Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Compassie als kompas

  •  
03-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Vrede en compassie tussen joden, moslims en christenen is geen fabeltje
De eerste religieuze viering die ik in 2011 meemaakte, vond zondagavond plaats in de Gul-Zaza-Re Medina Moskee in mijn woonplaats Zwolle. Zoals al jaren een goede gewoonte is, organiseerde de stedelijke werkgroep Samen Leven Anders Geloven (SLAG) op deze eerste zondag van het nieuwe jaar een viering door en voor joden, moslims en christenen.
Voorgangers uit de joodse gemeente, de betreffende moskee, de protestantse gemeente en de rooms-katholieke Dominicanenkerk lazen voor uit de Tenach, het Evangelie en de Koran. Uit alle teksten kwam naar voren: wie de onaanzienlijke mens in nood ziet staan en tot steun is, dient daarmee God omdat de Eeuwige zich vooral identificeert met de mens in nood.
Een koortje met kinderen en enkele volwassenen uit de moskee zong – op de voor moslims zo typerend zangerige toon – Nederlandse teksten over God de Barmhartige en de eer die Hem toekomt. Ook werd er samen gebeden. De preek door dominee Chica van Dam ging over ‘Compassie als kompas’.
De viering maakte indruk op mij. Wat vaak onmogelijk lijkt in de media en de wereldgeschiedenis, gebeurt toch. Joden, christenen en moslims ontmoeten elkaar in vrede. Ook overwinnen ze de wijdverbreide vooroordelen over elkaar. Maar dat niet alleen. Naast hun talloze eigen vieringen, zoeken ze soms ook samen het aangezicht van de Eeuwige op, door uit de Schriften te lezen en samen te bidden.
Volgens de Islamnota die de Protestantse Kerk in Nederland eind 2010 op bestuurlijk niveau besprak (en gelukkig nog niet vaststelde), is samen bidden met moslims voor christenen niet wenselijk. Zeker na mijn ervaring in de Zwolse Gul Zaza-Re Medina Moskee, kan ik mij daar als belijdend protestant niets bij voorstellen. Daarmee zeg ik niet dat alle religies inwisselbaar zouden zijn en de verschillen er niet toe doen. Wel ben ik ervan overtuigd dat God als levende werkelijkheid zich niet laat opsluiten in de ene of de andere godsdienst of geloofstraditie, dat Hij Zijn ongekende gang gaat en zeker aanwezig is op plekken waar mensen vrede, compassie en dialoog zoeken.
Na afloop werd er doorgepraat in het zaaltje naast de gebedsruimte met koffie, cake en koek. Toen ik het gebouw verliet, kwamen ook twee – ik vermoed christelijke – vrouwen van middelbare leeftijd de moskee uitlopen en stapten op de fiets. “Als we snel fietsen, zijn we precies op tijd thuis voor  Boer zoekt vrouw,” zei de ene tegen de andere dame. Zo gingen alle bezoekers weer, heel basaal, hun eigen leven in. Maar wel in het besef dat vrede en compassie tussen joden, moslims en christenen geen fabeltje is, maar vooral nuchtere realiteit. Deze opinie verscheen eerder op de weblog van Theo Brand

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

karuna2
karuna23 jan. 2011 - 9:54

Natuurlijk kan het. Het is nou juist een mankement van deze tijd dat we denken dat het niet kan. Welk geloof ook, het gaat over mensen en die zijn in staat begrip voor elkaar op te brengen waarvan compassie het gevolg is.

matrix2
matrix23 jan. 2011 - 9:54

De compassie met moslims begint wereldwijd heel snel te ontbinden. Je zou er bijna een complottheorie achter zoeken.

Yusuf_013
Yusuf_0133 jan. 2011 - 9:54

Compassie is 1 ding maar samen bidden in de moskee, elkaar schriften lezen en zingen. Iets in de richting van liberale moslims, pvv sluiten die handel.

BenJoosten
BenJoosten3 jan. 2011 - 9:54

Mooi artikel. In 1986 verscheen de LP "Jerusalem" van de Ivoriaanse reggaezanger Alpha Blondy (voor de kenners: hij werd hierop begeleid door de Wailers). Het titelnummer is een loflied op de multireligieuze stad Jerusalem, waar "you can see christians jews and muslims / Living together and praying". In interviews vertelde de zanger dat hij zijn bezoek aan de stad als een mystieke ervaring had beleefd, en dat hij zich geroepen voelde om een vredesboodschap aan de wereld uit te dragen. Niet lang daarna begon de eerste intifada. Maar het blijft een mooi nummer: http://www.youtube.com/watch?v=Vt_eBqeMrZQ Niet lang na het verschijnen van de plaat begon de eerste intifada.

[verwijderd]
[verwijderd]3 jan. 2011 - 9:54

Compassie met een andersgelovige lijkt me geen nastrevenswaardig uitgangspunt. Dat getuigt van nog meer dédain dan het eeuwige 'tolereren'.

