D66-leider Alexander Pechtold keert zich met zijn partij tegen de almaar toenemende groei van tijdelijke contracten en uitzendwerk. “De tweedeling op de arbeidsmarkt wordt steeds scherper. Vooral 45-minners en lager opgeleiden krijgen geen vast contract meer. Nederland moet geen land worden waarin je alleen een vaste baan kunt krijgen als je een universitair diploma hebt. Een vaste baan moet voor iedere werknemer die dit wil bereikbaar zijn,” zegt Pechtold op de site van D66.
Pechtold komt tot zijn visie na de mislukte poging van minister Asscher (PvdA) om de erosie van de baanzekerheid tegen te gaan met de Wet Werk en Zekerheid.
"Nu de wet een jaar in werking is blijkt dat het aandeel flexbanen onverminderd stijgt: het afgelopen jaar was 83% van het aantal nieuwe banen een uitzendbaan of een tijdelijke baan. En het aandeel vaste contracten blijft doordalen. Pechtold: “D66 wil dat alle werknemers in Nederland zicht hebben op een vaste baan. Nergens in de Westerse wereld is het verschil in regels tussen vaste en tijdelijke contracten zo groot als in Nederland. En nergens stromen zo weinig mensen met een tijdelijke contract door naar een vaste baan. Een tijdelijke baan of een uitzendbaan was vaak een tussenstation maar is nu steeds vaker de eindhalte. Als we dat niet veranderen is de vaste baan straks alleen nog in het museum te bewonderen.”"
D66 wil het aantal vaste banen doen toenemen door het makkelijker te maken werknemers te ontslaan en de kosten voor langdurig zieke werknemers niet meer bij werkgevers in rekening te brengen, zo blijkt uit de notitie ‘De vaste baan bereikbaar voor iedereen’ die onderdeel is van het concept verkiezingsprogramma.
"“Ik hoop dat zowel vakbeweging als werkgevers zien dat het zo niet verder kan. Iedereen zal compromissen moeten sluiten om de tweedeling op de arbeidsmarkt een halt toe te roepen. Werkgevers zullen moeten afkicken van het veelvuldig inzetten van goedkope flexwerkers voor werk dat helemaal niet tijdelijk is. Dat accepteren we niet langer. Tegelijkertijd moeten we het voor werkgevers minder risicovol maken om mensen in vaste dienst te nemen. Polder en politiek schuiven dit banenprobleem al meer dan tien jaar voor zich uit. Uitstellen kan niet langer.”"
In Nederland is het in vergelijking met andere landen zeer moeilijk een vast contract te bemachtigen. Net zo moeilijk als in het door een diepe economische getroffen Griekenland. De partij benadrukt dat de voorstellen alleen bedoeld zijn voor mensen die een vaste baan willen maar niet kunnen krijgen. Zzp’ers, die een belangrijk deel van de achterban vormen, hoeven niet bang te zijn dat hun vrije werk door de plannen ingeperkt wordt.