Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

D66 kan zijn borst nat maken

  •  
30-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
51047537272_964b9227a7_c

© cc-foto: Roel Wijnants

Het lijkt mij zo goed als uitgesloten dat de nieuwe regering hier zonder zeer ernstige kleerscheuren van af komt.
De conclusie ligt voor de hand nu D66-leider Sigrid Kaag heeft ingestemd met een doorstart van het kabinet. Zij is dus toch geen ‘ander mens’. Van ‘nieuw leiderschap’ is geen sprake. Kortom: hier scheiden onze wegen.
Maar misschien is dat wel wat te makkelijk geredeneerd. Kaag zat in een uiterst lastig parket. Had zij eigenlijk wel een andere keuze? Andere mogelijkheden om te regeren – een meerderheidskabinet met de ‘linkse wolk’, een minderheidskabinet, een extraparlementair kabinet – waren afgevallen, vooral doordat haar tegenstrevers Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA) zich onverbiddelijk opstelden. Alleen nieuwe verkiezingen leken nog een optie. En wie zat daar nu op te wachten?
Met dit mes op de keel durfde Kaag kennelijk niet ‘nee’ te blijven zeggen. D66 had natuurlijk ook in de oppositiebankjes kunnen plaatsnemen en wachten op wat komen zou. Maar een aantrekkelijke mogelijkheid was dat niet. Als coalitiepartij ben je tenminste nog enigszins zichtbaar. Oppositiefracties zijn er te over. Vijftien straks, tegenover vier regeringspartijen. PvdA en GroenLinks hebben niet voor niks hemel en aarde bewogen om maar in het nieuwe kabinet te kunnen komen, zij het uiteindelijk tevergeefs.
Bovendien ligt het niet erg voor de hand om als tweede partij van het land, die bij de verkiezingen vijf zetels extra wist te behalen, voor een oppositierol te kiezen. Rutte zal Kaag ook wel lekker hebben gemaakt met allerlei beloftes. Bijvoorbeeld dat D66 zowel Buitenlandse Zaken (Kaag zelf) als Financiën (Wouter Koolmees, of anders Steven van Weyenberg) krijgt. Ruttes trouwe paladijn Hoekstra zal daarbij braaf hebben geknikt. Voor hem schiet er altijd wel een ander departement over, Sociale Zaken, of anders Economische Zaken. Meer eisen kan hij met zijn instortende partijtje toch niet stellen. En Rutte blijft natuurlijk de Grote Baas.
Deze pil – en vermoedelijk ook enkele andere – zal de pijn voor D66 wel wat verzachten. Daarbij zal de partij geredeneerd hebben dat de ChristenUnie – los van het medisch-ethisch terrein – toch ook enkele progressieve trekjes heeft, bijvoorbeeld op het gebied van het klimaat en de migratie.
Niettemin kunnen de democraten hun borst nat maken. In de ogen van het electoraat hebben ze voor rechts gekozen en niet voor links. En daar zullen ze zeer waarschijnlijk voor boeten bij de volgende verkiezingen. De kans dat ze dan opnieuw winnen acht ik bijzonder klein. Ik denk trouwens dat Kaag straks niet opnieuw lijsttrekker zal zijn van D66. Ze zal haar functie wel overdragen aan Rob Jetten, die naar ik aanneem fractievoorzitter blijft, en de politiek verlaten. Misschien wilde ze toch iets te graag de oude bestuurscultuur in één klap overhoop halen, in een land waar de VVD – de partij van het status quo – al meer dan tien jaar heer en meester is.
Ik betwijfel overigens of het kabinet dat na deze monsterformatie gaat regeren lang aan de macht blijft. Er komen parlementaire enquêtes over de toeslagenaffaire en over de gaswinning in Groningen en wellicht ook over het coronabeleid. Het lijkt mij zo goed als uitgesloten dat de nieuwe regering hier zonder zeer ernstige kleerscheuren van af komt. Vooral de toeslagenaffaire is tot dusver een poel van ellende gebleken voor iedereen die in de voorbije jaren verantwoordelijkheid droeg. Rutte III is er al voor afgetreden. Zou Rutte IV de dans dan ontspringen?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 okt. 2021 - 6:06

Klimaat? Helemaal niet. Kijk maar wat Carola Schouten de laatste jaren vooral niet gedaan heeft. Vooral niets m.v.t. de boeren, integendeel.

