Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Crisis in Amerika: stadslichten gaan uit

  •  
15-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
colorado_300.jpg
Belastingverhoging blijft taboe in conservatief Colorado Springs
De crisis slaat hard toe in Amerikaanse steden. In het 400.000 inwoners tellende Colorado Springs gaat de gemeente over tot drastische maatregelen om het begrotingstekort van 28 miljoen dollar in te lopen.
De stad schakelt de straatverlichting uit, wat leidt tot volstrekt verduisterde straten. De stad hief ook buslijnen op, staakte de openbaarvervoersdiensten op feestdagen en in het weekend en verkocht negen stadsbussen. Musea zijn gesloten. Er wordt stevig bezuinigd op politie en brandweer. Drie politiehelikopters werden geveild. Ook wordt het vuil niet meer geruimd in de stadsparken, zijn alle vuilnisbakken er weggehaald en wordt bewoners gevraagd komende zomer in die parken zelf het gras te maaien. Daarnaast zijn alle openbare wc’s gesloten.
Maar de bewoners in de politiek conservatieve stad blijven volhouden dat er geen sprake kan zijn van belastingverhoging. Dat blijkt uit een radioreportage van de Amerikaanse publieke omroep NPR. Een geïnterviewde bewoner houdt vast aan het idee dat belastingverhoging taboe is en wil dat er in plaats daarvan verder gekort wordt op de salarissen van de ambtenaren. Hij verdenkt de gemeente ervan draconische maatregelen bewust te nemen om belastingverhoging door te drukken.
De gemeente overweegt nu nutsbedrijven en het gemeentelijke ziekenhuis te verkopen om het tekort aan te vullen.
Colarado Springs is bepaald niet de enige gemeente die met problemen kampt. De tekorten in Amerikaanse steden lopen in 2012 op tot 82 miljard dollar. Overal worden drastische bezuinigingsmaatregelen. Zo worden in verschillende staten natuurparken gesloten, onder meer in New York.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

JoopSchouten
JoopSchouten15 feb. 2010 - 10:30

Nu maar wachten op een fikse brand met veel slachtoffers. Fijn land hè, met al die GOP-gekken?

Extreme_nuance
Extreme_nuance15 feb. 2010 - 10:30

We zijn nog lang niet uit de crisis, de echte klappen gaan pas komen als landen (de rente op) hun schulden niet meer kunnen betalen.

HenkvdSpoele
HenkvdSpoele15 feb. 2010 - 10:30

Tsja, wat wil je als al je belastinggeld gaat naar: 2 oorlogen, wall street, GM, rente aflossing op de staatsschuld etc. Dan kan je de straatverlichting niet meer aanhouden. Deze bewonders zijn helden dat ze het over de balk gooien van hun geld niet verder toelaten.

StanB.
StanB.15 feb. 2010 - 10:30

Amerikanen geven nog liever hun rioleringsstelsel op in plaats van een cent extra belasting te betalen. Raar volkje.

Pimpelnel
Pimpelnel15 feb. 2010 - 10:30

En langzaam sukkelt het land in de richting van de financiële afgrond ...

BosHout2
BosHout215 feb. 2010 - 10:30

Als ze al die lampen met eigen zonnecellen uitrusten en mbv een sensor alleen laten aangaan bij beweging eronder, dan krijgen ze geen energierekening meer en hoeft de belasting om die reden in ieder geval niet omhoog.

Florian2
Florian215 feb. 2010 - 10:30

In Nederland worden de lasten telkens verzwaard en word er WEER meer geld opgehaald bij de burgers. Dat noemen ze in de politiek "bezuinigen." De overheid zou minder geld moeten uitgeven....OOK in Nederland in plaats van telkens opnieuw een bron van inkomsten aan te boren via de zoveelste onzin belasting. Wat de gemeente van Colorado Springs doet is wat men in Nederland ook zou moeten: MINDER geld uitgeven! Maar goed... ik heb niet het geloof dat dit ooit zal gebeuren. Minder uitgeven lijkt onmogelijk voor de Nederlandse overheid.

[verwijderd]
[verwijderd]15 feb. 2010 - 10:30

De terugtredende overheid als ideologie...je moet het maar willen.

1 Reactie
HenkvdSpoele
HenkvdSpoele15 feb. 2010 - 10:30

Nou ik denk dat als hun overheid zou terugtreden uit de 170 landen waar ze militaire bases hebben; de war on drugs en interventie in (internationale) financiele markten, het land er een stuk beter voor zou staan. Overigens zijn er wel landen geweest die een sterke optredende overheid wel heel belangerijk vonden, bekendste voorbeelden waren duitsland in de '30s en rusland in de '10s. Als ik zelf alle incompetentie in den haag aanschouw zie ik het eigenlijk ook wel zitten dat ze zich een beetje terugtrekken uit allerhande zaken.

Lucyfer
Lucyfer15 feb. 2010 - 10:30

Het is een heerlijk land, vooral aan de Westkust (ook Oostkust begrijp ik maar daar kom ik nooit). Maarrr.... ik weet heel goed hoe de conservatieven het land in een wurggreep houden! Neem Californië: (even kort door de bocht en correct me if I'm too wrong) men heeft daar ooit via een referendum (democratie jawel) besloten dat de (onroerende zaak) belasting die je als huizenbezitter betaalt, altijd gelijk blijft aan het aankoop bedrag. Met als gevolg dat de mensen die ooit een huis kochten in de 50 er jaren, een minieme bijdrage leveren aan het overheidsinkomen. Zij verkopen hun huizen niet, ze zouden wel gek zijn, en zelfs de erfgenamen gaan niet méér belasting betalen op dit oude huis dus ze houden het in de familie. Als je een huis kóópt is het bedrag dat je aan belasting moet ophoesten zó enorm hoog, dat het niet op te brengen is als je een normaal werkend mens bent. Huren blijft dus goedkoper. Intussen betalen deze hardwerkende mensen wel mee aan het onderhoud van de wegen, schoonhouden van de straten, stoepen, straatverlichting noem maar op. En meer belasting komt er niet binnen. Belastingverhoging?? De meerderheid zal daar ooit mee instemmen. Dus iemand die ooit het initiatief zou willen nemen is bij voorbaat kansloos. Ik weet niet of ook maar iemand in dit verhaal is geïnteresseerd maar ik wilde het toch even kwijt;-) En verder is de Bay Area fab...

1 Reactie
Lucyfer
Lucyfer15 feb. 2010 - 10:30

Oh, zucht, die eeuwige fouten... correctie: Belastingverhoging?? De meerderheid zal daar NOOIT mee instemmen en duidelijker: De belasting die je als huizenbezitter betaalt, blijft altijd het percentage van het aankoopbedrag. Dus een huis dat toen $35.000 kostte is nu rustig $1.000.000 waard. Maar je blijft eeuwig over $35.000 belasting betalen.