Joop

Dat vinden mensen te duur. Dat eten ze er niet aan af

  •  
10-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
184 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Nederlandse restaurants bieden te weinig waar voor hun geld
Het Food Service Instituut Nederland stelt vast dat met name restaurants het steeds moeilijker krijgen.
Het Food Service Instituut Nederland stelt vast dat met name restaurants het steeds moeilijker krijgen. Volgens berichtgeving in kranten zoals het AD moesten vooral de restaurants het ontgelden terwijl de teruggang bij de kroegen tot staan is gebracht, maar die moeten zich niet rijk rekenen: dat bij hen de krimp tot stand gekomen is, heeft vast te maken met hef feit dat verstokte rokers weer welkom zijn aan menige toog.
Self service restaurants, die verbonden zijn met een warenhuis – La Place, de Hema, de Zweedse gehaktballetjesafdeling van de Ikea – boekten wel klantengroei.
De onderzoekers stellen met zorg vast, dat de horeca in 2010 de prijzen met 2,5% verhoogd is maar verwijst toch vooral naar de crisis als wortel van alle kwaad. We hebben minder geld in onze portemonnee en we zijn aan het bezuinigen. Zou dat zo zijn? Gaan we nu de economie lijkt aan te trekken, weer vaker naar het restaurant. Ik kan het niet bewijzen, maar ik heb het gevoel dat het probleem veel structureler is. De Nederlandse is horeca is vaak te duur voor wat er geboden wordt. Een tijd geleden kwam ik regelmatig in het Vlaams-Limburgse stadje Lommel. Daar waren de eethuizen bepaald niet goedkoper dan over de grens in het beroemde Bergeijk maar je kreeg wel waar voor je geld: het was met liefde bereid, het was genóeg, drie esthetisch naast elkaar gedrapeerde sperciebonen waren geen onderdeel van het gebodene. Je stapte tevreden en met een mooi gevoel naar buiten. In Nederland is de ervaring anders. Je eet het er voor dat geld niet aan af. Dan kook ik liever zelf en zet iets behoorlijks op tafel voor een derde van de prijs. Hoe het  komt, dat de Nederlandse restaurants naar het idee van zoveel mensen te weinig waar voor hun geld bieden, weet ik niet. De horeca zelf zal ongetwijfeld de belastingdruk en de absurde regelgeving (mede) als oorzaak aangeven, maar daarmee wordt het niet opgelost. hoofdprobleem: twee euro voor een kopje koffie in een café met uitzicht op een blinde muur en niet op de Eiffeltoren is een hoop geld. Als je met je vrouw en twee kindertjes buiten de deur gaat eten, knalt de rekening zo ver boven de honderd euro. Nogmaals: mensen bezuinigen niet. Ze vinden het te duur.  Ze hebben het er niet voor over. Dat eten ze er niet aan af.

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (52)

tineke3
tineke310 jan. 2011 - 7:48

en zo is het!

Klaas2
Klaas210 jan. 2011 - 7:48

Volgens mij geen fijnpoever, drie esthetische boontjes, dat benaderd de werkelijkheid niet. Ik ga geen reclame voor restaurants maken, maar in een goed, zeer goed restaurant kost het eten wat, zeg maar 100 euro per persoon (exclusief de wijn), maar je krijgt een goede maaltijd bestaande uit drie tot vijf gangen, en na het eten ben je voldaan. Maar je moet er wel een uurtje of drie voor uittrekken. Wil je dat niet, of vind je dat te duur, zelf doe ik het ook maar zelden, het is duur, en het kost veel tijd, dan is in mijn dorp de Griek een goede oplossing, met mijn gezinnetje met twee kinderen, inclusief enkele drankjes per persoon betalen we steevast rond de zeventig Euro. Als je dat ook te duur vindt, dan is er nog altijd de veredelde snackbar, of Pizzahut , waar je voor 40 Euro met een gezinnetje de buik vol wegkomt. Maar in dat laatste geval kook ik liever zelf, dat doe ik trouwens sowieso meestal liever, want thuis eten is toch wel erg gezellig, zeker met enkele goede vrienden erbij. Uit eten in Nederland gaat dus best heel aardig, en het niet duurder dan in de andere Europese restaurants, behalve Duitsland waar ze het presteren om je een schnitzel of forel op je bord te leggen voor nog geen 10 Euro. Maar reken maar dat het allemaal cheap supermartket kwaliteit is. Ik vroeg laatst in een Duits restaurant hoe ze rode kool klaar maken, die vond ik zo lekker, en toen kwam de aap uit de mouw, er was sprake van een vijf liter blik rode kool. In de fabriek zijn ze meesters in smaak afstemmen, maar eten kent meer kwaliteitskenmerken dan alleen smaak. Kijk, zo kan het ook, maar dan hebben Nederlandse restaurants van 10 Euro of meer per couvert iets meer standing. Als je rode kool zelf gaat bereiden, dan kost dat zoveel, dat het wel neer gaat komen op 50 cent per couvert, in plaats 10 cent per couvert, en als je de schnitzel bij een keurslager of bioslager haalt, dan kun je ook uitgaan van een drieviervijfvoud van de groothandel. Zelfgemaakte frietjes kosten zeker 1 euro per couvert. Voor niks gaat de zon op, beste Han. Lekker thuis eten, doe ik ook bijna dagelijks, koop een goed kookboek, of lees een recept in de krant, of kijk op http://www.smulweb.nl en je bent voor 2 euro per persoon meestal wel klaar. Bezuinig niet te veel op de wijn. Een belangrijke tip: kook en eet met liefde, dan komt het bijna vanzelf goed.