Primarch
Primarch30 sep. 2021 - 20:13

Iedereen deed een plas en zes maanden later bleef alles zoals het was. En dan met een strak gezicht tegen de camera zeggen dat ze het nu toch echt anders gaan doen... Rutte kan altijd nog standup comedian worden.

develhunt
develhunt30 sep. 2021 - 16:06

Het belachelijke feit is dat een kabinet is afgetreden wegens het schandalige belastingstelsel waar vele enorm de dupe van zijn, tot op de dag van vandaag is er niemand van de slachtoffers enigszins gecompenseerd, ondanks alle valse beloftes, en nu komt diezelfde coalitie weer doodleuk samen, beloven zogenaamd een nieuw leiderschap, een andere cultuur, oude wijn nieuwe zakken, alles gaat ondanks de beloftes van positieve verandering weer door zoals het al jaren is, over 3,5 jaar mag het stemvee weer op komen dagen om bij het kruisje een rode stip te plaatsen.

schylger
schylger30 sep. 2021 - 15:00

Ik zou niet weten waarom dit verregaande gevolgen zou hebben. De tweede kamer niet of verkeerd informeren, toeslagenschandaal, Afghanistan, ontmanteling van de sociaal advocatuur, PAS wet, niets blijft hangen bij de uiteindelijke noodzakelijke afstraffer, de stemmende Nederlanders.

Eid
Eid30 sep. 2021 - 14:16

Misschien is het 'electoraat' iets slimmer dan geopperd wordt: Omdat NL nauwelijks een links stemmend land is, maar overwegend centrum -rechts, en zelfs links geen garen heeft gesponnen bij al het gestuntel van Rutte en VVD, heeft Mevr K haar knopen geteld, en ziet ze blijkbaar meer winst in verder gaan met het huidige groepje.... Het probleem is meer dat PvdA en GL blijkbaar niet als alternatief door de kiezer worden gezien, ondanks alle ellende. DAT geeft pas te denken, en dat is iets waar de gemiddelde Jooper het niet graag over heeft, want links is ideaal en heeft de juiste visie en maatschappelijke keuzes. Niet dus volgens de kiezer. Maar 'we gaan het nog eens uitleggen'.

2 Reacties
zekernietjoops
zekernietjoops30 sep. 2021 - 16:29

Eid, “Omdat NL nauwelijks een links stemmend land is…” En dat komt omdat er, op SP en PvdD na, geen ‘ouderwets’ waarlijk linkse partijen meer zijn die voor m.n. lager, laag en laagstbetaalde - en die laatste, met vaak veel ‘progressief’ dedain, ook maatschappelijk laagst gerangschikte - mensen opkomen. Daarom is, financieel-economisch bezien, NL al vele 10tallen jaren hartstikke rechts, want de profiteurs daarvan hebben ook nog een uitgesproken voorkeur voor het volstrekt immorele – want verregaand gedereguleerde - hyperkapitalisme dat onder Reagan in de V.S. en Tatcher in Uk zijn vernietigende slooptocht door de recente geschiedenis begon. Feitelijk zijn er gedurende de gehele naoorlogse periode van inmiddels 76(!) jaar maar 2 kabinetten geweest - Onder resp. minister-presidenten Drees en Den Uyl - waar de meerderheid van de bevolking wat aan had: En dat van Den Uyl werd ook nog voortijdig door rechts ten val gebracht. De toen nog sociaaldemocratische PvdA werd daarna dan ook beloond met liefst 54(!) Kamerzetels… maar desondanks uit de volgende regering gehouden. Het z.g. ‘links’ van ’66 en GroenLinks is vrijwel uitsluitend(!) z.g. ‘progressief’ en voor de PvdA is het dat al 10tallen jaren hoofzakelijk, met in dit geval: zeer veel drammerig opgedrongen aandacht voor samenlevingsplijtend en haatzaaiend “woke”, ‘gender’ en de daarbij behorende, almaar voller wordende letterbak van LHBTI. En inderdaad, ook aandacht voor allerlei onrecht tegen en leed van… NIET ‘gewone’ mensen in ‘ons’ land, maar letterlijk vergezocht en zelfbenoemd in allerlei andere landen over de hele wereld. Bovendien dringen vooral ’66, maar zeker ook GroenLinks, onophoudelijk hun voorkeur voor transnationaal (EU) en uiteindelijk zelfs, mondiaal bestuur op, waardoor er UITEINDELIJKhelemaal een eind komt aan waarlijke democratie (die we overigens nu al nauwelijks hebben). De teneur en vooral, rampzalige gevolgen van deze beleidsvoorkeur, waarvan de overgrote meerderheid van modaal- of lager betaalde mensen steeds weer en dus stelselmatig het slachtoffer is, worden echt wel doorzien door deze mensen en DAT bleek en blijkt dus uit de uitslagen van verkiezingen van inmiddels al vele jaren.

