Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Coach en spelers Anderlecht hele wedstrijd belaagd door racistische Brugge-fans

  •  
19-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2021-12-19 om 16.52.51
Met een trieste blik verscheen oud-topvoetballer en tegenwoordig trainer van Anderlecht voor de camera na het gelijkspel tegen Club Brugge. Niet vanwege de uitslag, maar omdat hij en een aantal van zijn spelers heel de wedstrijd lang slachtoffer zijn geweest van racisme vanaf de tribunes van Brugge. ‘Ik wil gewoon naar huis’, zei Kompany die zichtbaar geëmotioneerd zo snel weg wilde.
‘Ik ben gedegouteerd’, sprak Kompany in mooi Vlaams. De eindstand was volgens hem dan ook volstrekt onbelangrijk:
"We zijn de hele wedstrijd lang uitgescholden voor ‘bruine apen’ en wat dan ook. Dat zijn dingen waar ik het moeilijk mee heb. Er mag altijd iets ludiek verteld worden, maar we zijn hier met een heleboel mensen die veel gegeven hebben voor dit land. Die komen hier gewoon voetballen. Ik wil niet in een conflict terechtkomen, maar ik voel het nu eenmaal gewoon zo aan. Ik wil gewoon naar huis. Even rusten en tijd doorbrengen met de mensen die belangrijk zijn voor mij."
Woordvoerder Stijn Bever van de Pro League, de Belgische eredivisie, liet direct na afloop weten dat ‘racisme geen plaats in onze stadions’ heeft. Bever zei dat de beelden en wedstrijdverslagen worden onderzocht om de daders te achterhalen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Zandb
Zandb20 dec. 2021 - 14:17

Bij Club Brugge spelen ook donkere spelers. Worden die dan niet door de Club Brugge supporters racistisch bejegend? Ik vind dat vreemd. Mag dat?

DaanOuwens
DaanOuwens20 dec. 2021 - 10:02

Dit soort problemen los je niet op met harder ingrijpen, meer camera's of dat soort type maatregelen. Dit gebeurd omdat een deel van de bevolking dit gedrag normaal vindt. Gekleurde mensen lopen ook op andere plaatsen tegen racisme aan. Net zoals hufterig gedrag zoals tegen trainer de Jong voor een deel van de Nederlanders acceptabel is. Het is tamelijk zinloos als dit gedrag binnen het stadion niet kan en er buiten wel. Bovendien als het in de helle samenleving acceptabel is dan kan je het ook niet de stadions uit krijgen. Dus als het probleem aangepakt moet worden moet je onder ogen zien dat het zich in de hele samenleving voordoet en niet alleen in de voetbal stadions. En daarop je oplossingen baseren. En zolang de samenleving niet overtuigd is van het feit dat racisme een serieus probleem is, is ook de oplossing ver weg.

6 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop20 dec. 2021 - 11:56

@Daan Hoezo los je dit niet op door harder ingrijpen? Wat die spelers horen, hoort de arbitrage ook. Als je na een paar minuten een waarschuwing geeft, het vervolgens weer gebeurt, dan moet je hierna die wedstrijd staken. Zo simpel. De partij die dit doet verliest automatisch de wedstrijd. Moet je zien wat voor zelfreinigend vermogen dit heeft.

rvb2
rvb220 dec. 2021 - 12:45

Dit probleem los je op door in te grijpen, wat nu nog zelden gebeurt. Als je geen boetes geeft voor te hard rijden gaan mensen zich niet aan de max. snelheid houden.

DaanOuwens
DaanOuwens20 dec. 2021 - 16:03

@ RaymondenJoop Jij schrijft: Zo simpel. De partij die dit doet verliest automatisch de wedstrijd. Moet je zien wat voor zelfreinigend vermogen dit heeft. Dit soort reacties zijn mede onderdeel van het probleem. De club waar dit soort mensen voor komt heeft niets met het wangedrag te maken. Dus je bestraft mensen die zich niet misdragen hebben en je laat de mensen gaan die zich we misdragen hebben. Dus je kijkt weg van het racisme en pakt de verkeerde. @ rvb Jij schrijft: Dit probleem los je op door in te grijpen, Ook jij hebt een noga simplistische opvatting. Waarin grijp je in? Wie is de dader? En wie krijgt de straf? Uiteindelijk is de enige oplossing racisme en ander wangedrag over aanpakken. Wetgeving aanpassen, bewijslast vereenvoudigen, actiever opsporen. Als je kans ziet racisme uit te bannen uit de samenleving heb je het ook niet meer in voetbalstadions.

