Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Dalende werkloosheid blijkt rooskleurig VVD-fabeltje

  •  
24-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5120423865_fd65180fb6_z

© cc foto: Minister-president Rutte

De werkloosheidscijfers zouden steeds meer dalen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Een gegeven waarover regeringspartij VVD heeft laten weten positief te zijn en waar zelfs de eer voor opgestreken wordt. Toch is het allemaal niet zo rooskleurig gesteld. Diezelfde cijfers  zeggen namelijk dat zeven van de tien personen die werk vindt, het met een flexcontract moet doen waarbij zij niet zeker zijn van stabiliteit of überhaupt de mogelijkheid om te kunnen werken. Dat meldt de Volkskrant woensdag.
Werklozen die weer aan de bank gaan krijgen minder snel een vast contract. Van degenen die na drie maanden weer aan de bak gingen kreeg 12 procent vorig jaar een vaste baan, tegen 20 procent tien jaar eerder. De meeste banen werden gevonden als schoonmaker, hulpkracht in de bouw of industrie, verkoopmedewerker in de detailhandel, vuilnisophaler of dagbladbezorger.
Daarnaast vonden mensen voornamelijk een deeltijdbaan voor 12 tot 35 uur per week. En  ongeveer 37 procent vond een voltijdbaan. Dat was tien jaar geleden 42 procent. Vakbond CNV stelt dat de positie van mensen op de arbeidsmarkt steeds uitzichtlozer wordt. Voorzitter Maurice Limmen zegt daarover het volgende:
"Het angstbeeld van levenslang flex wordt voor steeds meer mensen werkelijkheid. Een baan moet vertrouwen geven dat je bijvoorbeeld een huis kunt kopen, of dat je een opleiding kunt volgen. Die functie vervult een baan steeds minder. "

Meer over:

vvd, politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (62)

spagaat
spagaat27 feb. 2016 - 7:14

Ik ben zelf flexwerker (zzp) en ben daar zeer tevreden mee. Liever dit dan 20 jaar naar hetzelfde kantoor moeten. En het is gewoon echt werk, en het betaalt prima. En: een vaste baan is schijnzekerheid en zeker niet meer waard of belangrijker dan een flexbaan. De economie is gewoon veranderd. Japan kende ook altijd veel vaste contracten, banen van 20 jaar tot pensioen. Maar dat is ook daar niet meer zo. Bij ons welvaartsniveau behoort flexibiliteit. Arbeid moet daar ingezet worden waar deze nodig is. Ik ben het echt niet met deze meneer van het CNV eens.

peter e
peter e26 feb. 2016 - 1:41

Europa wordt nu al klaargestoomd om straks de dan welvarender Aziaten te kunnen gaan bedienen.

Jensbos
Jensbos25 feb. 2016 - 17:10

Er klopt inderdaad niets van, aan de groei van het BNP wordt de groei van de economie afgemeten, naar dat hoeft niets met de werkende economie te maken te hebben. De druk op jonge mensen (en niet alleen jongeren) is vanwege de "race to the bottom" steeds zwaarder aan het worden. Te goedkope importen moeten via het verschil in kosten van levensonderhoud tussen producerend en consumerend land gecompenseerd worden en de opbrengst gebruikt om hier werk te creeren.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 feb. 2016 - 12:53

Daarbij komt dat de definitie is veranderd. Je heet nu niet meer werkloos wanneer je één uur of meer per week werk hebt...

[verwijderd]
[verwijderd]25 feb. 2016 - 12:24

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens25 feb. 2016 - 16:39

Je slaat de plank helemaal mis. Raar wel dat je NU.NL als een serieuze bron ziet een het CBS niet. Denk je nu echt dat nu onderzoek doet? Het is overigens een bekend gegeven dat het aantal mensen dat werk zoekt toeneemt als de vraag naar personeel groter wordt. Er is een groep zonder recht op uitkering en zonder plicht tot inschrijving die dan weer actief gaat zoeken. Ik zal je niet verwijten dat je leugens verspreid maar je hebt niet de waarheid geschreven.

angsthaas2
angsthaas225 feb. 2016 - 12:03

Weer zo'n nieuwstitel waarbij ik denk; dat had je kunnen weten. Even wachten hoe meneer Lamme dit goed gaat praten als goed beleid, waar Nederland verder meekomt als we tenminste de eu hervormen en blabla

Cees Groninger
Cees Groninger25 feb. 2016 - 8:44

Flexwerk als mooi voorbeeld van de desastreuze neoliberale politiek; ik denk dat de dubbele banen- om het hoofd boven water te houden - nog niet eens zijn meegerekend.

