Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

De Brexit: hoe zat dat ook alweer?

  •  
28-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2016-12-28 om 15.08.59
De Britse videosatiricus Cassetteboy heeft een van de grootste gebeurtenissen van het afgelopen jaar, de Brexit, onder handen genomen. Op de melodie van de titelsong van de tv-serie The Fresh Prince of Bel-Air rappen David Cameron, Boris Johnson, George Osborne, Michael Gove, Theresa May en natuurlijk Nigel Farage waar het nou werkelijk om ging.

Meer over:

satire, kijk nou, brexit

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

bob b.
bob b.29 dec. 2016 - 10:44

Het is mooi om te zien dat niet het gezonde verstand maar ideologische verdwazing de meningen bepalen. De wereld moet anders omdat hij anders niet past binnen het referentiekader van mijn bedachte ideale wereld. Dan krijg je krankzinnige verklaringen dat het allemaal geen probleem is met die Brexit, dat het moet kunnen omdat het moet kunnen, dat het goed is voor het land. Hoe mensen zichzelf van alles wijsmaken om maar niet toe te hoeven geven hoe blind ze zijn. Ik heb de vergelijking vaker getrokken, gereformeerden die blindelings gods weg volgen. Las toevallig twee artikelen vanochtend die de echte werkelijkheid van het hedendaagse en toekomstige VK laten zien. https://www.theguardian.com/politics/2016/dec/28/dutch-woman-with-two-british-children-told-to-leave-uk-after-24-years https://www.theguardian.com/business/2016/dec/29/uk-in-2030-older-more-unequal-and-blighted-by-brexit-report-predicts

Rarar
Rarar29 dec. 2016 - 7:28

Grappig, juist vandaag werd bekend dat de Britse beurs (de graadmeter van de economie) op recordhoogte staat. http://nos.nl/teletekst#129

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens29 dec. 2016 - 9:43

@ Rarar Jij schrijft: juist vandaag werd bekend dat de Britse beurs (de graadmeter van de economie) op recordhoogte staat De beurs is niet de graadmeter van de economie. Door de vele honderden miljarden die door de Amerikaanse, Engelse, Japanse en Europese bank in de economie zijn gestopt is de beurs de graadmeter van de hoeveelheid geld die beschikbaar is. Pas als de rente weer fors gaat stijgen wordt de beurs weer graadmeter van de economie.

theoswg
theoswg29 dec. 2016 - 10:02

Grappig dat sommige mensen zich zo verheugen over de FTSE, maar niet kijken naar het AEX . Als deze laatste ook steeds hoger staat , springen ze ook van blijheid ? Nee, ze klagen meestal over de economie in Nederland ! Mijn punt : de beurs index gaat niet over de echte economie, ik zou deze mensen uitnodigen om het Nieuwsuur van gisterenavond met een reportage over die Britse loodgieter terug te zien. Al hun materialen komen uit Duitsland en zijn nu 10% duurder door de lage pond. Die ondernemer noemde de brexit politci een stel idioten. Maar blijf vooral positief over de beurs in de UK, dat maakt uw leven aangenamer.

mordicant
mordicant29 dec. 2016 - 11:35

Rarar, en wat heeft dat precies met Brexit te maken? Die Brexit is er nog lang niet (if ever) Kijk nog eens naar de staat van de algehele Brits economie een jaar nadat die Brexit daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Sonic2
Sonic229 dec. 2016 - 14:17

Er is GEEN Brexit. Er is een referendum geweest. Dat was een raadgevend referendum. De politici hebben gezegd dat over te gaan nemen. Daarna heeft May gezegd zich te gaan voorbereiden op de onderhandelingen. Op dit moment zit Engeland dus ook nog in de EU. Er zou in Maart een verzoek om uittreding komen en dan pas kunnen de onderhandelingen gaan beginnen. Ik keek een paar dagen geleden SNL en toen werd Trump voortreffelijk nagedaan door Alec Baldwin. Die liet Trump zeggen dat de economie en werkloosheid er onder zijn president- elect schap er nog nooit zo goed hadden voor gestaan in 9 jaar. Dat was satire, maar ik moest bij jouw reactie daar aan denken. Volgens mij is het bij bepaalde mensen onwetendheid. Bij populistisch rechts is het erkend liegen. Dat zijn we wel van hun gewend.

pierik2
pierik229 dec. 2016 - 7:07

Ik zie hier allemaal tegenstanders van het neo liberalisme de EU verdedigen. Typisch weer!