Bouwman2
Bouwman210 jan. 2011 - 7:48

Het gaat niet over portionering, maar over personeelskosten. Koken is namelijk intensief creatief handwerk. Dat heeft zijn prijs. Het is een typisch Nederlandse eigenschap om alles niet alleen duur te vinden maar ook te vinden dat je het zelf ook wel kunt. Dat kan mijn debiele nichtje ook, werd over beeldende kunst gezegd. Of trombonetoeteraars over een muziekgezelschap. En nu ergert Van der Horst zich weer aan de vaderlandse kookkunst want dat eet je er niet aan af. Nederlanders kijken nooit naar Moliere en ook niet naar Hooft, maar anders zouden ze weten dat gierigheid een heel lelijke eigenschap is. Nee meneer, ontwikkelingshulp helpt toch niet, is in het beste geval afkopen van schuldgevoelens. Ik spaar en ben zuinig, voilà, de Nederlandse identiteit.

Pjotrs
Pjotrs10 jan. 2011 - 7:48

"drie esthetisch naast elkaar gedrapeerde sperciebonen waren geen onderdeel van het gebodene" De nouvelle cuisine is toch alweer een paar decennia passé. Je hebt toch niet per ongeluk een amuse aangezien voor een hoofdgerecht? Dat er in Nederland iets mis is met de prijskwaliteitverhouding klopt overigens vooral voor de middenklasse restaurants: alles tussen zeg maar bib gourmand en sterrenrestaurant. Dus de restaurants die je beschrijft: waar het draait om "genoeg" krijgen en waar mensen hun jengelende kinderen mee naartoe nemen om onder de honderd euro uit te zijn.

Harmen2
Harmen210 jan. 2011 - 7:48

Ik vind het wel grappig: 30 jaar geleden hadden wij in Nederland een zeer beperkt aantal goede restaurants met een 1 ster in de Guide Michelin en 1 restaurant met 2 sterren: Juliana in Valkenburg. Nederland stond toen nog bekend als, laten we zeggen, culinair beperkt ontwikkeld, een beetje derde wereld land voor fijnproevers. Nu 30 jaar later, is er heel veel veranderd en staan wij op de kaart met een tweetal 3 sterrenrestaurants, veel meer 2 sterren en nog veel meer restaurants met 1 ster. Bovendien is het gemiddelde niveau van wat er in dit land aangeboden wordt gemiddeld genomen heel erg gestegen. Dat laat onverlet dat er ongetwijfeld ook nog zwakke broeders zijn, want zoals altijd: er is voor "elck wat wils". En omdat het hier om een echte markt gaat, selecteren de zwakkeren zichzelf wel uit. Betaal je daar nou ook meer voor? Ja, kwaliteit moet betaald worden, overigens ook in het buitenland, en kom je in de grote steden, dan is de prijs ook nog hoger, want de m2 prijs moet ook betaald worden. Of het ook duur is, is meer een kwestie van beleving en de dikte van de portemonnee. En anders ga je gewoon niet. Er is dus een keuze...

Latok
Latok10 jan. 2011 - 7:48

Is hier ook aan de gang. In 10 jaar dat ik in Bangkok ben is alles bijna 2x zo duur geworden. Van de duurdere restaurants in sterren hotels enzo gaat wel de prijs wat omlaag de laatste tijd en steeds meer organiseren lekkere buffetten incl. booze voor onder de 500 baht (zo'n 10 euri) want de mensen en touristen blijven weg. Andere kant is de "streetfood" cultuur, die merkt er weinig van en is als vanouds spotgoedkoop en er wordt massaal gegeten door het 'gewone volk' aan de ontelbare eetstalletjes, gat-in-de-muur-restaurantjes en bbq pleinen op straat. Complete lekkere Thaise maaltijden voor 80 cent pp gemiddeld of bqq al-you-can-eat voor 1,50, maar goed, dit is een andere economie natuurlijk. 'Diner' en 'uit eten' is meer een gezelschapsspel met de tafel volzetten met veel verschillende hapjes en gerechten en nemen wat je lekker vindt, eten met je handen toegestaan (Ieder een eigen bord vol plempen met gestampte aardappeldinges en schrokken maar kennen we hier niet zo) en zelf koken is duurder :-P

degewoneman
degewoneman10 jan. 2011 - 7:48

ik ging, samen met mijn vrouw, geregeld, vaak, naar een restaurant, sinds er niet meer gerookt kan worden ben ik niet meer geweest. Dat heeft dus totaal niet met prijs, kwaliteit e.d. te maken maar simpelweg omdat verstokte rokers zoals wij sociale paria's zijn geworden zeer tot ons verdriet.

