Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

'Commercie heeft te veel invloed op medische kennis'

  •  
09-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_pillen_byNVinacco_300.jpg
Dit zegt de Gezondheidsraad in woensdag gepresenteerd verslag 'Wie betaalt, bepaalt'
Fabrikanten en andere commerciële partijen hebben te veel invloed op de ontwikkeling van medische kennis. Medische onderwerpen die voor hen niet interessant zijn, dreigen achter te blijven, stelt de Gezondheidsraad in een rapport dat woensdag verscheen.
Als voorbeeld wijst de Gezondheidsraad naar geneesmiddelenonderzoek. Vaak doen fabrikanten niet meer onderzoek naar een nieuw medicijn dan nodig is om het nieuwe medicijn te kunnen registreren. Daardoor kijken zij bijvoorbeeld niet naar het langetermijneffect van een middel, terwijl er maatschappelijk gezien wel behoefte is aan deze kennis. De Gezondheidsraad vindt dat er meer discussie moet zijn over deze ethische vraagstukken en doet in het woensdag verschenen rapport een aantal aanbevelingen.

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

JoopSchouten
JoopSchouten9 dec. 2009 - 12:16

Onze schijndemocratie wordt bijna volledig aangestuurd door het bedrijfsleven. Dit verhaal is (bijna) op alles van toepassing. Het wordt hoogst tijd de 'menselijke maat' als uitgangspunt te nemen.

hakgeballetje
hakgeballetje9 dec. 2009 - 12:16

Daardoor kijken zij bijvoorbeeld niet naar het langetermijneffect van een middel, terwijl er maatschappelijk gezien wel behoefte is aan deze kennis. Grote onzin. Om het medicijn te kunnen registreren is de fabrikant verplicht om de "meerdere generatie invloed" haarfijn in kaart te brengen. Een ieder die bekend is met medical regulatory affairs weet dat. Kul rapport, kul artikel. Had je beter niet kunnen publiceren.

hakgeballetje
hakgeballetje9 dec. 2009 - 12:16

Vaak doen fabrikanten niet meer onderzoek naar een nieuw medicijn dan nodig is om het nieuwe medicijn te kunnen registreren. Nee, meer doe je dan niet. Het kost ong. 10 jaar om een medicijn te ontwikkelen en op de markt te kunnen brengen. Maar liefst 4 sequenciele stappen in klinisch onderzoek, met duizenden patienten. Kost miljoenen. Die investering moet over de ziektekostenverzekeringen teruggehaald worden. Wil meer onderzoek? Moet je doen, moet jij eens kijken wat er met jouw ziektekostenpremie gebeurd.

[verwijderd]
[verwijderd]9 dec. 2009 - 12:16

Ik stel voor dat de gehele opvatting en consensus over wat dienstig en ethisch is voor de volksgezondheid met terugwerkende kracht onderzocht wordt. Niet alleen de toekomstige. De rol die de financier ( ik weiger het eufemisme "sponsor"te gebruiken) speelt is dermate corrupt dat de huidige kennis en het huidige medicijnenarsenaal op zijn minst onbetrouwbaar en vals is. Ik ben blij met een oproep voor integriteit en ethiek en een open mind in de gezondheidszorg.

1 Reactie
hakgeballetje
hakgeballetje9 dec. 2009 - 12:16

"De rol die de financier ( ik weiger het eufemisme "sponsor"te gebruiken) speelt is dermate corrupt dat de huidige kennis en het huidige medicijnenarsenaal op zijn minst onbetrouwbaar en vals is." Feiten graag. Waar baseer jij dat op?

[verwijderd]
[verwijderd]9 dec. 2009 - 12:16

farmaceutische bedrijven hebben geen belang bij gezonde mensen

1 Reactie
hakgeballetje
hakgeballetje9 dec. 2009 - 12:16

"farmaceutische bedrijven hebben geen belang bij gezonde mensen" Bakkers hebben geen belang bij mensen die geen brood lusten.