ToBeOrBecome
ToBeOrBecome25 feb. 2016 - 8:35

Iedereen liegt maar politici liegen alleen maar. De VVD maakt goede sier met verworvenheden die feitelijk een schande zijn. Van de totale werkzame beroepsbevolking van circa 8,3 mio heeft nog maar minder dan 5 mio een vaste baan. De overigen hebben vooral tijdelijke contracten en uitzendcontracten. En het aantal mensen met een vaste baan daalt nog steeds. bron: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/arbeidsmarkt-vogelvlucht/korte-termijn-ontw/vv-positie-werkkring-arbeidsduur-art.htm Wat zegt dat nu alles? Natuurlijk dat je als uitzendkracht uitgemolken wordt en een moderne 21ste eeuwse slaaf bent. Je hoort nergens bij en wordt -letterlijk- als werkvee beschouwd door de maatschappelijk-verantwoord-ondernemende (walg-walg) uitzendbureaus. Ruim 1,5 mio uitzendslaven telt ons land inmiddels. Dan de zelfstandigen, waarvan heel veel ZZP-ers. In veel gevallen buiten de poort gezet door veelal grote bedrijven om tegen een veel te laag uurtarief jezelf weer als zelfstandige te mogen aanbieden. Uiteraard zijn er ook goedverdienende ZZP-ers maar voor de onderkant is het zonder meer sappelen. Rechts maakt de afspraken met de lobbyisten van de uitzend-uitleenheren en grote bedrijven en links houdt vast aan een arbeidsrechten filosofie die niet meer van deze tijd is. Tot zover de progressieve gedachte op links, deze is al lang verworden tot een heikneuterig conservatisme dat zijn weerga niet kent. Fantastisch al die rechten voor de mensen in vaste dienst, het is de nieuwe arbeiders-elite. Gevolg: de werkende verliest. lose-lose politiek ook hier.

Minoes2
Minoes225 feb. 2016 - 3:54

Er is nog een partij die er goede sier mee maakt.

2 Reacties
Nick Ros
Nick Ros25 feb. 2016 - 8:46

Minoes ? wat gaan wij met deze informatie doen ? Een losse kreet geeft geen oplossing. De economie groeit en de niet vervulbare vacatures ook. Het aantal bruikbare personen blijft ver achter bij deze groei.

Minoes2
Minoes225 feb. 2016 - 14:58

Nick Ros het kabinet bestaat uit twee partijen toch? En wie is de verantwoordelijk minister? Met 'bruikbaar' kom je een heel eind!

Joop Schouten
Joop Schouten24 feb. 2016 - 23:37

VVD-ers lachen alles goed. Performance is alles.

Nick Ros
Nick Ros24 feb. 2016 - 22:32

Het moet toch een keer duidelijk worden dat de linkse droom is verdampt.

5 Reacties
Joop Schouten
Joop Schouten24 feb. 2016 - 23:42

Wensdromen verdwijnen niet. Neoliberalen wel.

MikeJohn
MikeJohn25 feb. 2016 - 0:21

Correctie: de neo-liberale droom verdampt. De `gebakken-lucht` economie staat op imploderen, het eeuwig bijdrukken van cash gaat geen soelaas bieden. De VS hebben een schuld van http://www.usdebtclock.org/ . Wie nog beweert dat `linkse` politiek de schuld draagt voor armoede, inkomens ongelijkheid en seksisme is werkelijk de weg kwijt. Of is een neo-liberale extremist die beter voor een US-denktank gaat werken. Het land waar de principes die ze verafgoden hebben geleid tot rampspoed voor 40% van de bevolking (of `losers`, zoals liberalen ze prefereren te noemen).

DaanOuwens
DaanOuwens25 feb. 2016 - 6:09

Ik snap dit soort uitspraken niet. De linkse droom is niet wat hier Kees Apollo verwoord. Links afrekenen op denkbeelden die thuishoren ver in de vorige eeuw is onterecht. Het is het zelfde als de VVD nu verwijten dat er in Nederland kinderarbeid is. Links is meer dan de zeer behoudende SP die de problemen in de huidige samenleving wil oplossen met ideeën die zwaar verouderd zijn. Niet voor niets komt een linkse samenwerking niet van de grond. De inhoudelijke verschillen van inzicht zijn veel te groot. Het beeld dat jij poneert van de linkse droom heeft weinig te maken met waar stemmers op de PvdA of Groen Links van dromen. Het lijkt mij vreselijk om in een samenleving te leven waar de zeer behoudende SP-ers van dromen. Ik wil een rechtvaardige open samenleving met een fatsoenlijke rechtsbescherming van bijvoorbeeld werkenden. Dit omdat ik weet dat heel veel werkgevers liever gebruik maken van hun machtspositie om korte termijn opbrengst te realiseren dan zo verstandig zijn goede arbeidsvoorwaarden te creëren en een langere termijn bedrijfsresultaat te waarborgen. Wat dat betreft is jouw beeld van werkgevers veel te positief.

Nick Ros
Nick Ros25 feb. 2016 - 8:29

Joop, zie : Nick Ros 24 februari 2016 at 21:29 Zijn wij in de basis niet allemaal neoliberaal geworden met voor een euro een pondje ? Bestaat links en rechts nog wel in de praktijk ? Of is dat nog een theoretisch geloof tussen de oren ?

Nick Ros
Nick Ros25 feb. 2016 - 8:39

Zie ook : Nick Ros 24 februari 2016 at 22:34 Hebben de MKB-bedrijven nog een bestaansrecht met vaste contracten ? Elke medaille heeft twee kanten.