Sonic2
Sonic21 okt. 2021 - 10:11

@ Eid Kaag heeft haar verkiezingswinst te danken aan linkse praatjes over klimaat, kansenongelijkheid en de tweedeling. Waar D66 overigens sterk voor verantwoordelijk is. De PVV zet vooral zichzelf buitenspel omdat ze zich met "sociale" leugens zich aan 17 zetels liegen. Wilders komt uit de VVD vandaan. En is per definitie een leugenaar en een charlatan. Die zijn domme stemvee elke keer voorliegt. Dat zijn stemvee dermate dom en achterlijk is dat ze daar nog in trappen, is al een grote schande. D66, PVV hebben grote problemen als hun kiezers er achter komen dat al die socialistische praatjes leugens zijn. De VVD wilt een actievere overheid en minder marktwerking. Moet ik dat nog een keer herhalen? Vast ook leugens van de VVD. Maar toch. https://nos.nl/artikel/2355413-vvd-vernieuwt-en-wil-actieve-overheid-minder-marktwerking Het "linkse" zit overal. Door slechte partijleiders komt het er niet uit. En door dat het slecht wordt verwezenlijkt aan de onderhandelingstafel. Samsom, Sap, Klaver. Allemaal hele slechte onderhandelaars. Maar het linkse sentiment zit overal. En die 20 a 30 zetels voor radicaal rechts. Allemaal achterlijke stemmen van mensen die absoluut niet weten wat politiek inhoudt. En bovendien "geleende" zetels die gebaseerd zijn op zulke dermate belofte/leugens die zelfs een kind van vier of vijf kan doorzien, maar kennelijk zijn PVV en FvD dermate volslagen achterlijk dat ze zelfs dat niet begrijpen. Alleen de VVD doet het op rechts goed. FvD heeft een implosie gehad. Ja21 is een splinter. Van Haga helemaal. Het CDA is een verscheurde beerput. De PVV is stilstand. Dat wordt weg gelogen hier door reageerders. Maar de PVV staat al minimaal 5 jaar helemaal stil. Nu ook electoraal. En rechts is helemaal geen eenheid.

Pater
Pater30 sep. 2021 - 13:13

Fons maakt een onbegrijpelijke fout. D66 was niet in de bankjes beland, zonder D66 is geen regering te vormen. Hoekstra was uiteindelijk door de bocht gegaan omdat het CDA met nieuwe verkiezingen werkelijk iets te verkiezen had.

1 Reactie
Pater
Pater2 okt. 2021 - 16:15

...iets te verkiezen had. moet zijn ...iets te verliezen had.

Division Bell
Division Bell30 sep. 2021 - 13:12

"Bijvoorbeeld dat D66 zowel Buitenlandse Zaken (Kaag zelf) als Financiën (Wouter Koolmees, of anders Steven van Weyenberg) krijgt." Om Kaag nu weer minister te maken is wel een hele lange neus naar Ploumen die en motie van afkeur tegen haar indiende, bovendien is dat ongeloofwaardig in de nieuwe bestuurscultuur. Ik denk dat Kaag vanuit de 2e kamer kritiek gaat leveren op de coalitie. Op die manier kan ze zich toch progressief profileren en de PvdA en GroenLinks het makkelijkst van zich af houden. Jetten wordt dan vice premier en/of een belangrijke minister, en dan gaat het wel weer goedkomen voor D66 met de volgende verkiezingen.