UitDeDroom
UitDeDroom10 jan. 2011 - 7:48

Wellicht dat de prijs/kwaliteit verhouding beter kan, maar er zijn ook structurele ontwikkelingen die restaurantiers parten spelen: -besteedbaar inkomen na belasting, eten, energie en ziektekostenverzekering staat onder druk (BBP per hoofd geeft niet een volledig beeld van cash flow van gezinnen). -een restaurant dat alles 'wit' wil doen betaalt zich scheel aan loonkosten en de totale kosten moeten uit het netto salaris van de klant en dat salaris staat onder druk. Ik kom vaak in Londen en het valt mij op dat daar veel diensten inclusief horeca goedkoper zijn dan hier (wonen is daar natuurlijk duurder).

rgeurtsen
rgeurtsen10 jan. 2011 - 7:48

Het aantal keren dat ik een uitnodiging om buiten de deur te eten afsla neemt toe. Wat de restaurants te bieden hebben is geen gezelligheid, geen service en matige kwaliteit (ook smaak, verrassing) van eten die thuis gemakkelijk te overtreffen valt. Tja, met wie je verkeert is belangrijker maar zo organiseren dat het minder kost of betere kwaliteit beschikbaar komt.

hannogroen
hannogroen10 jan. 2011 - 7:48

Mijn ervaring is dat het niet overal zo is. In bijv de Amsterdamse Pijp waar ik woon kan je dankzij de moordende concurrentie en het feit dat men hier meer 'uit eten gaat' voor relatief lage bedragen nog steeds prima tot uitstekend eten bij vooral buitenlandse restaurants.

heggenland
heggenland10 jan. 2011 - 7:48

Na een winterwandeling namen we in een uitspanning voor €4,50 een kop erwtensoep, zo stond het aangeprijst op een bord in de vorm van een dampende pan en we kregen wat ze beloofde: erwtensoep en geen snert. Gevuld met gekookte en gestampte erwten en er in drie dunne schijfjes kookworst. Het verschil met de vegetarische soep was dat er drie dunne schijfjes kookworst in zaten. De meeste door ons bestelde erwtensoep ging terug naar de afwaskeuken, thuis gekomen trokken we een paar blikken van de Lidle open: heerlijk.

LieVer2
LieVer210 jan. 2011 - 7:48

Waar heb ik mijn buik van vol... Zullen we het in dit verband - de wereld v/d horeca dus- eens hebben over de alom opgedrongen radio/muziek/satelietzenders. HET mondiale taboe op het fenomeen achtergrondmuziek overal en altijd. Van het kleinste kamertje in de horeca tot en met zo ongeveer alle radio/tvprogramma's. Over kwaliteit gesproken... Voor mij en ( ik kan het me permitteren te stellen) voor zeel veel anderen een reden om de horeca, hoe Koninklijk ze dan ook wezen moge, met grote regelmaat links te laten liggen. Ikzelf bijvoorbeeld zit als ik zou MOETEN kiezen, liever in wat rook dan in de muzeik. Maar ik begrijp volledig de wens van allen, die om wat voor reden dan ook, rookvrij willen drinken, eten enz. Voor deze categorie mensen is inmiddels zeer terecht keuzemogelijkheid. Voor ondernemers in de horeca wordt het hoog tijd serieus rekening te gaan houden met de legitieme wens van consumenten/gasten, die er niet van gediend zijn , ongevraagd muziek te moeten consumeren. Bovenstaand betoog verdient een kwaliteitskeurmerk. Hoe simpel (maar blijkbaar dus niet anders was het er allang) is het om voor horecagidsen een pictogram - geen muziek/no music- te realiseren. Zodat thuis of waar dan ook op voorhand een juiste keuze gemaakt kan worden. Dat je niet eerst ergens naar binnen hoeft om te 'proeven' hoe het er qua geluid voor staat. In Engeland nota bene bestaat al jaren the guide - The Quiet Pint- Dat ook recensenten van horecagelegenheden bovenstaand aspect consequent gaan meenemen. Het gebeurt wel eens, maar dat is helaas incidenteel. Voor de horeca geldt dus net als voor veel middenstand en ander bedrijfsleven: Stoppen met het opgedrongen karakter van winkelmuzeik doet het (koks)mes aan twee kanten snijden. Het bedrijfsleven kan enorme sommen geld uitsparen en wij kunnen ons geld weer uitgeven aan rustig winkelen en ander aards genot. stopdemuziekte.nu

