Rechter legt 'bom' onder softdrugsbeleid ... Steeds meer partijen willen wietteelt reguleren
De uitspraak van de rechtbank in Groningen – die vorige week weigerde twee wiettelers te straffen, omdat het gedoogstelsel te onduidelijk zou zijn – is een ‘bom’ onder het softdrugsbeleid, dat vindt D66. D66-Kamerlid Magda Berndsen noemt de uitspraak in het AD ‘baanbrekend’.
Hoewel de rechter het wietkwekende stel uit Bierum schuldig bevond aan het overtreden van de opiumwet, wil de rechtbank in Groningen het koppel geen straf opleggen. De rechter stelt dat het huidige beleid te onduidelijk is:
Het gedogen van de verkoop van softdrugs in coffeeshops impliceert dat de coffeeshops worden bevoorraad en dat er ook geteeld wordt. Over de vraag hoe die bevoorrading dan moet plaatsvinden, laat het beleid zich niet uit.”
Een belangrijk pijnpunt in het Nederlandse gedoogbeleid, waarin wiet wel mag worden verkocht, maar niet mag worden geteeld. Gemeenten spreken zich al langer uit tegen dit ‘hybride’ beleid, maar nu lijkt ook de rechtelijke macht zich bij de bezwaren aan te sluiten.
D66-Kamerlid Magda Berndsen verbind verregaande conclusies aan de uitspraak:
Dit is een baanbrekende uitspraak. De rechter zet de achterdeur van de coffeeshop open. Het beleid van minister Opstelten om de teelt van cannabis illegaal te houden, is niet langer houdbaar.
Tweede Kamerlid Marith Rebel van regeringspartij PvdA ziet een trend:
Ik heb de laatste tijd meer van dit soort rechterlijke uitspraken gezien, waaruit blijkt dat het gedoogbeleid dat we nu hebben niet goed is.
Hoewel er in de politiek en het openbaar bestuur regelmatig stemmen opgaan om de wietteelt te reguleren teneinde overlast en gevaar voor de gezondheid tegen te gaan, stuit men daarbij steeds op VVD’er Ivo Opstelten. De minister van Justitie zal hennepteelt nooit toegestaan, zo bevestigde hij onlangs in een Kamerdebat:
Ik wil het niet en het kan ook niet. Dit verandert het beleid niet. In een vergelijkbare zaak in Leeuwarden is wel een straf opgelegd, dus dit zegt weinig.
Volgens Opstelten zouden internationale verdragen legale teelt in de weg staan en zou het ook geen overlast wegnemen, omdat de meeste wietplantjes naar het buitenland vertrekken.
Tot grote frustratie van Rebel, die zich in het debat liet ontvallen:
Ik verwacht niet dat we eruit gaan komen. Ik word hier moedeloos van.
De PVDA stemde onlang voor een experiment met wietteelt, maar dat haalde geen meerderheid. Magda Berndsen blijft ondertussen ijveren voor gereguleerde wietkwekerijen: