Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dakloze moet - letterlijk - bingoën voor slaapplek

  •  
16-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Sluiting nachtopvang Smirnoffweg zorgt voor drukte bij andere instellingen
Sinds de gemeente Rotterdam heeft besloten de nachtopvang aan de Smirnoffweg te sluiten, loopt het storm bij andere instellingen. De daklozenopvangcentra kunnen de drukte niet aan en sturen dagelijks cliënten terug de straat op. Nachtopvang Havenzicht laat ze nu zelfs bingoën om een slaapplek. Dat is ‘de meest eerlijke manier van loting’, aldus een teamleider.
Yvo van Tilburg, teamleider van Havenzicht, verklaart in dagblad de Metro:
Iedere ochtend bingoën daklozen hier om een slaapplek – de meest eerlijke manier van loting. Zij die ‘prijs’ hebben, moeten die nacht ergens anders onderdak zien te vinden. Om hen niet helemaal in de kou te laten staan, zijn ze de daaropvolgende nacht wel verzekerd van een plekje. Maar het blijft sneu. Gemiddeld komt het erop neer dat onze bezoekers eens elke vier dagen aan de straat zijn overgeleverd.
Het probleem van een volle nachtopvang is voor Van Tilburg niet nieuw, maar vroeger verwees hij cliënten door naar de Smirnoffweg:
Daar was altijd nog wel een bed te vinden. Maar sinds de instelling de deuren heeft gesloten, zijn opvangplekken schaars geworden. Temeer, omdat intussen ook andere instellingen, verspreid over de hele stad, zijn gesloten of op de rol staan om dicht te gaan.
Het probleem lijkt momenteel alleen maar groter te worden. Havenzicht verhuist binnenkort naar een ander pand waar minder bedden beschikbaar zijn. De bedoeling is een meer persoonsgerichte aanpak te ontwikkelen waardoor dak- en thuislozen uiteindelijk een passende huisvesting en dagbesteding vinden. Een goede zaak, meent Van Tilburg, maar “nu de druk aan de voordeur toeneemt, weet niemand meer of hij morgen wel of geen bed heeft. En zorg dan maar dat je gemotiveerd blijft om het straatleven vaarwel te zeggen. Die onzekerheid is funest voor ‘zorgmijders’ die nu al moeite hebben om hulp te accepteren”.
De nachtopvang aan de Smirnoffweg moest sluiten omdat het kabinet deze ‘onwenselijk en onnodig’ achtte.
Eerder verscheen op Joop: Rotterdam zet statuslozen op straat
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.