MikeJohn
MikeJohn24 feb. 2016 - 20:15

Geen echt nieuws, de werkloosheidscijfers in de VS dalen al jaren, van 10% naar 5,5%. Niet omdat de werkloosheid daalt, maar omdat de definitie van `werkloos` is aangepast. En over flexbanen en ZZP`ers: de natte droom van menig `ondernemer` is uitgekomen. Mensen als inwisselbaar gebruiksgoed inhuren voor een paar euro per uur en ze wegsturen wanneer het je uitkomt zonder gevolgen. Alles onder het mom van een `gezonde competitieve samenleving`, waarin banken en multinationals zijn gevrijwaard van de risico`s en angsten van de gemiddelde werknemer.

3 Reacties
erwinnijhof
erwinnijhof24 feb. 2016 - 21:28

"En over flexbanen en ZZP`ers: de natte droom van menig `ondernemer` is uitgekomen." Dat is je reinste flauwekul. Veel werkgevers hebben liever vast personeel omdat het een stabielere bedrijfsvoering. Eén klein probleempje, het risico is dermate groot dat ze liever meer betalen dan iemand vast aan te nemen. Dit is dus iets dat je niet de werkgevers maar de overheid in de schoenen moet schuiven

Nick Ros
Nick Ros24 feb. 2016 - 21:34

Kan de VVD, PVDA, CBS, FNV, etc., garanderen dat de MKB-ers over 6 maanden ? 12 maanden ? of 24 maanden nog voldoende werk hebben. Of laten wij die MKB-ers gewoon failliet gaan met al die vaste contracten ?

Kilted
Kilted25 feb. 2016 - 11:00

@Nick Ros 24 februari 2016 at 22:34 Nee, dat kan niemand. Maar tegelijkertijd is veel in onze economie gebaseerd op vertrouwen in de toekomst. Als ik geen enkele zekerheid heb koop ik die nieuwe auto niet, of blijf ik zitten in mijn sociale huurwoning, terwijl ik misschien wel ergens een koophuisje kan kopen als ik wat zekerheid heb.Die 100 Euro die die nieuwe boekenkast kost kan ik misschien later nog wel gebruiken. Je kan je vraag zelfs omdraaien; hoe houdt een MKB’er goed personeel vast als hij/zij niet bereid is zekerheid te bieden. Zoals je elders al opmerkte; de medaille heeft twee kanten.

jellevwal
jellevwal24 feb. 2016 - 18:39

"Het angstbeeld van levenslang flex wordt voor steeds meer mensen werkelijkheid. " Velen hebben nog steeds niet door dat dat het doel is waar Brussel naar streeft. De VS van Europa, met VS arbeids verhoudingen.

Kees Apollo
Kees Apollo24 feb. 2016 - 17:48

Met ingang van 2015 telt CBS ook baantjes van 1 uur per week mee. Daarvoor vanaf 12 uur per week. Logisch dat het aantal banen en het aantal arbeiders met werk toeneemt met steeds meer deeltijd en minder volwaardige banen. Het totale aantal gewerkte uren is nog ver beneden 2008 en wil maar niet serieus stijgen vanwege de lage economische groei vergeleken met buurlanden Belgie, Duitsland etc. - Alleen vertellen de PvdA/VVD populisten in de regering dat er niet bij. Ook het CBS onthoud zich met opzet van nadere duiding, daar worden ze voor betaald. En geen journalist die uitzoekt of de beweringen van VVD Rutte c.s. wel zuiver zijn. http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/artikelen/archief/2014/2014-805-pb.htm http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/artikelen/archief/2016/voor-het-eerst-meer-dan-10-miljoen-banen.htm

4 Reacties
Nick Ros
Nick Ros24 feb. 2016 - 20:29

De invloed van de VVD, PVDA, CBS, FNV, etc., op werk = NUL KOMMA NUL Nu ik wat tijd heb en mij wat meer moet bewegen, fiets ik met regelmaat een route door de binnenstad en dan valt mij op, dat ik door de weeks niemand kan omfietsen en dat de verkoopsters in al die winkels amper potentiele kopers krijgen te zien. Dit is een beeld dat je ook in andere steden ziet. Alles ofwel heel veel komt uit geautomatiseerde magazijnen met minimale bezetting in uren en wordt netjes thuis afgeleverd door de pakketdiensten met hun bussen. De betalingen zijn ook al geautomatiseerd en alles is keurig verpakt. Zelf het retour sturen is goed geregeld. Al die werkzaamheden doen wij gewoon thuis via onze pc. ► Hoe moet de VVD, PVDA, CBS, FNV, etc., dit proces met geen arbeidsplaatsen gaan veranderen ? Door de bussen van de pakketdiensten in beslag te nemen ? ● 10 jaar geleden waren er veel tussenhandelaren, fabrieksagenten, binnen o.a. de technische industrie. Ook allemaal weggevaagd, al die werkuren. Je bestelt nu gewoon zelf, direct digitaal, de apparatuur, machines, supplementen, etc., rechtstreeks bij de fabrikant in Duitsland, Spanje, Korea, etc., via een lever- en betalingsgarantie. Kortste levertijden. Voertaal Engels. Geen postbode meer nodig. Tekeningen voor half- of heel fabricaten gaan ook gewoon digitaal over de wereld. Een kind kan de was doen. ►Hoe moet de VVD, PVDA, CBS, FNV, etc., dit proces met bijna geen arbeidsplaatsen gaan veranderen ? ● Zo zijn er nog talrijke voorbeelden, hier te beschrijven. Conclusie : heel veel werkuren zijn weg en komen nooit meer terug. Hard maar waar en daar kan geen regering of welke politieke partij ook maar iets aan veranderen. Maar één ding is hierbij duidelijk, alles begint met ons koopgedrag. Voor een EURO een PONDJE. Dat geldt voor alle socialisten, neoliberalen en alles en iedereen die daar tussen zitten met hun KOOPGEDRAG. Voor veel JOOP-ers geldt ook, "de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet".

