Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Camiel Eurlings biedt na 2,5 jaar alsnog zijn excuses aan voor mishandeling ex

  •  
30-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
14806648063_b59cd102c7_k
Het heeft 2,5 jaar geduurd, maar nu zijn functie als IOC-lid en bestuurslid van NOC*NSF op het spel staat, biedt oud-minister Camiel Eurlings zijn excuses aan voor de mishandeling van zijn ex-vriendin. In een interview in NRC Handelsblad zegt Eurlings:
"Ik heb er lang over gezwegen en de publieke impact daarvan onderschat. Ik ben inmiddels tot de conclusie gekomen dat ik mij moet excuseren tegenover mijn ex-vriendin, het Internationaal Olympisch Comité (IOC), sportkoepel NOC*NSF, alle olympische sporters en nog breder: het Nederlandse publiek."
De ex-vriendin van Eurlings deed in december 2015 aangifte tegen hem, omdat hij haar een half jaar eerder zou hebben geslagen. Het Openbaar Ministerie besloot hem te vervolgen, maar in maart 2016 trof hij een schikking met het OM. Hij betaalde een onbekend bedrag, waardoor hij niet voor de rechter hoefde te verschijnen. De schikking is weliswaar geen geen erkenning van schuld, maar leverde hem wel een justitiële aantekening op.
In NRC geeft Eurlings nu toe:
"Ja, er heeft zich in de nacht van 20 op 21 juli 2015 een handgemeen voorgedaan tussen mij en mijn ex-vriendin."
Eurlings ex-vriendin deed aangifte tegen hem nadat ze door zijn handen een gebroken elleboog, een hersenschudding en verschillende kneuzingen op zou zijn gelopen.
Bestuursleden van NOC*NSF drongen er eerder deze maand bij Eurlings op aan om met een verklaring te komen, om zo de rust te kunnen herstellen. Eurlings is op de man af ook gevraagd om te vertrekken, maar dat wil hij niet. “Hij acht zichzelf onschuldig”, schrijft de Volkskrant eerder. De krant :
"Hij berokkent de sport nog steeds schade’, vertelt een bestuurslid, op voorwaarde van anonimiteit. ‘Dit gaat niet vanzelf weg’, zegt een ander. ‘Er is rust nodig. En wij zijn toch het gezicht van de Nederlandse sport. Het is daarom aan hem om iets te doen.’"
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 jan. 2018 - 18:37

Waarom biedt hij eigenlijk zijn excuses aan aan het Nederlandse publiek?

Hilterman
Hilterman31 dec. 2017 - 16:21

Welgemeende excuses of alleen een flauw verhaaltje om zijn positie bij het NOC te kunnen behouden? Eurlings is een grenzeloze opportunist die alleen aan zich zelf denkt. Hij zou in het belang van het NOC moeten terugtreden. Helaas is die kans uitgesloten. Alleen een besluit van de overige bestuursleden om hem te schorsen kan leiden tot zijn vertrek.

AnnieBodies
AnnieBodies31 dec. 2017 - 10:50

Zijn omgeving zal het niet erg belangrijk vinden. Mijn ex is er geen vriend door kwijt geraakt, maar ze weten allemaal wat-ie met me heeft uitgehaald. Ja: dit is nog steeds een mannenwereld waarin mannen, overal, met de meest schandalige zaken wegkomen.

1 Reactie
Haastig
Haastig3 jan. 2018 - 0:28

Goed dat je bij hem weg bent!

henk543
henk54331 dec. 2017 - 10:22

Vanwege zijn IOC-baantje kruipt hij nu even door het stof. Die functie bij het IOC gaat gewoon door trouwens, omdat Eurlings een vriendje is van Willem Alexander (u weet wel, die van die kersttoespraak)

punt2
punt231 dec. 2017 - 9:49

Een wederzijds handgemeen…….. gebroken oogkas, gebroken elleboog, gescheurde oorlel en een hersenschudding……… Hoe zou zijn vriendin eruit hebben gezien wanneer er sprake zou zijn geweest van een flinke ruzie? Vraag ik mij dan af…….

DeRedeMist
DeRedeMist31 dec. 2017 - 9:10

[Hij acht zichzelf onschuldig] Ongeacht wat je verder ook van het verhale vindt, dat gaat niet samen met excuses.

Piet de Geus
Piet de Geus31 dec. 2017 - 1:16

Al klinken zijn 'excuses' nog zo ongemeend, toch zie ik een gouden toekomst weggelegd voor Eurlings: als expert in het omgaan met imagoschade. Veel van zijn soortgenootjes zijn hem immers voorgegaan op dat pad en verdienen daar een heel leuke boterham mee.