Satya
Satya20 dec. 2021 - 17:27

Met jou eens Daan, hier komt slechts uit wat in de maatschappij leeft. Er is een verandering van mentaliteit nodig, hier lees ik vaak netjes verhuld racisme, haast nog moeilijker te verdragen dan recht in je gezicht. Het ik ben geen racist maar..... Hoe je dit aanpakt weet ik niet precies maar inderdaad niet door een wedstrijd stil leggen. De ik ben geen racist maar..... mensen eens iets meer veroordelen lijkt mij een goed begin. De veroordeling van Wilders is voor mij een teken hoe diep het zit, groepsbelediging ipv aanzetten tot haat naar mensen die tot een andere etniciteit behoren.

DaanOuwens
DaanOuwens20 dec. 2021 - 21:32

@ Satya Ik vraag mij af of jij het wel snapt. Waar het om gaat is het essentiële begrip dat mensen verschillend maar wel gelijkwaardig zijn. Dat het verschillend zijn consequenties heeft en het gelijkwaardig zijn consequenties heeft. En jij hebt meestal alleen oog voor een van de twee aspecten. Verder zie je inderdaad wat ik zie. Er komt alleen uit wat in de maatschappij leeft.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 dec. 2021 - 12:41

DaanOuwens "verschillend zijn" is niet in graniet gebeiteld en "separate but equal" niet zelden problematisch. Voor een kort &helder artikel over wel en niet moreel verwerpelijke segregatie zie Jude Brown op Brittannica. https://www.britannica.com/topic/separate-but-equal

Effie2
Effie220 dec. 2021 - 9:25

‘Clubs het slachtoffer van hun aanhangers. Boetes. Een slechte naam. Intolerantie is van alle tijden. Anders zijn wordt door de simpelen van geest niet zomaar getolereerd. De samenleving verandert blijkbaar te snel, en schort het ons aan aanpassingsvermogen. Respect lijkt ver te zoeken. Verbaal en fysiek geweld lijken een uitlaatklep voor onvrede. Intimidatie. Vernielingen. De lelijke kant van onze vrijheid. De wereld lijkt te verloederen. Opvoeding lijkt ernstig tekort te schieten. Wat aan de voorkant verzuimd wordt, kan aan de achterkant vaak niet meer worden rechtgezet. Straffen lijkt dan op dweilen met de kraan open. Onze denkbeelden bepalen immers ons gedrag. En de wortel van dit kwaad heet egoïsme’. De illusie van eigenbelang viert hoogtij. Het ik ben belangrijker dan jullie. En het neoliberale individualiseren van de samenleving voedt deze pijnlijke verloedering.

Sarajlija
Sarajlija20 dec. 2021 - 8:07

Scheids moest wedstrijd staken en Club Brugge als gastheer moest tribunes leegmaken. Dat durven zij niet. Zo lang iedereen wegkijkt gaat niks veranderen. Ik heb tot 2011 als beveiliger gewerkt bij Ado, Feyenoord, FC Groningen en FC Utrecht. Toen konden wij met hulp van camera's mensen uithalen die zich misdroegen. De technologie is vooruit gegaan maar de clubs niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 dec. 2021 - 8:04

Zeggen dat je het niet gehoord hebt? Per direct wedstrijd stilleggen, niet verder spelen. Misschien punten naar de tegenstander!