2 Reacties
Harmen2
Harmen23 jan. 2011 - 9:54

Compassie is partijloos

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort3 jan. 2011 - 9:54

De compassie ging over mensen in nood, niet andersgelovigen. Verder kan ik me wel enigzins vinden in de tweeslachtigheid van het woord.

JAWEH
JAWEH3 jan. 2011 - 9:54

De compassie van God.... Ik kijk even naar de toestand van de wereld en moet dan tot de conclusie komen dat God niet bestaat.

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil3 jan. 2011 - 9:54

Ik was al tot die conclusie gekomen zonder naar de toestand in de wereld te kijken.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai3 jan. 2011 - 9:54

Juiste conclusie geachte Pieter Pan, Dit soort misselijk makende schijnbewegingen dat het allemaal zo broederlijk is maakt het allemaal nog duidelijker. Er zijn geen goden, niet voor welk geloof dan ook. Ze bestaan gewoonweg niet. En als de gelovigen hun hobby's binnenshuis zouden houden zou ik als atheïst er op een bepaald moment misschien even niet aan herinnert worden, dat ze de oorzaak zijn van het overgrote deel of minimaal mede oorzaak van oorlogen, bloed, honger, onderdrukking en discriminatie. En denk dan ook dat de geachte heer Theo Brand me niet echt gerust gesteld heeft met zijn fantastische beleving. Morgen slaan ze elkander weer op een andere plek de hersens in. Niettemin een mooi 2011, ook voor degene die geloven in sprookjes.

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet3 jan. 2011 - 9:54

Ik heb vooral compassie met al die mensen die een denkbeeldige Vriend nodig hebben voor het beantwoorden van hun levensvragen. Of dat nou christenen, moslims of pastafarians zijn.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer3 jan. 2011 - 9:54

Geef mij de Theepot maar.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 jan. 2011 - 9:54

Compassie tussen de mensen begint bij Den Haag. Want als een volksvertegenwoordiger, zoals Wilders, gaat roepen dat moslims verkeerde mensen zijn met verkeerde cultuur en religie is compassie in dit land een lachwekend bizaar iets.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort3 jan. 2011 - 9:54

Niet als je compassie kan opbrengen voor Wilders in plaats van zijn gedachtegoed representatief te maken voor heel Nederland. Juist in de acceptatie van Wilders schuilt het einde ervan. De generalisatie aan de hand van Wilders getuigt van net zo weinig compassie als Wilders zelf ten toon spreid.

leeuw2
leeuw23 jan. 2011 - 9:54

Volgens mij is de nuchtere realiteit dat Christenen, Joden en Moslims elkaar al duizenden jaren de hersenen inslaan. Projecteer jouw levensinstelling niet op die van miljoenen anderen.

1 Reactie
JanVG2
JanVG23 jan. 2011 - 9:54

Klopt, vaak hebben deze drie groepen elkaar bevochten. Niet aldoor, maar wel vaak. Maar als je eerlijk bent kijk je dan ook even naar de andere religiexs en atheisten. Wat blijkt? Die hebben ook een geschiedenis van andersdenkenden vervolgen, oorlog voeren etc etc ... Je zou bijna denken dat het menselijk gedrag was om anderen met argwaan, en daarvan afgeleid geweld te benaderen ... Niet altijd, maar wel vaak ...

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 jan. 2011 - 9:54

De heer Brand, De joden wonen hier als een paar eeuwen in Nederland, joden worden nog steeds gediscrimineerd. Hoezo compassie? De Katholieken en de Protestanten snappen elkaar niet, terwijl ze hetzelfde boek hebben. Hoezo compassie tussen joden, christenen en joden? Als uw compassie een wonder is, ga uw gang.. Bedankt. Compassie voor mij betekend dat iedereen de Grondwet moet accepteren, luxe praten heeft geen zin.

2 Reacties
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort3 jan. 2011 - 9:54

*facepalm* Je moet ergens een BEGIN maken Mostafa, niet altijd alleen maar roepen hullie hullie hullie.

Tom Meijer
Tom Meijer3 jan. 2011 - 9:54

Eerst aanpassen dan, die grondwet.

[verwijderd]
[verwijderd]3 jan. 2011 - 9:54

De compassie tussen Joden, Christenen en Moslims is net een vredesverdrag tussen 3 dictators die allen op hetzelfde stukje land (bij religie: op dezelfde zieltjes) zitten te azen. Het gaat misschien even goed, maar uiteindelijk winnen het eigenbelang, machthonger en eigen dogma's.

3 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 jan. 2011 - 9:54

Beste mensen, Een poes sluit wel een vredesverdrag met een muis, de mensen niet?!! Volgens mij zijn de mensen volgens de dieren beesten en lachen ze ons elk dag uit.

JoopSchouten
JoopSchouten3 jan. 2011 - 9:54

Je vergelijkt de machthebbers met de goedgelovigen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai3 jan. 2011 - 9:54

Geachte Nihilist #1375, Duidelijk, geen speld tussen te krijgen.