Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

CDA vervreemdt zich verder van centrumlinkse krachten

  •  
17-02-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Doordat het CDA zich juist niet profileert op groene, sociale en mensenrechtenthema's, krijgt de partij een helder profiel; namelijk dat van een centrumrechtse partij
Zelfverzekerd en met elan voert het CDA oppositie, schrijft Trouw (13 februari). De redactie van deze krant schroomt niet om de ontwikkelingen binnen de partij positief te duiden. Dat is terecht omdat de christen-democraten erin slagen een redelijk herkenbaar verhaal neer te zetten.
Het CDA verzet zich tegen plannen die van bovenaf worden opgelegd zoals de woningbouwplannen van minister Blok of het plan voor een superprovincie van minister Plasterk. De christen-democraten staan relatief sterk tegenover dit Paarse kabinet met hun ideeën over gespreide verantwoordelijkheid die geworteld zijn in het christelijk-sociaal denken. Redeneer niet vanuit een topdown-structuur maar leg alle sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheden zo laag mogelijk neer. De samenleving van actieve burgers staat voor het CDA centraal, naast de werking van de vrije markt en de beschermende verantwoordelijkheden van de staat.
Ook de kritiek op de Europese Unie kan in dit licht worden gezien. Het CDA is weliswaar pro-Europees maar schroomt niet om kritische kanttekeningen te plaatsen zodra wetgevende verantwoordelijkheden op een – althans volgens de christen-democraten – te hoog niveau worden gelegd. Maar waarom zouden regels over zwangerschapsverlof en persvrijheid niet op Europees niveau geregeld kunnen worden? Onder de vlag van het christelijk-sociaal gedachtegoed lijkt het CDA zich nu vooral als een conservatief politieke beweging te profileren.
Tegelijk kiest het CDA er bewust voor om zich niet te vereenzelvigen met thema’s als duurzaamheid, mensenrechten, de nadelige effecten van marktwerking in de zorg en de zeer forse ingrepen in de WW. Wat betreft mensenrechten en het  vluchtelingenbeleid zou het CDA bijvoorbeeld de vrijwilligers van de Vluchtkerk in Amsterdam of Den Haag een hart onder de riem kunnen steken. Hier komen christenen op voor het lot van uitgeprocedeerde asielzoekers die tussen wal en schip vallen. Maar zo’n keuze past niet binnen de strategie van de CDA-Tweede Kamerfractie die eerder de electorale concurrentie op de rechterflank op het oog heeft.
Verder zou een keuze voor duurzame ontwikkeling een groot deel van de agrariërs die traditiegetrouw vaak op het CDA stemmen, van de partij vervreemden. En kritiek op de forse ingrepen in de WW, die een groot aantal vooral oudere werkzoekenden hard zullen raken, kunnen de christen-democraten zich niet permitteren. De relatie met het CNV zou weliswaar beter worden, maar omdat de partij deze maatregelen zelf in gang heeft gezet, zou dat de partij ongeloofwaardig maken.  
Doordat het CDA zich juist niet profileert op groene, sociale en mensenrechtenthema’s, krijgt de partij een helder profiel. Namelijk dat van een centrumrechtse partij die op de kiezersmarkt vooral vreest voor concurrentie van VVD en PVV. Misschien is dat wel de eerste stap om weer een grotere politieke factor te worden. Maar tijdens deze marsroute zal de partij veel andere, meer centrumlinks georiënteerde kiezers van zich vervreemden. Het behalen van het einddoel, namelijk een rol spelen als bestuurspartij in het centrum van de macht, wordt daarmee juist lastiger. En voor partijen als PvdA en GroenLinks wordt het CDA een steeds minder voor de hand liggende samenwerkingspartner.
Dit artikel staat ook op de website van Theo Brand

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

JanVG2
JanVG217 feb. 2013 - 18:31

het aantal `linkse' stemmers was al jaren / decennia beperkt. De overgrote meerderheid was centrum tot centrum rechts. Gematigd conservatisme past heel goed op de nederlandse kiezersmarkt. Balkenende heeft daar een decennium van geprofiteerd. Het probleem is dat (een deel van) het kader linkser is dan de kiezers. Een belangrijk deel van de PVV stemmers is zelfs over te halen omdat daar een stevige groep proteststemmers zitten. De VVD heeft een te aggressief liberaal imago voor echte conservatieven. Bovendien is het zijn beloftes niet nagekomen. Wil het CDA weer een factor worden in de nederlandse politiek is centrum tot centrum rechts met afstand de beste optie. Op (christelijk) links is er toch al te veel versnippering.

Ewout2
Ewout217 feb. 2013 - 18:31

Ik snap dat christelijke GroenLinks-leden graag voor het linkse geweten van het CDA willen spelen, maar het CDA heeft electoraal gezien in de linkse vijver niets te zoeken. De partij moet stemmen terugwinnen van VVD en PVV. Een conservatieve koers, hoe erg Theo Brand dit wellicht ook vindt, is de beste koers die de partij kan varen.

rgeurtsen
rgeurtsen17 feb. 2013 - 18:31

Wel leker om deze analyse te lezen. Het commentaar lijkt me toch echt naïef. er is niet heel veel nieuws onder de zon, het CDA was onder Verhagen al bezig met de verhuizing naar rechts en voegt daar nu nog conservatief aan toe. En met Ewout Klei denk ik dat de eventuele stemmenwinst moet komen van VVD en PVV, en niet uit de gematigde linkse hoek.

[verwijderd]
[verwijderd]17 feb. 2013 - 18:31

Het is heel goed te begrijpen dat het CDA geen moeite doet om de links georiënteerde kiezers te lokken want als de geschiedenis een ding duidelijk heeft gemaakt dan is het wel dat het CDA altijd veel stemmen verliest na een periode dat ze geregeerd hebben met de PVDA. Linkse kiezers hebben weinig te zoeken bij het CDA, dat was vroeger al zo en dat zal in de toekomst niet anders zijn. Links weet zelf niet eens meer waar het precies voor staat, dat kun je zien aan het verlaten van de peilers waar socialisme ooit op gebouwd waren. - Koningshuis Waar de socialisten voorheen zeer tegen een koningshuis waren lijken ze daar de koers 180 graden gedraaid te hebben en zijn nu bijkans de grootste Oranje aanhangers die er zijn. - Kapitaal Ook hier kun je zeggen dat een radicale verandering is opgetreden en kiezen de socialisten vaker voor het kapitaal van banken en andere financiële instellingen dan dat ze kiezen voor de mensen. Vooral in de EU vraagstukken wordt dat keer op keer bewezen. - Kerk Als er iets was dat socialisten ooit bond dan was het wel de afwijzing van geloof en religieuze aspecten die hun weg vonden naar wetgeving. Daar is niets meer van over want de pampering van de Islam is inmiddels legendarisch. Wat is het dat tegenwoordig nog voor socialisme staat? Is het niet zo dat eigenlijk alleen nog de SP die sociale waarden koestert en uitdraagt?

1 Reactie
itsme3
itsme317 feb. 2013 - 18:31

Oh, het is wel duidelijk waar links voor staat hoor: De gelijkwaardigheid van mensen. Rechts daarentegen, staat voor de ongelijkheid van mensen. Hoe rechtser de partij, hoe ongelijkwaardiger. Met de PVV als uiterste, gezien dat deze partij de samenleving zoveel mogelijk wil splijten en hele bevolkingsgroepen buiten de samenleving wil plaatsen.