Kees Apollo
Kees Apollo24 feb. 2016 - 22:37

PvdA elite en VVD hebben wel degelijk invloed op de economie Mick Ros, helaas. - Schandalig natuurlijk dat via internet bestelde spullen zo goedkoop thuisbezorgd worden. Dat kan alleen maar omdat PvdA elite en VVD toestaan dat pakketbezorgers e.d. voor een loon moeten werken waarvan je echt de hoge PvdA huur niet kan betalen en 1 gezin onderhouden. En dan hebben we het nog niet over de schade aan het milieu die al die onrendabele transporten naar de voordeur en retour met zich meebrengen. Eenvoudig op te lossen met kilometerheffing. Maar kilometerheffing willen PvdA elite en VVD niet. De veelrijder moet kunnen profiteren van de lease- en ondernemerssubsidie op auto's. - Kortom, als het luxe thuisbezorgen juist geprijsd wordt zal het alleen weggelegd zijn voor de rijken die er ook voor willen betalen.

DaanOuwens
DaanOuwens25 feb. 2016 - 5:57

Er staan nogal wat onjuistheden in jouw tekst: - Je noemt arbeiders, maar die groep bestaat niet meer. Deze term hoort bij werknemers van grote industriële bedrijven die grote aantallen laagopgeleide mensen in dienst hadden. Dat soort werkgelegenheid is er niet meer in Nederland. De meeste mensen werken nu in dienstverlenende functies. Die kan je geen arbeider noemen. - Door de toenemende arbeidsparticipatie van vrouwen neemt in Nederland de arbeidsduur af. Vrouwen werken in Nederland meer parttime dan waar dan ook. - Rutte duidt op de toegenomen werkgelegenheid in de afgelopen maanden. Niet in de afgelopen jaren. Je legt dus zijn worden bewust verkeerd uit. - De werkgelegenheid onder ZZP-ers neemt toe omdat onder andere vanwege de ouderwetse arbeidsvoorwaarden werkgevers terughoudend zijn mensen in vaste dienst te nemen. Een leven lang werken bij een bedrijf behoort tot het verleden. Het arbeidsrecht zou aangepast moeten worden aan de huidige tijd vooral om werknemers meer zekerheid te geven. Dat wordt vooral geblokkeerd door reactionaire partijen zoasl de oude vakbondsgarde, de SP en de PVV. Jou toon en termologie doet mijn vooral denken aan de oude vakbondsgarde. - Het CBS geeft nooit een politieke duiding bij de data soms een analyse en dat is wat anders. Ik geef deze reactie om te laten zien dat het populisme dat jij VVD en PvdA verwijt veel sterker spreekt uit jouw bijdrage.

Kilted
Kilted25 feb. 2016 - 11:40

@Nick Ros 24 februari 2016 at 21:29 Goede analyse van het probleem, maar zoals wel vaker bij goede analyses ontbreekt een goed beargumenteerde oplossing. Want we moeten wel verder met onze samenleving. Toen zo’n 150-200 jaar geleden handmatig weven en spinnen grotendeels werd vervangen door mechanisch aangedreven spinmachines en weefgetouwen leidde dat voor veel mensen tot zeer grote armoede. Het woord sabotage / saboteren vindt zijn oorsprong in het frustreren daarvan. [ Sabot, frans voor klomp : Sabotage, het werpen van klompen in weefgetouwen en andere machines teneinde deze onklaar te maken ] Willen we niet terugvallen op de enorme financiële tweedeling en arbeidsverhoudingen uit die tijd [de Engelse schrijver Ben Judah had het bij buitenhof al over toestanden uit de boeken van Dickens die nu al heersen in Londen] zullen we toch iets moeten ondernemen. Want de FNV kan misschien de busjes van de webwinkels etc. niet in beslag kunnen nemen, maar in steeds meer westerse landen ontstaat onvrede over de ontstane situatie. In het AD van vandaag wordt de onverwacht grote succes van Donald Trump mede verklaard daardoor. Onder Obama is het weliswaar economisch wel beter gegaan, maar de invloed van de VS in de wereld is afgenomen. Trumps slogan ‘let’s make Amerika great again’ slaat gewoon aan bij zijn doelgroep: Zijn aanhang bestaat uit bovengemiddeld veel blanke, lager opgeleide kiezers met bescheiden salarissen. En die trend zie je in de meeste landen waar het populisme aantrekt. Je zal er hoe dan ook iets moeten met die onvrede, want ander wordt het echt ‘revolutie’

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!24 feb. 2016 - 17:05

Precies wat velen voorspelden wat zou gebeuren. Alles gaat dus volgens het plan (niet te vergissen met wat ze zeggen) Ze gaan al over 3 jaar evalueren en misschien iets aanpassen. Wat kan er nou in 3 jaar gebeuren? Ze kunnen altijd nog alle bijstandsgerechtigden gaan tellen als vaste contracten en niet werkeloos omdat ze de straat vegen of washandjes vouwen als tegenprestatie. Moet je kijken hoe laag we de werkeloosheid cijfers kunnen krijgen.