Yggdrasil
Yggdrasil10 jan. 2011 - 7:48

Zomaar een wijze opmerking gemaakt hier als start gebruiken en ik quote: "Men moet er niet zozeer op letten wat men eet, maar met wie men eet." Daar ligt dus ook de reden, de vergrijzing. Ik ben een alleenstaande dus ik heb geen enkele behoefte om uit eten te gaan want eten is voor mij niets geen sociale bezigheid, eten doe ik omdat het moet maar wat mij betreft mag de wetenschap een maaltijd weten te comprimeren tot een pilletje dat scheelt een boel gedoe. Het is dus de vergrijzing want hoe langer hoe meer mensen worden net als ik ouder en er ontstaan steeds meer alleenstaanden, ik ga nog wel eens naar de kroeg maar daar is de gezelligheid tegenwoordig ook niet meer te zoeken en omdat ik weet wat de kostprijs van bier is weet ik ook dat een glas bier van 3 euro minimaal 10 keer over de kop gaat. Een hotel dan is dat iets, nee dat is ook niets, want als alleenstaande moet je in de hotelbusiness meestal extra betalen, je wordt gestraft en uitgesloten als je alleenstaande bent. Als alleenstaande uit eten gaan is ook geen pretje want men ziet je liever gaan dan komen want laten we wel wezen, je gebruikt als alleenstaande een tafel die ook door vier gebruikt kan worden. De uitbater moet, als hij een alleenstaande toestaat, minimaal drie keer inkomsten derven. Nee een alleenstaande en zeker niet een oudere alleenstaande is erg populair bij de Horeca edoch dames en heren ik zou mijn zaak maar vast herinrichten want A: er komen steeds meer alleenstaanden en B: er komen steeds meer ouderen. Misschien wordt het tijd dat de Horeca maatschappelijke ontwikkelingen meeneemt in haar toekomstvisie.

wvdstraat
wvdstraat10 jan. 2011 - 7:48

Ober, ik wilde afrekenen, geen aandelen !

kattepies
kattepies10 jan. 2011 - 7:48

Een probleem, voor de euro al, is dat Nederlanders eigenlijk alleen op vrijdag en zaterdagavond uit eten gaan. Dat betekent dat een restaurant de huurkosten etc in die twee avonden terug moet verdienen. In landen als Frankrijk, Italie en Zwitserland eten mensen ook 's avonds doordeweeks meer buiten de deur, en, niet onbelangrijk, lunchen eigenlijk elke dag in een restaurant. Er is eigenlijk maar een manier om de kwaliteit en prijs van het eten in Nederlandse restaurants te verbeteren en dat is allemaal massaal 2 keer per dag uit eten te gaan.

Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben10 jan. 2011 - 7:48

Een Belg leest in de krant dat er in Nederland meer illegalen zijn dan in België .. De volgende dag gaan hij en zijn vrouw naar een Nederlands restaurant .. " Ober, voor mijn vrouw de Belgische escargots graag .. en voor mij de illegale a.u.b. " " Belgische of illegale escargots.? Hoe bedoelt u .. wat is het verschil meneer.? " " Awel, in de Belgische zit er maar één slak in een huisje .. en in de illegale toch zeker wel tien he.! "

Hanvander Horst
Hanvander Horst10 jan. 2011 - 7:48

Hier is nog een element in de discussie dat niemand mat missen. Het gaat over aardappelsalade http://www.youtube.com/watch?v=IzjciGNuB0k

Florian2
Florian210 jan. 2011 - 7:48

Jezus Han! Is er ook een onderwerp waar je GEEN verstand van hebt?????? :-)

Opinius
Opinius10 jan. 2011 - 7:48

ach Han ,ik wil wel reagren ook op die aardappel salade en een found van 100 euri per liter ,.en zo en wat dat toch kost allemaal. maar ik hou ermee op , dat joop houdt er een "komische keuken" op na . kijken of deze door het doorgeefluik komt.

Opinius
Opinius10 jan. 2011 - 7:48

http://www.youtube.com/watch?v=b1v4BYV-YvA

Hanvander Horst
Hanvander Horst10 jan. 2011 - 7:48

Gaat nooit vervelen deze, hoort bij het erfgoed van de westerse beschaving.