Grootbekje
Grootbekje31 dec. 2017 - 0:13

Camiel Eurlings verklaarde vorige week donderdag via zijn advocaat Knoops dat er in de media ten onrechte het beeld bestaat dat hij zijn vriendin zwaar heeft mishandeld. Het ging volgens de oud-minister evenwel om een eenvoudige mishandeling, ook omdat er geen blijvend letsel was. Het is tekenend voor de geestesgesteldheid van voormalig CDA kroonprins Camiel Eurlings om een gebroken elleboog, een hersenschudding en verschillende kneuzingen, af te doen als 'eenvoudige mishandeling' en/of 'handgemeen'. De eerste keer dat ik mij afvroeg of er wellicht een steekje los was aan Eurlings - tijdens het CDA partijcongres van 2 oktober 2010 (https://www.youtube.com/watch?v=MkUfHeZCqkM) – gaf ik hem nog schoorvoetend het voordeel van de twijfel. Echter, iemand die mishandeling van een vriendin indeelt in categorieën, hoort volgens mij eerder thuis op een stoel tegenover de psychiater, dan op een bestuurszetel van het NOC*NSF.

Thuiszitter
Thuiszitter30 dec. 2017 - 23:49

Eurlings en ik denk aan deze beelden https://m.youtube.com/watch?v=cLc3-bhEs6o Verschrikkelijk eng mannetje , schandalig die witte boorden met afkopen. Twee drie maanden huis van bewaring was beter geweest.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 dec. 2017 - 20:52

Hij berokkent de sport nog steeds schade’, vertelt een bestuurslid, op voorwaarde van anonimiteit. ‘Dit gaat niet vanzelf weg’, zegt een ander. ‘Er is rust nodig. En wij zijn toch het gezicht van de Nederlandse sport. Het is daarom aan hem om iets te doen Waar hebben deze jongens leren besturen? Meestal is het bestuur verantwoordelijk voor eventuele misstanden, en wordt geacht te handelen in zo'n geval. Waarom is dat anders bij het IOC Zou toch wel leuk zijn: bedrijf X kondigt een reorganisatie aan. 'CEO: wij hopen dat de werknemers zich verantwoordelijk achten voor het welzijn van de onderneming, en daarom op korte termijn hun ontslag zullen indienen. Het is nu echt de beurt aan hen. Nee, weinig gezien.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 dec. 2017 - 2:40

Goed gezien! En wie geloofd deze knakker nog.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 dec. 2017 - 2:40

gelooft...

Ryder
Ryder30 dec. 2017 - 19:44

Te laat, te zwak en om de verkeerde reden. Het lijkt er nu toch op dat deze man na 2,5 jaar een soort van spijt betuigt, alleen maar omdat de affaire hem blijft achtervolgen. Hij zegt dat er zich een handgemeen heeft voorgedaan, hetgeen een eufemisme is voor "ik heb haar zwaar mishandeld". Een handgemeen suggereert dat zij zelf ook geweld gebruikte. Zoiets als 'geweld roept geweld op'. Maar dat gelooft natuurlijk niemand, gelet op de zeer ongelijke verdeling van verwondingen. Dit alles nog geheel afgezien van onze maatschappelijke norm dat mannen geen vrouwen behoren te slaan, nooit.

1 Reactie
DeRedeMist
DeRedeMist31 dec. 2017 - 11:33

[Te laat, te zwak en om de verkeerde reden.] Gemeende excuses (wat dit niet zijn blijkens Eurlings verdere uitlatingen) op het moment zelf zijn altijd minder overtuigend dan die na verloop van tijd wanneer het besef wat je misdaan hebt is ingedaald. te laat kan niet.

Joop den Uil
Joop den Uil30 dec. 2017 - 16:25

is dit nu een standaard #metootje ?

1 Reactie
Karingin
Karingin30 dec. 2017 - 23:09

Nee.

