Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Danseres riskeert fikse boete omdat ze breekt met absurde belofte

  •  
26-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
SaraWookey_300.jpg
Dwangsom van een miljoen dollar dwingt danseres niet over slechte arbeidsvoorwaarden te praten
Sara Wookey, een internationaal bekende danseres en choreografe werkte zich uit de naad voor een wereldberoemde kunstenaar. Ze voelde zich achteraf zo misbruikt dat ze lak had aan een dwangsom van een miljoen dollar. Voor 15 uur repeteren en vier uur lang naakt op een ronddraaiende tafel liggen, kreeg ze 150 dollar. Dat terwijl kaartjes voor de voorstelling werden verkocht tot 100.000 dollar.
Wookey riskeert nu een boete van een miljoen dollar omdat ze een contract tekende waarin stond dat ze haar mond moest houden over haar auditie. In een brief schrijft ze zich niet te verzetten tegen de rol, noch tegen de wereldberoemde kunstenaar Marina Abramovich, maar tegen de slechte arbeidsvoorwaarden van het optreden.
In Amerika zijn de arbeidsvoorwaarden van podiumkunstenaars slecht geregeld. Zo bestaat er geen minimumvergoeding zoals in Europa en Canada wel gebruikelijk is. In Nederland zijn de zaken wel iets beter geregeld als kunstenaars bij een gesubsidieerd gezelschap zijn aangesloten, maar dansers en acteurs die zonder CAO het podium op gaan zijn ook in Nederland slecht af.
Cultuurpersbureau schrijft dat musicalacteurs doorgaans 1500 euro bruto in de maand krijgen voor werkweken van 6 dagen, waarin ze meestal zo’n 8 shows moeten spelen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.