Opinius
Opinius10 jan. 2011 - 7:48

onvervreemdbaar erfgoed zul je bedoelen " dear ha(e)nry. de boel mag inderdaad ook cullinair gewoon weer eens op het tapijt komen.(het struikelt anders over,....) lieve groet

wvdstraat
wvdstraat10 jan. 2011 - 7:48

Het "gezeur" over TL-licht en kaarsjes is juist de oorzaak van het te dure, matige eten in de Nederlandse horeca. Dat zijn namelijk niet de factoren die het verschil maken. In de "buitenlanden" waar aan gerefereerd wordt kun je heel goed eten, onder TL-licht, aan een formica tafeltje, op een te kleine stoel. Maar de bediening is vlot, men zal je adviseren om een halve portie te nemen een hele is te veel en te duur) in plaats van een hele, de bediening neemt jouw kinderen bij de hand om samen een ijsje uit te zoeken. In die gelegenheden is de huiswijn van € 5,- prima, water gratis en de koffie vers, voor minder dan de helft van hier. Men bedankt je voor het bezoek en de eventuele kleine fooi. Drie gangen, vier personen en een rekening van hooguit 60 á 70 euro. Zó creëer je een eetcultuur buitenshuis, al is de tent stampvol. Hier gaat het al mis met de opmerkzaamheid, kennis van de gerechten en als je aangeeft vervolgens naar theater of film gaat, nou berg je dan maar... dat wordt vreten tegen de klok. Maar lekker ? Neuh, zelden. Verder blijf ik bij wat ik eerder schreef: De meeste Nederlandse horeca-ondernemers willen alleen maar rijk worden, al het overige interesseert ze niets !

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 jan. 2011 - 7:48

Het is een heel vreemd verschil inderdaad, uit eten (of drinken) in bijvoorbeeld Duitsland of Nederland. In Duitsland word je door goed en ervaren personeel geholpen, het eten is erg goed, en de prijzen zijn veel lager. De enige reden die ik kan verzinnen is dat een restaurant draaiende houden in Duitsland nog een "leven" is: iets dat nastrevenswaardig is om te doen, je hele leven. In Nederland is het een kwestie van binnen een paar jaar "binnen" zijn door een restaurant draaiende te houden. Moet je je voorstellen dat het hier zou zijn als in Spanje, waar je in elk café allerlei kleine gerechten kunt eten voor een hele lage prijs, die zelf zijn gemaakt (in plaats van. zoals hier, kant-en-klaar uit de vriezer van de groothandel komen). Wat zou ik vaak buiten de deur eten...

JoopSchouten
JoopSchouten10 jan. 2011 - 7:48

...Reken de prijzen nog eens om naar de gulden. Je schrikt je dood. In euri valt het niet zo op. Maar wie zou er 4,41 gulden willen neertellen voor een bakkie koffie? We zijn door de horeca en middenstand belazerd.

2 Reacties
Pjotrs
Pjotrs10 jan. 2011 - 7:48

"Reken de prijzen nog eens om naar de gulden. Je schrikt je dood" Reken ook je inkomen eens om naar de gulden en je maakt een rondedansje.

Harmen2
Harmen210 jan. 2011 - 7:48

De gulden bestaat niet meer, het is een misvatting om die omzetting te blijven hanteren. we hebben maar 1 munt en dat is de euro, en die is relatief ook duur.

maclofty
maclofty10 jan. 2011 - 7:48

Ik lees nogal eens dat men het heeft over de Euri, dit is al enige jaren geleden verandert in Euro's zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Euro#cite_note-0 Overigens heeft "Onze taal" deze wijzing goedgekeurd en dient men voortaan te schrijven en te zeggen Euro's. Zal ook in "Van Dale" zijn/worden opgenomen. Afgeleiden zijn auto's, foto's etc. daar spreken en schrijven we ook niet van auti of foti ;-)))

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil10 jan. 2011 - 7:48

Volgens mij is de naam Euri een uitvinding van de reclamewereld, er staat me iets bij dat de naam Euri werd geïntroduceerd door een reclame voor een grote bouwketen. Die bouwketen van die grappige T-shirts.

HanzChristian
HanzChristian10 jan. 2011 - 7:48

Nederlandse horeca is vaak een afwerkplek. Voor gastvrijheid (en die is beter in handen bij ervaren obers ) moet je de grens over. Alhier is bediening vaak in handen van studenten en maatschappelijke drop-outs. 1 van de zaken die ik hartgrondig eens kon zijn met Pim Fortuyn ( Mijn collega Komt Zo Bij U) is dat Nederlanders elk gevoel voor flair in dienstverlening missen. Ze zien het als een lage plaats in de hierarchie: werk dat je met tegenzin dient te doen. Een vol bord kan ik thuis ook krijgen. Als ik uit ga betaal ik voor de zorgeloosheid van verzorging en dienstbetoon. Op de dagen van het jaar dat het bijna onvermijdelijk is een hapje buiten de deur te eten (kerst) vlucht ik het liefst naar het buitenland. Daar geef ik graag wat extra's uit aan iets echt lekkers. In Nederland gaan simpelweg de prijzen omhoog. Het is echter unfair alle ellende op de horeca-sector af te schuiven als je weet dat het volk z'n geld liever uitgeeft aan een knalpot dan een stoofpot. Kijk in de supermarkten en zie hoe vlak de smaak is. Zie het in: Nederlanders zijn de lompste boeren van Europa. Geen stijl, geen klasse.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort10 jan. 2011 - 7:48

dan ga je toch echt naar de verkeerde tenten.