Karingin
Karingin30 dec. 2017 - 15:41

Een handgemeen noemt ie dat...nou dat hij gemene handjes heeft is wel duidelijk. En het is weer ff duidelijk hoe ziek de sportwereld is. Ik kijk toch al nooit maar anders zou ik de OS boycotten. Niet dat dat zoden aan de dijk zet...

vdbemt
vdbemt30 dec. 2017 - 13:37

Dan zal hij het wel menen..........

johannn2
johannn230 dec. 2017 - 13:29

Citaat uit bovenstaande: " ''Ja, er heeft zich in de nacht van 20 op 21 juli een wederzijds handgemeen voorgedaan tussen mij en mijn ex-vriendin" Oftewel: Hij maakt er een waar twee vechten hebben er twee schuld zaak van. Ook verder bagatelliseert hij het gebeurde. nu.nl: " Het IOC bestempelde de kwestie daarna als privézaak en Eurlings kon aanblijven. Zelf zegt hij nooit te hebben overwogen op te stappen als bestuurslid, ook niet toen er een onderzoek tegen hem liep. ''Ik hecht zeer aan mijn verantwoordelijkheid als IOC-lid." " Vrij vertaald: hij hecht te zeer aan zijn status. Voor de sport zou het een verlossing als hij zijn verantwoordelijkheid nam en opstapte. In het algemeen gesproken: hij heeft zichzelf met deze gladde verklaring alleen maar ongeloofwaardiger gemaakt. Het getuigt in ieder geval van een grove onderschatting van het verstand van "het Nederlandse publiek". .

4 Reacties
Andreas J
Andreas J30 dec. 2017 - 16:43

Nu ben ik persoonlijk enorm tegen het mishandelen van vrouwen (jaja, ik weet het, dat is onderscheid maken en dat mag niet) maar weet u nu precies wat er gebeurd is? Misschien dat zijn ex hem wel continue mishandelde. Dat gebeurd namelijk ook wel (https://joop.bnnvara.nl/videos/2doc-vrouw-slaat-man), wat nu als hij haar wegduwde uit verdediging en zij verkeerd terecht kwam? Ik weet het niet hoor, ik was er niet bij en wie weet, is het wel zo'n hufter die gewoon maar makkelijk vrouwen slaat, maar als u het zelf ook niet weet, dan vind ik uw opmerking wel kort door de bocht.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 dec. 2017 - 19:20

@Andreas Als je betaalt om dit niet duidelijk te laten worden kun je kje niet daarachter verschuilen vind ik.

Nick the Stripper
Nick the Stripper30 dec. 2017 - 19:26

Andreas J 30 december 2017 at 17:43 Klets toch niet zo. Het OM vond de zaak sterk genoeg om tot vervolging over te gaan en kennelijk vond Eurlings (of zijn verdediging) ook dat het OM sterk genoeg stond om de zaak te schikken.

AnnieBodies
AnnieBodies31 dec. 2017 - 10:51

'Hij maakt er een waar twee vechten hebben er twee schuld zaak van.' Precies. En ook daar komt-ie mee weg. Mannen die over de schreef tegenover vrouwen gaan, krijgen het zelden op hun bord, nooit gemerkt?

Cliff Clavin
Cliff Clavin30 dec. 2017 - 13:27

Ik ben onschuldig. Ik heb een grote zak met geld betaald omdat ik onschuldig ben. Ik herken mij niet in het beeld dat de media van mij maken.

OlavM
OlavM30 dec. 2017 - 12:53

"Ik heb er lang over gezwegen"? Nee, hij heeft (zware) mishandeling steeds ontkend en dus erover gelogen.

1 Reactie
AnnieBodies
AnnieBodies31 dec. 2017 - 10:52

Mee eens, Olav.

spagaat
spagaat30 dec. 2017 - 12:48

Willen wij eigenlijk wel dat deze loser eerste klas Nederland vertegenwoordigt? Nee toch?

2 Reacties
johannn2
johannn230 dec. 2017 - 13:29

Nee. .

Grens Rechter
Grens Rechter30 dec. 2017 - 17:36

Nope

Edwin8
Edwin830 dec. 2017 - 12:22

Hij biedt helemaal geen excuus aan. Hij heeft de conclusie getrokken dat excuses op zijn plaats zijn, maar verder helemaal niets nada noppes.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis30 dec. 2017 - 12:08

Die excuses komen wel een beetje laat. En dan is er nog het OM. Die laten zich kennelijk omkopen. Ik krijg er een nare smaak van in mijn mond, maar het kan ook de koffie zijn, die ik weer eens koud heb laten worden. Bah (x3).