2 Reacties
theoswg
theoswg29 dec. 2016 - 10:18

@pierik : wat beweert u eigenlijk precies ? Als er een land is waar het neoliberalisme is ontstaan dat is juist het VK (M. Thatcher, weet u dat nog?) . Dat is vervolgens, inderdaad, naar de meeste andere landen , EU en daarbuiten, overgewaaid. Of denkt u dat het VK met de brexit een sociale koers gaat varen ? Ik dat geval zijn we uitgepraat.

pierik2
pierik229 dec. 2016 - 17:27

theoswg 29 december 2016 at 11:18 @pierik : wat beweert u eigenlijk precies ? Precies wat ik zeg! Ik verbaas me er over dat zogenaamde progressieve linkse mensen hier allemaal de EU (en daar mee zijn neo liberale beleid) staan te verdedigen, alleen maar omdat de brexiteers in het anti migratie kamp zitten. Die armoede duid ik alleen maar even.

pierik2
pierik229 dec. 2016 - 7:04

De beurs gister gesloten op all time high! Komt wel goed daar!

jillesdykstra
jillesdykstra28 dec. 2016 - 19:29

Vrijwel niemand lijkt door te hebben dat er materieel nog helemaal geen uitstap uit de EU is. De formele opzegging moet nog gedaan worden, daarmee kan VK zo lang wachten als het wil. Na die opzegging eindigt het materiële lidmaatschap dan twee jaar later, in die twee jaar moet de verhouding van VK tot de EU worden geregeld. Ik denk dat je de gevolgen van uitstappen pas een jaar na de materiële uitstap kunt beoordelen. Wat betreft het behouden van het pond, dat behoedde VK voor veel EU bemoeienis.

1 Reactie
hugo bergveen
hugo bergveen29 dec. 2016 - 6:48

Niet alleen bemoeienis; ook de mogelijkheid om eigen falen aan Brussel te wijten.

BeKo2
BeKo228 dec. 2016 - 17:52

£350million a week voor de NHS/zorg werd wel de grootste leugen van het jaar. Daags na het referendum werd deze belofte al ingetrokken, en nog een paar dagen later waren alle brexiteers hard weggerend. Al meer dan een half jaar geleden inmiddels en er is nog niks gebeurd, er is zelfs nog geen plan. Britten hebben nog niet eens artikel50 durven starten. Het volk geloofden de brexiteers, maar na alle loze beloften kwam na het referendum de realiteit niemand in het UK iets mee aan lijkt te kunnen.

2 Reacties
TotCo Ring
TotCo Ring28 dec. 2016 - 22:46

Neen, er werd aan de mensen gevraagd of ze in of uit de EU wilde, dat wordt nu vormgegeven en dat kan best nog wel even duren.

BeKo2
BeKo228 dec. 2016 - 23:29

Waarom moet dat zo lang duren? Al een half jaar, dat is £350millionx26 = £9,1billion. Ze kunnen toch vertrekken? Ze wilden zo graag weg...waarom wachten? £9,1billion voor de NHS al door het WCgootje getrokken....

Meta Foor2
Meta Foor228 dec. 2016 - 17:08

wacht maar tot na 15 maart 2017: een rariteitenkabinet zal dan aangesteld worden , waar zelfs WillemAlexander de VII-e niet naast wil staan

Vlieger2
Vlieger228 dec. 2016 - 17:07

Over een paar jaar zal blijken dat GB de juiste keuze heeft gemaakt. Net als bij de VS verkiezingen wordt ons een negatief beeld geschetst door zg objectieve pers.

2 Reacties
BeKo2
BeKo228 dec. 2016 - 22:01

Dan moeten ze wel eens een keertje vertrekken. Het is nu al een half jaar geleden en er is nog niks gebeurd. Zelfs artikel50 hebben ze nog niet eens aangedurfd. Direkt na het referendum zijn de brexiteers hard weggerend. Farage als eerste...

Popiejopie3
Popiejopie328 dec. 2016 - 22:07

Vlieger Op grote hoogte schijn je in de toekomst te kunnen kijken. Maar wie weet, hebben we binnenkort hier ook kranten als de Daily Mail die ons meer 'objectief' kunnen informeren.

Rarar
Rarar28 dec. 2016 - 15:44

Engeland zal niet het laatste land zijn, geloof me. De EU heeft haar geloofwaardigheid en inspiratie verloren.

2 Reacties
theoswg
theoswg28 dec. 2016 - 17:00

Sorry, maar aan de hand van anderhalf regel is er geen enkele rede om u te geloven.

BeKo2
BeKo228 dec. 2016 - 17:54

Als er iemand haar geloofwaardigheid verloren heeft is het de UK. De doodlopende weg die de britten gekozen hebben is een zege voor de EU.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 dec. 2016 - 15:37

Voor Boris Johnson ging het echt om zijn persoonlijke electorale kracht, niets meer niets minder. Hij is zijn hele leven voor de EU geweest en is dat nog steeds. Het gaat hem er nu nog om een Brexit in name only te weten te verkopen. Theresa May heeft zich nooit ergens mee bemoeit, die zat gewoon te wachten op het vertrek van Cameron en heeft bereikt wat ze wilde. Nigel Farage heeft met Trump afgesproken dat hij in ruil voor wat campagnewerk ambassadeur mag worden, zonder dat hij de bagage heeft om door te hebben dat niet de VS, maar de UK over die benoeming gaat. David Cameron is de grote winnaar, die mag later zijn partij en zijn land weer repareren. Geef de Brexit nog 6 jaar, dan is Cameron terug om niet meer weg te gaan.