flipse2
flipse210 jan. 2011 - 7:48

"Ober,mijn bord is vies!" "Dat is het voorgerecht meneer"

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil10 jan. 2011 - 7:48

Ober er zit een vlieg op mijn bord. Dat is uw vlees meneer.

Latok
Latok10 jan. 2011 - 7:48

"ober, er zit soep in mijn haar" "dat was de stagiere, meneer"

wvdstraat
wvdstraat10 jan. 2011 - 7:48

Logica van veel Nederlands horeca-ondernemers: - Standaardprijs broodje kaas: € 3,00 - Offerte voor 1000 broodjes: € 3000,00 - Bedongen kwantumkorting: € 2,95 per broodje - Ondernemer boekt: € 50,00 verlies Helaas zijn in Nederland (i.t.t. vele buitenlanden) veel horeca-uitbaters geen liefhebber, maar investeerder/zakenman. Sauzen uit een pakje, Cola uit een concentraat, Spa blauw uit de kraan. De hoogste ambitie is, binnen 10 jaar "vrijgesteld" zijn, een Hummer voor de deur en een cabrio voor het vrouwtje. Onderbetaald personeel, geen passie, geen trots voor/op het product. Betalen voor toiletbezoek, minachting voor een te kleine fooi, opgejaagd door eigenaren, projectontwikkelaars, verhuurders en criminelen. Met een lantaarn zijn ze nog te vinden, de 'goeden', die onder vele kwaden lijden. Hopelijk grijpen consumenten de macht, al zal men eerst moeten leren proeven....

1 Reactie
Rechterhand
Rechterhand10 jan. 2011 - 7:48

en dan bent u nog vergeten dat voor het gros van de Nederlanders de zuinigheid nog diep geworteld zit en dat horeca bezoek eigenlijk te veel luxe is.. we zijn in elk geval geen terrasjesvolk. maar ik geef u helemaal gelijk op de andere punten.

ArthurP2
ArthurP210 jan. 2011 - 7:48

Duur is natuurlijk maar relatief. Mijn ervaring is dat je in de meeste restaurants in NL prima geholpen wordt voor een redelijke prijs, natuurlijk moet je de populaire en toeristische tenten dan wel zo veel mogelijk mijden. Je kan de prijs niet vergelijken met het buitenland, de eigenaar van dat gezellige restaurantje in Amsterdam op de hoek betaald tientallen keren meer voor zijn pand dan de Fransman op het platteland. Daarnaast komen alle sociale premies, vergunningen, personeelskosten, verwarming etc. wat ook allemaal veel duurder is dan in het buitenland. Die stoel op dat leuke terras en de bijbehorende muziek, daar moet de horeca ondernemer in Nederland allemaal extra leges voor afdragen, dat zit ook in die 2 euro voor een kop koffie. Als je geen top tent hebt maar een gemiddeld restaurant is het gewoon keihard werken en mag je blij zijn als je er aan het eind van de rit een modaal salaris uit haalt. Je eet daar min of meer tegen kostprijs, het is vrij zelden een vetpot, dus wat is dan te duur? Als je de prijs te hoog vindt moet je trouwens ook eens aan de deur kloppen bij de gemeente en de overheid, die verdienen het meest aan jouw sate met friet, niet de uitbater.

1 Reactie
BenJoosten
BenJoosten10 jan. 2011 - 7:48

"Die stoel op dat leuke terras en de bijbehorende muziek, daar moet de horeca ondernemer in Nederland allemaal extra leges voor afdragen," Die bijbehorende muziek, die mag ie dan wat mij betreft weglaten. Dat het erbij zou horen is een misverstand. Er zijn grofweg drie mogelijkheden: 1) de muziek staat te hard. 2) de muziek is te specifiek. Dan is het al snel niet jouw smaak. 3) de muziek is te onspecifiek. Dan is het al snel zouteloze muzak... vinden ook heel veel mensen irritant.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort10 jan. 2011 - 7:48