Mark Huysman
Mark Huysman30 sep. 2021 - 13:01

Als ik me niet vergis vond Fons Kockelmans het bij de laatste verkiezingen verstandig als linkse mensen op D66 zouden stemmen. Uit bovenstaand verhaal krijg ik de indruk dat hij dat zelf ook heeft gedaan. Hij schrijft immers: ‘Kortom: hier scheiden onze wegen’. Linkse of ‘progressieve’ mensen die D66 stemmen is al een probleem sinds die partij bestaat. Hoewel de partij keer op keer een aanjagende rol speelt in het vermarkten en privatiseren van alles dat los en vast zit weet ze bij sommige mensen toch de indruk te wekken links of progressief te zijn. Zelfs na Pechtold die meer nog dan de VVD er een punt van maakte dat de sociale zekerheid 'hervormd' (lees: verslechterd) moest worden, de AOW-leeftijd omhoog, de gezondheidszorg vermarkt, etc. trappen hele volksstammen hierin. Onder het mom van holle begrippen als ’’nieuw leiderschap’ en ‘nieuwe openheid’. En nu ze doorhebben dat ze weer bedrogen zijn en D66 gewoon het volgende rechtse rotkabinet mogelijk gaat maken, nemen ze zich voor nooit meer op deze partij te stemmen. Tot de volgende verkiezingen waarbij D66 weer een gelikte campagne heeft en een sympathieke vlot babbelende lijsttrekker met slogans die lekker in het gehoor liggen. Het is hopeloos.

5 Reacties
Pater
Pater30 sep. 2021 - 13:18

We kunnen natuurlijk D66 de schuld geven, en deels terecht. Maar waarom was links niet in staat de macht uit te dagen en Kaag wel?

Mark Huysman
Mark Huysman30 sep. 2021 - 15:05

Kaag is onderdeel van de macht dus ik denk niet dat zij de macht heeft ‘uitgedaagd’. Ik denk dat links al lange tijd in crisis verkeert wat voor een belangrijk deel veroorzaakt is door het afschudden van de ideologische veren, niet alleen door de PvdA. Ook als partijen weer iets naar links trekken (zoals de PvdA na het Rutte2 debacle) dan winnen ze niet zo maar het vertrouwen terug. Het onderscheid met puur rechtse partijen als D66 wordt niet meer echt gezien.

Mark Huysman
Mark Huysman30 sep. 2021 - 15:19

PS: ik denk wel dat dingen weer kunnen omslaan en dat m.n. de jongere generaties -vanwege de klimaatcrisis, de woningcrisis, de schulden en de geringe kansen op een vaste baan- vorm gaan geven aan echt linkse politiek. Aanzetten daartoe zie je natuurlijk bij de communistische jongeren van de SP, het Marxistisch Forum, Bij1 etc. Wat in Nederland mist is een eenmakende beweging of politieke leider zoals Sanders of Corbyn. Maar wat niet is kan nog komen.

EUpiet
EUpiet30 sep. 2021 - 16:21

@Pater... Kaag is de macht dus er viel niets uit te dagen. Of is het u ontgaan dat D66 in het laatste kabinet heeft gezeten en al 50 jaar lang de sociaal economische rechtse agenda ondersteund?

Pater
Pater2 okt. 2021 - 16:13

@Huysman, EUpiet Zeker, D66 was al onderdeel van de macht, des te knapper dat Kaag een beeld creëerde alsof zij de enige echte uitdager van Rutte was. Dat is zonder meer aan het zwakke optreden te verwijten. Klaver liet maar een enkele keer zien klauwen zien, was veelal een karikatuur van zichzelf door de overheersende angst toekomstige coalitiegenoten tegen zich in het harnas te jagen. De SP was één en al strijd maar altijd negatief, miste perspectief. Ploumen valt weinig te verwijten. Hopelijk leren ze ervan: op zoek naar een links kernpuntenakkoord waarmee de macht wordt uitgedaagd maar met respect voor de onderlinge verschillen. We kunnen geen Sanders of Corbyn importeren, bovendien hebben die dik verloren. Beste Mark, het gaat niet om het meest linkse programma, zoals dat van Bij1, het gaat om de meest linkse regering.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 sep. 2021 - 12:02

Ja, zij had een andere keuze! Nieuwe verkiezingen of blijven vasthouden aan GL. en de PvdA. Het is een klap in het gezicht van de mensen die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire, de bijstandsgerechtigden die gepakt worden op een paar boodschappen, en de TK als geheel. D66 kiest voor macht i.p.v. voor burgers die daar slachtoffer van zijn geworden.