Armond
Armond24 feb. 2016 - 16:46

Kan ook niet, elke EU burger kan in Nederland werken.

2 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*24 feb. 2016 - 18:13

Dag Armond. Of andersom. Hoeveel Nederlanders werken al, op dit moment, in al die 27 andere EU landen, ik vraag me af. Dat is toch een van die mooiste en beste kanten van deze huidige Europese Unie.

Nick Ros
Nick Ros24 feb. 2016 - 19:22

En elke Nederlander kan over de grens binnen de EU gaan werken,

2C
2C24 feb. 2016 - 16:36

"De werkloosheidscijfers zouden steeds meer dalen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Een gegeven waarover regeringspartij VVD heeft laten weten positief te zijn en waar zelfs de eer voor opgestreken wordt. " Interessant. Wedden dat mederegeringspartij PvdA net zo positief zal zijn over deze cijfers en Diederik Samsom ook de eer zal opstrijken voor de PvdA ? Deze CBS-cijfers zullen dan in de toekomst ook een rooskleurig PvdA-fabeltje blijken te zijn. Of niet Joop ?

DaanOuwens
DaanOuwens24 feb. 2016 - 16:16

Oproepcontracten, tijdelijke contracten, ZZP-ers en uitzendkrachten zijn het gevolg van het feit dat het arbeidsrecht verouderd is. De manier waarop dit nu geregeld is sluit niet meer aan bij wat veel werknemers willen en veel werkgevers willen. Daardoor ontstaan allerlei oplossingen waarmee niemand echt gelukkig is. De hele discussie over dit onderwerp wordt gedomineerd door twee partijen. De vakbonden/SP die een stelsel willen zoals het in de jaren 70 was. En de meest kortzichtige werkgevers die alleen de meest minimale regeling aan werknemers willen bieden. Dat laatste zie je zowel in het MKB als in grote ondernemingen. Het arbeidsrecht is het grootse onderwerp waar het VVD/PvdA kabinet met een grote boog omheen is gelopen. Juist vanwege deze kortzichtige ideeën die wel het hardst doorklinken. Het resultaat hiervan is inderdaad dat in deze nog ruime arbeidsmarkt met name de werknemers het slachtoffer worden van niet goed functionerende regelgeving. Maar volgend jaar kunnen juist vooral de werkgevers problemen hebben als de vraag naar medewerkers verder toeneemt en de geschikte medewerkers niet meer gewoon binnen wandelen. En die medewerkers zullen dan ook niet kiezen voor betere arbeidsvoorwaarden maar voor meer geld. En zo wordt dit probleem als het een beetje tegen zit nooit opgelost.

2 Reacties
Kilted
Kilted24 feb. 2016 - 17:00

Wie weet is het arbeidsrecht aan vernieuwing toe. Maar dat stellen zonder in te gaan wat er dan vernieuwd moet worden zet ook niet veel zoden aan de dijk. Wat zou je dan willen verbeteren/veranderen, zodanig dat iedereen daar beter van wordt?

DaanOuwens
DaanOuwens25 feb. 2016 - 9:19

@ Kilted. Ik zou 4 of 5 varianten willen op een arbeidsovereenkomst van vast naar flexibel. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer die een AO heeft met meerdere werkgevers die hem gezamenlijk een full time baan bieden. Ik zou ook meer varianten willen hebben op ZZP en eigen ondernemerschap. Werkenden de mogelijkheid geven om pensioen, hypotheek, inkomens verzekeringen en andere fondsen te bundelen en door niet commerciële partijen te laten beheren. Waardoor het belang van de klant voorop staat. Ik zou CAO-s willen terug brengen tot maximaal 10 A4. En het mogelijk maken om OR-en een CAO te laten afsluiten. Ik zou werkgevers verplichten om boventallige medewerkers daadwerkelijk te herplaatsen bij collega's en een verbod op uitbesteden hiervan aan intermediairs. Het is niet zo dat het arbeidsrecht op een enkel onderdeel faalt, maar het faalt op bijna alle denkbare aspecten. Daarom is het zo ernstig dat de behoudende krachten deze discussie lamleggen.

peterh2
peterh224 feb. 2016 - 16:15

De onderklasse krijgt het steeds moeilijker, de maatschappij wordt steeds meer in 'have' en 'have-not' verdeeld. De VVD66 achterban snapt niet waar de rest van Nederland over klaagt. . En maar roepen dat we extra handjes nodig hebben, het kan nog 'goedkoper'...