Hmmm.... zal ik de knuppel maar in het hoenderhok gooien? Als je niet in staat bent de goede restaurants te vinden, dan verdien je het ook niet om er te eten. Han heeft wel een punt: 80% van Nederlandse restaurants zijn zo nep als de strakgetrokken kop van Joling. Tomatensoep uit pak + room heet tegenwoordig "Bisque van tomaat" Tournedos (wat al een dodelijk saai stuk vlees is) kan schijnbaar tegenwoorig niet alleen van koe gemaakt worden, maar van varken en vis (!). Horeca ondernemers grossieren in middelmatige rotzooi 'duur' aankleden, en te verkopen voor de hoofdprijs. Maar ze zijn er zeker Han. Prima restaurants, goede service, echte liefde. Je moet ze alleen vinden of kennen.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs10 jan. 2011 - 7:48

"Tournedos (wat al een dodelijk saai stuk vlees is) kan schijnbaar tegenwoorig niet alleen van koe gemaakt worden, maar van varken en vis (!)." Dan wil je al helemaal niet weten waar ze allemaal carpaccio van denken te kunnen maken...

[verwijderd]
[verwijderd]10 jan. 2011 - 7:48

Vóór het rookverbod kwam ik minimaal 5x per week in mijn stamcafé. Gezellig met de vaste club aan de stamtafel en voor 7,50 had je groot bord "dagmenu". Héérlijk was dat, ondanks dat de meeste stamtafelaars gewoon door rookten en vaak een graantje meepikten. In zijn oneindige wijsheid heeft Appie K. ons dat genot ontnomen. De stamkroeg wordt nu voornamelijk bevolkt door winkelende moeders met schreeuwende "anklebiters" en het menu is overeenkomstig aangepast. Ik heb meelij met de kroegbazin (die ook rookt als een ketter), maar ja ze moest wát nietwaar. Ik hou nu vele honderden eurodollars in mijn zak maar het is toch wel jammer.

1 Reactie
Joeri2
Joeri210 jan. 2011 - 7:48

Kom nou Han... Dat is wel een hele magere analyse. Wat dacht je van de moderne bevolking die beter kan koken dan de wat oudere generatie. Wat dacht je van de grotere en duurdere keuken die onze huizen pronken, die wil je toch gebruiken, liever dan de kleine bruynzeel blokjes. Wat dacht je van het ongelooflijke aanbod dat de boodschappenwinkel tegenwoordig heeft? En dan nog al die leuke kleine geïmporteerde winkeltjes, de beschaafde moeder is niet bang eens wat anders op tafel te zetten. Al is het naar weer eens een ander sausje van de calveknor. Er zijn dus heel wat meer redenen dan de financiële om thuis te blijven. Thuis draaien ze niet die vervelender muziek, thuis krijg je het eten op tijd, je kunt van tafel wanneer je wil zonder te wachten op die verdomde ober. Je kunt gewoon kraanwater drinken, kom daar maar eens m in een restaurant, en je kunt je allemaal klem zuipen immers de Bob is thuis en mag dus BZB raken.... Vele wonen niet meer in te kleine stoffige hutjes maar in gezellige woningen waar het goed toeven is, zonder op straat aangesproken te worden door vervelende zwervers en vage types. Zonder door de taxi chauffeur te worden uitgescholden. Zonder in de kou te moeten wachten op een tafeltje als je niet 3 dagen van tevoren bespreekt. Er zijn heel wat meer redenen dan de onvriendelijke bediening en de lange wachttijden, met het koude eten van vage komaf. Het is thuis gewoon veel gezelliger dan een decenia geleden. Daar komt ook nog eens bij dat we als Hollanders geen eet cultuur hebben. Gewoon de hap naar binnen werken, is normaal Hollands gedrag. In bijvoorbeeld Turkye heb je in elke stad tientallen snackbars waar je goed eten kan krijgen. De man gaat daar eten als hij nog een lange rit naar huis heeft waar de vrouw met de kinderen eet. In Portugal heb je cantinas waar je een prima bord avondeten kan nuttigen. Menu van de dag. Duurder dan zelf koken, maar ideaal voor de alleenstaande die dat dankzij zijn opleiding niet kan. Dat hebben wij ook wel maar dan alleen binnen bejaardenhuizen. Tapas is ook al zo'n mooi voorbeeld van verantwoord snacken tot je vol zit. Sushi kan er ook wat van... Kom daar met je Hollandse gerstepap nog maar eens mee om.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jan. 2011 - 7:48

Ik vraag me af of iemand hier weet wat een echte goede bouillon trekken kost in geld en tijd en werk? Gewoon effe zomaar.... wat kost 1 liter 3 sterrenbouillon?