2 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper30 dec. 2017 - 19:28

Pieter Jacobus 30 december 2017 at 13:08 [Die excuses komen wel een beetje laat.] Klopt. En dan meent hij er ook nog eens geen sikkepit van. Hij zegt alleen sorry om zijn baantje te houden. [ En dan is er nog het OM. Die laten zich kennelijk omkopen. ] Dat denk ik dan weer niet. Ik vermoed eerder dat de mishandelde vriendin als onderdeel van de schikking de aangifte heeft ingetrokken.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis31 dec. 2017 - 13:16

@Nick, Wellicht is er ook nog wat geld richting mevrouw overgemaakt. Ik kan het niet bewijzen, maar het riekt wel een beetje naar klassenjustitie.

Gerry Jöris
Gerry Jöris30 dec. 2017 - 11:24

Huichelaar. Wat mij betreft olie op het vuur. Alleen maar om zijn lucratieve baantjes niet te verliezen.

BartP2
BartP230 dec. 2017 - 10:26

Alleen excuses aan zijn ex-vriendin lijken mij op zijn plaats. Wat betreft het aanzien van het IOC moet hij zijn biezen pakken.

Phil2
Phil230 dec. 2017 - 10:25

Lekker krom allemaal, als we het op een rijtje zetten: vriendin mishandeld > Eurlings betaalt het OM een schikkingsbedrag, een voorstel dat het OM nooit zou doen als het feit niet kon worden bewezen > Edoch, Eurlings mag het als geen erkenning van schuld inboeken > waardoor spijt zo lang op zich deed wachten. Spijt is ook een rare in dit verband; Eurlings zal er vooral van balen dat het zo'n lang staartje heeft gekregen. Kunnen mensen zich nou voorstellen dat ze geen hoge pet ophebben van Justitie?

4 Reacties
OlavM
OlavM30 dec. 2017 - 13:02

@ Phil: [.....een schikkingsbedrag, een voorstel dat het OM nooit zou doen als het feit niet kon worden bewezen.....] Nee, Phil, dat heeft niets met bewijzen te maken. Als het OM dat niet kan begint het in principe überhaupt met dagvaarden, want wettig en overtuigend bewijs is voor de rechter vereist. Een schikking kan allerlei andere redenen hebben, zoals daar zijn: het voorkómen van een lange, kostbare strafprocedure; het al maatschappelijk enorm geschaad zijn van een verdachte; de betrekkelijk eenvoud van een zaak die niet al te zwaar weegt; de jeugdigheid van de verdachte; e.d. In dit geval komt het mij voor dat Eurlings een voorkeursbehandeling heeft gekregen. Lijkt dus erg op klassejustitie.

OlavM
OlavM30 dec. 2017 - 13:04

Correctie: '''Als het OM dat niet kan begint het in principe überhaupt NIET met dagvaarden,....."

OlavM
OlavM30 dec. 2017 - 13:07

Aanvulling: De ex-vriendin heeft aangifte gedaan, en had natuurlijk bewijzen als artsenverklaringen en foto's met data, en wellicht nog meer (zoals getuigenverklaringen)..

OlavM
OlavM30 dec. 2017 - 13:23

Aanvulling: Sorry, je hebt natuurlijk wél gelijk met "een voorstel dat het OM nooit zou doen als het feit niet kon worden bewezen". (Dat had ik te slordig gelezen. Blijft natuurlijk staan, dat schikkingsvoorstellen verder niets met bewijs te maken hebben).

punt2
punt230 dec. 2017 - 10:09

Een wederzijds handgemeen........ gebroken oogkas, gebroken elleboog, gescheurde oorlel en een hersenschudding......... Hoe zou zijn vriendin eruit hebben gezien wanneer er sprake zou zijn geweest van een flinke ruzie? Vraag ik mij dan af.......

Bernie2
Bernie230 dec. 2017 - 9:27

Grijns. Vrouwenmeppen wordt door IOC- en NOC NSF-top blijkbaar dermate sportief bevonden dat in kneus Eurlings een sportief kaderlid wordt gezien. Geen grote byebye-schop voor het CDA brekebeentje die eerder al KLM zowat om zeep hielp, maar het sportieve vrouwenslaan wordt er dik beloond. Leuker kunnen we het niet maken. Behalve dan dat Twan Huys met zijn College Tour na de altijd frisse Holleeder opnieuw een schurk (wellicht in zwembroek uit Qatar) op zijn podium kan hijsen.

1 Reactie
AnnieBodies
AnnieBodies31 dec. 2017 - 10:53

Yep, Bernie. Helemaal mee eens.

Steve3
Steve330 dec. 2017 - 9:00

Medebestuursleden hebben hem op de man af gevraagd om te vertrekken, dat is toch niet niks. Kan me nauwelijks voorstellen dat er nog een prettige sfeer heerst bij het NOC*NSF.