Bavaud Mauritius
Bavaud Mauritius24 feb. 2016 - 16:05

Ik betaal mijn eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering, dat zouden meer mensen moeten doen. Ik zou er een voorstander van zijn als werknemers meer loon zouden krijgen, maar zelf beslissen over hun arbeidsongecshiktheidsverzekering. Dan nemen ze een met 0 dagen eigen risico, of een met een jaar eigen risico, naar eigen inzicht en keuze. Er zijn landen waar dit normaal is. Wat is er tegen eigen verantwoordelijkheid? Er wordt enorm veel geprofiteerd door werknemers, ik zie bijna dagelijks een voorbeeld, een hoestje, een kater, even ziek melden. Veel werknemers zien een werkgever als een potentiele vijand die ze mogen belazeren als de kans zich voordoet. Ik heb geen probleem met flexbanen, ZZP. Maar goed, ik kan dan ook iets waar vraag naar is. Misschien dat meer mensen daarvoor moeten zorgen, dat ze iets kunnen waar vraag naar is. Je wilt als werkgever toch niet het risico lopen om een jaar loon te betalen voor iemand die na twee maanden de rest van het jaar ziek is? Als je dat twee keer gebeurt, dan ben je drie brutolonen kwijt voor de vervulling van een functie, dan is dat voor een kleine werkgever al het einde. En dat zie je best wel vaak, heel vaak zelfs. Loondienst is onbetaalbaar. Flexbaantjes is de enige oplossing.

3 Reacties
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer24 feb. 2016 - 18:22

Heel juist Bavaud.

MikeJohn
MikeJohn24 feb. 2016 - 19:57

`Er wordt enorm veel geprofiteerd door werknemers, ik zie bijna dagelijks een voorbeeld, een hoestje, een kater, even ziek melden. Veel werknemers zien een werkgever als een potentiele vijand die ze mogen belazeren als de kans zich voordoet.` Hoe ironisch. De werknemers beschuldigen omtrent een vijandbeeld en vervolgens diezelfde werknemers beschouwen als `vijanden` die de boel belazeren ten koste van de eerzame ondernemer.

Nick Ros
Nick Ros24 feb. 2016 - 20:43

Een ZZP-er of zelfstandig ondernemer werkt gewoon door bij een hoestje of een kater. Blijft buiten al dat gezeik, gezeur en negatief gekanker van het personeel met een vast contract. Zij doen gewoon het werk dat ze betaald krijgen en waar ze voor zijn ingehuurd.

Pasop
Pasop24 feb. 2016 - 15:32

VVD-ers die liegen..........gekker moet het niet worden........ O ja uiteraard kan het nog veel gekker; deze partij die de afgelopen jaren volledig in al haar geledingen haar absolute onbetrouwbaarheid bewezen heeft kan volgens de peilingen nog immer rekenen 26 zetels.... Dus voor circa 17% van de Nederlandse kiezers is consequent de samenleving besodemieteren 'zo als het hoort te zijn'.......business as usual. En 17%? Echt? Die denken dan zeker dat de VVD 'gunstig is voor belastingen' voor iedereen die bovenmodaal verdient... Wat een sukkels! De VVD is geen vriend van bijvoorbeeld middenstanders maar enkel van wat men ooit noemde 'het grootkapitaal'...... Iedere gek kan in ieder stadscentrum zien dat overal dezelfde grootwinkelbedrijven het straatbeeld veel en veel meer domineren dan pak 'm beet 30 jaar geleden toen er veel meer (kleine) middenstanders met een eigen 'tokootje' waren......Zowel bij winkeliers als grossiers. Er is geen politieke partij op dit moment die de belangen van het midden- en kleinbedrijf dient want de VVD is er voor de aller- allerrijksten en hun vehikels zoals Shell, ING, ABNAMRO, etc... Dus een gat in de politieke markt. D'66 zich richten op middenstand?

H.Witte
H.Witte24 feb. 2016 - 15:29

De overheid heeft tot taak te zorgen voor werkgelegenheid. Ze kan dit echter alleen doen door goede voorwaarden te scheppen voor de mensen en ondernemingen om te kunnen starten en te groeien. Niet zelden worden daarbij subsidies verstrekt. Elk bedrijf dat subsidie (ons belastinggeld) van de overheid krijgt dient door diezelfde overheid gecontroleerd te worden. Aan elke bestuurstafel, tussen alle commissarissen hoort een overheidscontroleur te zitten die toetst of de steun van de overheid op een voor onderneming en werknemers zo effectief mogelijke wijze besteed wordt. Het zelfde geldt voor flink gesteunde ondernemingen die naar het buitenland willen verkassen. Eerst de verstrekte subsidies met flinke rente terugbetalen, zodat met dat geld weer een andere onderneming kan worden gesteund. We worden de laatste tijd al weer genoeg geconfronteerd met werkeloosheid die is ontstaan door wanbeleid van de ondernemers. Wij mogen daar met onze belastingcenten voor opdraaien. Een overheid die niet over alle gereedschappen beschikt om werkgelegenheid te scheppen en in stand te houden kan niet ten volle verantwoordelijk worden gesteld voor alle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

5 Reacties
jellevwal
jellevwal24 feb. 2016 - 18:41

Ik begrijp dat je van de EU af wilt. Ik ook. Alleen een soeverein land kan voor z'n burgers zorgen.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer24 feb. 2016 - 18:43