JasDon
JasDon19 dec. 2021 - 20:34

Stadionverbod en uiteindelijk strafpunten. Dit soort onzin kan je heel eenvoudig stoppen. Ook in NL is de KNVB veel te soft voor uitschot, terwijl stadionverboden met bv. gezichtsherkenning eenvoudig toe te passen zijn. Maar het excuus is altijd dat dit te moeilijk is te doen aan de portjes. Absolute BS natuurlijk van luie officials, bij een concert wordt er ook wel eens gecontroleerd of het kaartje op je naam staat.

Sonic2
Sonic219 dec. 2021 - 19:48

Net als in Nederland maken ze zich ook in Belgie vooral druk om de mensen die vinden dat ze onterecht voor racisten worden uitgescholden. Als dat ze zich druk maken om de mensen die het racisme aan den lijven ondervinden. We zien in de maatschappij de effecten. Misschien er wat aan gaan doen. Zou dat een optie zijn? En het eens echt serieus gaan nemen? Misschien zou dat een optie kunnen zijn. Het gaat niet vanzelf over zeg maar.

1 Reactie
RaymondenJoop
RaymondenJoop20 dec. 2021 - 12:01

@Sonic Ik ken de situatie in Be niet, maar wat mij vooral stoort is de totale onwil om in te grijpen als het racisme betreft. Dat speelt in NL aan beide zijdes. Net of men die tweespalt wil blijven voeden. Na 1 waarschuwing en nogmaals dit soort geluiden de wedstrijd staken en automatisch verlies van de partij.

Thuiszitter
Thuiszitter19 dec. 2021 - 18:35

En het is zo’n mooi stadje dat Brugge. Slaat nergens op natuurlijk, hoe krijgen zij het hun bek uit. Volgende keer het veld afstappen is mijn advies.

Eric Minnens
Eric Minnens19 dec. 2021 - 17:16

Racisme is helaas ook: de zwakste plek van je tegenstander opzoeken. Dat is wat die Bruggenaren deden. 'Bruine apen' roepen. Alles om te winnen. (En dan zijn er nog blanken die kwaad worden als ze in een normaal gesprek wit worden genoemd. Jeminee, erg hoor! Tja, witte apen bestaan helaas niet.) Hooligans en fair play? Kom nou. Sportiviteit is een archaïsch begrip. Racisten kennen geen empathie. Het lijkt onuitroeibaar. Wat mij verbaast, is dat de wedstrijd niet werd stilgelegd.

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens19 dec. 2021 - 17:36

"blanken die kwaad worden als ze in een normaal gesprek wit worden genoemd" Ik voel opeens de sterke behoefte om deze types voortaan 'witte apen' te noemen. Alhoewel, dan zou ik onze Han voortaan ook zo moeten kwalificeren, en dat gaat me dan weer een paar stapjes te ver... ???? Han zeker niet, maar er zijn vast enkele reaguurders die wél voor die kwalificatie in aanmerking komen... Hm... oppassen dat je zelf geen hooligan wordt Eric...

Roel2
Roel219 dec. 2021 - 18:02

Henk de Jong, hoofdtrainer van Cambuur, werd door Heerenveen-'hooligans' toegesproken middels een spandoek met de tekst 'voetbal leidt tot kopzorgen'. De Jong is momenteel afwezig door een hersentumor. Dit type low-lives kijkt misschien niet eens naar huidskleur, het belangrijkste is dat het pijn doet. Overigens bestaan witte apen gewoon hoor (waarom zouden die niet bestaan).

Eric Minnens
Eric Minnens19 dec. 2021 - 20:52

@Roel "Dit type low-lives kijkt misschien niet eens naar huidskleur, het belangrijkste is dat het pijn doet. Precies. Dat bedoel ik. "Overigens bestaan witte apen gewoon hoor (waarom zouden die niet bestaan)." Ja, jij (neem ik aan) en ik (in ieder geval). En onze kleurgenoten. Maar ik neem aan dat je dat niet bedoelt. Echt witte apen komen toch haast niet voor. Van sommige is de vacht wit, maar dan hebben ze toch weer een donker koppie. Het meest in de buurt komt misschien de zilver-oeistiti. Maar dat bekt weer niet lekker als scheldwoord: "Haha, lekker puh, zilver-oeistiti!" https://apenheul.nl/apen-abc/zilver-oeistiti