Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

CDA'ers incasseren zelf veroorzaakte verlies

  •  
08-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Balkenende_300.jpg
CDA politici: we hebben de 'Balkenendemoeheid' onderschat
Actieve CDA politici in gemeenten, provincies en waterschappen concluderen dat ze het verlies van de Tweede Kamerverkiezingen zelf hebben veroorzaakt. Ruim vijftien procent van de ondervraagde politici zien de snelle benoeming van Balkenende in februari als een ‘onverstandige’ beslissing die leidde tot een grote verkiezingsnederlaag.
Bestuursforum, het tijdschrift van de Bestuursvereniging van het CDA publiceerde maandag in haar novembernummer een verslag van een onderzoek naar de verkiezingsnederlaag in juni. Aan het onderzoek werkten 30 procent van de politici mee, waarvan ruim de helft als oorzaak de snelle benoeming van Balkenende aanhaalt. Ze menen dat de kiezer ‘Balkenendemoe’ was en juist toe was aan verandering. Dat schrijft de Volkskrant.
Een kwart noemt echter het zwakke CDA-profiel als oorzaak. Zij vinden dat thema’s als integratie, immigratie, zorg, grote steden en veiligheid te weinig aandacht kregen doordat de focus lag op economie.
cc-foto: Jacco de Boer

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

ElChe
ElChe8 nov. 2010 - 22:50

Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.

Yggdrasil
Yggdrasil8 nov. 2010 - 22:50

Een kwart noemt echter het zwakke CDA-profiel als oorzaak. Zij vinden dat thema's als integratie, immigratie, zorg, grote steden en veiligheid te weinig aandacht kregen doordat de focus lag op economie. ================= Het blijft een vreemde partij dat CDA, niet alleen halen ze met gemak een oud partijleider met speels gemak onderuit maar in enen zitten ze zichzelf te verdedigen dat ze in een regering zitten en zich laten gedogen door een abjecte beweging als de PVV. De PVV nota bene die dwars ingaat tegen alles waar het CDA voor stond, zonder meer een raar clubje dat CDA. Ik ben er nog steeds niet uit of ik het CDA nou pragmatisch, opportunistisch of gewoon laf moet noemen. Om in CDA-termen te blijven, Judas past ze wel.

Sjiekismigdat
Sjiekismigdat8 nov. 2010 - 22:50

Hubris.

a.doorgeest
a.doorgeest8 nov. 2010 - 22:50

Een juiste analyse - doe er wat aan, zou ik zo zeggen. En dat laatste schiet voorlopig met de Blekers, Donners, Sterkjes , etc niet op. Volgens mij gaat de kiezer alleen nog maar voor herkenbaar kwaliteitsbeleid, gedragen door goede, integere en vakbekwame mensen. Zoekt en gij zult vinden...

objectivist
objectivist8 nov. 2010 - 22:50

Ja een goede analyse, die benoeming was een beetje dom. Meteen Eurlings kwijtgeraakt bovendien en dat is een stemmentrekker. Nou ja een duur lesje maar daar komen ze ook wel overheen. Maar met Verhagen gaan ze de oorlog ook niet winnen want daarvan is iedereen nu al moe.

Dehnus
Dehnus8 nov. 2010 - 22:50

Waarom is de politiek als een bedrijf geworden. Net als in de VS kijken we meer naar een lijsttrekker en voorman dan dat we na de voorstellen kijken. Denken we met zijn allen nu echt dat als de voorman van een partij verandert dat het beleid ook verandert? Natuurlijk we waren Balkenende moe, maar met een ander persoon op die positie blijft het CDA gewoon het CDA hoor.

JAWEH
JAWEH8 nov. 2010 - 22:50

Het beleid heeft natuurlijk absoluut geen rol gespeeld.

ErnsTT2
ErnsTT28 nov. 2010 - 22:50

Het zijn juist de Wethouders in de gemeenten die de grote vlucht van CDA kiezers richting de PVV hebben veroorzaakt. Daar ligt de werkelijke oorzaak, sind halverwege de jaren 2002-2006 is het CDA zijn werkelijke waarden en normen gaan verkwanselen, en hebben daarmee hun kiezers in verwarring achter gelaten, steeds maar weer over waarden en normen roepen, en ondertussen graaiden vele CDA prominenten met grote graagte uit de staatskas via de daarvoor "geprivatiseerde" overheidsdiensten... Dat zet kwaad bloed, en kwaad bloed stroomt nu eenmaal naar rechts daar het hart links zit...

TheoJ2
TheoJ28 nov. 2010 - 22:50

inderdaad hebben integratie, immigratie, zorg, grote steden en veiligheid te weinig aandacht gekregen. Maar niet omdat economie zo belangrijk was, maar omdat men deze onderwerpen niet wilde aanpakken uit angst voor Wildersvriend versleten te worden.

1 Reactie
Sjiekismigdat
Sjiekismigdat8 nov. 2010 - 22:50

Dat is natuurlijk het laatste wat je wil.

