Voor de zoveelste keer is de kip weer het dier van de rekening en vrijwel niemand die daarom maalt. De boer en de consument zijn zielig, maar de kippen die het echte slachtoffer zijn worden straal vergeten.
Woordvoerder Freek van Zoeren van de NVWA raadt op het Journaal mensen aan om als het even kan tot zondag geen eieren te eten. Wie is er nu gek denk ik: deze eieren waren volgens de nieuwste berichten al in 2016 in de handel en werden al die tijd zonder enige waarschuwing geconsumeerd. Jarenlang heeft de NVWA zelfs nooit gecontroleerd of fipronil in eieren zat.
Miljoenen van deze eieren zijn gewoon gegeten, ook door kinderen met een zwakke gezondheid waar het gezondheidsrisico hoger bij zou liggen. En nu opeens gaan 180 legkippenbedrijven op slot, is er een vloedgolf aan paniek en dreigen miljoenen kippen geruimd te worden vanwege economische belangen, omdat het wachten totdat de fipronil uit het lichaam van de kip verdwenen is teveel verlies voor de boer oplevert.
Voor de zoveelste keer is de kip weer het dier van de rekening en vrijwel niemand die daarom maalt. De boer en de consument zijn zielig, maar de kippen die het echte slachtoffer zijn worden straal vergeten. Volgens toxicoloog Van den Berg is bij dierproeven aangetoond dat een grote hoeveelheid fipronil schade kan toebrengen aan de lever, de schildklier en de nieren. Van den Berg heeft LTO Nederland geadviseerd de kippen niet te ruimen, maar de schuren te reinigen. Na 5 tot 6 weken is de fipronil uit het lijf van de kippen en zijn ze schoon en kunnen de eieren weer prima gegeten worden. Desondanks is men nu al begonnen bij diverse bedrijven kippen te ruimen, volgens een protocol dat goedgekeurd is door de NVWA.
Omdat de NVWA de met fipronil besmette kippen een acuut gevaar noemt deed ik bij hen navraag. Want wat is acuut gevaar, als deze besmetting al vanaf 2016 aan de gang is? En het vreemde is dat het gevaar alleen maar gaat over eieren en niet over het gif dat in het vet van de kip in het kippenvlees blijft zitten. Volgens de perswoordvoerder van de NVWA gaat dit slechts om kleine onderdelen van de legkip die in voedsel verwerkt worden. Maar dat is niet waar: bijna alle legkippen in Nederland worden nadat ze 12 maanden lang abnormaal veel eieren hebben gelegd, ruw gevangen, in kratten gepropt en naar slachthuizen in België en Polen vervoerd. Daar komen ze gruwelijk aan hun einde, worden als soepkip verpakt en het merendeel wordt verscheept naar Afrika. Daar wordt echt niks van teruggehaald!
De NVWA doet alsof ze haar verantwoordelijkheid neemt, maar zwijgt over het afgelopen jaar dat de eieren gewoon in de schappen lagen, geconsumeerd zijn en al het kippenvlees dat in die tijd naar Afrika getransporteerd is. Het is daarom bijna lachwekkend om nu in het Journaal te horen dat men beter even het ei kan laten staan. Als men echt zo bang voor de volksgezondheid is, waarom dan ook hier niet handelen als overheid en je verantwoordelijkheid nemen? De gezondheid van de mensen Afrika is toch niet minder waard dan die van ons Nederlanders?
Tientallen mensen gaan jaarlijks dood door een salmonella-infectie in vlees, zuivel en eieren. Volgens de cijfers van het RIVM worden hierdoor jaarlijks zo’n 50.000 mensen ziek. Daar hoor ik de NVWA niet over. Blijkbaar is dat geen acuut gevaar, maar een chronisch gevaar, dat men liever doodzwijgt in verband met de economische belangen.
Ondertussen is het ruimen alweer begonnen, hoewel het doden van dieren volgens artikel 2.10 van de Wet Dieren verboden is als het doden niet is bedoeld om dierlijke producten, zoals vlees, te verkrijgen. Een lastige vraag voor ons als dierenbelangenorganisatie is waar de kippen meer mee gediend zijn: wat maanden langer een kiponwaardig leven leiden en gruwelijk te eindigen in een slachthuis in België of Polen of eerder ter plekke in de stal? Leuk wordt het leven hoe dan ook er niet op. Maar ruimen betekent ook dat er nog meer kippen een dieronwaardig leven tegemoet gaan. Want zodra de kippen geruimd zijn en de stal gereinigd is, zal deze weer gevuld worden met nieuwe kippen. Wat nog meer dierenleed betekent.
‘Blij met een ei’ is de leus van de pluimveesector, maar tel bij bovenstaande ellende ook nog eens 45 miljoen overbodige hanenkuikens die voor de productie van eieren vergast en versnipperd worden en je wordt daar als consument toch helemaal niet zo blij van, eerder flink misselijk. 47 miljoen legkippen waarvan het merendeel helemaal niet blij maar juist zielig opgesloten zit in overvolle schuren en daarvan een aantal zelfs nog in kooien. In een jaar tijd moeten zij 320 eieren leggen en worden daarna als waardeloos afval afgevoerd. ‘Beter geen ei’ is een passender leus, zo kun je er als mens niet ziek van worden, houd je een schoon geweten en is er geen kippenleed!