5 Reacties
JohnVKR
JohnVKR30 sep. 2021 - 13:06

Natuurlijk had D66 nee kunnen zeggen. Dan waren er nieuwe verkiezingen gekomen. waarbij de verkiezingsuitkomsten eenzelfde of misschien nog wel grotere versplintering zouden laten zien: een grotere BBB, een grotere Ja21, een groter Volt, en misschien wel een partij Omtzigt. Dat zou nieuwe coalitiebesprekingen nog moeilijker maken. En als links de dictaten van de rechtse VVD en CDA wil kunnen negeren, dan zullen ze zelf toch echt eens een keer een goede campagne moeten voeren. De SP kiest er inmiddels heel bewust voor om bij elke nieuwe verkiezing weer een stukje kleiner te worden. De reden waarom dat gebeurt is tweeledig: een stem op de SP is een stem tegen regeringsdeelname. En een stem op de SP is een stem tegen het aanpakken van institutioneel racisme, waardoor de SP inmiddels geen relevante factor meer is in de grote steden. De PvdA heeft dringend behoefte aan een nieuwe partijleider die wel kiezers aan zich weet te binden En de aantrekkingskracht van Jesse Klaver op de kiezer is inmiddels ook uitgewerkt. In dat licht bezien had Kaag geen andere keus dan het dictaat van VVD en CDA te slikken, omdat nieuwe verkiezingen links van het midden helemaal niets zou hebben opgeleverd. Dat is niet kiezen voor de macht, dat is verantwoordelijkheid nemen. Het enige alternatief voor links Nederland zou misschien een VVD /CDA/PvdA/GL-kabinet zijn geweest, maar dat heeft inmiddels ook geen parlementaire meerderheid meer. Kortom: de enig overgebleven 'keus' voor D66 was voortzetting van de huidige coalitie of nieuwe verkiezingen. Maar ik heb hierboven reeds uitgelegd dat dit dus ook geen serieuze keus was. De enig overgebleven optie is dus voortzetting van de huidige coalitie.

Pater
Pater30 sep. 2021 - 13:17

Nee John, dan waren er geen nieuwe berkiezingen gekomen, dan had Hoekstra zijn knopen geteld en was overstag gegaan. Het CDA heldert enorm in de peilingen, dat zal je toch niet ontgaan zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 sep. 2021 - 13:24

JohnVKR Ik weet niet of je weet wie zich vastgebeten hebben in de toeslagenaffaire. Ik heb maar niet veel verder gelezen, ik ken je voorkeuren zo onderhand wel. Een leugentje om jouw eigen 'voorkeuren' te verspreiden is jou ook niet vreemd. Ik ga daarom niet eens meer verder in op je bijdrage. Het is een regelrechte schoffering voor het werk dat Renske Leijten heeft gedaan en de rol die zij gespeeld heeft om voor die mensen van de toelsagenaffire op te komen en alles boven water te krijgen. Jet monnikenwerk dat ze samen met Omtzigt verricht heeft. Ik heb niets aan al je gebakken lucht om mist te verspreiden.

JohnVKR
JohnVKR30 sep. 2021 - 16:38

@Minoes&tuin En uiteraard vergeet je weer om Farid Azarkan in dit kader te noemen. Het gaat me niet om Renske Leijten als persoon. Het gaat om de SP-partijlijn, zoals onlangs bij Op1 weer werd verwoord door ex-partijvoorzitter Ron Meyer. Hij vond opnieuw dat we het niet over institutioneel racisme mogen hebben. Het kwam erop neer dat hij dat allemaal maar onzin vond. Prima, maar het is wel de reden waarom de SP juist zoveel 'allochtone' kiezers is kwijtgeraakt. En wil je als SP in de grote steden een relevante partij zijn, dan heb je geen keus dan deze kiezersgroep serieus te nemen. Doe je dat niet, dan haal je over een paar jaar geen enkele zetel in de G4 meer. Zelfs ik vind het van belang dat de SP groter wordt dan ze nu zijn, en weer een grotere factor van betekenis gaat worden. Maar met de weg van ex-voorzitter Ron Meyer en die van partijleider Lilian Marijnissen gaan ze de weg omhoog gewoon niet vinden. Daarvoor is het electoraat gewoon te veel veranderd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 okt. 2021 - 16:24

