Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

D66: Kabinet moet leegstand aanpakken

  •  
13-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Leegstand_Kantoorruimte300_01.jpg
D66-Kamerlid Kees Verhoef: Bestaande gebouwen anders gebruiken, gemeenten laten controleren door provincie, kantoren hergebruiken
D66 wil dat minister Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur & Milieu) een offensief start tegen de toenemende leegstand van kantoren. Volgens Kamerlid Kees Verhoeven moet aantrekkelijker worden om bestaande gebouwen een andere bestemming te geven. Gemeenten moeten door provincies worden gecorrigeerd. Tot slot moet het makkelijker worden om lege kantoren opnieuw te gebruiken.
Verhoeven wil dit na het reces zo snel mogelijk in een debat met de minister aan de orde stellen. Op de website van de partij schrijft hij: 
Van de 47 miljoen vierkante meter kantoren staat inmiddels 6.5 miljoen vierkante meter leeg. (…) De afgelopen jaren is vooral gebouwd vanuit de commerciële behoefte van projectontwikkelaars, zonder te kijken naar de daadwerkelijke vraag vanuit werknemers, ondernemers en bedrijven. (…) D66 wil de leegstandproblematiek langs drie wegen bestrijden. Allereerst moet het transformeren van bestaande bouw aantrekkelijker worden dan gronduitgifte met nieuwbouw. Ten tweede moeten provincies als regionale regisseurs de bevoegdheid krijgen om gemeenten te corrigeren door -op basis van een provinciale structuurvisie- projecten bij te stellen of af te keuren. Tot slot moet het hergebruik van lege kantoren makkelijker worden. 

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Yggdrasil
Yggdrasil13 jan. 2011 - 17:23

Ach kijk eens aan, onze nationale opportunistjes roeren zich ook weer eens. Gebrek aan aandacht, jongens ?

dino_radja
dino_radja13 jan. 2011 - 17:23

na een jaar leegstand moet een gebouw dat niet eigendom is van een natuurlijk persoon automatisch vervallen aan de gemeente waar het staat. als sloop nodig is kan dit dan op kosten van de voormalige eigenaar gebeuren. dat zou een redelijk alternatief zijn voor kraken, en veel leegstand schelen. in ieder geval zou er niet meer voor leegstand gebouwd worden.

wvdstraat
wvdstraat13 jan. 2011 - 17:23

Sympathieke suggestie, ook al is naar mijn smaak D66 door de bank genomen teveel naar neo-liberaal afgedreven, de laatste jaren. Ceteris Paribus vrees ik echter, dat de zgn. "belanghebbenden" (eigenaren, verhuurders, projectontwikkelaars, gemeenten, speculanten, etc.) reeds de non-tegen-argumenten op een rijtje aan het zetten zijn: Verbouwingen, vergunningen, bestemmingsplannen, ontwerpen, voorzieningen, voorschriften en wat dies meer zij; het zal allemaal wel weer veel te duur zijn (lees: gemaakt worden !) Natuurlijk is dat allemaal niet zo, veel kantoorruimte is bij voorbeeld veel veiliger ingericht dan woonruimte, dure architecten zijn helemaal niet nodig, bij een flink aantal bewoners veranderd een bedrijvengebied vanzelf in een gemengde wijk. De "plinten" (begane grond) zijn uitermate geschikt voor kleine zelfstandigen, met winkeltjes, kleine werkplaatsen, horeca en voorzieningen. Met goede wil is het eenvoudig. In tijden van woningnood/gebrek dient woonruimte gezien te worden als "brood in oorlogstijd". Daar moet eerlijk, sociaal en secuur mee omgegaan worden, immers, wonen is een eerste levensbehoefte, geen handeltje met kunstmatige schaarste.

pingelding
pingelding13 jan. 2011 - 17:23

Waarom vraagt geen -met name liberale- politicus zich af waarom bij zo'n leegstand de prijzen niet dalen? Kwestie van marktwerking, toch?

1 Reactie
mees.
mees.13 jan. 2011 - 17:23

Uit 2010 25-2-2010 Kantoorprijzen op toplocaties dalen Voor het eerst sinds 2003 zijn de prijzen van kantoren in de grootste zakencentra van de wereld gedaald. Dat is het gevolg van een enorme afname van de vraag, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport Office Space Across the World van Cushman & Wakefield. De grootste dalingen waren te zien in de regio Azië/Oceanië. In Ho Chi Minh, Singapore, Hongkong en Tokio daalden de prijzen met respectievelijk 53%, 45%, 35% en 21%. In Europa werden Kiev (-50%) en Dublin (-38%) het hardst getroffen. In Londen zakten de tophuren met 25%. Ook Amsterdam kwam in de problemen door een lagere opname en een groter aanbod van kantoren. De hoofdstad van Nederland komt niet meer voor in de toptien van duurste bedrijfslocaties ter wereld. Op dit moment is Tokio de duurste plek om een kantoor te vestigen.