen met nog een paar miljoen Nederlanders voor zorgen dat dezelfde partijen weer in een kabinet komen en dan denk je dat er dingen gaan veranderen. Nee schat, we gaan dit jaar op vakantie naar Mallorca. Ik heb nu wel eens zin in wat anders en dus gaan we nu eens niet op vakantie naar Mallorca. Ik ben die aardbeien yoghurt zo zat, wil nu wel eens wat anders. Weet je wat... doe maar aardbeien yoghurt. Dat achterhaalde antieke meubilair doen we nu eens weg, laten we eens wat stijlvols zoeken zo uit 1880. Ik stop met wedden op dat paard, ik heb nu al tien keer verloren met paard 21. Ik zet gewoon de volgende keer alles op paard 21. Veel meer kans.

vdbemt
vdbemt21 mrt. 2021 - 17:47

Nou. Niet alleen om dat laatste. Er komen nogal wat parlementaire enquetes aan over verschillende onderwerpen onder het beleid en de verantwoordelijkheid van Rutte. Zoals de toeslagenaffaire en zijn beleid op de pandemie. Die verantwoordelijkheid over de toeslagenaffaire, die hij allang had moeten nemen, zal dan wel moeilijk te ontwijken zijn.

Michaela2
Michaela221 mrt. 2021 - 15:22

Ik moet het toegeven : ik heb een grote inschattingsfout gemaakt. In eerste instantie dacht ik : die Sigrid Kaag is een verkeerde keuze van de spindokters van D66. Die is zo gehaat op rechts, dat gaat haar nooit lukken om zetels voor D66 binnen te halen. Wat ik echter volledig over het hoofd had gezien was dat Kaag (waarschijnlijk vooral door deze haat van rechts) door links op handen gedragen zou gaan worden. Ook op deze site. Daar waar Rutte keer op keer volledig afgebrand wordt, wordt Kaag, die toch de afgelopen 4 jaar samen met Rutte het beleid heeft bepaald (en dat hoogstwaarschijnlijk de komende 4 jaar ook weer gaat doen) op handen gedragen. Dit heeft tot gevolg gehad, dat de echte linkse partijen buitenspel zijn gezet en Rutte en Kaag vrolijk op dezelfde voet verder kunnen. Gefeliciteerd allemaal met deze fantantische keuze!

1 Reactie
vdbemt
vdbemt22 mrt. 2021 - 10:16

Kaag wordt op handen gedragen omdat zij, terwijl ze langs diverse wegen met de meest onbehoorlijke en schofterige beledigingen te maken heeft, tegen iedereen beschaafd blijft en met iedereen, op inhoud, in gesprek blijft. He zou normaal moeten zijn, Maar het is verfrissend na, hoe lang zit hij er nu, 20 jaar de brullende en scheldende Wilders. Die het standaard discussiepijl flink naar beneden heeft gehaald.

Zapata
Zapata21 mrt. 2021 - 15:15

Ik ga me niet bezighouden met dit kabinet en de reeks rechtse poppetjes die er minister in gaan worden. Ook niet met mevrouw Kaag. We wachten wel even tot de bezuinigingen op de WW en de sociale zekerheid er door geramd worden. Daarna ga ik de heer Kockelmans bevragen.

Grietje Genot
Grietje Genot21 mrt. 2021 - 14:39

Prima, deze beschouwing over die rituele stoelendans, die poppetjes, die bloemetjes en de bijtjes. Zo kennen we het establisment weer: door alles te overlakken met een sportief sausje, worden de diepe scheuren gemaskeerd. Maar waarom is Nederland in luttele jaren zo'n asgrauw en inktzwart land geworden dat kiest voor dit soort wereldvreemde & inwisselbare & oppervlakkige diplomaten en HR-consultants? Voor types als Rutte en Kaag - optimisten (dus blinde vinken) - die nog nooit een dag eerlijke arbeid hebben verricht? Dat moet iets betekenen, dat heeft iets met reclame-technieken te maken, met beeldvorming. Stoethaspel en brekebeen. We staan er gekleurd op (dwz in een soort sepia bruin).

1 Reactie
P Haan
P Haan22 mrt. 2021 - 6:24

Daar rijst dan de vraag, wat is eerlijke arbeid? Turfsteken?