JohnVKR No comment!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 sep. 2021 - 11:43

[Zou Rutte IV de dans dan ontspringen?] Ja want Jesse Klaver helpt hem wel .

Bouwman2
Bouwman230 sep. 2021 - 11:32

Over hoe het verder moetdaarover is de politiek het wel onveveer eens. Daar zat em het probleem niet. Het probleem was de emotie die weer eens vlam schoot. Uiteindelijk duurt verdriet zelden langer dan pak weg honderd jaar.

Dr. Znayder
Dr. Znayder30 sep. 2021 - 11:28

Als D66 slim is laten ze het nu op de inhoud knallen op punten waar hun kiezers duidelijk boos over zijn.

thedevelmoene
thedevelmoene30 sep. 2021 - 11:27

Ik zie eerlijk gezegd niet waarom je het Kaag kunt kwalijk nemen dat ze een regering wil formeren. De laatste keer dat ik keek hadden we minimaal een klimaatcrisis, een woningcrisis, een misdaadcrisis, en een coronacrisis. Volgens mij is dit allemaal niet zo ideologisch en moet je samen gaan bedenken hoe je dit moet oplossen, ongeacht uit welke hoek je komt (behalve idioot-rechts dan, die de klimaatcrisis ontkent). Ik zie niet in waarom je nieuwe verkiezingen zou willen. Iedereen heeft een half jaar geleden gekozen en het is de taak van de heren/dames politici, om tot een goed compromis te komen. Als je nieuwe verkiezingen zou willen, zou dat met compleet nieuwe partijen en mensen moeten zijn, aangezien de oude het blijkbaar vertikken om hun werk te doen. De schrijver lijkt een hekel aan Rutte te hebben. Dat mag, maar suggereer je dan dat je de formatie buiten de VVD om wil doen? Dat D66 zou kunnen formeren met FvD en PVV? Ik ben geen fan van Kaag vanwege haar aftreden als minister. Ik vind het haar wel sieren dat ze nu haar werk probeert te doen in plaats van in de oppositie gaan zitten schreeuwen hoe slecht de regering wel niet is. Dat laatste is zo makkelijk....

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 sep. 2021 - 11:44

[ Iedereen heeft een half jaar geleden gekozen [ Nee hoor, ik niet en met mij heleboel mensen niet - stemmen is instemmen met een antidemocratisch systeem .

Gerygrr
Gerygrr30 sep. 2021 - 11:46

Je werk doen! Applaus! Je verleidt de kiezers op jou te stemmen met een belofte, dat het anders moet. Je krijgt daardoor kiezers van SP en PvdA zo ver op je te stemmen. Je gaat deze kiezers laten stikken nu? Het is als met het applaus voor de zorgmedewerkers. Een gebaar gevolgd door een dikke middelvinger.

Dr. Znayder
Dr. Znayder30 sep. 2021 - 13:11

Je zegt het goed, maar trekt de verkeerde conclusie. Ruim een half geleden heeft de kiezer gesproken. Ruim een half jaar geleden, ja. Ondertussen voltrok zich een enorme politieke crisis waardoor er in de peilingen allang geen meerderheid meer is voor deze coalitie. Dat een regering populariteit verliest gebeurt vaak, maar deze coalitie is de steun al kwijt voor ze begonnen zijn. Alleen VVD kiezers willen dit en waarschijnlijk ook alleen om hun zwaar overgewaardeerde vastgoed te beschermen.