Yggdrasil
Yggdrasil8 nov. 2010 - 22:50

Het is tegenwoordig usance geworden bij een aantal politieke partijen om te schermen met termen als integratie en immigratie en de vermeende problemen die daarbij passen. Maar er is nog steeds geen politieke partij die het probleem kan benoemen over integratie en immigratie sterker nog er is geen partij die toe durft te geven dat integratie twee richting verkeer is, voor integratie ligt er zowel een inspanningsverplichting bij de allochtoon als ook de autochtoon. Aan de ene kant moet een allochtoon willen integreren maar de autochtoon zal de allochtoon ook moeten accepteren en ik vrees dat de problemen met betrekking tot integratie meer bij de autochtoon ligt dan bij de allochtoon.

1 Reactie
boeie
boeie8 nov. 2010 - 22:50

Volgens mij heeft de CDA zich juist niet zo erg bemoeid met het integratie debat, in ieder geval niet meer dan andere partijen, dus om dat nu aan te wijzen als oorzaak van het verlies..

[verwijderd]
[verwijderd]8 nov. 2010 - 22:50

Hoe bedoel je bord voor je kop politiek ,het is echt ongelooflijk. Het CDA heeft in tal van zaken de politiek gemanipuleerd, en is grotendeels verantwoordelijk voor de ellende waar we nu in zitten. Maar ze blijken altijd in staat hun eigen rol te marginaliseren en hun aartsvijand de socialisten de schuld te geven. Je hebt in het engels de term Petty differances ,en daar zijn ze bij het CDA heel goed in. De manier van politiek bedrijven is er een geweest van verdeel en heers ,de ene keer wordt de VVD binnen gehaald en de andere keer de PVDA ,na gelang de uitslag van de verkiezingen.En dan zegt men zo werkt de politiek,maar ik zou denken dat je na 80 jaar tweede kamer toch zou moeten begrijpen dat er voorlopig geen absolute meerderheid van 150 zetels in zit voor welke partij dan ook dus in samenwerking tussen de verschillende partijen het enige wat de samenleving kan binden,immers als ze het in Den-Haag al niet lukt om 1 week elkaar niet de tent uit te vechten en te beschuldigen van van alles en nog wat ,hoe denk je dan dat de gewone man en vrouw dat zien? Dat die daar de nuance's wel van begrijpen? En juist hierin zou het CDA een sleutelrol in horen te spelen het is immers of we het leuk vinden of niet de constante factor op 7 jaar paars na in de Nederlandse regering geweest . Maar het CDA kiest er al jaren voor om vooral te frustreren wat hun niet welgevallig is op christelijke grondslag en verbieden dus mensen die "anders" zijn zo hun plezier,medisch-ethisch is het een ramp met die gasten ,anno 2010 nog steeds katholieken die hun beklemmende wereldvisie opdringen op walgelijke manieren. Op bestuurlijk niveau is het "geen verandering" waar mogelijk is ,en dus de provinciale macht zou kunnen verzwakken .Geen gekozen burgemeesters,wel erfopvolging van het staatshoofd . Op defensie zijn ze wel altijd actief ze houden van oorlog voeren onze christelijke vrienden,mooie straalvliegtuigen ,mooie grote kanonnen .en stoere foto's in camouflage kleding. Je zou bijna denken dat het de partij is van de middelbare mannen met kleine piemeltjes. De buitenlandse politiek is er een van vooral veel inconsistentie's in rechtvaardigheid en de wil om serieus genomen te worden door de VS ,hierdoor wil er nog wel eens een situatie ontstaan waar de partij zich in allerlei bochten moet wringen om zich schoon te praten,eigenlijk zouden ze een oud Romeins handen wasbakje in de fractie kamer moeten zetten. Ik moet wel zeggen dat de hele manier van doen is aangemoedigd door de PVDA immers het antwoord op Verhagen was Tichelaar. Dus als ze echt denken dat het alleen maar Balkellende moeheid was is dat nog eens een extra mes in zijn rug ,van je vrienden moet je het hebben zullen we maar zeggen.Maar voor andere partijen is dit goed nieuws want dat betekent dat door het lukken van de PVC is het nog steeds niet doorgedrongen dat er wat fout is gegaan zo door de loop van de jaren.Hier liggen dan kansen voor de CU en de PVDA.

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai8 nov. 2010 - 22:50

Heel mooi weer, met heel veel plezier gelezen, maar wat heeft u toch met de PVDA? ziet u die oplossingen aandragen. Persoonlijk zie ik niet zoveel verschil tussen gedrag en programmering van deze twee middenpartijen. Volgens mij moet er veel meer gekeken worden naar partijen die juist niet in het midden staan. Dualisme tussen het linkse en rechtse gedachtegoed is denk ik niet in de handen van CDA of PVDA. En gaat daarom ook geen echte verbeteringen brengen.