@Eranos Jezus ze bestaan nog, de mensen die met droge ogen durven te beweren dat de overheid tot taak heeft te zorgen voor werkgelegenheid. Lijkt me prima inderdaad om het aantal ambtenaren in Nederland te verhogen van 30% naar 50%. Of er nog een paar honderduizend Merkel baantjes tegen aan te gooien. Neen mijn beste de overheid moet met zover mogelijk van de banenmarkt weg lbijven en heeft slechts als taak optimale condities voor de industrie te creeeren, waar daar worden banen gecreeerd die geen overheidsgeld kosten maar duurzaam belastinggeld opbrengen. Er is geen fatsoenlijke ondernemer in Nederland die financieele ondersteuning van de overheid voor zijn bedrijfsvoering vraagt, maar wel verwacht dat de overheid de optimale condities creeert om te ondernemen en hem vrijwaart van allerhande voor zijn bedrijf nutteloze en goud geld kostende wet en regelgeving. Waarom moet ik als werkgever het risico dragen van een werknemer die graag paard rijdt of op wintersport wil en een significant hoger risico loopt op beenbreuk of het afscheuren van kruisbanden? Of de uitval van een leuke secretaresse die besluit drie kinderen achter elkaar te nemen. Of van die klaplopers die zich na een proeftijd ziek melden en de volledige wettelijke duur uitzingen. Neen CNV doe mij maar ZZPers daar waar mogelijk. En omdat ik extra kosten vermijd kan ik ze een goede vergoeding voor hun diensten betalen. Het ziekteverzuim ligt daar ook beduidend lager als bijkomend voordeel.

H.Witte
H.Witte24 feb. 2016 - 19:32

jellevwal, nee zeker niet, geen inkopper voor jou. De EU versterkt zelfs de mogelijkheid voor de verschillende lidstaten om de werkgelegenheid te verbeteren, o.a. door het gemakkelijker te maken over de grens aan de slag te gaan, waarbij sociale regelingen zo veel mogelijk op elkaar afgestemd worden en nog gaan worden. De Europese werkgelegenheidsstrategie dateert van 1997, toen de EU-landen afspraken maakten over gemeenschappelijke doelstellingen voor het werkgelegenheidsbeleid. Het hoofddoel is het scheppen van meer en betere banen in de hele EU.

H.Witte
H.Witte24 feb. 2016 - 19:37

jan willem de boer bedrijven kloppen herhaaldelijk bij de overheid aan voor subsidie of ze krijgen het zelfs zonder te vragen en zeggen er geen nee tegen. Verder respecteer ik je mening.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer25 feb. 2016 - 0:27

Subsidie is een synoniem voor niet duurzaam want niet winstgevend. Geen publiek geld in een vaak bodemloze put storten, niet gevraagd en niet ongevraagd.

Pietersen2
Pietersen224 feb. 2016 - 15:28

In de race to-the-bottom wordt de kloof tussen hoogopgeleide VVD66 luitjes die niet kunnen begrijpen waarom men geen geweldige baan heeft en/of ambieert en het volk dat gewoon een redelijk betaalde baan nodig heeft om te kunnen voorzien in z'n dagelijkse levensbehoeften steeds groter. Probleem is dat die hoezee verhalen tot nog toe steeds hebben gewerkt voor de VVD66 politici bij herverkiezing. En werkt het niet meer, dan schaffen we gewoon de democratie af.

komputerhulp
komputerhulp24 feb. 2016 - 15:22

Of het CBS maar een vertaalslag wil maken naar het aantal volledige FTE's per jaar van 2005 tot heden en dan maar eens zien wat er echt aan werkgelegenheid is. HBOers, richting psychologie, die een studieschuld zijn aangegaan, omdat ze met de gewekte valse verwachtingen dachten dat 86% een baan op niveau zou vinden met dat diploma, zitten voor een aantal uren achter de kassa en dat wordt dan als een volwaardige baan geregistreerd. Voorheen werd je met een dienstverband van minimaal 12 uur niet meer als werkloos beschouwd. Nu is dat teruggebracht naar slechts 1 uur en dan lijkt het dat de werkloosheid minder is. Maar we kunnen nog dieper zinken. Het hebben van een nul-urencontract wordt straks de nieuwe minimale norm om als werkende geregistreerd te worden.

johannn2
johannn224 feb. 2016 - 15:18

Je kunt zeggen van de VVD wat je wilt, maar je kunt ze in éen ding volledig vertrouwen, nl. dat ze absoluut niet te vertrouwen zijn. .

Ulltrafox
Ulltrafox24 feb. 2016 - 14:53

Kijk...dat zijn de methoden. Dat heet creatief sociaal boekhouden van de VVD. Laten we allemaal een nul uren contact krijgen van wie dan ook. Hebben we allemaal een baan en is de werkloosheid op papier in elk geval opgelost. Gewoon banen creëeren uit lucht zoals de VVD banken ook geld uit lucht maken. Dit kabinet schreeuwt om meer werklozen en die worden dan ook met volle vaart en overtuiging massaal binnengehaald via onze open grenzen.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen224 feb. 2016 - 14:45

En zo zakken we allemaal steeds verder het putje in. Naar buiten toe lijkt het allemaal nog wat. Maar de middenklasse is weg, en zij die werken moeten het met flexbaantjes onder hun mogelijkheden doen. En een leven lang in wurgende onzekerheid leven. Is er eigenlijk nog iemand die het neoliberalisme met een vlammend pleidooi wil verdedigen? Dan beveel ik aan dat diegene zich daarna bij de psychiatrie meldt. Om opnieuw kennis te maken met de werkelijkheid, om feiten en fictie te leren onderscheiden, en om van zijn waandenkbeelden genezen te worden.