3 Reacties
Klaas2
Klaas210 jan. 2011 - 7:48

Van bouillon weet ik het niet zo zeker. Ik denk zeker 2 of 3 uur, voor een paar koks, van 100 Euro per uur. Maar dan maak je wel meer dan 1 liter. Het vlees bereiden, groenten, kruiden, zeven, afschuimen. Daarnaast komt pannen schoonmaken, bouillon na afkoelen in bakjes doen om te bewaren. Het trekken kost misschien wel enkele dagen. Bij het serveren komt er nog wat zeer dun gesneden prei-ringetjes in. Een goede heldere bouillon uit een sterrenrestaurant, dat is iets waar de meest mensen zich niet zoveel bij kunnen voorstellen. maar ik kan iedereen aanraden om het te proberen. Doe eens ruig, gooi er een paar honderd tegenaan, en ga in een van de beste restaurants van Nederland eten. Vergeet dat geld bestaat en geniet. (bezuinig niet op de wijn) Kijk in de "Lekker eten"-gids voor goede restaurant-tips. Chateau Neercanne is niet het beste, maar heel erg goed, mooi te combineren met een wandeling over de Pietersberg. Ik ken een Nederlandse saucier die maakt de beste wildfond denkbaar. Hij trekt bouillon van botten van haas of hert, Kruiden, groenten, madiera of sherry erdoor. De geheimen krijg je niet precies te horen. Laat het een tijd trekken, roert er rauw ei doorheen (om ongerechtigheden er uit te halen), zeeft het er uit, laat het verder trekken, twee/drie keer per dag dit proces herhalen, een week lang, opletten dat het niet aanbrandt (dan is het reddeloos verloren en kun je opnieuw beginnen), de bouillon is ingedikt tot 15% van de oorspronkelijke hoeveelheid. Een paar liter goede fond kost dus een week van liefde en aandacht. Hoewel liefde niet te koop is, zie je dan toch de aandacht terug in de prijs, die dan niet laag is. En dan heb je een basis voor saus waar je mee voor de dag kunt komen. Het staat dan stijf van de natuurlijke natriumglutamaat, en indien opgediend bij vlees, eten de mensen hun eigen vingers op. Iets simpels als brood, gedoopt in deze fond wordt een hemels gerecht. Een goede fond is de basis van een goed restaurant. De beste kok is meestal de saucier. Ik doe het zelf ook thuis, maar eenvoudiger, en ik gebruik de bouillon om sausen aan te lengen of om stoofvlees te maken. Hier een vereenvoudigd recept http://www.coquinaria.nl/recepten/bouillons/wildfond.htm

JoopSchouten
JoopSchouten10 jan. 2011 - 7:48

Groei, teelt en verzorging van van plantaardig en dierlijke 'ingredienten' opgeteld een jaar of drie aan manuren schat ik in....

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort10 jan. 2011 - 7:48

Veel restaurants hebben giga pannen permanent opstaan zo'n beetje, met een heel aparte gasplaat voor niets anders dan boullion en demi-glace.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 jan. 2011 - 7:48

Niets komt boven de soep van oma, ook een vijf sterren chateaubriand niet. In luxe restaurant hebben ze altijd weinig licht, zo dat men niet kan goed zien de kwantiteit die hij kreeg. De zogenaamde sfeermaken Lampjes en kleurtjes zijn bedoeld om hun gasten meer te verblinden! Geef mij een tent waar veel licht is! alleen bij oma.

3 Reacties
BenJoosten
BenJoosten10 jan. 2011 - 7:48

Haha ! Een originele invalshoek, Mostafa. En het is waar: ik ben één keer in Marokko geweest, heb er altijd zeer lekker gegeten, maar het licht ! Bijzonder ongezellig...

Hanvander Horst
Hanvander Horst10 jan. 2011 - 7:48

Mostafa, kom dan eens met een recept. Of hield ze dat geheim? Ik heb veel van mijn moeder geleerd op dit gebied, maar dat ging dan zo. "Hoeveel moet er dan bij?" "Tot het lekker is" "En hoe lang moet het dan op het gas staan?" "Tot het gaar is, jongen"/ "Maar hoe lang dan?" "Dan moet je er even bij blijven staan en nu en dan prikken"

Pjotrs
Pjotrs10 jan. 2011 - 7:48

"Geef mij een tent waar veel licht is! alleen bij oma." Welnee, rond de hele Middellandse Zee vind je eettentjes met van dat gezellige TL-licht.

Opinius
Opinius10 jan. 2011 - 7:48

er gaat niets boven "cullinair"overvreemdbaar efgoed ,dat behoeft geen tl licht. gewoon gezellig tafelen in vertrouwen van geduldige toegewijde oude mooie gezonde recepten van oma ,.samen eten bij kaarslicht. daarom heeft samen eten iets sacraals. echte restaurateurs moeten dat weten,en verpesten dat niet in dekadentie (prijzen) kwajet simpel en volgens mij wou Han naar niets anders wijzen als dat. mocht ik mij vergissen Han corrigeer mij.

1 Reactie
Opinius
Opinius10 jan. 2011 - 7:48

ach heden nou ben ik even een "n" vergeten in mijn bericht. ik bedoelde natuurlijk e(et)tablissement-houders, lol