3 Reacties
John Doe2
John Doe228 dec. 2016 - 20:30

@Jansen & Jansen 28 december 2016 at 16:37 "Geef de Brexit nog 6 jaar, dan is Cameron terug om niet meer weg te gaan." Over 6 jaar is er geen EU meer.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen29 dec. 2016 - 0:17

[Over 6 jaar is er geen EU meer.] Als dat waar blijkt, dan is Rottergrad over 6 jaar de belangrijkste haven van Rusland.

Kilted
Kilted29 dec. 2016 - 2:09

@John Doe 28 december 2016 at 21:30 Oh jawel hoor… Er beginnen zo langzaam aan in de Britse pers lijstjes te komen van dingen waarvan de meeste Britten ook wel door hebben dat het handiger is om maar gezamenlijk te regelen. De vraag is helemaal niet of de EU nog bestaat maar welke vorm het heeft aangenomen.

Archie Bunker
Archie Bunker28 dec. 2016 - 15:35

Zowat alle indicatoren staan op groen. Voor remain rest er kennelijk niets anders meer dan met knip- en plakwerk verdraaide teksten inelkaar te flanzen. Slechte verliezers. Lees trouwens ook even wat Mervyn King hierover te zeggen heeft: "There are opportunities to Brexit that we should take... and I think we should look at it in a more self-confident way than either side does at the moment," http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-latest-news-mervyn-king-single-market-custioms-union-a7495911.html

3 Reacties
theoswg
theoswg28 dec. 2016 - 16:57

Volgens mij hebt u het artikel niet goed gelezen, en doet u zelf aan knip- en plakwerk. Maar kennelijk vertrouwt u de UK elite blindelings.

Lozerech
Lozerech28 dec. 2016 - 18:07

Ahum, de opinie van former Bank of England governor Lord King (of the establishment?). Ja dat soort topfiguren slaan wel weer een slaatje uit zo'n Brexit door zich voor miljoenen als "brexit consultant" in te laten huren door de overheid. Voor de lagere klassen (90% van de mensen) staan de indicatoren juist op rood. Alleen al de extra bureaucratie die de Brexit zal opleveren kost miljarden belastinggeld en de grote bedrijven trekken weg. Daarnaast is er inmiddels een heuse constitutionele crisis in het VK omdat niet alle landen daar zich gebonden voelen aan Cameron's belofte en dreigen uit het VK te stappen. Historisch gezien wordt deze Brexit waarschijnlijk de grootste geldverspillingsoperatie in het VK ooit. Cameron kon wel eens de man worden die persoonlijk het VK uiteen liet vallen. Doe mij maar de EU, veel efficiënter om het centraal te regelen en veel meer macht tegenover corporaties dan een piepklein landje in haar eentje.

bob b.
bob b.28 dec. 2016 - 18:59

Dat is dan ook de enige troost die het VK heeft, zolang er leven is is er hoop. Maak jezelf niets wijs, het ergste moet nog komen.

jillesdykstra
jillesdykstra28 dec. 2016 - 14:43

Kon er weinig humor in ontdekken, de satiricus lijkt niet te zien hoe er alom steeds meer kritiek op de EU is, en hoe de autoriteit van Brussel steeds verder afneemt. De euro staat ook steeds meer ter discussie, de Britten waren zo verstandig hun eigen munt te behouden.

5 Reacties
theoswg
theoswg28 dec. 2016 - 16:45

Vreemde gedachtengang, gezien het feit dat de pond in waarde verliest.

TotCo Ring
TotCo Ring28 dec. 2016 - 22:51

De pond staat sinds de val na het referendum redelijk stabiel, zelfs met een kleine plus. Dat zal alleen maar verder plussen zeker met de positie van de euro tegen de dollar.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen29 dec. 2016 - 0:22

[De euro staat ook steeds meer ter discussie,] De Euro staat nog altijd ruim boven de introductiekoers ten opzichte van de dollar, de munt is eerder te sterk dan te zwak, de vermeende Eurocrisis die eigenlijk een kredietwaardigheidscrisis van een aantal Euro-lidstaten is, is een economische zegen voor de Euro-zone, zonder welke de economische crisis vele malen dieper zou zijn geweest.

DaanOuwens
DaanOuwens29 dec. 2016 - 8:37

@ TotCo Ring Feit is dat de pond sinds de Brexit 10% van de waarde heeft verloren. Vroeger lang heel lang gelden was een devaluatie heel gunstig voor de economie want de producten van een land werden 10% goedkoper. Tegenwoordig is een dergelijke devaluatie schadelijk. De economieën zijn veel meer met elkaar vervlochten. Engeland moet half fabricaten importeren voor de eigen productie. Die zijn dus 10% duurder geworden. Per definitie alle import van Engeland. Kortom de munt is niet stabiel en de Engelse economie ook niet. Je zit er dus nogal naast.

TotCo Ring
TotCo Ring29 dec. 2016 - 22:49

De pond is vlak na de brexit gevallen, daarna gestabiliseerd en een langzame stijging ingezet. Nog steeds in de min idd, maar stabiel en stijgende. De economie is gegroeid, harder dan verwacht, zeker na de Brexit. En ook de beurs staat stevig. Dus ondanks de hoge import kosten nog steeds stijgend. En er is niets duurder geworden hier(ik woon zelf in de UK).