6 Reacties
Nick Ros
Nick Ros24 feb. 2016 - 14:58

Dit is helaas de realiteit. De economie groeit en de niet vervulbare vacatures ook. Het aantal bruikbare personen blijft ver achter bij deze groei.

Hell You
Hell You24 feb. 2016 - 16:01

Nick..bruikbare personen zijn zielloze machines.. Dat is wat jij vraagt. Have fun met je hungergames.

Contramine
Contramine24 feb. 2016 - 16:16

Ik ben (in het algemeen) geen voorstander van het beleid van deze regering, m aar ik wel nuchter vaststellen dat dit beleid met neoliberalisme niets te maken heeft. Dat is dan wel weer een meevaller.

Kilted
Kilted24 feb. 2016 - 16:56

Ik ga het neo-liberalisme zeker niet verdedigen, maar de vraag is wel of echt een weg terug is. Allerlei ontwikkelingen als globalisering etc. maakt de weg terug op zijn minst erg lastig. Maar iedereen werkt mee aan globalisering. Bijna niemand draait zijn hand meer om een paar schoenen in Engeland te bestellen, een paar spijkerbroeken in de VS en een strijkijzer uit Frankrijk. Maar dat heeft wel gevolgen voor de werkgelegenheid. We werken er ook mee aan die globalisering. Nog niet zo lang geleden waren er overal kleine bankfilialen van “17” verschillende banken, waar je de manager bijna persoonlijk kende. Maar via allerlei tussenstappen mag je blij zijn als de Rabo in een gemeente van 80.000 inwoners nog aanwezig is. En toch… Wie is nog bereid internetbankieren, pinnen, noem maar op in te leveren en weer aan het einde van de week cashgeld bij de bankbalie te halen. Willen we nog met onze paspoorten en girobetaalkaarten naar het postkantoor aan de Costa Brava om geld te halen? We willen van alles, maar daar zit meestal ook een prijskaartje aan. Het ineenstorten van de middenklasse zie je in veel landen in West-Europa gebeuren. En dan neem ik dat begrip 'middenklasse' vrij ruim. Er zit in een aantal EU-landen zeker groei in de werkgelegenheid, maar bijna overal zie je dat die groei met name aan de onderkant zit. ZZP'ers, '0'-urencontracten, banen tegen nauwelijks minimumloon. De vraag is wel of we bereid zijn meer te betalen voor de diensten van deze mensen. Indirect, via abonnementskosten etc., betalen wij het salaris van deze mensen. Maar willen we wel meer betalen voor onze verzekering, voor Ziggo, KPN enz. In de UK zie je nu zelfs gebeuren dat er zoveel mensen in de lage-lonensector zijn beland dat er extra bezuinigd moet worden omdat teveel mensen in de laagste belastingschijf terecht zijn gekomen. Met als gevolg lagere inkomsten voor de overheid. We kunnen onze grenzen sluiten en uit de EU stappen. Dat houd misschien wat Polen tegen in Nederland te komen werken, maar , maar cruciaal is dat veel van de middenklassebanen gewoon weg zijn. Zelfs als de huidige regering opeens van dat neoliberale idee afstapt, zal het nog wel even duren voordat het probleem weg is. Als dat ooit al gebeurd.

Nick Ros
Nick Ros24 feb. 2016 - 19:08

Nick..bruikbare personen zijn zielloze machines.. Een hoogopgeleide met de juiste studie, vaak technisch, mentaliteit en ervaring hoeft niet naar het UWV, omdat hij nog keuzes heeft voor een vast contract of hij verhuurt zich als zelfstandige tegen een uurtarief vanaf € 50,00. Hell You, zo werkt de wereld van 2016. Voor wat hoort wat en niks voor niets.

Kilted
Kilted25 feb. 2016 - 12:19

@Oliver 24 februari 2016 at 21:24 Inderdaad: 'globalisering' is van elke tijd, maar we hebben de laatste decennia te maken gehad met sterke versnelling van de mate waarin dat gebeurde. En in veel sectoren in onze economie gaan de ontwikkelingen harder dan het opzetten van bescherming kan bij houden. Zoals ik al aangaf, is de weg terug wel mogelijk. Want wat of wie je ook de schuld wil geven, waar de oorzaak ook ligt of lag, een bedrijf als V&D is straks gewoon weg uit het straatbeeld. En dat geldt voor meerdere slachtoffers van neo-liberaal denken. Ik ben overigens niet principieel tegen het verrichten ven een tegenprestatie voor een uitkering. Ik zie je genoeg dingen die gedaan kunnen en moeten worden, zonder dat ik in een armlastige gemeente woon. Maar zakdoekjes vouwen lijkt me niet in die categorie te horen. Er zijn tal van oplossingen die niet gelijk in de categorie ‘slavenarbeid’ vallen.

Hell You
Hell You24 feb. 2016 - 14:44

Ik zeg het al jaaaaaren; werkende armen en Nu ook Hunger Games. Welkom in de 21ste eeuw van de destructie van menselijke waarden.

1 Reactie
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer24 feb. 2016 - 18:49

Niet klagen als je goed bent in je vak, nek uitsteken en een eigen bedrijf beginnen. Maar ja past niet bij het Nederlandse denken ieder risico uit te bannen.