thedevelmoene
thedevelmoene30 sep. 2021 - 14:49

@Dr. Snayder Ik kan me voorstellen dat nieuwe verkiezingen noodzakelijk zijn op het moment dat er corruptie wordt ontdekt en de kiezer duidelijk is voorgelogen. We leven in een gelaagde democratie. Mocht het zo zijn dat bepaalde bewindslieden er een puinhoop van hebben gemaakt, dan mag ik verwachten dat de partij in staat is hen te vervangen. Wat betreft de crisissen: Staatsrechtelijk is de hele 1e en 2e kamer hiervoor verantwoordelijk. Zij zijn namelijk in staat het belied van het kabinet te corrigeren mocht het fout zijn. Ik heb principieel te weinig informatie om op afstand te kunnen zeggen wie precies hoeveel schuld draagt. Mocht ik menen dat 'mijn' partij niet genoeg achter haar idealen staat, dan is het prima om elke 4 jaar (vaker als je gemeente en provincie meerekent) hierover te oordelen. @Grijsje Ja, je ziet dat partijen hun beloftes niet nakomen. Dat is logisch aangezien ze compromissen sluiten met elkaar, met andere organisaties in het land, of met andere partijen in de wereld. Het voorbeeld van de zorg is veelzeggend: Mensen willen meer salaris voor de zorg, maar niemand roept heel hard waar dat geld vandaan moet komen (doe dat dan ook, als je het vindt). Daarom is in de oppositie roepen zoveel makkelijker dan zelf regeren. @Griezel Een van de prettige dingen van Nederland is dat nieuwe initiatieven gewoon kunnen (itt tot bijv de VS). LPF, PVV, FvD, Denk, Bij1, Volt laten zien dat nieuwe ideeen gewoon kunnen, mocht daar ruimte voor zijn. Mocht je niet stemmen en ook geen partij willen oprichten, interesseert de democratie je blijkbaar geen zier en verdien je alles wat de regering over je heenstort, aangezien je zelfs je minimale kans om en en ander te beinvloeden afwijst.

ton14024
ton1402430 sep. 2021 - 10:59

Een parlementaire enquête over het coronabeleid? Zeker niet. Hoewel, de wappies zullen het doordrukken maar de conclusie kan niet anders dan vernietigend zijn voor de wappies: Volksgezondheid, dus gebruik je verstand. Maar sowieso een post-Rutte vraagstuk.

Frank327
Frank32730 sep. 2021 - 10:54

Het is niet zozeer dat Kaag de oude partijencombinatie in stand heeft gehouden, dit is de logische uitkomst van de verkiezingen. Het grootste probleem is dat ze het oude leiderschap en oude manier van doen in stand heeft gehouden. D66 had de optie om Rutte met een motie van wantrouwen af te serveren na het schandaal rond Omtzigt maar ze kozen het niet te doen. De hoop was hieruit genoeg invloed te winnen in ruil voor steun om met een progressiever kabinet te komen maar dat is gestrand. En nu zijn ze terug bij af. Een half jaar lang hebben ze met een politiek spel geprobeerd hun slag te slaan en nu is dat feest klaar. Het is gewoon weer Rutte met centrumrechts. Ministers worden weer gekozen om hun loyaliteit aan het kabinet in plaats van competentie. Afspraken worden weer in achterkamertjes gemaakt en Rutte gaat weer heel veel dingen vergeten de komende jaren. Het moment om dat allemaal te veranderen is gekomen en gepasseerd. D66 kan daar nu niet meer op terug komen. Opnieuw is de belangrijkste belofte van de campagne (nieuw leiderschap) niet volbracht ook al was er de perfecte mogelijkheid. Zonde, maar volgens de D66 traditie.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr30 sep. 2021 - 12:24

Voor Kaag was een motie van afkeuring tegen jou uitgesproken reden om af te treden. Rutte, die aanbleef, had alleen om die reden door haar afgewezen mogen worden om mee te gaan onderhandelen. Voor iedere andere partij eigenlijk ook trouwens.

Dehnus
Dehnus30 sep. 2021 - 10:45

Nah, de VVD kiezer blijft er wel op stemmen, die lacht zich de pleuris. D'66 daarentegen word zeker weten afgestraft. Volt kon wel eens een stuk groter worden dan gedacht. Niet te groot, want te snel groeien kan ook problematisch zijn. Maar dit gaat zeker D'66 niet in dank afgenomen worden inderdaad. CDA en VVD lachen zich de pleuris.